(12.00 hodin)

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane předsedající, milé kolegyně, kolegové, jenom krátce k té problematice těch pozměňovacích návrhů pana kolegy Philippa, které tady vyvolaly poměrně velkou vlnu diskuse. Jestli je to přílepek nebo není, tak to rozhodně přílepek být nemůže, pokud máme věcně otevřený zákon o léčivech. Ano, na začátku asi nikdo nepředpokládal, když se určovaly výbory, které se budou zabývat tímto tiskem, že se dostaneme jinam než do veterinární medicíny. Tak to bylo.

Nicméně je otevřen zákon o léčivech, a ten se z větší části týká humánní medicíny. Tedy je naprosto legitimní, že jsou zde předloženy i pozměňovací návrhy týkající se humánní medicíny. A pokud se týká gesce výborů, výbor pro zdravotnictví sice nebyl určen ani jako garanční, ani jako další výbor k projednání, nicméně každý výbor má svojí iniciativní roli. To znamená, i mezi druhým a třetím čtením existuje možnost, abychom jako členové zdravotního výboru si tento tisk otevřeli anebo si k němu udělali alespoň třeba kulatý stůl a ty pozměňovací návrhy prodiskutovali.

A my s kolegou Philippem a dalšími jsme k tomu připraveni. Myslím si, že je to velmi závažná problematika, která se týká citlivých údajů, a myslím si, že si zaslouží odborně i právně diskutovat. A pak se samozřejmě na základě této diskuse rozhodneme, zda je ve třetím čtení podpoříme či nepodpoříme.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní tedy Tom Philipp s faktickou poznámkou, připraví se Marek Benda. Takže pan poslanec Philipp ruší faktickou poznámku. Nyní tedy pan poslanec Marek Benda s faktickou poznámkou, po něm pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážený pane místopředsedo, vážené dámy, vážení pánové, já jenom, protože na mě paní profesorka reagovala, že to samozřejmě umí vylepšit, tak jsem ji upozorňoval jenom pohledem, že mezi druhým a třetím čtením už nic nevylepšíme. Co zaznělo ve druhém čtení, se už do třetího čtení vylepšit nedá, tam už můžete dát jenom doporučení. Všechno to jde ze zdravotnictví zcela zjevně. Já mám také některé pochybnosti, ale tak jak bylo řečeno mým předřečníkem, kolegou Kaňkovským, ať se prostě zdravotní výbor sejde a řekne, které ty věci jsou nezbytně nutné a můžou být provedeny k nějaké veterině, a které jsou takového charakteru, že v klidu a míru a počkáme.

A jinak já samozřejmě vím o tom, že dnešní dlouhé vystupování souvisí zejména s bodem 74 a pobytem cizinců.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní pan poslanec Kamal Farhan s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Věra Adámková s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, pane předsedající. Moje vystoupení s tím nesouvisí. Já jsem jenom tady chtěl reagovat ještě na Toma Philippa. Já jsem chtěl říct, že Tom Philipp, vaším prostřednictvím, tady obhajoval switch záznamů o očkování ze SÚKLu na ÚZIS. To já nezpochybňuji a rozumím tomu. Ale znova říkám, že tam je schovaná věc, která s tím nesouvisí, a je to vlastně otevření toho centrálního úložiště elektronických receptů, osobních dat. A já vám můžu přečíst vlastně, co ten systém receptů - ještě mám čas v rámci faktické - obsahuje. Je tam registr léčivých přípravků s omezením, například léčebné konopí, je tam lékový záznam, je tam zpráva souhlasu s nahlížením do lékového záznamu, zpráva ukládání dat se záznamy o nahlížení do lékového záznamu, služba webové a mobilní aplikace pro lékaře a farmaceuty a další. A tohleto všechno my tímto zákonem otvíráme dalším organizacím státu a dalším úředníkům, v dobrém slova smyslu těm úředníkům, to slovo. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Věra Adámková a připraví se Tom Philipp. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já jsem chtěla jenom zareagovat na pana kolegu Bendu, vaším prostřednictvím, protože to vylepšení nebylo myšleno, že by některá osoba něco vylepšila, ale výbor pro zdravotnictví, na tom samozřejmě musím trvat.

A jinak mám ještě jednu k tomu poznámku, která tady byla teď řečena, a to je kvůli tomu eReceptu. Když se hovořilo vůbec o uvedení eReceptu do praxe, což jsme všichni samozřejmě chtěli a vítali, tak tam byly velké problémy s pacientskými organizacemi, kolegové ze zdravotního výboru tehdy si to pamatují, protože oni se báli té zpřístupněné informace. Čili tady opravdu je naprosto namístě to projednat, ujistit ty lidi, že se nemusí bát nebo musí, to já nevím, jak je přesvědčíte. A dát na světlo boží opravdu co nejlepší produkt. Zatím si myslím, že tomu tak prostě není. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Nyní Tom Philipp s faktickou poznámkou, prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím teď ke Kamalovi Farhanovi, k panu poslanci a kamarádovi. Je to tak, že v tuto chvíli je nastaven systém tím způsobem, že na ÚZIS proudí veškerá data ze zdravotních pojišťoven, to znamená, i data o placeném očkování, i data o tom, že pojišťovny zaplatily nějaké léky a jaké. A ta organizace je nastavena tak, aby s nimi diskrétně, to znamená v nějakém režimu, který je schválen nejvyššími orgány, pracovala. Takže my to tady neotvíráme nějaké skupině, nevím, nějaké neznámé skupině, nebo někomu, kdo by takovými daty neuměl nebo nebyl schopen pracovat. My tady pouze pro vstupní místo volíme přívětivější prostředí, které vytvořil ISIN a který byl osvědčen při zadávání očkování na covid. A ta data potom budou jednak na ÚZISu, ale budou i na SÚKLu, a data o tom, jaké léky byly použity u konkrétního pacienta, samozřejmě ÚZIS v tuto chvíli má, protože ze zdravotních pojišťoven tam chodí všechny placené služby, to znamená i včetně těch léků.

Takže tady se opravdu nemusíme bát, že bychom ty informace nějak rozšiřovali mezi organizace další, které nejsou schopny s nimi pracovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní faktická poznámka pana poslance Kamala Farhana. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jenom krátce. Cituji svého předřečníka: "My neotvíráme data pro nějaké skupiny, které by s tím neuměly pracovat." Pro mě to znamená, my otvíráme data, která já jsem tady vyjmenoval, a já s ním jednoznačně nesouhlasím, a prostě myslím si, že s tím nebudou souhlasit i další státní instituce včetně Úřadu pro ochranu osobních údajů. Je to prostě extrémně, je to prolomení nějakých bariér, a je to extrémně otevření soukromí 10 milionů našich občanů. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Vzhledem k tomu, že žádná faktická poznámka již není přihlášená, nyní vystoupí pan poslanec Miloslav Janulík. Prosím.

 

Poslanec Miloslav Janulík: Děkuji za slovo, pane předsedající. Už jsem myslel, že se k tomu nedostanu. (Se smíchem.) Tak ani nevím, kde začít. Taková reminiscence, vzpomínám si, není to tak z mého pohledu dávno, co jsme tady vedli boj o elektronické recepty. To je vlastně jenom drobná výseč z toho, o čem se tady bavíme. Abyste měli představu, ten tisk má 276 myslím stran jenom jako harmonizace z EU, asi 126 stran je jenom ten tisk. To je tak strašně složitá materie, já vám pak něco jako z toho předvedu, ale prostě elektronický recept je jenom jako drobounká část z toho, co jsme tady vyslechli.

A všimněte si, vy se divíte, že my jako doktoři k tomu vystupujeme. No logicky, když je to zákon o léčivech, tak koho byste tady chtěli, aby vystupovali? A my samozřejmě plníme opoziční roli a z mého pohledu je to jasný přílepek. To je neoddiskutovatelné. To, že to vůbec nebylo dáno do zdravotního výboru, považuji za naprosto absurdní. Takže to, že my k tomu jako máme co říct, snad se tomu nikdo nemůže divit. Ale tam je tolik věcí, protože opravdu jak popisuje kolega, vlastně se navrhuje zavedení přístupu krajských hygienistů k datům v systému třeba eReceptu za účelem plnění úkolů dle zákona o zdravotních službách, ale dosud to byl opravdu fakt přístup jenom anonymizovaným datům údajů ze systému eRecept.

Na druhou stranu, kdyby nebylo eReceptu, dovede si někdo z vás představit, jak bychom přešli covid bez eReceptu? A co jsme tady vyslechli! Vy mně, který napsal za život statisíce receptů, tady poučoval někdo o receptu, a když jsem na to poukázal, tak mi bylo řečeno: To je politická debata, to nemá jako s odbornou co dělat. Prostě někdo, kdo měl dvakrát v životě anginu, mě bude poučovat o tom, jak se dělá recept. To je prostě absurdní. Ale to je tady normální, takto to je.

Tak já, jenom abyste věděli, vlastně hlavním cílem toho všeho je adaptace nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2019/6, kdy z 12. prosince 2018 o veterinárních léčivých přípravcích, a ruší se nějaká směrnice z roku 2001 o výrobě uvádění na trh medikovaných krmiv. To jako laici - nebo já nevím, někdo z vás asi vůbec netuší - já to samozřejmě vím, protože můj otec byl veterinář, že prostě normálně se dobytek krmí antibiotiky, že, to je běžná praxe. Málokdo to ví, ale prostě je to běžné. Medikovaná krmiva se tomu říká. A změna nařízení Evropského parlamentu z roku 2005 a tak dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP