(9.10 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

Já si to dovolím ještě zrekapitulovat, abychom neudělali chybu. Čili projednávání zákonů ve třetím čtení by bylo dnes v pořadí již pevně zařazený sněmovní tisk 237, poté sněmovní tisk 30, dále sněmovní tisk 57, sněmovní tisk 72, sněmovní tisk 138, sněmovní tisk 151, sněmovní tisk 166, sněmovní tisk 55 a sněmovní tisk 56.

Dále si také na základě dohody předsedů poslaneckých klubů dovoluji navrhnout, abychom napevno na 13.45 hodin zařadili bod 13, což je volební bod - Návrh na volbu předsedy Národní rozpočtové rady, a napevno na 14.15 hodin zařadili bod 12, což je jediný návrh zákona v prvním čtení a to je vládní návrh zákona o omezujících opatřeních proti některým závažným jednáním uplatňovaným v rámci mezinárodních vztahů, takzvaný sankční zákon, sněmovní tisk 256. Napevno dnes na 14.15 hodin s tím, že před otevřením tohoto bodu by byly vyhlášeny výsledky voleb, tedy toho bodu 13.

Takže tolik na základě dohody předsedů klubů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže je to dohoda všech předsedů klubů, jak to pevné zařazení pořadí, tak to pevné zařazení dvou bodů, jak bylo navrženo. Já se jenom rozhlídnu, jestli je ještě nějaký návrh k doplnění bodu programu. Není tomu tak, takže zagonguji, aby přišli kolegové a kolegyně k hlasování, abychom se vypořádali s těmito návrhy. Už se scházíme v sále. Nezaznamenala jsem žádost o odhlášení, takže... Byla? Takže vás odhlašuji. Všichni jste byli odhlášeni. Prosím, přihlaste se opět vašimi registračními kartami.

 

Tedy v pořadí, jak to bylo předneseno. Nejprve budeme na základě návrhu pana předsedy Jakoba hlasovat o návrhu vyřadit bod 9, což jsou léčiva, sněmovní tisk 73.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu na vyřazení. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 19 bylo přihlášeno 141 poslanců a poslankyň, pro vyřazení hlasovalo 140, proti 0. Konstatuji tedy, že toto usnesení bylo přijato, bod byl vyřazen.

 

Navrhuji tedy, pokud nebude rozpor, hlasovat ten druhý přednesený návrh en bloc, v celku. Zaznělo to tady velmi podrobně. Čili to pořadí bodů by bylo body 3, 6, 7, 10, 11, 2, 4, 5. Poté 13 a 12. S tím, že samozřejmě již byl pevně zařazen bod 8. To se samozřejmě nemění, to je jasné.

Čili pokud není rozpor, tak nyní zahajuji hlasování o tomto návrhu na změnu pořadu. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 20 hlasovalo 142 poslanců a poslankyň, pro 140, proti 0. Konstatuji, že tento návrh na změnu pořadu byl schválen.

 

My jsme se tím vypořádali se všemi návrhy na změnu pořadu, můžeme tedy přistoupit podle toho, jak to máme aktuálně schváleno, k prvnímu bodu dnešní schůze. Je to bod číslo

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 237/ - třetí čtení

Já tedy poprosím, aby u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místo místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí, pan Marian Jurečka, a taktéž zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro sociální politiku, pan poslanec Jiří Navrátil. Také poprosím ke stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 237/2, který vám byl doručen dne 17. června 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 237/3.

Nyní se tedy táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má. Takže prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, i veřejnosti, která je tady přítomna. Všechny vás srdečně zdravím. Zároveň tedy chci říct, že mě mrzí, že tady byla taková nekomfortní situace v pátek. Ale jenom chci říct, že jsem opravdu byl řádně omluven z jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji za to, že bylo vyhověno nakonec, že ten bod je projednáván dnes. Byl jsem omluven z důvodu jednání na konferenci, která byla součástí aktivit předsednictví České republiky v Evropské radě.

Nyní k tomu návrhu, který tady máme. Chci na úvod avizovat to, co jsem tady říkal, už když jsme tento návrh projednávali zhruba před měsícem v rámci prvního čtení. Že tento návrh jsme opravdu vyslali do legislativního procesu jako - (Silný hluk v sále. Žádá předsedající o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím opravdu o klid v sále. Vím, že je ráno. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. - jako návrh, kterým chceme řešit jednu konkrétní oblast, a to je otázka podpory pěstounů, především nezprostředkovaných pěstounů. Stala se tady situace, kdy loňskou změnou zákona, kdy se upravoval nový systém podpory pěstounů a vytvořily se oblasti jedné části pěstounů, takzvaných zprostředkovaných, a nezprostředkovaných, kdy nám ti takzvaní nezprostředkovaní vypadli ze systému důchodového pojištění. (Trvalý hluk v sále.)

Česká republika v minulosti dělala řadu opatření, aby rozšířila podporu pěstounů, abychom tuto činnost, tuto péči o děti, do určité míry zatraktivněli, abychom odbourali lidem bariéry, kdy se třeba rozhodují, zda třeba nejenom z různých jiných důvodů, ale těch ekonomických, zdali jsou schopni například se postarat právě o tyto děti, tak abychom jim to umožnili. Takže my jsme v České republice ten systém opravdu postupně rozšiřovali z hlediska té podpory. V roce 2013 se stalo to, že pěstouni, a myslím, že naprosto správně, byli zahrnuti i do systému důchodového pojištění. To se změnilo. Od 1. ledna opravdu část - (Opět se obrací na předsedající se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Je opravdu potřeba prosím přenést diskuse do předsálí. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já vás opravdu poprosím, koho to téma nezajímá, problematika pěstounské péče, tak abyste se rozhodli například se těm debatám věnovat mimo, ale není to komfortní tady načítat tento bod, když tady je opravdu takový hluk v sále.

Došlo ke změně. Od 1. ledna ta část pěstounů, kteří byli v té kategorii nezprostředkovaní, nám z toho systému důchodového pojištění prostě vypadla. Je to podle mě v rozporu s nějakým, za prvé, principem podpory pěstounské péče. Víme, že chceme snižovat počty dětí v ústavní péči, chceme podporovat právě pěstounskou péči, a jde to proti tomu duchu, kdy tyto lidi chceme podpořit, ocenit. Zároveň je to i v rozporu s nějakým legitimním očekáváním těch lidí. Protože ti lidé viděli, že tady tato forma podpory je. a řekněme, někdy v polovině loňského roku se tady tento přístup změnil. Takže my touto novelou máme ambici řešit tuto jednu část.

Vnímám to, že se tady rozeběhla velmi intenzivní debata o tom, upravit podmínky i pro lidi, kteří pracují v rámci záchranné služby v České republice. Minulá Sněmovna na závěr svého volebního období rozhodla o tom, že chce ocenit tyto lidi, kteří pracují v rámci rychlé záchranné služby, jakožto lidi, kteří opravdu jsou do určité míry i lidé, kteří aktivně přispívají k fungování integrovaného záchranného systému, kde pro jiné složky integrovaného záchranného systému tato země má jinou formu podpory, ale na tuto skupinu lidí se nepamatuje.

Ta minulá Sněmovna o tom rozhodla, nicméně ten návrh je vlastně legislativně technicky napsán tak - Česká správa sociálního zabezpečení by ho od 1. ledna nemohla vlastně v praxi aplikovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP