Středa 13. července 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 155/1995 Sb.,
o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 237/ - třetí čtení

Já tedy poprosím, aby u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místo místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí, pan Marian Jurečka, a taktéž zpravodaj garančního výboru, což je výbor pro sociální politiku, pan poslanec Jiří Navrátil. Také poprosím ke stolku zpravodajů. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 237/2, který vám byl doručen dne 17. června 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 237/3.

Nyní se tedy táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má. Takže prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, vážený pane premiére, kolegyně, kolegové, i veřejnosti, která je tady přítomna. Všechny vás srdečně zdravím. Zároveň tedy chci říct, že mě mrzí, že tady byla taková nekomfortní situace v pátek. Ale jenom chci říct, že jsem opravdu byl řádně omluven z jednání Poslanecké sněmovny. Děkuji za to, že bylo vyhověno nakonec, že ten bod je projednáván dnes. Byl jsem omluven z důvodu jednání na konferenci, která byla součástí aktivit předsednictví České republiky v Evropské radě.

Nyní k tomu návrhu, který tady máme. Chci na úvod avizovat to, co jsem tady říkal, už když jsme tento návrh projednávali zhruba před měsícem v rámci prvního čtení. Že tento návrh jsme opravdu vyslali do legislativního procesu jako - (Silný hluk v sále. Žádá předsedající o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím opravdu o klid v sále. Vím, že je ráno. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. - jako návrh, kterým chceme řešit jednu konkrétní oblast, a to je otázka podpory pěstounů, především nezprostředkovaných pěstounů. Stala se tady situace, kdy loňskou změnou zákona, kdy se upravoval nový systém podpory pěstounů a vytvořily se oblasti jedné části pěstounů, takzvaných zprostředkovaných, a nezprostředkovaných, kdy nám ti takzvaní nezprostředkovaní vypadli ze systému důchodového pojištění. (Trvalý hluk v sále.)

Česká republika v minulosti dělala řadu opatření, aby rozšířila podporu pěstounů, abychom tuto činnost, tuto péči o děti, do určité míry zatraktivněli, abychom odbourali lidem bariéry, kdy se třeba rozhodují, zda třeba nejenom z různých jiných důvodů, ale těch ekonomických, zdali jsou schopni například se postarat právě o tyto děti, tak abychom jim to umožnili. Takže my jsme v České republice ten systém opravdu postupně rozšiřovali z hlediska té podpory. V roce 2013 se stalo to, že pěstouni, a myslím, že naprosto správně, byli zahrnuti i do systému důchodového pojištění. To se změnilo. Od 1. ledna opravdu část - (Opět se obrací na předsedající se žádostí o zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano. Je opravdu potřeba prosím přenést diskuse do předsálí. Děkuji.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já vás opravdu poprosím, koho to téma nezajímá, problematika pěstounské péče, tak abyste se rozhodli například se těm debatám věnovat mimo, ale není to komfortní tady načítat tento bod, když tady je opravdu takový hluk v sále.

Došlo ke změně. Od 1. ledna ta část pěstounů, kteří byli v té kategorii nezprostředkovaní, nám z toho systému důchodového pojištění prostě vypadla. Je to podle mě v rozporu s nějakým, za prvé, principem podpory pěstounské péče. Víme, že chceme snižovat počty dětí v ústavní péči, chceme podporovat právě pěstounskou péči, a jde to proti tomu duchu, kdy tyto lidi chceme podpořit, ocenit. Zároveň je to i v rozporu s nějakým legitimním očekáváním těch lidí. Protože ti lidé viděli, že tady tato forma podpory je. a řekněme, někdy v polovině loňského roku se tady tento přístup změnil. Takže my touto novelou máme ambici řešit tuto jednu část.

Vnímám to, že se tady rozeběhla velmi intenzivní debata o tom, upravit podmínky i pro lidi, kteří pracují v rámci záchranné služby v České republice. Minulá Sněmovna na závěr svého volebního období rozhodla o tom, že chce ocenit tyto lidi, kteří pracují v rámci rychlé záchranné služby, jakožto lidi, kteří opravdu jsou do určité míry i lidé, kteří aktivně přispívají k fungování integrovaného záchranného systému, kde pro jiné složky integrovaného záchranného systému tato země má jinou formu podpory, ale na tuto skupinu lidí se nepamatuje.

Ta minulá Sněmovna o tom rozhodla, nicméně ten návrh je vlastně legislativně technicky napsán tak - Česká správa sociálního zabezpečení by ho od 1. ledna nemohla vlastně v praxi aplikovat.

My jsme o tom jednali, já jsem se o tom bavil s kolegy. Samozřejmě vnímám jak názor zástupců opozice, vnímám i názory lidí, kteří jsou dneska součástí lékařské záchranné služby, mluvil jsem za poslední týdny i s mnoha dalšími profesemi, které přišly. A říkali, my bychom chtěli být také zahrnuti do nějaké formy ocenění, třeba té možnosti dřívějšího odchodu do důchodu, ať už to byli lidé za báňskou záchrannou službu, za hasiče, kteří jsou například podnikoví hasiči, hasiči Českých drah, hasiči na letišti a podobně. A penzum těch lidí, kteří říkají prostě, my chceme mít nějakou formu ocenění a možnost dřívějšího odchodu do důchodu, se opravdu rozšiřuje, ta množina.

A my máme v programovém prohlášení vlády, že říkáme ano, my chceme pamatovat na náročné profese. Chceme umožnit, aby náročné profese mohly odcházet do starobního důchodu dříve, ale zároveň také říkáme, že to má být také s nějakými jasnými parametry. Za prvé, jak hodnotíme tu dobu, kdy tu náročnou profesi vykonávali, aby to opravdu bylo co nejvíce objektivní, jak ta doba se postupně promítá do nároku toho dřívějšího odchodu. A pak jsme taky řekli jednu věc a ta si myslím, že je velmi podstatná, a to je provázat to také se zapojením toho zaměstnavatele, který bude mít také spoluzodpovědnost za toho zaměstnance i v té formě vyššího odvodu do systému důchodového pojištění. Protože jestliže my říkáme, tento stát má umožnit těmto lidem dřívější odchod, bude to mít vyšší nároky na ten důchodový systém, na jeho financování, tak je také fér říct, pojďme ten systém nastavit vyváženě, ať na něm participují i zaměstnavatelé tím vyšším odvodem do toho systému za tyto zaměstnance. Protože ta provázanost bude velmi důležitá i proto, že ten cíl by měl být, aby zároveň ten zaměstnavatel si byl vědom toho, že tady má tyto lidi, a měl by se snažit vytvářet takové podmínky na pracovišti, aby tito lidé nebyli tu velkou dobu dvaceti, pětadvaceti, třiceti let, jak se dneska bohužel stává, vystaveni a exponováni té jedné konkrétní náročně profesi. Aby ten zaměstnavatel uměl s lidmi v rámci personální politiky pracovat tak, aby třeba tito lidé postupně se třeba dokázali dostat i na jiné pracoviště v rámci té firmy.

Takže tady opravdu ta provazba, pamatovat také na to, že ten zaměstnavatel má na tom participovat, že má být součástí nějakého vyššího pojistného odvodu, já si myslím, že je velmi důležitá. Tím chci říct, že jsme se dohodli i v rámci vládní koalice, to jednání bylo včera, na jednání koaliční K pětky, že v tento okamžik opravdu dnes přistoupíme opravdu jenom k úpravě, která se týká pěstounů. A máme tady vládní návrh novely zákona o důchodovém pojištění, který, počítám, že tato Sněmovna projedná v průběhu září nebo října, kde tu úpravu lidí, kteří pracují v rámci záchranné služby České republiky, tak tuto úpravu tady upravíme tak, abychom od 1. ledna roku 2023 mohli záchranářům říci, tady záchranářům, kteří pracují v rámci lékařské záchranné služby, říci, možnost dřívějšího odchodu do důchodu tady bude, my tuto oblast ošetříme. Ty ostatní náročné profese budeme řešit samozřejmě jako součást velké změny důchodového systému. Ale prostě to, co řekla minulý rok Sněmovna, tak tuto, nebo tento určitý příslib držíme k roku 2023, k 1. lednu to upravíme, záchranáře tam budeme mít. Umožníme jim do specifikovaných parametrů to, aby mohli odcházet dříve do důchodu. To si myslím, že je jasný vzkaz.

Já chápu, že někteří zástupci opozice nebudou s tímto spokojeni. Ale pokud říkáme, že tato novela, a já jsem to říkal od začátku, má za cíl opravdu se věnovat čistě problematice pěstounů a jejich zahrnutí do systému důchodového pojištění, a připravujeme novelu, která tady běží řádným meziresortním připomínkovým řízením a řeší tu otázku náročných profesí, tak jako není možné, abychom teď říkali, teď to tady ad hoc do toho vložíme bez toho, abychom třeba zohlednili i to, že tady má být nějaká jasná vyváženost v tom, že když říkáme dřívější odchod, je to benefit, je to nárok na financování z toho systému, bude to znamenat finanční prostředky. Ale například ty návrhy, které tady jsou, nemají tam zahrnutou participaci toho zaměstnavatele. To všechno jsou věci, které je nutné v tom mít zakomponovány, abychom ty kroky dělali vyváženě, protože si musíme být vědomi, že i ostatní profese, o kterých se budeme bavit následně, později, jsou také náročné profese. Jsou tam velmi podobné argumenty, proč tam mají být zahrnuty, a je potřeba k tomu mít opravdu stejný přístup. Takže děkuji za pozornost a děkuji i za pochopení tohoto postupu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za toto uvedení. A nyní otevírám rozpravu. Zpravodaj ve třetím čtení není, jenom odpovídám na dotaz z pléna, aby bylo jasné. A co se týče k té rozpravě. Prosím? (Hovor mimo mikrofon.) Před třetím čtení, jenom pro informaci, před třetím čtením nemusí v úvodu zpravodaj.

A co se týče té rozpravy, tak je žádost o omluvu, kterou musím načíst. A sice omlouvá se paní poslankyně Helena Válková ve dnech, dneska z důvodu nemoci, ale až do 15. 7. To je jedna omluva. A poté dnes mezi 12.30 až do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Josef Bělica. Ještě k paní poslankyni Válkové, omluvila se již za včera za 12. 7.

A samozřejmě pokud má pan zpravodaj žádost o vystoupení, tak samozřejmě prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás ještě stručně seznámil s průběhem projednávání tisku 237.

Návrh zákona byl rozeslán poslancům jako tisk 237/0 dne 3. června 2022. Navrhovatel navrhl Sněmovně projednávání návrhu zákona tak, aby Sněmovna s ním vyslovila souhlas již v prvém čtení podle § 90 odst. zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Sněmovny.

Návrh byl v prvním čtení projednán v obecné rozpravě 15. června 2022 na 26. schůzi. Sněmovna nesouhlasila s návrhem zákona, aby byl vysloven souhlas již v prvním čtení. Návrh zákona byl přikázán k projednání výboru pro sociální politiku a lhůta k projednání byla zkrácena na jeden den.

Výbor pro sociální politiku projednal návrh zákona a schválil ho 15. června 2022 usnesením doručeným poslancům jako tisk 237/1. Ve druhém čtení byl návrh zákona projednán 17. června 2022 na 25. schůzi Sněmovny. Lhůta pro zahájení třetího čtení byla zkrácena na sedm dnů.

Podané pozměňovací návrhy, které byly celkem čtyři, od kolegy Brázdila, kolegy Maška, poslance Navrátila a kolegyně Šafránkové, byly zpracovány jako tisk 237/2, který byl rozeslán 17. června 2022 ve 12.26 hodin.

Výbor pro sociální politiku vydal usnesení garančního výboru, které bylo 22. června 2022 doručeno poslancům jako sněmovní tisk 237/3, který obsahuje proceduru a stanoviska k jednotlivým návrhům. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní tedy k pořadí v obecné rozpravě. Protože je třeba uvést, aby to bylo všem zřejmé, jaké bude pořadí, že zde máme tedy přihlášky na tabuli, které každý vidí, pana poslance Milana Brázdila, který je přihlášen jako první, paní poslankyni Janu Pastuchovou, pana poslance Jiřího Maška. A poté se písemně se stanoviskem klubu přihlásila paní poslankyně Lucie Šafránková, ta tedy bude čtvrtá. A poté je v tom pořadí poslankyně Babišová. Tak to jenom aby bylo zřejmo, jaké bude pořadí. A nyní tedy mohu poprosit prvního přihlášeného, pana poslance Milana Brázdila. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Milan Brázdil: No, milé dámy, vážení pánové, vládo, ale i vy, kterých se to týká, část. Dobrý den. Není mi lehko. Není mi lehko proto, protože aby předkladatel, ministr, nevěděl, že tady žádná lékařská záchranná služba není, aby říkal něco, co není vůbec pravda... On říká, že to chce, že je to legislativně technicky potřeba upravit, ale on sám říká, on pro to zvedl hlas, a teď říká ne, ne, ne, já vám to, my vám to už neuděláme.

Protože já to chci změnit. Já se k tomu dostanu. Budu emotivní, protože toto fakt... Tady se ze záchranářství dělá politika. Mimochodem tito lidé, tam jsou zástupci věřících lidí, ódéesáků, espéďáků, to neřešte. To jsou lidé, kteří zachraňují lidské životy!

Integrovaný záchranný systém v naší republice má tři hlavní složky: hasiče, policajty a záchranáře, záchrannou službu. Ty dvě největší mají nejmíň výjezdů. Ta nejmenší, jmenuje se zdravotnická záchranná služba jednotlivých krajů, je početně nejmenší, mimochodem, je to zhruba asi 300 lidí na každý kraj, má nejmíň lidí, ale má nejvíc výjezdů. Ale ona nemá žádné sociální jistoty.

Tito lidé si řekli, nebo my jsme si řekli, vy, kteří jste tady byli minulé volební období a hlasovali jste pro to, mimochodem všichni, myslím, pro to zvedli ruku. Řekli jste: Ano, my jsme si všimli. To jsou vlastně lidi, kteří nemají jistotu. A možná právě v duchu toho, co probíhalo, to byl ten covid, tak jsme si uvědomili, to jsou lidi, kteří... nikdo nic o covidu nevěděl a my jsme věděli, že to je průšvih a že můžeme i umřít. A vy jste to ohodnotili, a za to jsem rád, my jim uděláme - prošel návrh zákona, je jedno, kdo ho navrhl, je úplně jedno, jestli ho navrhl ten či onen. To byla apolitická záležitost. Mimochodem v kontextu dnešního dne - dnes, ano, 25 let nazpátek, je, kdy v naší republice byla tragédie, byly to povodně. Šedesát lidí umřelo během povodní. Taky jsme tam byli. Já v podvěsech na laně, helikoptérou jsme tam lítali. Zachraňovali. (Hovoří velmi důrazně, emotivně.)

Nicméně my jsme se v minulém volebním období domluvili, ano, uděláme vám to, že 20 let budete moci jít dříve do důchodu, když splníte... Promiňte. Budete moci jít o pět let do předdůchodu nebo předčasného důchodu bez sankcí, když budete záchranáři, budete pracovat a splníte 20 let práce na záchranné službě. To jsme udělali. Stala se chyba. Nikdo si toho nevšiml, ani z poslanců tady, potom ani senátoři, a pan prezident to podepsal. Lidi natěšení, že jednou, když bude průšvih a já nebudu stíhat, nebudu zvládat, tak neskončím na dlažbě. A byli jsme rádi. Prosím vás, a vy jste věděli - teď pozor. O koho se jedná? Není to žádná lékařská záchranná služba a podobné věci, je to zákon, který umožňuje záchranné službě, záchranářům, zdravotnické záchranné službě, aby v případě, když nebude zvládat tu svou práci, splní minimálně 20 let práce na záchranné službě a dovrší 60 let, to je podmínka, a musí na té záchrance být, tak když nebude zvládat, tak bude moct odejít. Možná rok, možná jenom dva roky před tím důchodem, možná tři, možná až pět. To jsme umožnili. (Nesrozumitelné.) Jak je to možné? Proč bychom jim to měli dělat?

Kolegové, já vám něco povím. Mně je šedesát. Byl jsem tam na plný úvazek, než jsem vstoupil do Sněmovny, a stále pracuji. A nechtěl jsem to říkat, ale řeknu to. Obě dvě kyčle mám železné. Na palubě helikoptéry jsem strávil 30, necelých 30 let. Ohledal jsem 3 000 mrtvých lidí. Zachránil jsem tisícovky lidí. Přišel jsem o ledvinu. Stres. Mám karcinom ledviny, sebrali mi ji. Toto ale neznamená, že já v té práci nepokračuji. Já tam stále chodím. Ale jsou tací, kteří nemůžou. Řidič má epilepsii. Jinak je zdravý, ale má epilepsii. Ale to ho dehonestuje z toho - ne dehonestuje, on nemůže dál pracovat jako záchranář, řidič vozidla záchranné služby. Co má dělat? Dvacet let tam pracoval, je mu 60, 61, 62. A pan Marian Jurečka mu dneska říká: My to předěláme. Ale my to uděláme jinak. Já jsem pro to minule hlasoval, ale teď už mám jiný názor. Já vám to seberu, říká pan Marian Jurečka! Plete si nás, neví, o kom to je, a ještě říká, že to neudělá! Co si to dovolujete? (Hovoří stále velmi emotivně.)

Kolegyně a kolegové, ti, kterých se to týká v tomto zákoně, to nejsou hajzlové. To jsou chlapi a ženy. Převážná většina z těchto lidí - mimochodem, abyste věděli, v minulém roce, statisticky to mám z Ministerstva zdravotnictví, se jednalo o 72 lidí z celé republiky; 72, mezi nimi tři čtvrtiny jsou ženy. Ale pozor, z těchto 72 ani nevíme, kolik z nich splňuje to, že 20 let už mají odpracováno. Připusťme, že to tedy bude 50, 45, já nevím, lidí, kteří budou moci - ale moci, ne že musí, většina z nich tam zůstane. Proč by odcházel lékař zdravotnické záchranné služby, který bere stejný plat jako vy, má základ stejný na tom vrcholu v 60 letech, proč by odcházel do důchodu za 20, nebo já nevím, kolik by dostal? Ale když bude muset, nebude zvládat - ale vy jistě budete rádi, aby zvládal, aby vyběhl ty schody, aby u vás byl do čtyř až šesti minut při klinické smrti, protože pak už jste mrtvý, pak je z vás preparát, když nebudete zachráněný zavčas. Ale když tento člověk to nebude zvládat, nebo záchranář, který bude neschopen, protože, jak jsem říkal, epilepsie, tak proč mu neumožnit? On nikdy neodejde dřív. Tito lidé, to jsou horští záchranáři, zdravotní záchranáři, to jsou srdcaři. Myslíte si, že půjdou dolů s prachama jenom proto, že chcou odejít, protože už je to nebaví? Není to tak. Ale když se to stane, tak někomu z nich to umožníte, a tím jim řeknete, tož my jsme si vás nakonec fakt vážili, jste dobří. Padesáti lidí. Ze sta horských záchranářů se jedná možná o jednoho za ten rok, který nebude zvládat. (Hlas z pléna.) Podívejte se, já jsem spadl s helikoptérou třikrát. Třikrát za svých 30 let jsem spadl s helikoptérou, pilot zlomenou páteř, já jsem měl výhřez plotny, ale nějak se to spravilo, pokračuji dál. Já stále tu práci mám rád. Ale to oni to mají také rádi. Oni jenom chtějí mít takové jakési poděkování, že - hasiči a policajti mají výsluhu. Ta výsluha je vždycky větším benefitem než těch ... Tady se jedná o 3 000 korun. Ten benefit, který bychom jim dali, těm 55 lidem, kteří by možná odešli, tam se jedná o 3 000 až 4 000 korun. Že to bude předčasný důchod bez sankcí, neboli bude to důchod, který může odejít v 60, ale bude to bez té sankce odebrání těch 3 000 korun, možná 4 000.

Kolegové, nestydíte se? Nestydíte se, pane Jurečko, že toto jste vůbec vypustil? Vy říkáte, my to spravíme. Vždyť to tady je, to je legislativně technická úprava. Ale já vám povím, kde je problém. Protože jsme to předložili my! My jsme to nechtěli předložit, nejsem tak hloupý, už jsem tady taky třetí volební období. Chtěli jsme, aby to udělali, a nebudu ukazovat. A pracovali jsme na tom, dokonce na tom s námi spolupracovalo i Ministerstvo práce a sociálních věcí. Vy to ani nevíte. Ale mezi vašimi zaměstnanci na tom ministerstvu jsou také féroví lidé. A uvědomili si, že to musíme napravit. Oni nám pomohli a my jsme to vypracovali spolu s vašimi kolegy, vy to víte. A přesto řeknete, my to opravíme. Příště, někdy jindy. Proč byste to opravovali? Vždyť to tady je už opravené! Jenom - víte, co stačí? Jenom zvednout ruku. Nebo pane Mariane Jurečko, prosím vás, jenom aspoň řekněte neutrální stanovisko. A každý z vás si to vědomí... Před vašimi kolegy, před těmi, kteří jednou k vám stejně přijedou, pokud to bude v terénu a neumřete někde ve špitále, tak prosím vaše svědomí bude v tom, jestli zvednete ruku, nebo ne. (Stále velmi hlasitě, emotivně.) Neříkejte, ať nezvedají ruku. Já mám moc dobré informace. Tady jsou lidé, kteří řekli, nebudu je jmenovat, protože nejsu takový, abych je dehonestoval, ale tito lidé chcou pro to hlasovat. Ale vy když řeknete neutrální, jste pětikoalice, vy jste se na tom domluvili, já chápu, že to tak je, ta politika, že prostě musí držet slovo - ale oni chcou pro to hlasovat. Když řeknete neutrální, tak to projde. Tito se vrátí domů a budou rádi a budou to brát i jako benefit i pro ty, kteří teprve přijdou. Totiž mladí lidé nemají moc zájem, ale toto bude jedna z dalších věcí. Řeknou aha, když nakonec budu v šedesátce, nebudu schopen a odsloužím těch 20 let, a musím na té záchrance být, ne že si odsloužím 20 let předem, pak budu pracovat někde jako ajťák, pak něco, a pak řeknu, ještě na rok se vrátím na záchranku. Tak to není v tom zákoně. Musí pracovat na záchrance, musí odpracovat minimálně 20 let a musí dovršit 60 let. To jsou lidi sice na vrcholu svého vědění, ale taky fyzicky zdevastovaní. Já jsem vám popsal svůj příběh.

Co bych řekl závěrem? Moc vás prosím ještě jednou, pane Mariane Jurečko, nechte vašim lidem, pětikoalici, volné hlasování, já budu za to rád, všichni za to budeme rádi a oni budou také rádi. Oni nakonec projevují svůj zájem. Toto není politikum. Já vím, že teď řeknete, však Brázdil tam exhibuje. Já tu nechci exhibovat, vy říkáte exhibuje. Prosím vás, já jsem nechtěl, věřte, zeptejte se lidí, že jsme to měli domluveno jinak. Víte, kdo jim to zamáznul? Těm, aby to byl někdo z vás a prošlo to? Já vám to povím. Byl to pan ministr Rakušan, který řekl - v žádném případě se k tomu nehlas, a byl to pan Marian Jurečka - aby se k tomu nehlásili. Tak toto jsou ti lidé, kteří řekli - nehlaste se k tomu. Oni se zalekli, teď toho litují. Já jsem s nimi mluvil. Na svou čest! Já jsem s nimi mluvil a toto mi řekli - je nám to líto, už bychom to příště neudělali, už bychom se k tomu přihlásili, protože to je nesmysl, abychom z tohoto dělali politikum. Včera jsme o tom tady mluvili, čím míň politiky to bude, tak tím lépe to bude pro ty lidi. Já vím - vy říkáte, že o tom exhibuji. Prosím, okamžitě jak to tady prohlasujeme, nikam nepůjdu, nic nebudu říkat a poprosím pana ministra, aby šel s těmito lidmi na tiskovku a řekl - to jsme byli my, naši zástupci, kteří vám to spravili, protože minule se to napsalo blbě. A klidně nás poplujte a řekněte - to je špatně, oni to udělali... Vychvalte se. Jim je to stejně úplně, úplně jedno, kdo to tady předložil. Oni potřebujou, aby se vědělo, že když budou v nouzi, budou nemocní, nebudou zvládat, nebudou na dlažbě. To je všechno. Na tomto žádné body nikdo nezíská. Mezi nimi jsou opravdu lidé, kteří jsou napříč spektrem.

A protože v duchu jednacího řádu já nemám vystupovat takhle, toto se nesmí dělat, ale já jsem tu kvůli legislativně technické a to spadá do toho ranku § 95 odst. 2, tam je napsáno, co se smí v tom třetím čtení, a já jsem si proto vzal to slovo a říkám, že načítám legislativně, pane zpravodaji, legislativně technickou úpravu, která ten můj pozměňovací návrh 951 dává, aby byl platný od 1. 1. roku 2023. Byl jsem upozorněn legislativou, to je jediná chybička, která ještě chybí k tomu, aby to bylo v pořádku. Tam není žádných chyb. Pan Marek Výborný minule říkal, že tam jsou chyby. Tam žádné chyby nejsou, dělalo to Ministerstvo práce a sociálních věcí, dělali to odboráři, dělali to vaši kolegové, dělali jsme to všichni. Snažili jsme se už nebýt... už to udělat dobře. A vám teď jenom chybí - nám všem - zvednout ruku. A řekněte, že jste to udělali vy. Že to nebylo... že jste se jenom... ne že spletli. Prodejte to. Prodejte to, nám je jedno, kdo to prodá. Jim je jedno, kdo to prodá (ukazuje na galerii hostů), všem záchranářům, horské službě, nám je to jedno. Koneckonců já když jsem tady s vámi mluvil minule, tak víte, jak to bylo? To jsem si nepředstavoval, tak toto jsou naši zástupci, oni z našich problémů, oni vlastně na nás chcou živořit? Doufám, že ne. Doufám, že teď to bude tak, že opravdu jim dáte volnost a oni to odhlasují. Prosím vás o to ještě jednou. Děkuju. (Dlouhotrvající potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tento příspěvek vyvolal tři faktické poznámky. Takže... (Potlesk pokračuje.) S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Zuzana Ožanová, poté pan ministr Marian Jurečka a pan předseda Marek Výborný. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, škoda, že tady pan ministr včera nebyl. Protože o standardní legislativní cestě tady byla diskuse. Problém je v tom, že pětikoalice chce někdy standardní legislativní cestu a někdy ji nechce. V zákoně o státní službě podali předsedové pětikoaličních stran návrh zákona, aby se co nejrychleji přesoutěžili úředníci, a to spěchá, byť se připravuje novela zákona o státní službě, která půjde standardní legislativní cestou. Tolik ke včerejšímu jednání. Dneska jsem se dozvěděla, že musí tento pozměňovací návrh být zapracován do standardní legislativní cesty a fakt není možné, aby tento pozměňovací poslanecký návrh dneska pětikoalice schválila. Tak prosím vás, domluvte se. Jestli trváte vždy na standardní legislativní cestě, pak se podle toho chovejte. Jeden den říkáte jednu věc, druhý den druhou věc. Prosím vás, tento normální pozměňovací návrh, který v obdobném duchu byl přijat i minulou Sněmovnou, nevím, proč v tom hledáte politiku a ne normální lidskou slušnost. Záchrana života je prostě vyčerpávající úkon a nevím, kdo z nás by zvládl tak dlouhodobý stres 20 let. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Je přihlášena - nyní je v pořadí pouze už přihláška pana předsedy Marka Výborného. Dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Co na to říct? Vaším prostřednictvím panu kolegovi Brázdilovi: Sněmovna je od toho, abychom tady vedli věcnou, solidní debatu. Je naprosto legitimní, že na některé věci máme odlišné názory, ale jestli něco nemám rád, tak jsou to urážky a věci, které nejsou pravda. Já nevím, jestli jste poslouchal pana ministra. Pan ministr tady ani slovo neřekl o tom, že bychom si nevážili práce integrovaného záchranného systému ani zdravotnické záchranné služby. Pan ministr vám jasně řekl, jak se bude postupovat. To, že ten návrh, který vy jste bohužel podal v minulém roce s tou chybou, bude ve stejném termínu, jak vy navrhujete, napraven, ale v těch parametrech tak, aby se do toho například zapojili ti zaměstnavatelé. Je to důležité, takže my tady dneska schválíme chybu, abychom ji za tři měsíce opravovali, a vy tady vystoupíte v pozici toho, že tady urážíte druhé lidi, urážíte pana ministra. Vystupujete jak demagog...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím mým prostřednictvím.

 

Poslanec Marek Výborný: ... jenom proto - já jsem na začátku řekl, že to všechno je prostřednictvím paní místopředsedkyně - a to mi vadí. Proč nevedeme věcnou debatu? Proč vystupujete tímto způsobem? Já bych možná znal jednu odpověď. Ta odpověď je měsíc září, protože vy tam máte také nějaké angažmá. Je to naprosto zjevné. Bohužel. Ten, kdo to politizuje, jste, pane kolego, vy. A to mě mrzí. Kdybychom tady vedli věcnou debatu, tak to sem patří a to dává smysl.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času, nicméně se objevila řada dalších faktických. Velmi prosím o oslovování mým prostřednictvím. Nyní je tedy přihlášen pan ministr Marian Jurečka, poté s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová, pan poslanec Milan Brázdil, paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já teď si dovolím promluvit vůči zástupcům zdravotnické záchranné služby České republiky, kteří jsou přítomni tady na galerii. Za prvé, vážíme si služby, kterou děláte pro naše občany. Tady nám dávat něco, vkládat do úst, že tady - to slovo, které jste použil, pane kolego, to je myslím za hranou toho, co tato Sněmovna má slyšet. Já si myslím, že těchto lidí si vážíme, stejně jako si vážím lidí, kteří dělají v oblasti horské služby, kteří dělají v oblasti báňské služby, vodních záchranářů a dalších. Já chci říct, že všech těchto lidí si, myslím, tato Sněmovna i zástupci koalice velmi váží a děkují za tu práci. Jenom říkáme, že to téma nelze úplně takhle jako říct, že v těch parametrech, které vy jste tady navrhli, a navrhli jste je opakovaně v jiném pohledu, že tam chybí ta participace zaměstnavatelů a podobně.

Ale já jenom chci uvést poznámku. Vy jste zmínil, že náš resort na tom spolupracoval. Ano, já jsem na rozdíl od své předchůdkyně řekl, že kdokoliv z poslankyň a poslanců přijde na Ministerstvo práce a sociálních věcí, tak mu bude poskytnuta spolusoučinnost při přípravě legislativního návrhu, ale nikoliv ve věci toho, jestli na tom je takovýto přístup z hlediska parametrů za stranu vládní koalice. Přece v tom je logický ten rozdíl - v tom, že vy máte nějaký jiný parametrický pohled a my ho máme jiný. A já k tomu říkám jednu klíčovou věc: my chceme, aby tam byla participace toho zaměstnavatele, aby byly lépe nadefinovány ty podmínky odpracovaných služeb v provázanosti na léta toho náběhu předčasného odchodu. Protože my tím budeme vytvářet precedens, s každou otevřenou novelou zákona tohoto budou přicházet další a další složky, které budou chtít - my chceme být také v této kategorii. A já je chápu. Já si myslím, že třeba práce sestry, zdravotní sestry na jednotce intenzivní péče po 20 letech je také extrémně náročná.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová, s faktickou dále pan poslanec Milan Brázdil je v pořadí.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Já budu samozřejmě reagovat na pana poslance Výborného, když tady krásně zmínil to, že se opraví legislativa, musí do řádného procesu. Ona půlku už vlastně řekla paní poslankyně Ožanová přede mnou, vaším prostřednictvím. Ale když už jsme u těch oprav, já jsem bedlivě poslouchala pana ministra a pan ministr řekl, že se tato novela dělá, protože se musí opravit to, co se vlastně udělalo špatně v pěstounské péči. Řekl opravit. A vlastně poslanci hnutí ANO taky pouze opravují to, co bylo v tom zákoně špatně uděláno, protože to je neaplikovatelné. Takže on možná pro vás je ten jeho výstup citlivý, protože je to zcela logické. Pan doktor Brázdil dvacet, víc jak dvacet let, třicet let v té záchranné službě pracuje, takže nezlobte se, ty emoce tam prostě jsou. To je úplně zcela logické. Tak jako já jsem tady včera měla emoce a myslím si, že jsem se hodně držela, hodně jsem se držela u služebního zákona, byť tady paní ministryně války mi řekla, abych si vzala nějaký prášek na uklidnění. Ale v každém případě on to nemyslí ve zlém. Prostě napravte to, co je tam špatně. Nic víc. Je to opravdu legislativně technické. Já jsem tu legislativu dělala a koukala jsem se na to a opravdu je to legtech. Není to žádný problém. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní tedy pan poslanec Brázdil s faktickou. Připraví se s faktickou paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Asi by bylo na chlapa slušné se bránit. Já to umím a jsme na to trénovaní. Nebudu to dělat, pane poslanče Výborný. Já se vám nebudu, ničemu, ani omlouvat. Jestli jsem byl emotivní, to ano, vím, o čem mluvím. Ale omlouvat se vám za nic nebudu. To, co jsem řekl, za tím si stojím.

A na pana Jurečku, ministra Jurečku, Mariana Jurečku: Vy jste... tys pro to zvedl hlas, zvedl ruku, a teď říkáš, že se to má udělat jinak? Ty za rok změníš názor? Tehdá to bylo jak? Co se změnilo za ten rok? Lidi byli akorát pod větším tlakem a vy jste řekli jo, my to uděláme. Dneska už nejsou pod takovým tlakem? A vy to chcete, vy vlastně... Já vím, co chcete, tys mi to tady řekl - prostě nenaplnit to! Nechcou, aby to bylo tak, že po dvaceti letech můžete až pět let. Oni říkají, že to má být míň. Oni se bojí, že to budete zneužívat! Oni se bojí toho, že vlastně to bude nějaké politikum, které vy na záchrance uděláte, a že odejde záchranka. Není to tak! Vy to víte, já to vím, všichni to víte. Prosím, dejte neutrální stanovisko, až budeme a nechte pro to každého, ať si hlasuje, jak chce. Je to složité? Co tím ztratíte? Nebo tím něco získáte? Nic tím nezískáte. Oni budou naštvaní. Vlastně vy tím ani nic nezískáte, jenom budou naštvaní na vás, že jste udělali něco, pro co už jste zvedli ruku. Mariane, tys pro to zvedl ruku! Ani jsi nevystoupil tehdy, že to je blbě nebo něco. A teď říkáš, musíme to předělat! Co ti udělali oni? Pane ministře. (Projev opět velmi emotivní. Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Hanzlíková, poté pan ministr Marian Jurečka a poté také s faktickou pan předseda Tomio Okamura. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych jenom chtěla říct, my se tady všichni shodujeme na tom, že záchranáři je specifické povolání, nesmírně náročné fyzicky, psychicky, všichni se na tom shodujeme. Všichni se shodujeme na tom, že jde opravdu pouze o legislativně technickou změnu, o opravu něčeho, co už tady bylo schváleno. Pak tedy nechápu, proč to nepodpoříte, a chci o to moc poprosit. Protože mám ještě jednu věc na mysli. Já jsem se účastnila zpracovávání vlastně těch prvních návrhů, které se týkají předčasných odchodů do důchodu u náročných profesí, a musím říct, že ty diskuse kolem toho jsou tak složité, že opravdu nevěřím tomu, že by bylo možné, aby se to stihlo a mohla vlastně tato změna pro záchranáře platit od 1. 1. 2023, Prosím, pojďme to dneska změnit, a prosím vás o to, abyste pro to zvedli ruku. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní je prostor pro faktickou poznámku pana ministra. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Možná že tady pro kolegy, kteří jsou tady hosté na galerii, já jenom vysvětlím, jak ten legislativní proces tady běží. V loňském roce došlo k tomu, že ta právní úprava byla přijata, a už když jsme z té Sněmovny odcházeli, i při tom hlasování zněly hlasy, že to není ideálně nastaveno. Zněly hlasy, jestli to Senát nemá opravit, ale Senát to opravit nemohl. Protože kdyby to Senát udělal, vrátil by to, neměl by to komu vrátit, protože už byla rozpuštěná Sněmovna, respektive byly volby. Víte to moc dobře, že ta možnost tam už nebyla. I s touto výhradou to prošlo celým legislativním procesem. Naši senátoři měli vážné výhrady, jestli to nevracet sem, a v ten okamžik by ten zákon celý spadl pod stůl, ta novela. Včetně té pětistovky maminkám, která tam je. Proto se to nechalo běžet dál, to všichni víme, kdo jsme v tom minulém volebním období byli ve Sněmovně.

V letošním roce jsme řekli, připravujeme novelu, která dělá změny v důchodovém systému pro rok 2023, včetně opravení této záležitosti. A předřadil se a navrhl jsem pro první čtení vyřešit pěstouny separátně tady touto novelou. To ať si jenom řekneme, jak ty věci běží. Takže ten závazek, že se to k 1. lednu 2023 musí opravit, ten tady je, ten držím. A řekl jsem, že v září tady budeme projednávat ten návrh toho tisku, který prochází řádným legislativním procesem, je ukončené meziresortní připomínkové řízení a ten návrh půjde na vládu. Takže ať si oddělíme to, proč projednáváme pěstouny teď a tady a proč říkám, udělejme jenom pěstouny, potřebujeme to udělat rychle, protože u pěstounů nám jde o každý měsíc účinnosti. Tady nám jde o 1. leden roku 2023. Takže ať v tom máme jasno!

A znovu se vracím k tomu, neříkejte, že tady nikdo neoceňuje práci lidí, kteří působí jako lékaři, zdravotní sestry, řidiči v rámci zdravotnické záchranné služby České republiky. To tak není. Jdeme stejným směrem, jenom se lišíme v některých parametrech a to jsem tady vysvětloval.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Tomio Okamura. Připraví se paní poslankyně Berenika Peštová, opět s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, náš poslanecký klub SPD podpoří návrh, který přiznává plné a nezkrácené předčasné starobní důchody po dosažení 60 let věku zaměstnancům, kteří odpracovali minimálně 20 let ve složkách integrovaného záchranného systému, jako jsou například zdravotníci a záchranáři či pracovníci horské služby, protože si jejich práce velmi vážíme.

Dále chci říci, že my v SPD si nesmírně vážíme také záslužné práce pěstounů, kteří doslova drží nad vodou náš systém péče o opuštěné a ohrožené děti, včetně dětí zdravotně postižených. Dlouhodobě podporujeme posílení právního postavení pěstounů a zvýšení jejich odměn. Samozřejmě podporujeme i pomoc nezprostředkovaným pěstounům tím způsobem, že jejich péče o svěřené děti bude zahrnuta do takzvané náhradní doby důchodového pojištění, jejíž délka jim bude započítávána do odpracované doby pro vznik nároku na starobní důchod. Ale zároveň naše poslankyně Lucie Šafránková za hnutí SPD podala pozměňovací návrh, který by odstranil nespravedlnost vládní předlohy tak, aby se zahrnutí do náhradní doby důchodového pojištění týkalo skutečně všech nezprostředkovaných pěstounů, nikoliv pouze těch, kteří převzali děti do péče před 1. lednem 2022, jak navrhuje vláda. To považujeme za naprosto neodůvodněné a diskriminační.

Také bych chtěl připomenout, že za SPD jsme podali novelu zákona o důchodovém pojištění, kde navrhujeme zvýšit základní výměru všech důchodů, tedy starobních, invalidních a pozůstalostních, z 10 % průměrné mzdy na 13 %. V praxi by to znamenalo zvýšení všech důchodů všem jejich příjemcům o stejnou částku ve výši zhruba 1 800 korun měsíčně. Dále jsme také podali návrh na zvýšení rodičovského příspěvku o 60 000 korun, abychom rodinám s nejmenšími dětmi do čtyř let věku pomohli zvládnout enormní růst cen všech základních životních potřeb. SPD podporuje slušné a pracující lidi a chceme jim pomoct v této současné době, kdy vláda neřeší zdražování. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. A nyní paní poslankyně Berenika Peštová a poté opět s faktickou pan ministr Marian Jurečka. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana ministra. Už jsem tady říkala, že jsem tu legislativu dělala, takže ty procesy znám a znám i ty lhůty. Vy jste tady řekl, že to půjde do meziresortního připomínkového řízení, to znamená, že to ještě nešlo. Už - já se omlouvám, já jsem tam se ptala kolegů, oni říkali taky, že slyšeli půjde. Už to je? Je. Lhůta, jestli se mohu zeptat, tam je 14, je tam zkrácená, nebo je to na měsíc, protože to je zákon? Měsíční lhůta, můžu se zeptat? (K ministrovi u stolku zpravodajů.) Nebo jestli jste...? (Ministr reaguje mimo mikrofon.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, reakce budou na mikrofon.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jasně. Tak dobře, tak to sepište, to mě zajímá, napište si kdyžtak poznámku, zajímá mě ta lhůta, na kterou jste to dal do meziresortního připomínkového řízení, protože buď to dáváte na měsíc, je to zákon, nebo samozřejmě si požádáte Legislativní radu vlády o zkrácenou lhůtu. Takže prosím, abych mohla zareagovat, na jak dlouho jste to tam dali.

V momentě, když dáváte zákon do meziresortu, byť je to malá úprava, tak se vám to vrací totálně roztrhané. Ten, kdo dělal legislativu, jistě mi tady teď přikývne a bude vědět, o čem se bavím. I když malá úprava, prostě každé ministerstvo, každé připomínkové místo si tam k tomu dá to svoje. Pak nastupuje ta další, samozřejmě, to, co musíte vypořádat, takže s jednotlivými připomínkovými místy jedete vypořádací proces. To je fáze číslo dvě. Pak samozřejmě ten zákon bude putovat dál na Legislativní radu vlády a teď nám tam naskakují lhůty a další a další lhůty. To znamená, jsou tam komise, do kterých to musí jít, kde samozřejmě musíte ten zákon obhajovat, pak to jde na plénum Legislativní rady vlády, pokud si nezažádáte o výjimku, pak to jde na vládu, pak to jde sem. Takže si myslím, že to září je absolutně nereálné. Absolutně nereálné. To za prvé.

Za druhé. Než to projde Poslaneckou sněmovnou, než to projde Senátem, pokud to Senát nevrátí, a teď nám tam ty lhůty naskakují a naskakují. A další lhůta, která mě zajímá, jestliže to má být aplikované v praxi od 1. 1. 2023, tak samozřejmě se na to musí někdo připravit. Pokud se bude vyplácet nebo pokud oni budou chtít jít do předčasných důchodů, tak tam musí samozřejmě být nějaká lhůta na to, aby se to vůbec dalo uskutečnit. Takže si myslím (Předsedající: Váš čas.), že dneska je to (Váš čas, paní poslankyně.), ten čas, k tomu, abyste to schválili. (Mluví dál, předsedající vypnula mikrofon.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní poslankyně, váš čas vypršel. (Poslankyně Peštová: Děkuju, že jste mě vypnula.) Já musím měřit všem spravedlivě. Překračování času není opravdu možné. Poprosím nyní pana ministra s jeho dvěma minutami. Všichni to dodržují.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Možná k paní poslankyni si dovolím, prostřednictvím vás, paní předsedající, říct, tady platí pravidla stejná pro všechny. I mnoha z nás se stalo to, že po překročení dvouminutové lhůty na faktickou se prostě mikrofon vypíná. Neberte to, že je tady postup předsedající nějak v rozporu, je to podle jednacího řádu. I já jsem tím několikrát prošel, že mi byl vypnut mikrofon. Tak se nerozčilujte a neříkejte, že vás tady někdo vypnul. (Předsedající: Prosím, mým prostřednictvím.) Ano, prostřednictvím paní předsedající, naprosto správně. Děkuji za korektní přístup vůči všem.

A myslím, že paní bývalá náměstkyně mě nemusí opravovat v tom, jak probíhá legislativní proces. Já jsem čtyři roky dělal ministra. Já jsem ten legislativní proces prožíval. Vy jste dělala náměstkyni.

A také jsme tady za poslední měsíc a půl udělali pět novel zákonů. Pět novel zákonů, které jsme stihli, byť v postupech, které byly časově velmi náročné, ale zvládli jsme to. Takže my máme uzavřené meziresortní připomínkové řízení. A jestli chcete vy jako poslankyně, a každý zákonodárce má právo se přihlásit do systému eKLEP a tam vidíte přesně, v jaké fázi ten tisk je. Předpokládám, že to děláte, když říkáte, že tu legislativu děláte, jste zákonodárkyně, tak že tyto věci sledujete.

A znovu se vracím k tomu, ať se jako nepřeme, je to od 1. 1. 2023. Počítáme s tou úpravou. Počítáme tam, že tam budou ti, kteří jsou členy zdravotnické záchranné služby České republiky. A zároveň jsem tady vysvětloval, že děláme krok, který je svým způsobem precedentní, protože už při téhle debatě přišli zástupci obecní policie, báňské záchranné služby, horské služby, vodní záchrany, ti všichni u mě byli a říkali, my chceme nějakým způsobem také zohlednit náročnost naší profese. A z objektivních důvodů musíte říct ano, ta profese je také náročná. A já prostě potřebuji, aby tento stát, a to není kvůli mně, ale to je obecně kvůli přístupu tohoto státu, měl už vyladěná pravidla i pro ty debaty okolo dalších náročných profesí. Nelze vytrhnout jednu a říct - (Předsedající: Čas.) - bude to takto. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom pro možná naslouchající (na galerii pro hosty), členy vlády lze oslovovat napřímo, poslance nikoli.

A nyní poprosím opět s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju. I když jsem se tedy snažila jet jak kulomet, stejně mi to nepomohlo, dvě minuty jsou opravdu dvě minuty. Omlouvám se vám, pokud jsem... Ale aspoň jsem čekala, že mi necháte tu větu dojet.

V každém případě, pane ministře, já sleduji eKLEP, ale jelikož jsem zaměřená na životní prostředí, tak nemůžu stíhat úplně všechny zákony, abych hlídala v tom eKLEPu, jak se vám vrátily. Proto jsem očekávala, že mi řeknete, že po tom vypořádání se vám vrátilo zhruba kolik zásadních připomínek, to doufám, že mi tady řeknete, abych věděla, a mohla si tak v hlavě zhruba říct, dokdy jste schopni to vypořádat. Chtěla bych vidět, pokud tedy toto je, tak bych chtěla vidět vypořádací tabulky, protože na každou zásadní připomínku samozřejmě musíte vypořádat. A jedou se tam ta kolečka. Takže já vám říkám, že dneska je nejlepší čas, nejlepší čas to přijmout. Protože já nevěřím tomu, až mi řeknete to číslo, kolik se vám dostalo zásadních připomínek, protože jsem koukala, že už jste dostal esemesku, takže už mi budete moct odpovědět, tak mi určitě řeknete, je to prostě nereálné. Já říkám, že je to nereálné z hlediska lhůt, které se musejí schválit. Pokud to nebudete chtít tady schválit devadesátkou. Ale pokud se to týká jenom jedné změny, tak to můžeme udělat teď. Pokud ne, tak samozřejmě potom asi to půjde do výborů a nebude se to moct schválit devadesátkou. To už by bylo opravdu dost na tuto Sněmovnu těch devadesátek. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. A tímto skončily přihlášky k faktickým poznámkám, můžeme se vrátit do obecné rozpravy řádně přihlášených. A ještě než přistoupí paní poslankyně, načtu došlé omluvy, je jich řada, a sice omlouvá se pan poslanec Jan Richter dnes mezi 9.00 a 9.50 z důvodu návštěvy lékaře, pan poslanec David Kasal dnes z pracovních důvodů z jednání Sněmovny, pan poslanec Bohuslav Svoboda dnes z jednání z rodinných důvodů a pan poslanec Julius Špičák dnes od 14 hodin ze zdravotních důvodů. To tedy byly došlé omluvy.

A nyní prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní předsedající. Mnoho bylo řečeno ve faktických poznámkách, než na mě přišla řada. I já zdravím své kolegy (na galerii pro hosty), se kterými pracuji od roku, jsou mladší, ale já od roku 1989 jako záchranář. A děkuji za to, že jste přijeli. Taky se mi nemluví lehce, ale já nechci, aby mi tady zase, vaším prostřednictvím, někdo z předsedů klubů řekl, že tady hrajeme nějaké divadlo a že tady jsou emoce. Kolega je emotivní. Mě to taky štve, co se tady děje, protože opravdu o mnoha z vás vím, že dneska to vaše - asi nezvednete ruku proti, to by bylo už opravdu za hranou, takže se asi zdržíte, to je to samé, že to schváleno nebude.

Minule, v pátek, když jsme měli tento zákon projednávat a přijeli sem na podporu záchranáři a kolegové z horské služby, nám pan předseda, vaším prostřednictvím, Výborný řekl, že se tento zákon nemůže projednávat, protože tu není pan ministr Jurečka, což jsme pochopili, byl omluven, oukej. Ale řekl ještě jednu věc. A já bych chtěla opravdu znát odpověď na to, co jste tu řekl. Bohužel jsem si to nevyjela ze stenozáznamu. Myslím, že to nahoře všichni kolegové slyšeli, vy jste řekl, že ten pozměňovací návrh je špatně, že je legislativně špatně. A já jsem řekla, že jsme to měli na garančním výboru pro sociální politiku, kde jsme tento pozměňovací návrh hlasovali. Byli tam zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí a nikdo nás na tu chybu, já nevím jakou, neupozornil. Řekl jste, že zaměstnanci Ministerstva práce pečlivě pracují na tom, aby se to opravilo, a že se rozhodnete svým hlasováním, až tu bude pan ministr Jurečka. Takže já se ptám, kde je ta vaše chyba v tom pozměňovacím návrhu, konkrétně v tom pozměňovacím návrhu kolegy Brázdila, Maška a mém? Jestli mi odpovíte, byla bych moc ráda. Jestli je to ta chyba, že tam chcete zapojit zaměstnavatele? To není chyba, to chcete. Já chci vědět tu chybu v tom konkrétním pozměňovacím návrhu, který byl načten.

Jak řekla kolegyně Berenika Peštová, vaším prostřednictvím, pane ministře, vy tady před nás předstoupíte s tím, že chcete a že to tady všem říkáte, i kolegům nahoře, že jste přišel vlastně opravit chybu, kterou jsme udělali v minulém volebním období, a to jsou pěstouni. Já s vámi souhlasím. Určitě tu nápravu podpořím. Ale ta samá chyba, jak tu řekli kolegové, se stala i při tomto pozměňovacím návrhu a my ji teď chceme napravit. Já jsem za vámi byla a říkám, prosím, schvalte, připravujete, já to chápu, my když jsme byli ve vládě, také jsme některé vaše pozměňovací návrhy neschválili, protože jsme si chtěli tu mašličku udělat sami, že je to náš návrh, tady bych to úplně smazala, protože ten zákon platí, jenom nejde vlastně uplatnit v praxi. Takže pěstouny, ač si jich vážím, také s nimi komunikuji, těm to dneska opravíme.

A vy jako pojistku, jenom pojistku, kterou byste si mohl dneska udělat, a pak v klidu pracovat a nemít stres s tím, jestli to stihnete do 1. 1. 2023... Když to stihnete, fajn. Ale jak mám informace, taky bych se vás ráda, prostřednictvím paní předsedající, pane ministře, zeptala, jestli nám tady řeknete nebo zodpovíte, že to, co připravujete v tom vašem novém zákoně, bude pro ty záchranáře úplně stejné, jako to navrhujeme my, s tím, že opravdu po směnném provozu, dvaceti letech na záchrance, odpracování hodin budou mít možnost - ne že půjdou, budou mít možnost opravdu o těch pět let, jestli tohle tam je. Protože já jsem slyšela, že to tam není, že tam je rok, dva. Tak pojďte jim říct ano, já to stihnu do 1. 1. 2023 úplně stejně o těch pět let, ale dám to já, ministr Marian Jurečka, nedáte to vy záchranáři.

Takže první věc - jaká byla chyba v tomhle pozměňováku legislativně technická? Druhá, jestli v návrhu vašeho nového důchodového pojištění náročných profesí bude pro tyhle záchranáře úplně to samé jako teď, tedy těch pět let po odpracování se zapojením zaměstnavatelů, jak vy říkáte.

A jak řekla kolegyně Berenika Peštová, vaším prostřednictvím, opravdu mám strach, protože tu jsem třetí volební období, vím, jak legislativa probíhá. A to, že tady vysvětlovala paní kolegyně Peštová, vaším prostřednictvím, legislativu, jak to tady je, to nebylo pro vás, vy ji znáte, to bylo pro ty lidi nahoře, protože jim je to úplně jedno, jestli tady je první, druhé, třetí čtení, Senát vrátí - nevrátí, pan prezident. To bylo pro ně. Jako vy jste vysvětloval, co se stalo v minulém volebním období, že jsme tedy to nechali projít Senátem kvůli těm maminkám a pětistovce. Ale my to dneska jako pojistku tady můžeme opravit. Opravíme to, oni budou v klidu, že to od 1. 1. 2023 může platit, a vy, pokud předložíte - a nestalo se to tu jednou - vy když předložíte nový zákon, no tak se to vloží do nového zákona a tohle prostě nebude platit. Ale vždyť vy si můžete udělat pojistku dnes, že to dnes napravíte, pokud jste tady, pokud nám řeknete tedy, já o tom mám pochyby, že v tom zákonu, který navrhujete, to bude pro ty záchranáře úplně stejné, jako je tento náš pozměňující návrh. Já mám totiž strach, že nebude. Já mám totiž strach, že se tam těch pět bere na nějaký rok dva. (Obrací se k lidem na galerii pro hosty.) Vzpomeňte si na to, až ten zákon budeme tady schvalovat, ten nový zákon od Ministerstva práce a sociálních věcí.

Já jsem si tady - teď se mi to ztratilo z telefonu, zkusím to z hlavy říct - tiskovou zprávu, sedí tam i zástupci odborů, kteří apelují na vás, abyste to schválili. Chtěli, abychom to vrátili tedy do druhého čtení s tím, aby se upravila ta chyba, která je v tom pozměňujícím návrhu, kterou nám pan předseda, vaším prostřednictvím, Výborný v pátek řekl, že tam ta chyba je, a vrátit to do druhého čtení. A to stihneme, úplně lehce. Ale vy nechcete, vy prostě tu mašličku si chcete dát sami. Mě to mrzí. Řekla jsem to i minule, že na tom pozměňováku s námi spolupracovali kolegové z koalice, záchranáři - nevím, jestli jsou záchranáři, ale duchem záchranáři. A prostřednictvím vaším, pane předsedo Výborný, víte, my záchranáři ty emoce máme a máme je pořád celých třicet let, když tam jezdíme. Ale mně přijde, že vy nám to tady vyčítáte. Jestli politik nemá emoce, tak my je máme, prostě se tak projevujeme.

A na závěr. Opravdu to neberte jako urážku, opravdu ne. Začíná nám tady nová vlna covidu, všude. Máme přes 2 000 nakažených, vůbec se o tom nemluví. Mrzí mě, že tu dneska není pan ministr zdravotnictví, protože ti záchranáři se týkají zdravotnictví. My děláme zákon nyní o důchodovém pojištění, to je pravda, ale oni pracují pro zdravotnictví. Já nevím, jestli jste někde četli teď, že vám děkuje - ne, on není covid, teď nejste tak vidět, teď nejste tak potřeba, teď děláte tu svoji běžnou práci. Neděláte, protože máme tady zase, jak vím od kolegů svých, uprchlíky, kteří také potřebují vaši pomoc, taky máte mnoho výjezdů k těmto lidem, je léto, jsou úrazy, všichni víme, záchranáři, že v létě je s turismem spojeno výjezdů daleko víc, víc úrazů než zase třeba těch interních věcí. Ale ta vlna se nám blíží. Já si myslím, že blíží, já bych byla nerada, aby se to rozjelo tak, jak to tu bylo, ale máme tu přes 2 000 a může se stát, že v létě ti záchranáři se opět dostanou do situace, že si vezmou na sebe ty kombinézy bílé, nepropustné, po každém výjezdu zpocení budou dezinfikovat všechny sanity a zase to budou oni v té první vlně, kteří pojedou naplno.

A teď se vrátím k tomu, co jsem chtěla říct. Když jste byl, pane ministře, jmenován do funkce ministra práce a sociálních věcí, tak jsem řekla, že vás znám, že jste pracovitý, ale že vás znám z pozice ministra zemědělství, protože to vám asi šlo. Teď děláte Ministerstvo práce a sociálních věcí. A teď bez urážky, já si myslím, že kdybyste třeba vyměnil traktor v létě za sanitku v neoprenu, v čem tam jezdí, a byl jste tam s nimi ten měsíc při covidu, dva, tak že byste dneska možná to vaše rozhodnutí změnil.

Já opravdu na všechny apeluji, zamyslete se nad tím, pro co dnes hlasujete. Vy nehlasujete pro nic jiného než pro legislativně technickou změnu chyby, kterou jsme udělali, přiznali jsme to, mrzí mě to, hlasovali jste pro to. A já říkám, když to schválíme, je to pojistka, pojistka toho, že i když připravíte vy v mašličkách nový zákon o důchodovém pojištění s tím, že nám tedy, doufám, odpovíte na to, že tam bude úplně to samé, těch pět let po odpracování všech těch hodin a šedesát let věku zaměstnance, jestli tam bude to samé, tak pojďte si udělat pojistku a pracujte v klidu, úplně v klidu. Ale já jsem přesvědčená o tom, že tam nedáte pět let. Vzpomeňte si na to, budou tam rok až dva. A pak se podívejte těm lidem do očí. Děkuju. (Potlesk i podporující výkřik poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. A s faktickou se přihlásil pan předseda Marek Výborný. Připravit se může pan poslanec Jiří Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, já budu jenom velmi stručný, byl jsem dotázán paní kolegyní. Tak tady bylo stanovisko legislativy Ministerstva vnitra, které má ve své působnosti také integrovaný záchranný systém, s tím, že ta množina nebo ta skupina, ke které to je směřováno, není úplně přesně, jasně definovaná a mohlo by to být zneužitelné. Já se nechci přít o to - (Někteří poslanci ANO: To není pravda.) Já se nechci přít o to, prosím, já se nechci přít o to, jestli ten názor legislativy je, nebo není správný a oprávněný. V tuto chvíli to nemá smysl. Já nemám důvod, proč bych nevěřil - a já rozumím tomu, že vy jako opozice jste nedali této vládě důvěru a že můžete mít obavy z toho, jestli slovo ministra platí, nebo neplatí. Ale pokud pan ministr jasně tady řekl na mikrofon opakovaně, že ta věc bude připravena a schválena tak, aby od 1. ledna 2023 skutečně platila, tak já vám říkám, že já panu ministrovi věřím, a my to jako KDU-ČSL také garantujeme.

A mrzí mě, paní kolegyně prostřednictvím paní předsedající, jedna věc. Říci "bez urážky" a potom plivnout takovou jedovatou slinu, říkám v dobrém, to mě mrzí, opravdu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je řádně přihlášen pan poslanec Jiří Mašek, poté se může připravit paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážení přítomní, vážení ministři, vážená paní předsedající, já se pokusím úplně bez emocí shrnout některé věci a zareagovat tady na některé věci a potom nakonec dát návrh na určitou legislativně technickou změnu ke svému pozměňujícímu návrhu číslo 953. Můj návrh je o trošku jiný než návrh Milana Brázdila - a tady odpovídám právě panu ministru Jurečkovi, že se týká IZS.

Ano, i ten minulý návrh, pro který jsme všichni v loňském roce zvedli ruku, se týkal integrovaného záchranného systému. Čili týkal se jasně vymezené množiny, která má nějaké sociální výhody, a množiny, kterou pokud doplníme těmi výhodami pro záchranku, tak vlastně záchrance srovnáme ty podmínky. A právě pokud by se to týkalo těch základních složek IZS, tak přesně, jak za panem ministrem chodí ty další složky, jako jsou podnikoví hasiči, jako je obecní a městská policie, jako je drážní policie, s těmi všemi jsme to tady čtyři roky připravovali. Připravovali jsme to společně na podvýborech. Připravovali jsme to tehdy s tehdy opozičními, dnes koaličními zástupci a na tom jsme pracovali i v tomto roce. A tam chodí právě všichni tito drážní hasiči a další složky. A smysl hry byl v tom, že pokud otevřeme cestu záchranné službě tím, že to bude změna pro základní složky IZS, potom při otevření zákona o IZS bude možné naprosto legálně po schválení zase tam posunout případně složky, jako jsou ti drážní, podnikoví hasiči a podobně.

Ten návrh byl naprosto systémový, byl na tom souhlas, všichni to vědí. Vědí to drážní hasiči, vědí to obecní policisté, jejich zástupci, a opakovaně jsme o tom čtyři roky tady jednali. Připravili jsme to, vloni jsme to schválili rukou společnou, bohužel s legislativně technickými chybami, které jsem tam bohužel udělal já. Já se k tomu tady přiznávám a taky se za to všem omlouvám. Jak řekl pan ministr, mělo se to opravit v Senátu, bylo to připravené a spíše z politických důvodů, ne že by se to nedalo stihnout, ono by se to dalo stihnout, ale z politických důvodů to tam prošlo tím Senátem a je to od 1. ledna příštího roku platné.

Zároveň vím - a já už můžu odpovědět kolegyní Pastuchové za pana ministra, já jsem ten návrh ministerský viděl, tam je to o vklínění, a takovém si myslím velmi diskutabilním, záchranářů a jenom záchranářů a horské služby mezi takzvané obtížné profese nebo těžké profese. To jsou všechno profese kategorie 4, to je za prvé, což jsou hygienické kategorie, a záchranka má dvojku, takže tam nepatří a bude kolem toho ohromná diskuse a mazec.

Ale taky víme, co tam ministerstvo slibuje. To tam slibuje benefit odchodu do důchodu maximálně o dva roky, víc se tam ti záchranáři prostě nedostanou. Takže už teď můžeme říct, přátelé, že to, co vám slibuje pan ministr, je v podstatě popření toho, co jsme tady schválili, a je to zkrácení toho nároku minimálně o tři roky. Takže je to špatně. A pane ministře, potvrďte to na mikrofon, prostě ten návrh takový je.

To, že je nedosažitelný z hlediska termínového, že se to nedá stihnout do 1. ledna 2023, to tady vysvětlila paní kolegyně Peštová a nebudu se k tomu dál vracet. Takže obecní policii, podnikové a drážní hasiče nechceme hodit přes palubu a můj pozměňovací návrh číslo 953 to řeší. Pan kolega Brázdil přišel, v uvozovkách, s umírněným návrhem, který se týká záchranné služby a horské služby, prostě jakási ústupová varianta, ale myslím si, pokud bychom se chtěli čestně k tomu postavit v duchu toho, co jsme schválili minulý rok, tak by to měl být ten pozměňovací návrh 953.

Ale ještě se vrátím k panu kolegovi Výbornému a k minulému týdnu, zase to byl ten dotaz paní kolegyně Pastuchové. Ale pane kolego Výborný, vy jste tady minulý týden řekl - vím, že tady byla polemika i o tom, jestli může někdo zastoupit omluveného pana kolegu Jurečku, nakonec to dopadlo tak, že se navrhl a schválil termín právě dnešního projednávání - ale vy jste tady řekl, že je třeba tam ještě některé věci upravit, že na tom bude ministerstvo... nebo že na tom usilovně pracuje tak, abychom to dneska v upravené verzi mohli schválit tady. Takhle jsme to my tady pochopili, takhle to pochopili ti lidé na balkoně. Dneska už je to zase úplně jinak, ano? Takže proboha, stavme se k tomu prostě jako chlapi. Řekněte - nechceme to schválit nebo... ale minulý týden to tady tak odeznělo, že se to doupraví, byť nebylo řečeno co, a chtěl bych vás požádat, když jste tedy tady teď na mikrofon řekl, že k tomu máte stanovisko, že tam ta chyba je, tak předpokládám, že ho máte písemně, tak bychom ho rádi, to stanovisko té legislativy, viděli, že tam je ta chyba.

Takže to jsou asi ode mě ty základní věci, nebudu tady argumentovat obtížností té práce, jestli budeme na podzim chodit ve skafandrech, nebo nebudeme, prostě je to naše práce, děláme ji. Ale ten enormní rozdíl je v tom, že náš návrh, který chceme dneska opravit, který jsme původně všichni schválili, byl návrh o možností jít až opět let do důchodu dříve v případě, že to bude ze zdravotních, psychických a podobných důvodů nutné. Vy nám ho vaším návrhem, pane ministře, chcete zkrátit na dva roky maximálně a také v podstatě hrozí, že ten váš návrh nemusí být vůbec také přijat.

A protože bych měl říct ještě nějakou legislativně technickou úpravu k tomu svému návrhu, tak pokud o tom budeme hlasovat, tak v logice věci bych byl rád, abychom hlasovali nejdříve o té širší variantě, té mé, která se týká integrovaného záchranného systému a která právě umožňuje do budoucna řešit, jak si přeje pan ministr, také policii obecní, hasiče drážní a podnikové, a potom v případě neprohlasování o variantě Brázdil, to znamená 951, která se týká záchranné služby a horské služby. A také bych chtěl požádat potom o platnost od 1. ledna 2023. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je další řádně přihlášená paní poslankyně Andrea Babišová. Prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Můžete, vážené kolegyně, vážení kolegové, říci, že v této chvíli tady probíhá defilé zdravotníků, záchranářů a tak dále. Ano, hlásím se také, jsem jeden z nich. Nejsem zdravotník, jsem zdravotní sestra, chirurgická praxe pětadvacet let. Každý z nás, z vašich rodičů, vašich přátel zažil, kdy potřebujete pomoct, ať to byl záchranář, protože jste se špatně oblékli a zůstali jste někde zmrzlí na horách, ať to byl někdo, kdo potřeboval vystříhat při dopravní nehodě, ať to byl někdo, kdo potřeboval aplikovat jenom injekci, protože dostal alergickou reakci. Každý z vás kouká na toho záchranáře a čeká, že vám pomůže. Koukáte, že je v kondici, že je v pohodě, že je v pořádku, protože se bude zajímat jenom o vás.

Pane ministře, já se na vás obracím, protože vy nám tady celou dobu dneska hovoříte o tom, že budete dělat všechno pro to, aby účinnost byla od 1. 1. 2023, přitom v legislativním návrhu vlády máte účinnost od 1. 7. 2023. To máme o šest měsíců. Chtěla bych tedy vysvětlit, co je tedy pravdou. V připomínkovém řízení je termín účinností 1. 7. 2023. Jedna věc.

Druhá věc. Tak jak už tady řekl pan kolega Mašek, opravdu se nebude jednat o pět let, o možnost pěti let odchodu do důchodu, ale při všech připomínkách, které byly už v této chvíli do tohoto návrhu vzneseny, půjde maximálně pouze o tři roky. Maximálně tři roky. Tito lidé to slyší, tito lidé to vidí a vy nám tady pořád tvrdíte, že do 1. 1. 2023 se to stihne. Pan předseda Výborný, prostřednictvím paní předsedající, za KDU-ČSL garantuje, že to bude od 1. 1. 2023, přitom v legislativním návrhu je 1. 7. 2023. Prosím tedy, abyste nám to tady všem vysvětlil. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Z místa se ještě přihlásil pan poslanec Milan Brázdil. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Ještě prosím, kolegyně, kolegové, teď bych navrhl podle § 95 odst. 2 návrh, který má být hlasován bezprostředně, procedurální návrh, a to - a přesně ho odcituji - podávám návrh na opakování druhého čtení. Co tím vlastně dávám? Dávám šanci panu ministrovi, abychom se dnes odpoledne nebo zítra klidně znovu mohli setkat nad tímto bodem, tak aby do sedmi dní - to je nejkratší doba - mohl být tento návrh zákona znovu tady ve třetím čtení, a tudíž tu vaši opravu, kterou tam říkáte, vložte prostřednictvím ministerstva nebo vámi a bude vše v pořádku, v tom duchu zachování tohoto zákona tak, jak tady jste říkali, tedy zachování možnosti odchodu do důchodu až o pět let při splnění dvaceti let praxe a dovršení těch šedesáti let, tak jak jste pro to hlasoval.

Tedy ještě jednou. Dávám návrh na to, abychom dnes procedurálně teď hlasovali o vrácení do druhého čtení, a de facto během osmi dní to tady může být. To, co máte již připraveno, to, co jste říkal, se zachováním toho všeho, pro co jste zvedl ruku, a já jsem strašně rád, že se kolegové vrací. Doufám, že tím pomůžete panu ministrovi, protože on to chce. My jsme to nechtěli. My bychom raději byli, abyste volně mohli hlasovat a zvedli pro to ruku teď, a pak se to opravilo. Ale jestliže to je podmínka toho, že to chcete jinak, napřed chcete upravit, tak prosím, tato šance tu je. Doufám, že pomůžete panu ministrovi, aby to takhle mohl udělat. On si o to řekl. Já vám děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. My se nyní budeme střídat v předsedání, nicméně já jenom k tomu § 95 odst. 2. Samozřejmě že ve třetím čtení lze podat návrh na opakování druhého čtení, to je zcela v pořádku, akorát to hlasování tady vždy nastávalo jaksi v rámci potom procedur po možnosti závěrečného slova navrhovatele a zpravodaje, a poté k tomu docházelo, k tomu návrhu. Tak jenom bych se ráda ujistila, že pokud na tom netrváte, bychom to udělali tak, jako je to tady zvykem. (Poslanec Brázdil souhlasí.) A já tedy nyní předávám předsedání.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Hezké dopoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové. Nyní je přihlášena s přednostním právem stále ještě v rozpravě paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dámy a pánové, ale zejména milí záchranáři, po pěti dnech vás opět zdravím z tohoto místa. Moc jsme se neposunuli. To mě mrzí o to nejvíc. Ale znovu opakuji, tak jako před pěti dny, tak znovu opakuji z tohoto místa, že si vážíme vaší práce, a proto tady zejména mí kolegové, a musím říct, že mě se osobně lidsky dotkl projev mého ctěného kolegy pana poslance Brázdila, a skutečně cítila jsem dojetí při jeho slovech, protože mluvil autentický záchranář, mluvil člověk, který prostě mluvil za vás a mluvil o vaší práci. A o to to bylo pro mě cennější, to jeho vystoupení.

Chtěla bych říct, já jsem si vytáhla - a já jsem v minulém volební období nebyla poslankyní - od kolegů hlasování k tomuto zákonu, tak jak tady různě padaly názory, a skutečně musím říct, že současná pětikoalice, jenom pro vás pro všechny, je s výjimkou jedné strany konzistentní. Tady nikdo pro to nebyl. Nikdo, ani ODS, ani STAN, ani Piráti. Nenašla jsem nikoho, kdo by tam měl "áčko". Jediná strana, která pro to byla tehdy, nebo její poslanci tehdy přítomní, ať mluvím přesně, pro to byli, a to bylo KDU-ČSL. A skutečně mám tady jména. Budu vybírat jenom ty, kteří jsou pořád ještě v Poslanecké sněmovně a kteří tehdy byli přítomni a hlasovali: Pavel Bělobrádek - ano, Marian Jurečka - ano, Ondřej Benešík - ano, Vít Kaňkovský - ano. Pak je tam ještě pan Čižinský - ano, ale ten už není poslancem. Tak abych jenom mluvila k těm, kteří jsou tady.

Takže já si říkám - kde je pan ministr? Pan ministr je tamhle. - Já si říkám, kde se stal posun v myšlení Mariana Jurečky? Nevěřím, že mu zatemnila mozek ministerská funkce. On je jeden z mála, který už ministrem byl, pak zase nebyl, aby teď zase byl, takže on určitě ví, že to tak v politice prostě chodí. Jednou jste tam, jindy onde, takže tomu nevěřím. Takže pak si říkám, že je to bezesporu vliv koaličních partnerů, protože ti zůstali ve svém hlasování a ve svém postoji k tomuto problému naprosto konzistentní. Jiné vysvětlení pro to nemám.

Ale dost. Nechme tady věcí, které si myslím, že jsou pro vás nepřehledné, jestli legislativní proces je tam a jestli to v eKLEPu. Vy děláte svou práci, tu děláte špičkově, rozumíte jí a toto je zase naše práce.

Já si myslím, že by bylo fér - my jsme pochopili všichni, bohužel, a mně je to nesmírně líto, nesmírně líto!, že to prostě dnes nepodpoříte. A já si myslím, že bylo fér, pane ministře, když jste tady - já si toho cením, že jste tady, protože ta debata nemohla z logických důvodů minulý týden tady takto probíhat, protože jste tu nebyl - řekněte srozumitelně, naprosto lidsky ne pro nás, pro ty lidi nahoře tam, ať to mohou říct dále svým kolegům, řekněte, jak to bude. Neříkejte, musí se to, musí se ono a další skupiny. Já rozumím, že jsou další skupiny jako zdravotní sestry, já jsem ty debaty zažívala, takže to bude mít nějakou debatu další, ale někde se musí začít. A skupina záchranářů, tady jsou zdravotní, horští záchranáři... Skupina záchranářů neboli součást integrovaného záchranného systému byla vybrána logicky, protože jsme byli po covidu, protože všichni jsme jim tady děkovali, protože všichni nasazovali svoje životy, doslova životy, zachraňovali nás, zachraňovali nás z obrovského průšvihu, ve kterém jsme se v této zdravotní krizi ocitli - takže řekněte, jak to bude, pro ně srozumitelně. Řekněte, mám připraven legislativní návrh, bude předložen do Poslanecké sněmovny tehdy a bude to od 1. ledna 2023. Já nevím, nechci vám vkládat slova do úst. Jenom říkám, abyste to takhle srozumitelně řekl. Nebo nebude to od 1. ledna 2023. Navrhnu devadesátku. Parametry jsou takovéto. Bude tam tolik let. Bude to takto. Bude se to týkat tohoto. Řekněte jim to prosím! Řekněte jim to a zachovejte se fér, anebo řekněte, nebude to, ať vědí, s čím se mají vrátit domů! Děkuju vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní se s faktickou poznámkou přihlásil pan poslanec Brázdil. Prosím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Pane Mariane Jurečko, abyste měl chvilku na rozmyšlenou na tu odpověď, tak já nevím, jestli toto mé vystoupení je technické, jestli omluva je technická, ale já bych se chtěl omluvit zde přítomnému premiérovi této republiky. Já jsem minule vytáhl tužku a chtěl jsem, jestli by mohl... Já jsem za ním zašel, on omluvu přijal, ale chtěl jsem to říct veřejně. Možná to působilo blbě, že jsem příliš naléhal nebo něco. Já jsem jenom chtěl, aby to bylo projednáno v těch intencích, které už jsme schválili, jenom upravené legislativně technicky a v ten pátek. Tak ještě jednou na mikrofon se vám omlouvám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za dodržení času. Nyní se hlásí ještě stále v rozpravě pan ministr Jurečka. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím tedy ještě zareagovat, byť jsem ty věci tady říkal v té debatě, už když jsme tady vedli diskusi v rámci technických poznámek, že platí u této části v případě zdravotnické záchranné služby účinnost 1. leden 2023. Ostatní změny v tom zákoně, kdy řešíme jiné parametry změn v důchodovém systému, i včetně některých věcí, které se dotýkají přímo činnosti České správy sociální zabezpečení, tam je potom účinnost všech těch další věcí navržená k 1. 7. 2023. Jsme si toho vědomi. Musíme to takto udělat, to jsme řekli jasně.

Jenom si dovolím tady pár poznámek. Tak vy tady vystupujete a říkáte, jak by se to mělo. Říkáte, že jste na tom čtyři roky pracovali. Tak já si říkám, proč tedy ten návrh nebyl předložen tou minulou vládou? Proč to bylo tady na poslední chvíli pozměňovacím návrhem poslanců? Vy jste byli součástí vládní koalice. To jenom jako poznámka na to, kde jsme byli v tom minulém období.

Teď tato vláda přichází a má to ve svém programovém prohlášení a říkáme, že chceme řešit komplexně problematiku náročných profesí, protože ta situace si to vyžaduje, a říkáme, že ten princip má mít nějaké základní parametry, včetně participace a zapojení zaměstnavatele tím vyšším odvodem. To je třeba první věc, kde my se nepotkáváme v tom vašem návrhu a v tom, jak my se na to díváme, protože to je důležité. Jednak z důvodu nějakého vyvážení důchodového systému stran příjmů a výdajů. Po tom celkově společnost volá a říká, politici, řešte financování důchodů do budoucna. Tak my říkáme ano, náročné profese - chceme to umožnit. Chceme to umožnit, ne že dvacet let, ale my v tom návrhu principiálně říkáme za odpracované směny, když to řeknu zjednodušeně, za každých deset let by to bylo o rok, a takhle k tomu přistupujeme i v těch ostatních profesích, principiálně, znovu říkám, zase stejně, protože když otevřete tuto jednu parametrickou úpravu pro jednu skupinu lidí, tak musíme říct, přístup státu má být v tomto vyvážený i vůči těm ostatním náročným profesím.

Takže toto tady my jako vládní koalice říkáme. Chceme dořešit, napravit to, v případě zdravotnické záchranné služby počítáme s tím od 1. ledna, to je ten vzkaz tady pro kolegy. Z hlediska legislativního procesu, já jsem tady některé věci řekl před dvěma měsíci, že je uděláme a dokázali jsme je udělat a stihli jsme třeba účinnost od 1. července. A tady korektně i poděkuji vám jako opozici, že jsme se na tom dokázali dohodnout. Ale prosím pěkně, toto je starost nás v tenhle okamžik. Ministr je zodpovědný za to, když řekne, že nějaký termín naplní, aby to stihl z hlediska projednání na vládu, máme ukončené připomínkové řízení, dáváme ten návrh na Legislativní radu vlády a na vládu. Jsou tam některé připomínky, které v té zásadní rovině budeme je diskutovat na vládě, protože sama paní bývalá náměstkyně ví velmi dobře, že prostě nevypořádáte s některými resorty všechny připomínky. Ty opravdu patří potom třeba na doprojednání na úrovni vlády.

Takže přistupujme tady tímto způsobem. A já si opravdu ale nemyslím, že je jako fér argumentovat tady třeba otázkou toho covidu. Protože i ti lidé, kteří slouží v nemocnicích kolem covidových pacientů, a nejenom kolem covidových, jak jsem zmiňoval sestry, které fungují na áru, na jipkách, lidé, kteří pracují v hospicích, to jsou také náročné profese fyzicky, psychicky, takže prosím, nevytrhujme tady tu argumentaci úplně z kontextu, protože to je zase nefér vůči těm ostatním. A já chápu, že tady patří ty emoce, ale byl bych rád, kdyby ty emoce byly v nějakých mezích slušnosti, a ne že nám tady pan poslanec Brázdil podsouvá ve svém projevu, že my si o lidech, kteří pracují jako záchranáři - myslím, on tady použil slovo, které podle mě do toho slovníku, který tady má zaznívat na půdě Poslanecké sněmovny, prostě nepatří. Takže prosím ty emoce zase držme v nějakých korektních mantinelech. (V sále je hlučno.)

Jasný závazek platí: leden 2023. Budou tam v tom systému možnosti předčasných odchodů, budou tam principy, jako je participace zaměstnavatelů, protože tyto věci jsme řekli, že tam prostě chceme v tom systému a v těch principech mít. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní jsou ale faktické poznámky, paní předsedkyně, a je jich hned několik. Takže nejdříve pan poslanec Mašek se svou faktickou a připraví se paní poslankyně Pastuchová, následuje pan poslanec Brázdil. A poprosím, kolegyně a kolegové, o ztišení v sále. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, vážení ministři, já bych chtěl ještě přece jenom zareagovat na pana ministra Jurečku. A je to pořád nepochopení. Pane ministře Jurečko, my jsme vloni rozhodli, schválili předčasné důchody pro integrovaný záchranný systém. Já jsem osobně hovořil s policejním prezidentem i s generálním ředitelem hasičů. A i oni by v jednotlivých případech měli takové hasiče, na které by se to vztahovalo, protože by to třeba pro ně bylo výhodnější než výsluhový systém. Čili bylo to systémové řešení, ale které by v tuto chvíli systémově vyřešilo záchranáře. Prostě mělo to hlavu a patu. Je to jasně vymezená skupina, nebudeme do toho míchat sestry, dirigenty, piloty a nikoho jiného, protože řada profesí má nějaké zájmy. Ale šlo tam postupně při změně zákona o IZS posunout vámi zmiňované drážní hasiče, vámi zmiňované obecní policisty po úvaze a bylo by to při otevření zákona IZS a bylo to diskutovatelné.

To, co navrhujete vy, je něco úplně jiného. Je to vmezeření záchranářů mezi takzvané náročné profese kategorie čtyři, kam nepatří prostě. To jsou všelijací hutníci, těžce pracující lidé, je to nesystémové a zkracuje to těm záchranářům minimálně ten nárok o dva a půl roku. Tak to prostě je. Tady jsme to mohli opravit. Jako dneska když říkáte, že opravujeme pěstouny, je to potřeba, je to oprava toho, co se nepovedlo minulý rok, tak tohle je přesně to samé. Tak jestli se tady dneska mohlo něco potkat, tak je to přesně tohleto. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní je přihlášena s faktickou paní poslankyně Pastuchová. A ještě jednou vás požádám, kolegyně, kolegové, o ztišení. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Já děkuji, děkuji, paní předsedkyně. Já děkuji panu předsedovi Výbornému, vaším prostřednictvím, že mi odpověděl, že vlastně chyba tam je, ale není to chyba Ministerstva práce a sociálních věcí, ale chyba Ministerstva vnitra. Takže máme tu pana ministra vnitra, takže já bych požádala pana ministra vnitra, vaším prostřednictvím, kdyby byl tak hodný, protože vy jste nám ji neukázal, my to nevíme, a proto kolega Brázdil navrhuje dát do druhého čtení, abychom to tedy mohli opravit. A vy jste vlastně, pane ministře Jurečko, já jsem vás prosila, jestli tady těm kolegům řeknete, že to v tom zákoně bude platit stejně, těch pět let. A vy jste teď tady řekl jednu větu, možná jsem ji pochopila špatně, že za deset let to bude rok. Takže za padesát let, vážení kolegové, to nevím, od kolika tam budeme pracovat, za padesát let dosáhneme těch pěti let. Takže tím jste tady odpověděl na to, že to připravujete v úplně jiné formě pro ty záchranáře, a těch pět let za těch dvacet let to nebude. Jestli jsem to pochopila špatně, tak mě prosím opravte. Ale my máme v návrhu něco jiného a vy jste konkrétně... Ti záchranáři tomu nerozumí, co vy připravujete, je legislativa nezajímá. Bude to tam? Řekněte ano, ne. Bude tam pět, až pět let za dvacet let, nebo ne? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Brázdil. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Milí záchranáři, slyšeli jste to? Slyšeli jste to. Vy přesně jste slyšeli to, že řekl Marian Jurečka - my to neuděláme stejně, jak to tam v zákoně je. On to chce zrušit, to, co v tom zákoně je, ale chce to nahradit něčím jiným. Musíte padesát let, museli byste padesát let fungovat v plném pracovním procesu, předtím samozřejmě studujete. To je nereálné! Plán (nesrozumitelné) dohromady IZS a zvlášť závažné profese. Prosím, to je úplně něco jiného, to je uzavřená skupina tří složek. A vy jste teď jim řekl, že vlastně to teď neodhlasujeme, ale už jim to seberete. A vy to nikdy nedostanete, to, co v zákoně už je! My to chceme jenom napravit, aby to bylo platné. Prosím, pak si s tím udělejte a řešte to dál, jak chcete. (Hovoří velmi důrazně.)

Teď jenom zvedněte, kolegové, ještě jednou vás prosím, pan Marian Jurečka jistě dá volné hlasování, řekne neutrální, a vy si to rozmyslete. Moc vás za všechny z celé republiky, za horskou službu, za záchranou službu, prosím, zvažte to, abyste se dokázali jednoho dne podívat svému záchranáři, až vám bude pomáhat, do očí říct: to jsem byl já, který ti umožnil, kdybys byl nemocný, kdybys nezvládal, abys neskončil na dlažbě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Stále ještě jsme v rozpravě a nyní už je přihlášena s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tak ještě jednou, pane ministře. Prosím, já vás prosím, z vaší odpovědi jsem vyrozuměla - nechme ten balast, nechme všechno, už tam netahejme nic, jenom jednoduchá odpověď. Porozuměla jsem, že chcete účinnost od 1. ledna 2023 pro tento okruh lidí, ale už jsem neporozuměla těm parametrům. Něco dovodili mí kolegové, pojďte to tady potvrdit nebo vyvrátit. Jasně řekněte - já vím, vy mi řeknete: ještě jsou v připomínkovém řízení, ještě vláda, a tak dále. Řekněte "já jsem navrhl toto, milí záchranáři", tak aby tomu prosím rozuměli. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní se již nikdo nehlásí do rozpravy. Pokud tomu tak opravdu je, tak rozpravu končím. Je zájem o závěrečné slovo pana předkladatele? Je zájem. Takže poprosím, pan předkladatel nejdříve.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si myslím, že ta debata tady byla obšírná. Já jsem řekl ty věci z hlediska závazků, k 1. lednu to platí, ty kroky uděláme. My ten princip v některých pohledech na to nastavení vidíme o něco jinak než vy, ale princip toho, aby tito lidé měli nárok dřívějšího odchodu, tady je. Máme ho nastaven na přímo počet odpracovaných směn, nikoliv na roky, to je důležité. Máme ho i vstřícnější vůči lidem, kteří odpracují ne celých dvacet let, takže v tom je třeba i jiný pohled toho návrhu.

Ale možná se vracím k meritu toho, proč tady vlastně dneska o tomto tisku jednáme, a to je to, že tento tisk je opravdu zacílen na podporu pěstounů. To hlasování, které dneska budeme dělat, je především o tom, ocenit pěstouny a navrátit tu nespravedlnost, která se stala, a to je rozdíl v tom pohledu, že to není u pěstounů legislativně technická věc. Tam změnou zákona jsme ji přímo vyňali z této možnosti tohoto systému. Takže my je tady v tomto vracíme, myslím, že je to důležité. A znovu se vracím k tomu, že ten návrh zákona, vládní návrh zákona, bude tuto věc, kterou vy jste vnesli do té debaty tím pozměňujícím návrhem, řešit.

Já si myslím, i ta loňská zkušenost ukázala, že dělat tyto věci pozměňujícími návrhy je strašně nešťastné. Protože vstupujeme do systémových dlouhodobých letitých řešení v rámci důchodového systému, pak to mají být opravdu věci, které jsou prodiskutované i s ostatními resorty, to není jenom resort Ministerstva práce a sociálních věcí, jak tady bylo zmíněno. Je to například resort Ministerstva vnitra, Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva dopravy, Ministerstva financí a tak dále. Takže prosím pěkně, ty věci opravdu dělejme systémově na základě opravdu kvalitně propracovaných návrhů, protože ty kroky, které se tady ukázaly v minulosti, pozměňující návrhy, nejsou tou šťastnou cestou vedoucí k dobrému cíli.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní je tady sice zájem o faktickou poznámku, ale pana poslance upozorním, že už jsme mimo rozpravu, takže faktická není připuštěna. Zájem teď ještě před vystoupením zpravodaje má s přednostním právem paní poslankyně, předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pane ministře, máte bezesporu pravdu, ale evidentně neplatí vždycky. Včera jsme tu projednávali ve druhém čtení, pokud si vzpomínám, zákon o státní službě. To je třeba zákon, který se bude týkat nějakého milionu státních úředníků a dalších samozřejmě, kteří jsou podle zákoníku práce, a dalšího velkého množství lidí, které tam naberete. Teď nechci tu debatu otevírat, to jsme tady řešili včera, to je poslanecký návrh. Tady jsem o tom včera přesně mluvila. Proč to neprošlo řádným procesem? Proč se k tomu nevyjadřovaly všechny stupně, Legislativní rada vlády, kde by to zrovna bylo potřeba? Není to žádná malá změna, je to velký zásah. Víte, že jsem tady včera říkala, že se bojím politizace státní správy. Takže to prostě neplatí zřejmě u této vlády a u této vládní koalice vždycky. Tady se jedná prostě o částečnou změnu. Ano, bylo by určitě lepší, kdyby prošla řádným legislativním procesem, byla tady načtena a schválena tou bývalou Sněmovnou v minulém volebním období.

Znova opakuji, vy jste pro to hlasoval. Já jsem vás prosila o jedinou věc. Mně bylo jedno, jestli to řeknete v závěrečné řeči, nebo ještě v rozpravě. Samozřejmě bylo by to lepší v rozpravě, ale to teď nechám stranou. Já jsem vás prosila, abyste ty parametry řekl. Vy přece dobře víte, že pokud zavedete participaci zaměstnavatelů, tak se to nebude týkat - já se dívám, nechci se někoho dotknout, ale dívám se zhruba, o jakou se jedná generaci těch milých záchranářů, které tam (na galerii pro hosty) vidím, jste v nejlepším věku jako já, tak jsem to samozřejmě myslela - ale nebude se jich to už týkat, tento systém. Dobře to víte. To znamená, já jsem chtěla, abyste řekl, jaké parametry jste navrhl jako ministr práce a sociálních věcí pro tuto skupinu záchranářů s účinností od 1. ledna 2023. A to jsme se nedozvěděli. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní se táži, zda má zájem o závěrečné slovo také zpravodaj tohoto tisku. Nikoliv, takže přistoupíme k hlasování. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Připomínám, že zde padl návrh od pana poslance Brázdila, který podle § 95 odst. 2 navrhuje, abychom vrátili tento tisk zpět do druhého čtení. Tedy je to návrh na opakování druhého čtení tohoto návrhu zákona.

Já tedy zahájím hlasování o tomto předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro vrácení do druhého čtení, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 21 přihlášeno 151 přítomných, pro 65, proti 46. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Děkuji, paní předsedkyně. Milé kolegyně, vážení kolegové, během třetího čtení taktéž padl návrh na změnu procedury hlasování, která byla navržena garančním výborem, a to aby se nejdříve hlasovalo o návrhu pana poslance Maška a potom až o návrhu pana poslance Brázdila. O tom bychom asi měli nejdříve rozhodnout.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vás tedy poprosím, abyste řekl tyto návrhy nejenom jmenovitě podle poslanců, ale pod jakým písmenem je najdeme.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Jistě. Garančním výborem bylo navrženo, aby se nejdříve hlasovalo o návrhu A1 pana poslance Brázdila. Následovat mělo hlasování A2 pana poslance Maška. Za třetí se měl hlasovat za B bod poslance Navrátila. Čtvrté hlasování, bod C poslankyně Šafránkové. Za páté bylo navrženo hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pane zpravodaji, já si ještě ujasním, zda návrhy na úpravu podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení byly načteny tak, jak se předjímá. Já tady mám poznámku od předchozí předsedající, že ano. Proběhly tedy. V tom případě se nejdříve mají hlasovat návrhy na úpravu právě podle tohoto paragrafu zákona, a pak následně tedy takové pořadí, jaké jste zmínil. Už jej nebudu opakovat. Ta změna spočívá v tom, že bychom hlasovali nikoliv nejdříve A1, ale návrh A2. Tak to je tato změna. Takže to je alternativní návrh procedury, o kterém budeme hlasovat. Já se jenom ujistím, že všichni vědí, o jaké změně hlasujeme.

 

Hlasujeme o změně procedury oproti tomu, jaká byla původně navržena garančním výborem.

Ptám se, kdo je pro změnu procedury? Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 151 přítomných, pro 149, proti žádný. Návrh této změny procedury byl přijat.

 

Proto tedy budeme postupovat podle právě schválené procedury. Poprosím znovu pana zpravodaje, aby nám řekl, o čem nyní budeme hlasovat.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu pana poslance Maška týkajícím se úpravy neproveditelnosti a zmatečnosti právní úpravy zákona o důchodovém pojištění, který je rozšířen dále o členy nejenom integrovaného záchranného systému, ale také o zásahové jednotky Policie České republiky a operátory operačního střediska policie.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Tedy o pozměňovacím návrhu A2. Nejdříve jsem vás odhlásila. Poprosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. (O slovo se hlásí poslanec Mašek.) Pan poslanec Mašek má technický problém s přihlášením, nebo...? Ne, s předneseným návrhem procedury. Rozporuje, jak to bylo předneseno. Já se také domnívám, že bychom měli hlasovat bod číslo 1, návrhy úprav podle § 95 odst. 2, které nevím, jestli jste přednášel vy, pane Mašku, nebo vy, pane Brázdile. (Zpravodaj konzultuje mimo mikrofon s pracovnicí legislativy.) Ale už se to tady ujasňuje. Takže nejdříve bychom hlasovali nikoliv pozměňovací návrh A2, ale poprosím, pane zpravodaji, o upřesnění, co bychom hlasovali.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Jenom ještě poprosím a omlouvám se celé Poslanecké sněmovně, že dále ještě byla navržena takzvaná legislativně technická úprava jak od pana kolegy Brázdila, tak od pana kolegy Maška. To je to, aby platnost byla od 1. 1. 2023.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Je to takto v pořádku, oba dva předkladatelé? Vizuálně souhlasí, ale pan poslanec Mašek má námitku, tak prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Není to námitka, ale je to upřesnění. Můj pozměňovací návrh se týká základních složek IZS, čili to je 953. Kolegy Brázdila, 951, se týká horské služby a záchranné služby. Takže jenom v tom je ten rozdíl. Vy jste to v tom názvu říkal trošku zamotaně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, jsou to tím pádem dva návrhy a dvě hlasování. S tím se ztotožňuji. Tudíž nejdříve, pane zpravodaji, bychom hlasovali o návrhu, který přednesl pan poslanec Mašek?

 

Poslanec Jiří Navrátil: Ano, přesně tak.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová To znamená tedy, abychom věděli, o čem hlasujeme, tak ještě jednou poprosím o zopakování, protože myslím, že to je poměrně zmatečné.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Ale musíme nejdříve ještě odhlasovat tu legislativně technickou úpravu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, o té se bavíme, to je ono. Jedná se tedy o posunutí účinnosti na 1. 1. 2023 a pro konkrétně IZS. Všichni víme, o čem hlasujeme, pevně věřím.

Proto zahajuji hlasování o této legislativně technické úpravě. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 23 bylo přihlášeno 148 přítomných, pro 65, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní bychom měli hlasovat o té změně legislativně technické, kterou předložil pan poslanec Brázdil. Prosím o upřesnění, čeho se týká.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Opět je to samozřejmě o té platnosti od 1. 1. 2023. (Předsedající: Účinnosti.) Účinnosti, pardon.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Účinnosti. Všichni víme, o čem hlasujeme, i pan předkladatel souhlasí s tím, že takto to zaznělo.

Takže zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 24 přihlášeno 149 přítomných, pro 65, proti 1. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy dostáváme k pozměňovacím návrhům podle schválené procedury a to jest co, prosím, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jiří Navrátil: A nyní tedy budeme hlasovat už o pozměňovacích návrzích, které byly předtím zařazeny pod A2. Nejdříve pana poslance Maška, kterého jsme zařadili jako prvního a rozhodli jsme o tom. A budeme tedy hlasovat o jeho návrhu tak, jak byl přednesen. O tom, že on ho má ten širší, má tam i ty další složky záchranného systému.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Pardon, omlouvám se. Ještě jednou - prohlašuji toto hlasování za zmatečné a poprosím ještě o stanoviska. Takže ještě jednou. Nejdříve pan zpravodaj. (Stanovisko výboru bylo nedoporučující.) Pan ministr? (Nesouhlasné.)

 

Tak nyní tedy zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 26 přihlášeno 149 poslankyň a poslanců, pro 65, proti 49. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Navrátil: A nyní přistupujeme k hlasování o návrhu pana poslance Brázdila, který ho má ten zúžený, a týká se opravdu pouze záchranářů jako takových.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím stanovisko? (Zpravodaj: Stanovisko výboru v tomto návrhu nezaujalo žádné.) Pan předkladatel - stanovisko? (Nesouhlasné.)

Já zahajuji hlasování o tomto předloženém návrhu. Kdo je proti?

hlasování 27 přihlášeno 149 poslankyň a poslanců, pro 65, proti 3. Návrh byl zamítnut.

 

(Poslanci ANO hlasitě bouchají do lavic.) Poprosím o klid. Prosím o klid a můžeme pokročit k dalšímu návrhu.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Dále, paní předsedkyně, budeme hlasovat o návrhu B, tedy poslance Jiřího Navrátila s pozměňovacím návrhem. Nijak nezasahuje do předloženého tisku, pouze mění jeho dobu a datum účinnosti návrhu zákona na první den kalendářního měsíce následující po jeho vyhlášení. Stanovisko výboru doporučující.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pan ministr? (Souhlasné stanovisko.) Děkuji. K hlasování, pane poslanče? Pan poslanec Hrnčíř, prosím.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji. Já se moc omlouvám, v předchozím hlasování jsem chtěl hlasovat pro, na sjetině mám, že jsem se zdržel, a nezpochybňuji hlasování. Jenom pro stenozáznam. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Takže se vracíme k hlasování, a to o pozměňovacím návrhu B. Stanoviska zazněla.

Takže zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 28 přihlášeno je 148 poslankyň a poslanců, pro 146, proti 2. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jiří Navrátil: Posledním návrhem je návrh C, tedy paní poslankyně Lucie Šafránkové. Jde o rozšíření okruhu náhradních dob pojištění nezprostředkovaných pěstounů, a to aby se týkala všech nezprostředkovaných, tedy příbuzenských pěstounů a všech ostatních, kteří - nikoli pouze těch, kteří převzali dítě před 1. lednem 2022, kdy vstoupila v platnost poslední novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím stanovisko? (Zpravodaj: Stanovisko výboru nedoporučující.) A pana ministra? (Nesouhlasné.) Nesouhlasné zaznělo.

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 29 přihlášeno 149 poslankyň a poslanců, pro 16, proti 73. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jiří Navrátil: A nyní můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano. Já tedy zahajuji hlasování o návrhu zákona jako celku a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 30 bylo přihlášeno 149 poslankyň a poslanců, pro 147, proti žádný. A my jsme s návrhem zákona vyslovili souhlas.

 

Já bych měla ještě přečíst návrh usnesení. Omlouvám se, že tak nezaznělo před hlasováním: "Poslanecká sněmovna vyslovuje s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 237, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou, souhlas."

 

Návrh byl tedy přijat a projednávání tohoto bodu končím.

Nyní mi dovolte načíst omluvu. Dnes se od 14 hodin do konce pracovního dne z pracovních důvodů omlouvá pan ministr vnitra Vít Rakušan.

 

A já otevírám projednávání bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP