(11.20 hodin)
(pokračuje Lubomír Brož)

Ale ono jde i o nějaké (nesrozumitelné) systémového řešení. A to, že je zastropujeme v zákoně částkou 150 milionů, není moc. Nic nám to nedává do budoucna, žádný prostor vlastně. Do této doby tam žádný strop nebyl, a opravdu, ano, některé produkce byly podpořeny částkami několika set milionů korun, ale je to v pořádku, tak jak kolega pan Juchelka o tom před chvilkou mluvil. Takže je chyba, že je to v tom zákoně. A já jenom dám příklad třeba té důležitosti: Například v Austrálii, když se jedná o pobídkách v řádech miliard, tak mají třeba vládního zmocněnce pro filmové pobídky, který se třeba takovému jednotlivému projektu věnuje, protože oni vědí, že jim při přinese mnohonásobně více peněz. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní ještě s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. Prosím

 

Poslanec Aleš Juchelka: On totiž je strašně důležitý ten právní rámec, protože například minule, třeba za minulé vlády, vždycky když ty pobídky byly nějakým způsobem překročeny, poněvadž se to samozřejmě mohlo stát, protože ty projekty byly zajímavé, tak se potom vždycky individuálně domlouvalo Ministerstvo kultury přímo s těmi producenty a třeba se to nějakým způsobem jakoby doplatilo. Ale v tuto chvíli my samozřejmě tady tento právní rámec tímto trošičku bouráme a nemůžeme se domlouvat dál, když přijde více zajímavějších projektů, že bychom třeba ty pobídky navýšili, tak jak se to vždycky individuálně řešilo právě za minulé vlády. Možná že bychom se k tomu mohli vrátit.

Já také samozřejmě nebudu podporovat tady tento pozměňovací návrh pana ministra Baxy.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Schillerová, zatím poslední přihlášená. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Tak já k investičním pobídkám také bych se ráda vyjádřila. Já jsem jako bývalá ministryně financí byla konfrontována s touto problematikou a šla jsem se přímo do terénu podívat. Šla jsem se podívat na několik natáčení zahraničních produkcí. Tam jsem mluvila s lidmi přímo, jak oni říkají, na place. A to je investice, je potřeba se podívat na to, že to je investice. Jestliže navýšíme investiční pobídky, tak to znamená, že dostanou práci naši živnostníci, firmy, to znamená, tam jsou stavaři, architekti, švadlenky, kosmetičky, vlásenkáři, dokonce jsem tam viděla i různé zemědělce, kteří tam poskytovali svoje zemědělská zvířata. Bavila jsem se s těmi produkcemi, kdy oni si nesmírně váží našich profesí a našich řemeslných dovedností, s kterými se nesetkávají, našich lokací. To znamená, pokud se toto zkrátí a bude to, jak říká pan ministr Baxa - já jsem to slyšela v rámci Mezinárodního filmového festivalu, to bylo obzvlášť pikantní, kde řekl těm filmařům, že to prostě navyšovat nebude, tak vlastně připravujeme Českou republiku o investice, připravujeme ji o příležitosti i o to, že přitáhne pozornost cestovní ruch. Prostě je to pro nás i ekonomicky - a tak jsem se na to podívala, a dvakrát jsme za naší vlády navyšovali investiční pobídky, jak říká pan ministr Baxa, nesystémově. Ale nesystémově - prostě se tam nalily peníze, které se ekonomice vrátily právě prostřednictvím těchto dalších firem a těchto dalších živnostníků, a i zviditelnění České republiky. Takže to je úplně špatně, ten návrh. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pokud se již nikdo nehlásí, tak rozpravu končím. Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova - pana navrhovatele nejdříve? Nevypadá to. Pane ministře Blažku, je zájem o závěrečné slovo? Není. Pana zpravodaje? Pane zpravodaji, máte zájem o závěrečné slovo? Taktéž nikoliv. Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Já přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, a než dorazí, tak využiji čas k načtení omluv, které dorazily. Omlouvá se paní poslankyně Štefanová, a to z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, a taktéž pan poslanec Petr Letocha, který se omlouvá mezi 12. a 19. hodinou, respektive do konce jednacího dne z důvodů pracovních.

Nyní tedy prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasování k nim sdělil stanovisko. Prosím, pane zpravodaji, máte slovo.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji za slovo a dovolte mi, abych popřál dobrý den všem, co jsou tady v sále. Já si ještě dovolím předtím, než načtu proceduru, několik základních dat k tomu, tady Sněmovně oznámit za prvé, že tato novela nebo tato úprava měla být schválena do září roku 2020. Kdo téma sledujete, víte, že jsme pod hrozbou pokuty 80 milionů a dalšího nabíhajícího penále a že je v bytostném zájmu České republiky tuto novelu schválit.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vás přeruším, omlouvám se, ale za prvé poprosím o ztišení a za druhé jenom sdělím, že k tomu slouží závěrečné slovo. Takže poprosím opravdu přednést ty jednotlivé pozměňovací návrhy a proceduru hlasování. Děkuji.

 

Poslanec Jan Lacina: Dobře. Máme tady - budeme hlasovat pozměňovací návrhy AI, AII, AIII, to jsou legislativně technické úpravy, které načtu vzápětí. Potom úpravy B1, B2 a potom úprava C a nakonec budeme schvalovat zákon jako celek. Já si teď dovolím načíst ty legislativně technické úpravy, které zní - následující:

Arabská jedna, v části druhé § 16 odst. 9 - ve větě první se slova "60 dnů ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona" nahrazují slovy "30. června 2023", slova "ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona do dne 30. června 2022" se nahrazují slovy "ode dne 1. července 2023 do 30. června 2025", a ve větě poslední se slova "30. září 2022" nahrazují slovy "30. září 2025".

Pak je arabská dvě, v části třetí v § 18 odst. 3 se slova "zákona č. 231/2001 Sb." nahrazují slovy "zákona č. 132/2010 Sb.".

A nakonec arabská tři v pozměňovacím návrhu B2, jde o pozměňovací návrh pana poslance Berkovce, v části třetí § 18 odst. 5 se za slova "§ 6 odst. 1" vkládají slova "písmena b)".

Tolik tedy k těm legislativně technickým úpravám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A já nejdřív prosím o odsouhlasení celé procedury. Vzhledem k tomu, že sice není žádný návrh, ale těch změn legislativně technických je poměrně dost, tak nejdříve poprosím o hlasování o této předložené proceduře, abychom podle ní následně postupovali. Není úplně tak snadná, jak se možná na první pohled zdála být.

 

Takže nejdříve dám hlasovat, pokud není zájem o odhlášení, ale ten neeviduji, o předložené proceduře, podle které následně budeme postupovat.

Kdo je pro předloženou proceduru? Kdo je proti?

Hlasování číslo 31, přihlášeno 145 přítomných, pro 137, proti nikdo. Návrh tedy byl přijat.

 

Proto budeme postupovat podle schválené procedury a já tedy poprosím pana zpravodaje nejdříve o přednesení prvního bodu, o kterém budeme hlasovat

 

Poslanec Jan Lacina: Ano, to je bod AI, je to pozměňovací návrh paní poslankyně Kocmanové, který posiluje pravomoci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání při vymáhání akčních plánů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já už vidím, že se zvedla legislativa, protože já se domnívám taktéž, že nejdříve máme hlasovat legislativně technické. Tak prosím, abychom...

 

Poslanec Jan Lacina: Dobře, děkuji moc za tu korekci. Takže úplně první, co bychom hlasovali, jsou návrhy legislativně technických úprav podaných podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, to byly ty, které jsem právě načetl.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, pokud není zájem o to, aby byly znovu předneseny, tak se ptám na stanovisko. Nejdříve pana zpravodaje? (Souhlasné.) A pana ministra? (Souhlas.) Tak prosím, všichni, doufám, víme, o čem hlasujeme.

Takže zahajuji hlasování o legislativně technických úpravách a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, přihlášeno 146 přítomných, pro 140, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. Tak teď je to ta avizovaná AI, jde o návrh paní poslankyně Kocmanové, který v zásadě posiluje pravomoci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání při vymáhání akčních plánů.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko? (Zpravodaj: Souhlasné. - Ministr: Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o předloženém pozměňovacím návrhu a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 33, přihlášeno 146 přítomných, pro 139, proti nikdo. Návrh byl přijat. Pane zpravodaji, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP