(11.30 hodin)

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji, teď je tady AII a to je pozměňovací návrh můj. Návrhem se pouze upřesní faktický stav, a to že orgánem dozoru pro reklamu a sponzorování na zdravotnické prostředky v rozhlasovém a televizní vysílání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání a nikoliv Státní úřad pro kontrolu léčiv. Jedná se pouze o zpřesnění formulace v zákoně o regulaci reklamy. Stanovisko souhlasné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto pozměňovacím návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 34 přihlášeno 146 přítomných, pro 140 proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Máme tu AIII. To jsou legislativně technické úpravy zpracované legislativním odborem Poslanecké sněmovny. A stanovisko výboru je souhlasné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko pana ministra? (Souhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 35 je přihlášeno 146 přítomných, pro 141 proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. Další je pozměňovací návrh B1 pana poslance Stanislava Berkovce. Toto ustanovení odkládá účinnost povinnosti televizních vysílatelů poskytovat informace o obsahu, který je závadný pro nezletilé, a to pro pořady v televizním vysílání. Stanovisko výboru je bez stanoviska.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan ministr? (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 36 přihlášeno 147 přítomných, 62 pro, proti 55. Návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. Máme tady pozměňovací návrh B2, opět od pana poslance Stanislava Berkovce. Ustanovení odkládá účinnost povinnosti poskytovat informace o obsahu, který je závadný pro nezletilé, a to pro pořady v audiovizuálních službách na vyžádání. Stanovisko výboru je nedoporučující.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Stanovisko předkladatele? (Nesouhlas.) Děkuji.

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 37 přihlášeno 147 přítomných, pro 63, proti 71. Návrh byl zamítnut. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Jan Lacina: Děkuji. A nakonec tu máme poslední pozměňovací návrh označený písmenem C a to je návrh poslance Martina Baxy. Zde se zavádí maximální možná částka pro filmové pobídky, která bude čerpána pro konkrétní projekt. Stanovisko garančního výboru je doporučující. (Ministr: Souhlas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Zahajuji hlasování o předloženém návrhu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 38 přihlášeno 147 přítomných, pro 93, proti 3. Návrh byl přijat.

 

Vypořádali jsme se tedy se všemi pozměňovacími návrhy. Nyní bychom měli hlasovat návrh zákona jako celek. Je to tak, pane zpravodaji?

 

Poslanec Jan Lacina: Ano, je to tak. Nyní hlasujeme návrh zákona jako celek.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přikročíme tedy k tomuto hlasování. Já přednesu návrh usnesení. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o službách platforem pro sdílení videonahrávek a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek), podle sněmovního tisku 30, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 39 přihlášeno 147 přítomných, pro 144, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu předkladateli i panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

 

Nyní zahajuji projednávání bodu číslo

 

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém
zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 57/ - třetí čtení

Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele pan ministr zemědělství Zdeněk Nekula a zpravodajka garančního výboru, tedy výboru zemědělského, paní poslankyně Monika Oborná. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 57/3, který byl doručen dne 17. června 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 57/4.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. A pan ministr zájem má, proto vás požádám o ztišení a přesunutí vašich rozhovorů do předsálí! A prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych opětovně uvedl vládní návrh novely zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. Cílem předkládané novely je především adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady 2018/848 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Návrhem se dále provádí adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady 2017/625 o úředních kontrolách. Návrh novely zákona o ekologickém zemědělství v rámci adaptace na výše uvedené předpisy Evropské unie jednak zavádí elektronickou databázi ekologicky chovaných zvířat, upřesňuje okruh subjektů majících povinnost registrace do systému ekologického zemědělství v rámci snížení administrativní zátěže, dále prodlužuje délku platnosti certifikátů bioproduktů v návaznosti na četnost kontrol na dva roky. Nahrazuje termín osvědčení o původu bioproduktů v praxi již užívaným termínem certifikát bioproduktu. Zařazuje osivo a další rozmnožovací materiál rostlin do kategorie bioprodukt, zatímco podle dosud platné právní úpravy spadal do kategorie ostatní bioprodukt. Upravuje skutkové podstaty přestupků fyzických osob, právnických osob podnikajících, fyzických osob a pověřených osob.

Vzhledem k tomu, že poslední rozsáhlejší novelizace zákona o ekologickém zemědělství proběhla již v roce 2011, je třeba reagovat na poznatky z aplikační praxe. Nad rámec adaptace návrh například nahrazuje termín ekologický podnikatel v praxi již užívaným termínem ekologický zemědělec. Upřesňuje způsob označování bioproduktů certifikovaných na území České republiky vnitrostátním logem pro ekologickou produkci. Umožní zveřejnění vzoru žádosti o registraci v systému ekologického zemědělství na internetových stránkách ministerstva.

Návrh zákona projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny na své 8. schůzi dne 5. května 2022 a svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Přijaté pozměňovací návrhy, které byly vypracovány v součinnosti s Ministerstvem zemědělství, jsou v souladu s koncepcí předkladatele, přispějí ke zkvalitnění vládního návrhu zákona, a proto s nimi souhlasím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP