Středa 13. července 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

6.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém
zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích,
ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 57/ - třetí čtení

Prosím, aby místa u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele pan ministr zemědělství Zdeněk Nekula a zpravodajka garančního výboru, tedy výboru zemědělského, paní poslankyně Monika Oborná. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 57/3, který byl doručen dne 17. června 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 57/4.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. A pan ministr zájem má, proto vás požádám o ztišení a přesunutí vašich rozhovorů do předsálí! A prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych opětovně uvedl vládní návrh novely zákona č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství. Cílem předkládané novely je především adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady 2018/848 o ekologické produkci a označování ekologických produktů. Návrhem se dále provádí adaptace na nařízení Evropského parlamentu a Rady 2017/625 o úředních kontrolách. Návrh novely zákona o ekologickém zemědělství v rámci adaptace na výše uvedené předpisy Evropské unie jednak zavádí elektronickou databázi ekologicky chovaných zvířat, upřesňuje okruh subjektů majících povinnost registrace do systému ekologického zemědělství v rámci snížení administrativní zátěže, dále prodlužuje délku platnosti certifikátů bioproduktů v návaznosti na četnost kontrol na dva roky. Nahrazuje termín osvědčení o původu bioproduktů v praxi již užívaným termínem certifikát bioproduktu. Zařazuje osivo a další rozmnožovací materiál rostlin do kategorie bioprodukt, zatímco podle dosud platné právní úpravy spadal do kategorie ostatní bioprodukt. Upravuje skutkové podstaty přestupků fyzických osob, právnických osob podnikajících, fyzických osob a pověřených osob.

Vzhledem k tomu, že poslední rozsáhlejší novelizace zákona o ekologickém zemědělství proběhla již v roce 2011, je třeba reagovat na poznatky z aplikační praxe. Nad rámec adaptace návrh například nahrazuje termín ekologický podnikatel v praxi již užívaným termínem ekologický zemědělec. Upřesňuje způsob označování bioproduktů certifikovaných na území České republiky vnitrostátním logem pro ekologickou produkci. Umožní zveřejnění vzoru žádosti o registraci v systému ekologického zemědělství na internetových stránkách ministerstva.

Návrh zákona projednal zemědělský výbor Poslanecké sněmovny na své 8. schůzi dne 5. května 2022 a svým usnesením doporučil Poslanecké sněmovně schválit vládní návrh zákona ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Přijaté pozměňovací návrhy, které byly vypracovány v součinnosti s Ministerstvem zemědělství, jsou v souladu s koncepcí předkladatele, přispějí ke zkvalitnění vládního návrhu zákona, a proto s nimi souhlasím.

Ve druhém čtení vládního návrhu zákona, které proběhlo dne 17. června tohoto roku, byly uplatněny pozměňovací návrhy poslance Karla Smetany, který do návrhu přijatého zemědělským výborem doplňuje část týkající se náhrady nákladů u kontroly dovozů produktů ekologického zemědělství z třetích zemí v působnosti Ústředního kontrolního zkušebního ústavu zemědělského, s nímž vyslovujeme souhlas. Dále pozměňovací návrh Davida Pražáka týkající se požadavků na vzdělání a praxi inspektorů, kteří provádějí kontroly osob podnikajících v ekologickém zemědělství, s nimiž vyslovujeme také souhlas.

Zemědělský výbor jako výbor garanční projednal návrh zákona na své 10. schůzi konané dne 21. června tohoto roku a přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona v navrženém pořadí. Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji, pane ministře, za předložení. Nyní otevírám rozpravu. Do té se přihlásili dva poslanci - nejdříve pan poslanec Pražák a následně vystoupí i pan poslanec Kott. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec David Pražák: Dobré dopoledne, paní předsedající, paní ministryně, pane ministře, dámy a pánové. Dovolil bych si jenom v pár bodech nastínit ještě některé věci, které v tom zákoně jsou. A jsem rád, že se tento zákon dostal do finále, dá se říct. Myslím si, že to je jeden ze zákonů, příklad toho, že se to dá, nejenom implementace, ale i praxe, zapracovat do novely zákona. A víceméně tam bude, doufám, že bude, tak jak byla na výboru, shoda napříč politickým spektrem.

Jak už říkal pan ministr, je dobře, že se některé věci zpřesňují, i ty terminologie, protože například osvědčení už dávno nikdo nepoužívá v ekologickém zemědělství, celou dobu se používá certifikát, ale prostě bohužel v tom zákoně to bylo takto dáno. To samé je u definice - termín podnikatel se nahrazuje termínem zemědělec, protože kdo jiný by měl být odlišen od produkce nebo od osob, které opravdu na té půdě hospodaří a dělají, než zemědělec od podnikatele a skutečně hospodaří na těch ekofarmách, a ne jako ostatní osoby, které jsou výrobci, obchodníci a tak dále.

Zároveň jak říkal pan ministr, dochází i k prodloužení platnosti certifikátu z 15 měsíců na 26 měsíců. Ono nejen že to bylo problematické a dělalo to takové nekomfortní situace pro zemědělce, protože ta kontrola tam byla vlastně každý víceméně rok, ale vzhledem k tomu, že se potýkají - ještě se k tomu potom dostanu u svého pozměňovacího návrhu - potýkají s nedostatkem kontrolorů certifikované společnosti, tak tímto se to vlastně administrativně trošku zlehčí a zlepší a bude tam 26 měsíců.

Zároveň tam do toho vstupuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce, na kterou se převádějí některé pravomoci, a například balené biopotraviny, které jsou po kontrole označeny biozebrou, takzvanou biozebrou, asi všichni víme, co to je, tak povinnost označování produktů je stanovena pouze pro balené potraviny, které jsou certifikované na území České republiky, neurčené pro zahraniční trh, a u ostatních produktů je toto označování dobrovolné. Cílem této úpravy je, aby produkty, které budou označeny biozebrou, prošly naším kontrolním systémem, což by mělo vést k tomu, že toto označení zaručí bezreziduovost a v konečném důsledku posílení důvěry spotřebitelů k takto označeným produktům. To si myslím také, že je dobře.

Dostal bych se ke svému pozměňovacímu návrhu, který není jenom můj, ale byl vykomunikován napříč politickým spektrem, takže bych si dovolil požádat o podporu pozměňovacího návrhu skupiny poslanců Pražáka, Turečka, Kotta, Krutákové, Vlčka, Dubského a dalších. Je to jednoduchý pozměňovací návrh, ale bylo tam malinko s legislativou ještě upřesnění, to znamená, že bych požádal potom paní zpravodajku, jestli bychom potom hlasovali o legislativně technické úpravě, protože tam je potřeba poznámka pod čarou se zrušit včetně odkazů na tuto poznámku a současně se v uvozovací větě v bodu 54 slova včetně poznámky pod čarou zrušují. Tato poznámka pod čarou se týká pouze středoškolského vzdělání. Je to opravdu jenom technikálie. Při proceduře by se asi mělo nejdřív hlasovat o legislativně technické úpravě.

Pozměňovací návrh, který jsme podali, se týká toho, jak už jsem říkal, že je velký problém u společností, které provádějí pro Ministerstvo zemědělství certifikaci a kontroly, aby měly dostatek pracovníků. Při výběrových řízeních se jim sice hlásili lidé, kteří byli z praxe, několikaleté praxe, zároveň třeba zemědělsky podnikali a tak dále, ale nemohli se přihlásit, protože neměli maturitu v daném oboru, který byl v tom původním zákoně navržen. Proto my jsme to pozměňovacím návrhem zrušili a nechali jsme tam jenom, že maturita může být z jakéhokoli oboru, ale musí mít praxi v zemědělství, potravinářství, veterinářství, veterinární prevence, a ještě jsme tam dávali myslím lesnictví, abychom to měli správně napsáno. Byl bych rád, abychom toto tam zakomponovali. Zároveň osoba provádějící kontrolu žadatele výrobce biopotravin nebo osoby, která uvádí biopotraviny na (nebo?) bioprodukty, musí mít alespoň maturitní zkoušku a nejméně pět let odborné praxe v oboru zemědělství, lesnictví nebo potravinářství a potravinářské chemie nebo vysokoškolské vzdělání příslušného směru a nejméně jeden rok odborné praxe. Toto bych chtěl, abychom to potom ještě tam navrhli, schválili. A zároveň bych chtěl poděkovat, pokud dojde k podpoře, a věřím, že dojde, protože došlo na zemědělském výboru k tomu, že se to schválilo vlastně jednohlasně. A ještě jednou upozorňuji na legislativně technickou úpravu, kterou vlastně tímto asi jakoby načítám. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní se hlásí pan poslanec Kott. Paní zpravodajka si určitě poznamená ty legislativně technické a pak to budeme hlasovat. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji pěkně za slovo, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, paní ministryně, milé kolegyně, vážení kolegové, jak zde řekl pan ministr, zákon o zemědělství bylo zapotřebí nějakým způsobem novelizovat, protože novela, která zde byla přijata, už byla zastaralá a byla nevyhovující. Jsem rád, že se podařilo najít konsenzus napříč politickým spektrem a pozměňovací návrhy, které byly předloženy ke změně novely zákona, byly přijaty a určitě povedou k tomu, že bude lépe vymahatelné právo v rámci České republiky.

Kolega Pražák tady představil svůj pozměňovací návrh, nebo společný pozměňovací návrh. Já bych se chtěl v krátkosti zastavit u pozměňovacího návrhu, který předložil pan kolega Smetana. Zde si myslím, že je zapotřebí říci, že ekologické zemědělství v České republice je na velice vysoké úrovni i díky tomu, že probíhá kontrola jak na vstupu, tak na výstupu, to znamená kontrola ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jsou jednotlivé produkty, výrobky, podrobeny podrobné a poměrně časté kontrole, a proto je dobře, že v podstatě vlastní trh si ochráníme i tím, že budeme provádět podrobnější a častější kontrolu ekologických výrobků dovážených pro české spotřebitele ze třetích zemí.

Takže zde si myslím, že toto je krok správným směrem, protože i čeští ekologičtí zemědělci se potýkali do jisté míry s problémy, které vyvstávaly z toho, že se do České republiky dostávaly potraviny, které nesplňovaly naši tvrdší legislativu, a dostávalo se to potom v podstatě do nějakého problému s tím, že české výrobky, které byly vyrobeny v rámci ekologického zemědělství, nebyly dostatečně konkurenceschopné. Takže za toto děkuji. A ještě jednou bych si dovolil poděkovat Ministerstvu zemědělství za přípravu této novely a kolegům za to, že jsme byli schopni odsouhlasit ty pozměňovací návrhy na zemědělském výboru a doporučit k jejich schválení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní je ještě přihlášená paní poslankyně Balaštíková, zatím další přihlášku neeviduji. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já vím, že se nacházíme ve třetím čtení. Chtěla bych také pochválit za pomoc při přípravě těch pozměňovacích návrhů. Ale teď tady vystoupím s bodem, který je k ekologickému zemědělství, myslím, že s tím souvisí, a nemám kdy jindy, pane ministře, k vám pohovořit než v tomhle bodě, a proto tak činím. A jedná se mi o priority zemědělství při předsednictví, které už u nás nastalo. A já jsem očekávala, co vy připravíte, zvláště v situaci, která tady nastává. A já vím, že vy máte názor, že nás nečeká nedostatek potravin, v tom se zcela určitě rozcházíme, ale co si myslím, že nás očekává určitě - nedostatek peněz, nedostatek plynu, nedostatek elektrické energie, nedostatek hnojiv.

A já bych očekávala, že vy v těch svých prioritách se i zasadíte o to, aby i ekologické zemědělství, a to jsme vždycky kritizovali, mělo nastavenou nějakou produkci. Já si myslím, že ekologické zemědělství sem bezesporu patří. Já jsem z kraje, který má hodně chráněných krajinných území, tím pádem tam máme i hodně ekologických zemědělců a já si jich nesmírně vážím, ale já si vážím těch, kteří produkují, já si nevážím těch, kteří si chodí pro peníze. A my opravdu nemáme jako Česká republika nastavenou nějakou produkci, kterou po nich požadujeme, jestli to má být polovina produkce konvenčního zemědělství... A já jsem očekávala, že vy tady toto napravíte, zvláště v době, kdy vy máte vlastně většinu ve vládě, my jsme byli menšinová vláda, takže pokud mně chcete odpovědět, že samozřejmě jsme to mohli nastavit i my, nemohli, ministr zemědělství nebyl za naše hnutí a byli jsme menšinová vláda, takže ta podpora tady nebyla. Tím spíš bych očekávala, že si to dáte do priorit a budete se tím zabývat.

Moje překvapení je samozřejmě, že vy to vůbec neřešíte, myslíte, že jste s tím spokojen. Já chápu i to, že možná váš pohled na to, co nastane, bude jiný, já si myslím, že měsíc říjen nás všechny vyvede z omylu a postaví nás do reality, a myslím si, že pro nikoho z nás nebude příjemná. A proto vlastně tady k vám promlouvám z tohohle místa k této otázce. Budu velice ráda - a budu tomu i nápomocná, protože se to bude týkat řady zemědělců ze Zlínského kraje, které zastupuju, a jsou to opravdu velmi kvalitní zemědělci, ekologičtí. A pak i my tam máme ty, já jim říkám vyčuránky, kteří si to prostě jenom tak dělají a poškozují právě ty, kteří produkují. A já jsem očekávala, že vy to napravíte. Navíc jste z toho zemědělského resortu, myslím, že máte i vztah k ekologickému zemědělství, a pro mě je překvapením, že nic z toho jsem nikde nenašla.

Je také pro mě překvapením, že včera jsme tady s kolegy vůbec hledali, jaké máte priority, já mám pocit, že tady se všechno dělá tajně, byť jste to byl oznámit v Bruselu, a my to všechno řešíme ex post. A vlastně tohle moje vystoupení k tomu, že nemám jinou možnost jak teď, budu ráda, když se to změní a když Ministerstvo zemědělství tu otázku toho ekologického zemědělství a kdo by, jak by měl produkovat ekologický zemědělec, rozšíří, protože říkám, já tady mluvím za ty, kteří jsou kvalitní, kteří produkují, a poškozují je právě ti, kteří ne. A jestli nechceme, aby se pořád jakoby to konvenční zemědělství s tím ekologickým hádalo, protože oni přece mají dostatek peněz na hektar, na svoji živočišnou mají mnohem víc peněz - ano, samozřejmě mohou někteří říci, že to ani to nestačí. Ale já bych očekávala, že teď během toho předsednictví vy ty kroky uděláte a tyhlety naše zemědělské obory podpoříte a budete za to bojovat, aby se ty podmínky takto nastavily, a urovnáte i ten vztah mezi konvenčním a ekologickým zemědělstvím. Vůbec tady nehovořím o velkých a malých, já jsem byla ta, která vždycky tvrdila, že jsou jenom ti schopní a neschopní, produkující neprodukující. A mrzí mě, že Ministerstvo zemědělství toto nedělá, byť má vlastně na to dneska hlasy ve vládě.

Takže já vám děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku. Pan poslanec Bendl se hlásí s faktickou. Prosím.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, pane ministře, já jenom krátce. Já jsem původně nechtěl k tomu vystupovat, protože jsem měl pocit, že jsme zklidnili emoce, projednali jsme návrhy zákonů, které dneska projdou, věřím, Poslaneckou sněmovnou v konsenzu, protože tomu tak naznačovalo i jednání na zemědělském výboru. Proto mě překvapilo, když tady paní kolegyně říká, že nemá jinou možnost, jak se obrátit na pana ministra, když může využít písemné i ústní interpelace a může využít té debaty právě na zemědělském výboru, kam, pokud jsem si všiml, sama dochází, byť není členkou, a má zcela jistě prostor se zeptat na cokoliv. Myslím si, že je škoda, jestli máme zase vykopávat příkopy takovými větami, protože zcela určitě jsou všichni připraveni na tohle téma diskutovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní se hlásí s faktickou poznámkou paní poslankyně Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Pane kolego Petře Bendle, prostřednictvím paní předsedající, vy jste mě asi neposlouchal. Já jsem přece na začátku pochválila ministerstvo za tento zákon, řekla jsem, že nemám jinou možnost, takže o příkopech a o tom vůbec nepadla řeč, takže vy jste si z toho zase vytáhl jen to, co, myslím, sem ani nepatří. A kdyby pan ministr docházel pravidelně na ten zemědělský výbor, já bych to tam prosím řešila. Ale protože tomu tak není, já jsem trpělivě čekala, až nám vypadnou priority Ministerstva zemědělství při předsednictví, já jsem se snažila i najít k tomu podklady, a až to vypadlo, tak jsem zjistila, že tam nic není. A říkám to na mikrofon proto, protože mě o to žádají, prosím pěkně, zemědělci, kteří na tom trvají, aby se ty kroky staly. Já samozřejmě mohu zaslat písemnou interpelaci, já ji taky zašlu, ale protože máme prázdniny, tak jsem to chtěla urychlit. Jenom na vysvětlenou proč.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za dodržení času. Ještě než dám slovo dalšímu přihlášenému, tentokrát v obecné rozpravě stále, tak načtu omluvu od pana poslance Romana Bělora, který se omlouvá z pracovních důvodů, nejdříve mezi 13.30 až 14.30 a následně mezi 17.30 až do konce jednacího dne. Nyní prosím pana poslance Turečka, který se hlásí v rozpravě. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Kolegyně a kolegové, já mohu konstatovat, co už tady bylo řečeno předřečníky, že prakticky tento zákon, tento sněmovní tisk o ekologickém zemědělství, probíhal v obecném konsenzu. Byly schváleny i pozměňovací návrhy opět napříč politickým spektrem na zemědělském výboru, to potvrzuju. My jako klub hnutí ANO tento zákon i podané pozměňovací návrhy budeme podporovat během hlasování i zákon jako celek. Nicméně já bych se ještě chtěl při této příležitosti zmínit o rozsahu ekologického zemědělství v tom sektoru zemědělství České republiky.

Ten zákon je samozřejmě velmi dobře propracovaný, je do detailů, prakticky řeší všechny záležitosti ekologického hospodaření. A když se teď zamyslím nad těmi rozměry toho ekologického zemědělství, tak z hlediska prakticky České republiky, z hlediska obhospodařování půdy zemědělství samo o sobě, ekologické zemědělství, zemědělci v režimu ekologického hospodaření obhospodařují zhruba 15 % zemědělské půdy. Takže z hlediska prvovýroby jsme na tom tak, Česká republika, že jsme prakticky lídři ekologického zemědělství, zemědělství v Evropě. Tuším, že zaujímáme druhé místo, Česká republika, v rámci Evropské unie, takže české zemědělství je z hlediska prvovýroby jedno z nejekologičtějších zemědělství v Evropské unie. Je to paradox.

Problém je, když se podíváme na tu samotnou produkci a spotřebu potravin a když se podíváme na to z hlediska občana, spotřebitele, tak tady už je trochu problém, protože jaksi spotřeba biopotravin v tom spotřebitelském koši v České republice tvoří pouze 1,6 %. Takže my, čeští občané, sníme pouze 1,6 % biopotravin a věnujeme tomu 15 % obhospodařování zemědělské půdy. To je takový trochu jakoby paradox, protože když bychom to přepočítali, kdybychom chtěli být stoprocentně ekologicky hospodařící republikou, tak bychom dokázali uživit pouze 10 % národa. Dokázali bychom prakticky pokrýt soběstačnost České republiky z hlediska spotřeby potravin jenom 10 % procenty potravin. A to je tady trochu problém.

Samozřejmě je to samozřejmě otázka ceny, protože ať se to líbí nebo ne, tak biopotraviny vždycky pro občany budou několikanásobně dražší než prakticky potraviny produkované konvenčním zemědělstvím, ale je to trochu asi chyba v tom našem systému, kdy my prostě na jedné straně dáváme do toho velké peníze, velkou podporu, v tom novém nastavení, prakticky dotacích do toho systému, v rámci společné zemědělské politiky v letech 2024 až 2027 tam bude takové zvýhodnění ekologických zemědělců, že oni budou mít možnost pobírat až 25 000 korun na hektar, což samozřejmě v porovnání s tím konvenčním zemědělstvím, kde se ta sazba bude pohybovat 5 až 7 tisíc, je skutečně velké znevýhodnění, ale ten rozměr je vždycky děsivý.

A já jsem se nedávno loučil s kolegou Jirkou Zelenkou, který odcházel, který je prakticky v té zemědělské veřejnosti velkým praktikem, odcházel v 78 letech do zaslouženého důchodu, a on tam na závěr své řeči říkal jednu zajímavou věc: Já jsem pracoval 50, přes 50 let v zemědělství, 54, 56 let v zemědělství, dokázal jsem - a skutečně za ním stojí výsledky, a on tam říkal - mě nejvíc na tom štve, že současný systém podporuje prakticky ty, co nic neprodukují.

A já vážně apeluji na všechny, když máme tak výbornou legislativu, legislativu v tom ekologickém zemědělství, abychom se nad tím zamysleli. Apeluji i na pana ministra zemědělství, aby na to vážně myslel v rámci prakticky nastavování těch podmínek společné zemědělské politiky a dokázal aspoň ten rozměr toho jaksi ekologického zemědělství a produkce biopotravin dotáhnout do takové úrovně, jestli když farmáři, ekologičtí farmáři, hospodaří na 15 % zemědělské půdy, abychom z hlediska spotřeby prakticky potravin, aby český, moravský a slezský spotřebitel dokázal prakticky si najít v rámci toho agrárního trhu v rámci poptávky zhruba 10 až 12 % biopotravin produkovaných právě tuzemskou bioprodukcí. O to bych se moc přimlouval, abychom tu nerovnováhu v té produkci a v tom, kdo vůbec se zabývá v rámci prvovýroby ekologickým zemědělstvím, dokázali srovnat. Takže to je asi námět do budoucna z hlediska prakticky postupů v rámci společné zemědělské politiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné poledne. Děkuji panu poslanci Turečkovi za jeho příspěvek do diskuse. Eviduji jednu faktickou poznámku paní poslankyně Margity Balaštíkové a poté přednostní právo pana ministra. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Ještě jednou dobrý den. Já jsem si ještě uvědomila jednu věc. Když jste tam minule, pane ministře, byl, kdy já jsem vám ukazovala nebo přednášela jsem nejnovější data o pesticidech, hnojení, jak si stojí Česká republika, s tím, že my jsme poslední tři roky špičkou v Evropské unii, a chtěla jsem po panu náměstkovi vědět, zda oslovil paní zástupkyni z Evropské komise, jak budou ambiciózní jiné země, když nám tedy Evropská komise vyčítala malou ambicióznost tady v těchto bodech, zda se už dotázal. On mně řekl, že dotázal, nicméně mu nebylo odpovězeno. A já si myslím, jako podporu tady tohoto svého názoru, že to, že my jsme tři roky jakoby nejekologičtější zemí z těch zemí EU a teď tomu předsedáme, že bychom přece jenom měli mít ambici, aby byli i takhle ostatní na tom, a upravit i to ekologické zemědělství.

A jestliže kolega, můj předřečník, pan inženýr Tureček řekl, že máme 15 % v ekologickém zemědělství, já mám teď nejnovější údaj 17 %, ale produkce je 1 až 1,5. Jestli bychom produkovali z těch 17 % jenom 50 % toho co konvenční zemědělství, tak bychom aspoň na těch 6 % měli být. A to je ukázka, že možná těch, kteří si chodí jenom pro ty peníze, jak říkal můj předřečník, bude víc jak těch produkujících. Ti to chudáci pak zachraňují a jsou na tom biti. Ale je pravdou, a s tím souhlasím, co řekl můj předřečník, že opravdu se i ti, kteří nakonec v ekologickém zemědělství jsou a jsou ti poctiví zemědělci, tak se na to zlobí, protože opravdu tady dáváme peníze tam, kde bychom si měli říct: nejsme dobrým hospodářem, tam ty peníze nepatří, protože se nám žádné nevrátí a jsou jenom rozebrány nazmar. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji za dodržení času. A nyní tedy vystoupí pan ministr s přednostním právem. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula Děkuji za slovo. Já jenom věcně. Řada ekologických zemědělců produkuje biopotraviny, akorát že na to nedávají tu nálepku a prodávají to jako konvenční produkci. To neznamená, že pokud to nemá tu nálepku, že to není bio. To je jedna věc.

Abychom více motivovali zemědělce a systémově jim vytvářeli ten prostor a zajistili odbyt pro bioprodukci, tak v rámci programu Ovoce, zelenina mléko do škol bude nastaveno pro školní rok, pro ten až další, 2023 až 2024, bude nastavena hranice minimálně 10 % bioprodukce, aby šlo do tohoto systému. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, pane ministře. Nyní faktická poznámka pana poslance Karla Turečka. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, pane předsedající. No to je právě ten problém, pane ministře. Říkám, my máme velmi dokonalé propracovanou legislativu, a jestli někdo produkuje prakticky v režimu ekologického zemědělství a bere na to peníze veřejné ze státních zdrojů z peněz daňových poplatníků, z peněz, které platí všichni občané této republiky, a pak se bojí přihlásit ke své bioprodukci, tak bychom se nad tím vážně měli do budoucna zamyslet, jestli prostě jaksi nepřinutit zemědělce k označování. Protože pak já nechápu tu logiku. Já produkuji v režimu ekologického zemědělství, beru na to dotace, dotace od všech poplatníků v této republice, a pak se stydím za to tu produkci svoji označit nálepkou bio. To mi jako zrovna trochu mozek nebere. Takže je to námět do diskuse do budoucna. A říkám, legislativa je kvalitní, propracovaná, ale v praxi nám to asi zřejmě trochu skřípe, když se tady bavíme o těch číslech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji a další faktická poznámka je paní poslankyně Balaštíkové. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Chtěla bych zareagovat na svého předřečníka, tím myslím ale pana ministra. Máte pravdu, že řada ekologických zemědělců pak svoji produkci neprodává jako bio, ale vy přece máte ta čísla, vy to můžete zjistit. A já bych stála o to, abyste se jich zeptal, proč to tak dělají, proč to tak je. Ono to mnohdy i pak souvisí třeba i s tou cenovou politikou, s tím vším. Je sice krásné mít bio věci, ale v konečné fázi oni je nejsou schopni za ty ceny, za které produkují, prodat. A jestliže jsme si tady říkali, že nám budou chybět peníze, tak ony budou chybět hlavně peníze v peněženkách našich občanů. Takže možná, že s tou bio kvalitou půjdeme dolů, protože kdo si to koupí? Já nezpochybňuji tu kvalitu. Já říkám, že na to nebudou lidé mít. Ale prosím, vy máte tu možnost. Zjistěte ty informace a hlavně zjistěte, proč se to tak děje, a zkusme to napravit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní požádám o vystoupení s faktickou poznámkou pana poslance Davida Pražáka. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Já bych to jenom doplnil - kolegyně a kolegy, co říkali. Pane ministře, možná by asi opravdu stálo za to si sednout, až se tohle schválí, a někdy, až na to bude čas, teď po tom předsednictví třeba, si sednout a zamyslet se a pořešit to s těmi ekologickými organizacemi, jak se k tomu postavit jako stát. Protože máme tady dneska novelu zákona o ekologickém zemědělství. Ekologické zemědělství je co? Že to bude hospodaření blízké přírodě, že to bude s nejlepším vlivem na životní prostředí, že to bude šetrný způsob hospodaření, welfare atd. A pak jdete do toho marketu, kam chodíte určitě i vy a já, a máte tam tu bio okurku, bio mrkev. Ale ona je ze Španělska. Tak tam podle mě už jenom to, že to má být blízké přírodě a životnímu prostředí, tak mi asi nebude nikdo tvrdit to, že když to jede ze Španělska sem, tak že to má nějaký dobrý vliv na životní prostředí. Prostě podle mě tohle tam je špatně. Asi by si chtělo opravdu s těmi organizacemi sednout a říct, kde je tedy ten zakopaný pes, jak se říká, a zkusit to napravit. Protože to přece není úplně normální, abych si koupil bio okurku ze Španělska, jel s ní domů a myslel si, jak jsem tomu životnímu prostředí něco udělal dobrého, že jsem si ji koupil. Udělal jsem to nejhorší, co jsem mohl. Koupil jsem si okurku, která přijela stovky, tisíce kilometrů. Bavíme se vždycky o CO2 a tak dále, a náš pěstitel, který by ji možná dokázal sem dát také do toho marketu, tak nesplní podmínky toho marketu. Jsem přesvědčen o tom, že to je o tom, o podmínkách těch supermarketů a o těch cenách, že nejsou schopni splnit tu cenu, kterou tam ty obchodní řetězce diktují. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Pan ministr s přednostním právem. Prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula Vážené poslankyně, vážení poslanci, prosím, držme se novely, toho, co bylo projednáno na výborech, soustřeďme se na to. A jestli si chceme popovídat o tom, jestli ekologičtí zemědělci z takových či makových důvodů tu produkci mají v klasické konvenci, anebo s nálepkou či bez nálepky, tak se o tom pobavme jinde, ale teď je to spíš obstruování. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Eviduji zde dvě faktické poznámky. První pan poslanec Ivan Adamec, poté pan poslanec David Pražák a řada dalších. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, já jsem chtěl jenom drobně zareagovat na příspěvek pana kolegy Pražáka ohledně těch bio mrkví ze Španělska. Ono to vypadá trošku jako legrace, ale není. Chápu, že to není předmětem návrhu tohoto zákona, nicméně je potřeba říct, že platí pořád pravidla volného trhu v Evropě. A pokud budeme říkat, že nemůžou biozemědělci vyvážet do ostatních částí Evropy, kde ten trh volný máme, tak asi narazíme. To říkám zcela otevřeně. A rozhodně můžeme si o tom myslet, co chceme, že náklad na tu dopravu je ekologicky velmi zatěžující, na druhé straně tady jde o to, že ta mrkev byla vypěstována ekologicky na rozdíl od mrkve, která je normální, jednou je ze Španělska nebo z nějaké jiné evropské země. Chápu, že se vám to moc nelíbí, hlavně z cenových konkurencí, protože přece jenom ty země mají různé dotační tituly, respektive v různých výších na produkci, a vlastně ta konkurence potom je dost tvrdá. Ale nemůžeme to řešit tak, že zakážeme volný trh v Evropě. To prostě nejde. A jinou cestu tady nevidím. Na to jsem chtěl jenom zareagovat, že je to správný argument, vypadá to velmi zvláštně, ekologická mrkev ze Španělska, ale prostě to je realita podle mě, se kterou se nedá nic dělat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec David Pražák, připraví se poslanec Karel Tureček. Prosím.

 

Poslanec David Pražák: Já vám rozumím, pane kolego Adamče, prostřednictvím pana předsedajícího, máte pravdu. Na druhou stranu, jsme v Čechách a myslím si, že v České republice jsou kvalitní, zdravé a dostatečně kontrolované a bezpečné české potraviny, a proto bych chtěl, aby těch českých potravin, ať už jsou konvenční, nebo ekologické, bylo v těch marketech co nejvíce. A mrzí mě, že pan ministr si myslí, že se o tom máme bavit jindy. Kdy jindy bychom se o tom bavili než u zákona o ekologickém zemědělství? A jestli vám to vadí, pane ministře, tak to se na mě nezlobte, já si myslím, že naopak vy jste ministr nás, zemědělců České republiky, a bavíme se o produkci ze zemědělství v České republice.

Pan kolega Adamec má pravdu, že je volný trh, ano, ale myslím si, že pořád máme co zlepšovat. A nemluvím teď jenom o současné vládě, ale i o (nesrozumitelné) a tak dále, která může dělat víc pro české zemědělce a české producenty. A za tím si já stojím a myslím si, že to máme pořád upřednostňovat před tím, co se sem valí zvenku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy pan poslanec Karel Tureček, připraví se paní poslankyně Margita Balaštíková. Prosím.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, já bych chtěl tady oslovit pana ministra zemědělství. Víte, pane ministře, my bychom diskutovali možná více a možná i vy byste si ušetřil čas kolikrát, že bychom tolik nediskutovali na plénu, ale ono kolikrát ta diskuse s vámi je velmi vzácná, přímo nedostatková. Protože já si vzpomenu, že třebas ekologické zemědělství jsem již několikrát interpeloval a prakticky ta interpelace vždycky propadne, protože, já vám nechci křivdit, ale myslím si, že jste se ještě nezúčastnil žádných interpelací. Takže tam ta diskuse asi není možná. A co se týče na výboru, tak myslím si, že většinou diskutujeme s vašimi náměstky, nikoliv s vámi. Tak to jenom na upřesnění, když voláte po té diskusi spíš v kuloárech, respektive na výborech, v rámci interpelací, jak to tedy je a kdy my máme možnost s vámi diskutovat a kdy ne. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní poslankyně Balaštíková, připraví se paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Nicméně, pane ministře, prostřednictvím pana předsedajícího - to nemusím, ale udělám tak - určitě bych byla ráda, kdybyste tedy tyhle otázky se domluvil s předsedou zemědělského výboru a dali jsme to na dalším zasedání zemědělského výboru jako jeden z hlavních bodů, že tam pozveme ekologické zemědělce, konvenční a budeme o tom hovořit.

A vážené kolegyně a kolegové, určitě jste si všimli, že tady došlo k velice zajímavému jevu, protože ještě před dvěma měsíci jsme si tady stěžovali, jestli pan ministr mluví, nebo nemluví. Já jsem říkala, že mluví, že má dokonce příjemný hlas. A všimli jste si? Nám zemědělcům se podařilo pana ministra rozmluvit a vidíte, že on mluví.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další vystoupí paní poslankyně Věra Adámková. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já mám pouze dvě malé poznámky, které, mohlo by se zdát, že tedy vůbec nesouvisí se zemědělstvím, ale vystoupení pana ministra mě opravdu utvrdilo v tom, že vystoupit musím.

Pane ministře, za prvé - velmi přátelsky. Poslanec má právo se vás zeptat. A buďte tak laskav, neříkejte, co je a co není tedy vhodné. To za prvé.

Za druhé. Divil byste se, jak velmi souvisí vlastně zemědělská výroba, ať už je živočišná, či rostlinná, se zdravím obyvatel, protože jsou mnohé choroby, kde to není pouze podpůrné, ale je to základní léčba. Čili my se o to zajímáme, protože to musíme vědět pro naše pacienty. A já bych tedy jenom chtěla říct, že všechny otázky jsou důležité, na všechny ty odpovědi samozřejmě čekáme, protože jste pro nás nejvyšší odborník v tomto směru v České republice a doufáme, že jste náš ministr.

Chtěla bych říct jenom to, že v současné době třeba řešíme s našimi pacienty problém, a jsou v tom i samozřejmě kolegové ze zemědělství, na našem trhu, tak jak řekl správně pan kolega Adamec, je volný trh, čili se tu objevují i z jiných zemí samozřejmě produkty, takzvané bio maso. Já jsem vstoupila dokonce do jednání s touto zahraniční firmou, která není součástí EU, a tam se ukázalo, že to bio pro ně znamená jenom to, že v tom momentě, kdy porážejí ten kus, nemá antibiotika. Takže to vůbec není bio. To naši zemědělci samozřejmě dodržují přísnější předpisy. Takže je potřeba si tady říkat všechno, protože se může stát, že samozřejmě některé věci nejsou jasné. A není to žádná obstrukce, je to otázka, jsou to podněty, a samozřejmě my na vaše odpovědi čekáme, protože vás považujeme za vrcholného odborníka, což doufám, že se nepleteme. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také děkuji. Táži se, zda někdo další se ještě hlásíte do rozpravy? Já žádnou přihlášku neeviduji, je-li tomu tak, tak rozpravu končím a ptám se, zda pan ministr nebo paní zpravodajka chce závěrečná slova? Prosím, paní zpravodajko, máte slovo.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já už si dovolím v rámci závěrečného slova vás jako zpravodajka pouze stručně seznámit s dosavadním projednáváním na plénu Poslanecké sněmovny, kdy tento tisk byl 2. 3. letošního roku na 9. schůzi projednán Poslaneckou sněmovnou v prvním čtení. Byl zde návrh na přikázání zemědělskému výboru. Posléze tedy 17. 6. proběhlo druhé čtení tohoto tisku. Byly zde načteny pozměňovací návrhy kolegy Smetany a kolegy Pražáka.

Jak už tady řekli kolegové, tento tisk byl projednán v zemědělském výboru poměrně hladce, nejsou zde žádné sporné body. A co se týká těch pozměňujících návrhů, které budeme hlasovat, tak budeme hlasovat tři. Jak už zde zaznělo, jeden z nich je pozměňující návrh zemědělského výboru komplexní, který byl původně načten panem kolegou Smetanou. Posléze pan kolega Smetana tento pozměňující návrh doplnil o kontrolu dovozu produktů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. A pak budeme hlasovat pozměňující návrhy pana kolegy Pražáka, co se týká požadavků na vzdělání osob provádějících kontroly. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: I já vám děkuji. Nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňujících návrzích. Já prosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňující návrhy a také před hlasováním k nim sdělila stanovisko výboru. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Děkuji za slovo. Takže co se týká procedury, zemědělský výbor jako garanční navrhl následující proceduru. Za prvé bychom hlasovali o legislativně technických úpravách, které zde byly načteny panem kolegou Pražákem. Za druhé bychom hlasovali pozměňující návrh pana kolegy Smetany pod písmenem B. Posléze bychom hlasovali pozměňující návrh zemědělského výboru A1 až A6 en bloc jedním hlasováním. Zde upozorňuji, že pokud bude přijat pozměňující návrh pana kolegy Smetany pod písmenem B, stane se pozměňující návrh A4 nehlasovatelným. Pak bychom hlasovali pozměňující návrh pana Pražáka C1 a C2 en bloc jedním hlasováním. A na závěr bychom hlasovali o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Pro pořádek se ptám, zda je návrh na úpravu nebo změnu procedury? Žádný návrh neeviduji.

 

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro proceduru, tak jak byla načtena, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 40, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 146. S procedurou byl vysloven souhlas.

 

A já vás prosím, paní zpravodajko, abyste nás nyní s procedurou provedla. Prosím.

 

Poslankyně Monika Oborná: Takže nyní bychom jako první hlasovali legislativně technickou úpravu, kterou zde načetl pan kolega Pražák, a to poznámku pod čarou číslo 23 se zrušuje včetně odkazů na tuto poznámku pod čarou v textu - cituji: "Současně se v uvozovací větě v bodu 54 slova včetně poznámky pod čarou číslo 23 zrušují."

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tyto legislativně technické úpravy, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 41, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Monika Oborná: Nyní bychom hlasovali pozměňující návrh pana kolegy Smetany pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Kladné.) Stanovisko pana ministra? Prosím, zapněte si mikrofon. (Ministr: Souhlas.) Děkuji.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 42, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 145, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Monika Oborná: Nyní bychom hlasovali pozměňovací návrh zemědělského výboru A1 až A6 en bloc jedním hlasováním. Zde podotýkám, že kromě pozměňujícího návrhu A4, který se stal nehlasovatelným, protože byl přijat pozměňující návrh pod písmenem B.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Kladné.) Stanovisko pana ministra? (Ministr: Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 43, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 144. S návrhem byl vysloven souhlas. Můžeme pokračovat.

 

Poslankyně Monika Oborná: Nyní bychom hlasovali pozměňující návrh pana kolegy Pražáka C1 a C2 en bloc jedním hlasováním.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Stanovisko výboru? (Zpravodajka: Kladné.) Pan ministr? (Ministr: Souhlas.)

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 44, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 145. I s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Jestli jsem dobře sledoval hlasování, tak jsme hlasovali o všech pozměňujících návrzích. Je tomu tak?

 

Poslankyně Monika Oborná: Je tomu tak. Takže nyní, pane místopředsedo, prosím, nechte hlasovat o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 242/2000 Sb., o ekologickém zemědělství a o změně zákona č. 368/1992 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 57, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 45, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 145. A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji jak paní zpravodajce, tak panu ministrovi. Končím projednávání tohoto bodu.

 

Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já otevírám další bod dnešního jednání a to je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP