(9.20 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Zaznamenal jsem pět návrhů na změnu pořadu schůze. Požádal bych všechny kolegyně a kolegy, kteří jsou v sále, aby se přihlásili svými identifikačními kartami, protože k tomu, abych mohl dát hlasovat, tak podle § 70 odst. 1 jednacího řádu musí být v sále přítomna alespoň jedna třetina poslanců, což je 67 poslanců. Eviduji žádost o vaše odhlášení. Já vás všechny odhlásím a požádám vás, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. (Krátká pauza v jednání.) Právě jsme dosáhli kvora, kdy se dá hlasovat, jsme usnášeníschopní a já začnu načítat jednotlivé návrhy.

 

Jako první bod přečetl pan předseda Marek Benda, a to je, že chce zařadit nový bod do schůze. Je to sněmovní tisk 222, novela zákona 106, svobodný přístup k informacím.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, abychom tento bod zařadili na program, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 64, přihlášeno je 122 poslankyň a poslanců, pro 67, proti 42. Tento bod jsme zařadili do programu schůze.

 

Předseda Marek Benda navrhl, aby tento bod byl zařazen za bod číslo 1, každopádně s protinávrhem přišla paní předsedkyně Alena Schillerová a chce, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání. Dám tedy nejprve hlasovat o návrhu paní předsedkyně Schillerové.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, aby tento bod byl zařazen dnes jako první, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 65, přihlášeno je 125 poslankyň a poslanců, pro 58, proti 8. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Vracím se tedy k původnímu návrhu pana poslance Marka Bendy s tím, aby tento bod, tedy sněmovní tisk 222, byl zařazen dnes za bod číslo 1, respektive za bod sněmovní tisk 166, veřejné zdravotní pojištění.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s číslem 66, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro návrh 67, proti nikdo. S tímto návrhem byl vysloven souhlas a bod jsme zařadili dnes jako druhý.

 

Dále zde mám návrh od pana poslance Bendy, abychom sněmovní tisk 206, zákon o vnitrozemské plavbě, zařadili jako poslední bod. Opět se jedná o nový bod dnešního jednání.

To znamená nejprve zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, abychom tento bod zařadili na dnešní jednání? Je to sněmovní tisk 206, zákon o vnitrozemské plavbě, druhé čtení. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 67, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 66, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

A nyní nám hlasovat o tom, že zařadíme tento bod jako poslední bod dnešního jednání.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Zařazení za bod číslo 5. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 68, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 66, proti nikdo. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

Nyní tedy je zde nový bod, který přednesl předseda Tomio Okamura, bod s názvem Vláda Petra Fialy neřeší dramatické zdražování a nepomáhá občanům České republiky. Nejprve budeme hlasovat o zařazení tohoto bodu na program.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 69, přihlášeno je 126 poslankyň a poslanců, pro 57, proti 66. Tento návrh byl zamítnut a bod jsme nezařadili do jednání schůze.

 

Jako další bod je také návrh předsedy Okamury s novým bodem a ten bod zní: Ministr vnitra Vít Rakušan zakládá politickou policii, která má stíhat občany České republiky za jejich názory.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

hlasování s pořadovým číslem 70 je přihlášeno 126 poslankyň a poslanců, pro návrh 54, proti 66, s tímto návrhem také nebyl vysloven souhlas.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy k úpravě pořadu schůze a já podle schváleného pořadu zahajuji první bod dnešního jednání. Otevírám bod

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb.,
o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 166/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele ministr financí Zbyněk Stanjura a zpravodaj garančního výboru pan poslanec Tom Philipp. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 166/3, který byl doručen dne 23. června 2022, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 166/4.

Pan ministr se chystá vystoupit před otevřením rozpravy. Prosím, pane ministře, máte slovo. A vás, kolegyně a kolegové, poprosím, máte-li něco důležitého k řešení, abyste odešli diskutovat do předsálí, aby bylo dobře rozumět, co pan ministr říká. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, ten zákon jsme velmi podrobně debatovali v prvním i druhém čtení, stejně tak na jednání výboru pro zdravotnictví. Tak já nebudu opakovat ty argumenty. Byly podány celkem tři pozměňovací návrhy, stanovisko... (Předsedající přerušuje řečníka, v sále je hluk.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane ministře, ale zvlášť v levém sále požádám kolegyně a kolegy o ztišení, případně o přesun diskuse do předsálí! Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Byly podány tři pozměňovací návrhy v průběhu druhého čtení a avizuji, že u všech, až se mě budete ptát na stanovisko, tak u všech řeknu souhlas. To znamená, že podpořím všechny podané pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Pro pořádek ještě jednou řeknu, že usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 166/4 a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 166/3, který byl doručen dne 23. června 2022.

Otevírám rozpravu a eviduji do ní několik přednostních práv. Jako první vystoupí pan poslanec a předseda Tomio Okamura a připraví se pan poslanec Radim Fiala. Pan předseda Radim Fiala svou přihlášku s přednostním právem stahuje. Nyní tedy vystoupí s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura, řádně přihlášený s přednostním právem. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP