(11.30 hodin)

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nechci být otravná, já vím, že už se těšíte na hlasování. Ale je to velmi důležitý zákon. Bereme 14 miliard veřejnému zdravotnímu pojištění. Já si myslím, že otevřít na chviličku rozpravu - my už jsme všechno řekli, co jsme chtěli - aby mohl zareagovat ministr zdravotnictví, když tu v sále nebyl. Já chápu, že jedná vláda, rozumím tomu, nicméně vy máte v rukou jak organizaci zasedání vlády, tak organizaci Poslanecké sněmovny, to znamená, jestli jste si to takto zorganizovali, je mi to líto, ale Poslanecká sněmovna nebo naši kolegové, mí kolegové, prezentoval ten názor Patrik Nacher, náš poslanec, by chtěli slyšet názor na plénu Poslanecké sněmovny. Tedy znovu zdvořile prosím, zda by mohla být otevřená rozprava a mohl se vyjádřit ministr zdravotnictví. Rozhodně tím nic nesleduji, my jsme všechno, co jsme chtěli, v těch dlouhých týdnech tady řekli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, vážené dámy a pánové, to, co my bychom taky chtěli za SPD, aby se tady vyjádřil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek z TOP 09, proč vláda bere 14 miliard zdravotním pojišťovnám a chce zhoršovat dostupnost zdravotní péče pro naše občany a podmínky pro zdravotníky... Teď jsem zahlédl, že ministr financí Zbyněk Stanjura tady něco šušknul panu ministrovi (Válkovi) a odezírali jsme z úst, že mu řekl, aby nevystupoval (smích některých přítomných), takže to je tedy opravdu zajímavé. Ale to by mohl tady pan ministr vyvrátit, nebo potvrdit, co říkal, právě proto to tady jakoby nadnáším, protože vy jste takový mluvný jinak, pane ministře, tak snad vám teď nedojdou slova.

A taky ten argument tady paní místopředsedkyně Sněmovny Kovářové, že je uzavřená rozprava. Paní místopředsedkyně, to tady na nás nehrajte. Pan ministr může vystoupit, a tím znovu otevřít rozpravu. Takže to není žádný argument. Je to skutečně jenom na panu ministrovi Vlastimilu Válkovi a na kterémkoli z ministrů včetně tady pana premiéra Petra Fialy, který taky může vystoupit a otevřít rozpravu, abychom slyšeli ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. Takže je to na vás, pane premiére, jestli to konečně ministr zdravotnictví tady vysvětlí, to přece je garant zdravotnictví ve vaší vládě. Jestli umožníte, aby nám řekl, proč berete těch 14 miliard zdravotním pojišťovnám. Tady zazněla řada argumentů, vystoupili tady lékaři jak z poslaneckého klubu SPD, tak z druhé opoziční strany, poslaneckého klubu ANO. Takže pane ministře, my bychom rádi věděli váš názor na to a hlavně odpovědi na ty naše otázky. Protože, znovu zopakuju, berete 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám. To skutečně může způsobit zhoršení dostupnosti zdravotní péče a pracovních podmínek zdravotníků. Je to velice závažná věc. A my vás žádáme o to, abyste vystoupil a vyjádřil se k tomu. A my když tak budeme samozřejmě krátce reagovat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Já jenom pro ujasnění, děkuji za proškolení v jednacím řádu, každopádně jsem konstatovala, že je rozprava uzavřená po přestávce, aby bylo jasno, kde se nacházíme. Samozřejmě podle jednacího řádu je možné, aby byla otevřena rozprava, pokud vystoupí ministr. Takže tady je to na ministrech, zda se rozhodnou otevřít rozpravu, či nikoliv.

Prosím, pan předseda Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, vážený pane premiére, já bych jenom rád upozornil, že jsme ve třetím čtení. Dochází tady k masivnímu zneužívání třetího čtení opakovaně ze strany opozice, ale uznávám, že to dělá opozice vždycky. Ale všechno, co mělo být řečeno ze strany ministrů, bylo řečeno v prvním a druhém čtení, které je k tomu určeno, ve třetím čtení se mají projít pouze pozměňovací návrhy, navrhnout technické změny. Opozice si tady samozřejmě může mluvit, jak dlouho chce, ale nemůže počítat s tím, že na ni budou ministři znovu, potřetí, reagovat. (Potlesk poslanců z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Hlásí se s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo a děkuji i za poučení od pana předsedy klubu ODS Marka Bendy, vážím si jeho odborného názoru vždy. Ale mohli bychom tady psát dlouhé memoáry o tom, co se kdy říkalo a říká ve třetím čtení. Já si myslím, že jsme se drželi tématu, aspoň budu-li mluvit za své kolegy.

Mě tady upozornili kolegové, protože se pořád učím, na § 66 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Máte pravdu v tom, paní místopředsedkyně, že skutečně by to člen vlády mohl otevřít, ale Sněmovna se také může usnést bez rozpravy na opětovném otevření rozpravy, a to do zahájení hlasování o závěrečném usnesení. Samozřejmě pak je tam ta alternativa, že to může otevřít člen vlády. To znamená, je možné navrhnout o tom hlasování. Takže já bych prosím toto hlasování navrhla podle § 66 odst. 3 jednacího řádu Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Bez rozpravy tedy budeme hlasovat o tomto návrhu, zda otevřeme opět rozpravu. Já přivolám kolegy z předsálí. Zaznamenala jsem zájem o odhlášení, všechny jsem vás odhlásila a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chvíli počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Budeme tedy hlasovat o tom, zda bude otevřena rozprava.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 71, přihlášeno 127 poslanců a poslankyň, pro 58, proti 58. Návrh byl zamítnut. Znamená to tedy, že jsme rozpravu neotevřeli.

 

A nyní bychom přistoupili k hlasování o návrhu na opakování druhého čtení, jak zazněl v rozpravě.

Já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 72, přihlášeno 127 poslanců a poslankyň, pro 58, proti 68. Návrh byl zamítnut. Znamená to tedy, že jsme zamítli návrh na opakování druhého čtení.

 

Nyní tedy bychom přikročili k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tom Philipp: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení páni a dámy, ministři, vážení kolegové, k tomuto návrhu byl svolán zdravotní výbor na 24. června 2022. Já si vás dovolím seznámit s jeho závěry:

Výbor pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jako garanční výbor po projednání návrhu zákona ve druhém čtení doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR hlasovat ve třetím čtení o pozměňovacích návrzích podaných k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 166, v následujícím pořadí:

1) návrhy legislativně technických úprav; 2) A2 bod 2 text "1. července 2022"; 3) A1; 4) A2 s výjimkou textu "1. července 2022"; 5) hlasování o bodu B a potom o celém návrhu.

Za druhé - zaujímá následující stanoviska k jednotlivým pozměňovacím návrhům, a to k prvnímu návrhu nedoporučující, k druhému, třetímu a čtvrtému doporučující, a zmocňuje Toma Philippa k seznámení Poslanecké sněmovny s tímto usnesením. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP