(10.30 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Eviduji váš návrh. Nyní také faktická poznámka, ke které se hlásí paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já samozřejmě nejsem odborník na bytovou politiku, ale bedlivě jsem poslouchala svoji předřečnici a chtěla bych se zeptat předkladatele, kdo to všechno zaplatí? Protože samozřejmě tak, jak jsem to poslouchala, směrnice říká, že musí pravidelně docházet k informovanosti jednotlivých občanů měsíčně, to znamená, jakou mají spotřebu. A to nebudou určitě malé peníze, že jo? Jak říkám, nejsem na to odborník. Docela by mě zajímalo, kolik to bude stát, jestliže tato povinnost tam vznikne, a ve finále, kdo to zaplatí, jestli to bude rozpuštěno potom do ceny, protože samozřejmě to budou vlastně dodavatelé toho média, kteří to budou muset říkat nebo budou muset avizovat každý měsíc, takže to určitě nebudou malé náklady, a kdo ve finále ponese břímě těch nákladů, protože mně z toho vyplývá jedno jediné: Ano, je to krásné, transponovali jsme směrnici, jsme papežštější než papež asi zřejmě, ale ve finále to stejně zaplatí ten občan. Jestli tuto službu bezpodmínečně potřebuje ten občan, aby si potom za ni zaplatil? My už jsme dostávali, nebo někteří z vás, možná že už k vám ty e-maily nedoputovaly, ale už se občané ptají, jestli to pro ně je náklad, protože už v současné době, když chtějí ne každoroční, ale třeba jednou za půl roku vědět, jaká je spotřeba, tak si za tu službu musí zaplatit. Takže mě by zajímalo, kolik to bude stát, když to bude každý měsíc. Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní v obecné rozpravě - a ještě s faktickou další, ale omlouvám se, pan poslanec musí posečkat, protože se hlásí paní poslankyně Fialová s faktickou, a to má přednost. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji. Já jsem chvilku čekala, jestli bude reagovat ministerstvo, ale chápu, že tady je pan ministr v zástupu, tak se pokusím kolegyni odpovědět. Samozřejmě že to zaplatí konečný uživatel bytu. Jak jsem byla dlouho ve výboru, tak jenom například nainstalování jednoho měřidla na vodoměr, základní při osobním odběru asi 230 korun, nejlevnější na trhu. Pokud se budeme bavit o měřidle s dálkovým odečtem, tak je to 350 a více podle toho, jak nabízí. K tomu když připočteme, že musí každý měsíc přijít technik a odečíst to, v současné chvíli třeba teplo před bytem, tak musíte zaplatit jeho práci, která se rozúčtuje samozřejmě do nákladů za správy těch bytových jednotek, a musí se zvednout tím pádem automaticky fond oprav, který je definován u každého vlastníka podle metrů čtverečních, a tím následně to musí být schváleno, pokud dojde k navýšení a nezvládne to družstvo, aby bylo v minusu na základě těchto nákladů, tak se musí sejít celé shromáždění a odsouhlasit navýšení fondu oprav. To je celá technologie nebo celý tento proces, který musí nastat kvůli tady tomu novému nařízení. To je celé.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Bureš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji své kolegyni za odpověď. Když bych to teď shrnula, tak v současné době všichni máme nějaké problémy s dodávkou energií, víme, jak nám ceny stoupají. Takže k tomu my ještě jednotlivé občany zatížíme tímto. Tak to je skvělé. Já děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Bureš. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Vážená paní předsedkyně. Já tady nechci rozebírat, že si to mohly moje ctěné kolegyně z výboru pro životní prostředí říct mezi sebou třeba v lavici nebo v předsálí, nikoliv přes tento mikrofon, ale jenom upozorňuji na jednu věc.

Já taky nejsem příznivcem tady toho zákona a tady toho opatření, ale zase bych to úplně nedramatizoval, protože vezměte si, že ty měřáky musíte obnovovat, ony nejsou na věky věků. Musíte provádět jejich výměnu, jejich certifikaci, musíte provádět jejich kontrolu, a při takové kontrole přece není nic lehčího než takový měřák vyměnit za měřák s dálkovým odečtem.

Dneska už je to celkem běžné, sdružení vlastníků bytových jednotek mají celkem běžně v bytech na topení nainstalované měřáky s dálkovým odečtem, a to potom stačí skutečně, aby technik proběhl domem, a ony mu automaticky naskáčou do toho jeho zařízení, které má s sebou k dispozici. Jiná věc je samozřejmě, jak potom informovat příslušné vlastníky těch bytových jednotek, jestli to má být každý měsíc, tak si skutečně dovedu představit, že to předseda sdružení vlastníků bytových jednotek, ve většině případů stejně ty bytové jednotky obhospodařuje nějaká realitní kancelář, tak třeba přes realitní kancelář takovou informaci dostanou.

Jiná věc je, a tam s tím souhlasím, že je to naprosto zbytečná informace, že stačí, aby to bylo poskytnuto třeba jenom jednou za rok. Ale nedramatizoval bych to s nějakými extra zvýšenými náklady. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou přihlášená paní poslankyně Peštová, následně paní poslankyně Fialová. Stále faktická. A pan ministr se hlásí s přednostním, nebo s faktickou, zeptám se? S přednostním, dobře. Tak nejdříve prosím paní poslankyni Peštovou.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak já bych chtěla zareagovat na pana poslance Bureše, prostřednictvím paní předsedající. My jsme se nepotkaly, nota bene toto neřeší výbor životního prostředí, to si snad asi řekneme otevřeně, že spíš možná tak výbor pro veřejnou správu. Ale ty revize jsou jednou za pět let, to víme všichni, kdo máme nějaké topení. Nebudeme si tady říkat, že jsou každoročně, nebo, pardon, výměna je jednou za pět let. Tady se bavíme opravdu každý měsíc, že by každý měsíc ten daný občan, nebo majitel té jednotky, měl dostávat tuto informaci. A opravdu, tato informace je placená. To není informace, kterou dostanete jen tak. Sama, když jsem potřebovala vědět v mezičase, jakou mám spotřebu, tak jsem si za to musela připlatit. Opravdu to není, že by mi to někdo dal zadarmo. Proto jsem se ptala, kolik to bude toho občana stát, respektive, pokud se bavíme o esvéjéčku nebo o družstvu, jestli se zvedne, tak jak tady bylo řečeno, fond opravy a údržby, tak opravdu to nejsou malé peníze.

A já se spíš zamýšlím nad tím, kde tato spásná myšlenka vznikla? Ano, rozumím tomu, přišlo to z Bruselu, je to transpozice, ale kdo to tam vymyslel? Komu tím nahráváme? Určitě ne občanům v dnešní době, když se jim zvedají ceny energií. V žádném případě! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Fialová.

 

Poslankyně Eva Fialová: Já také budu reagovat na svého ctěného kolegu, pana Bureše, prostřednictvím paní předsedající. Opravdu výměna jednotlivých měřidel probíhá jednou za pět let dle pokynů, což není takový problém. Družstvo si to dokáže naplánovat, to s vámi souhlasím. Nicméně opravdu ten technik musí přijít a stáhnout to. Teď chodil jednou ročně. Když máte velké sídliště, tak mu to zabere třeba čtrnáct dní v měsíci, chodit a stahovat ta data. A teď to bude dělat každý měsíc? Kde jsou náklady na software, který bude automaticky posílat esemesku nebo nějakým způsobem vyrozumí jednotlivé nájemce o tom, že se mají podívat na své vyúčtování?

Přitom to lze udělat elegantně, dát jednou přístup, kdy se to dá na webové stránky nebo na svoji aplikaci, kde se každý z těch nájemců může na to podívat. V současné chvíli, kdy chtěl někdo vědět spotřebu, nebo se stěhoval nový majitel a nebyla dohoda mezi nimi, mezi kupujícím a novým nájemcem třeba toho bytu, že se vyúčtování udělá na konci roku, tak si to ten nový nájemce zaplatil, samotného toho technika, ten příchod, a tak dále, ale ty dohody tam byly. Nevidím důvod, jakým způsobem budeme informovat každý měsíc. Pošleme každému nájemci esemesku nebo cokoliv jiného: Podívejte se na vyúčtování, máte takovou a takovou spotřebu tepla? Já tomu nerozumím, proč to máme dělat. Pokud ten dotyčný bude mít zájem a bude mít heslo, tak se tam může podívat automaticky. A kde máte náklady na ten software? Kdo to bude vymýšlet, kdo to bude (nesrozumitelné)? Já jsem tady četla ta čísla, 7 milionů těch měřidel, 1,47 milionu uživatelů budou posílat esemesku každý měsíc? To je prostě nesmysl. A proč jdeme tedy nad ten rámec, když nemusíme? Toť otázka.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Bureš. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP