(15.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A ještě jedna taková poznámka, řekla to moje kolegyně Berenika Peštová. Mluvila o těch náměstcích, že rozumíme tomu - nerozumíme tedy těm neomezeným počtům. Nerozumím tomu, že by měl si ministr rozhodnout, kolik jich tam bude, takže někdo jich bude mít deset, někdo bude mít pět, dobře. Bude to nějaká armáda, která s ním přijde a která s ním odejde. Armáda bez vojska, generálové bez vojska? Oni nebudou mít za sebou sekci, jako to dneska mají náměstci. Budou mít maximálně toho šoféra, auto, sekretářku, ale budou se stejně opírat o vrchní ředitele, kteří budou řídit konkrétní sekci. A já si pamatuji, jak na Legislativní radě vlády, když jsme projednávali různé zákony, přišel - ještě v době, kdy byli političtí náměstci, protože už si toho také hodně pamatuji - tak si vzpomínám, že přišel ten politický náměstek a s ním šla vždycky armáda vrchních ředitelů nebo třeba i nižších úředníků, protože ti nesli a přinášeli tu odbornost. A v té odbornosti musíte dnes a denně pracovat. To, kdo děláte nějakou odbornou práci, víte, že to je nikdy nekončící práce, a že pokud ustrnete někde, tak vlastně už pak je to jenom prázdné mlácení slámy a ta odbornost tam není.

Ještě: my se shodneme - a říkala jsem to dneska ráno i panu předsedovi Výbornému, vaším prostřednictvím, teď to ještě zopakuji, paní místopředsedkyně - že my se shodneme na jediné věci, že zákon o státní službě potřebuje novelu. To je bezesporu. Také mě tam různé věci štvaly, trápily a byly neřešitelné, ale myslím si, že měla projít ta novela řádným legislativním procesem, měla projít Legislativní radou vlády, tak jako kdysi ta bývalá, kam nás dotlačily až hrozící sankce Evropské unie. Já si nemyslím, na rozdíl od pana předsedy Výborného, že by to byla malá novela. Malá by byla, kdybychom se bavili o těch náměstcích, ale tady vlastně děláme přesoutěžení.

A víte, poslední věta: Oni nás sledují, ti úředníci. Oni to velmi sledují. Dostávám řadu různých mailů a různých zpráv. Sledují nás.

Poslední věta: Jeden z významných benefitů služebního zákona a státní služby, a to je i v zahraničí, je její stabilita - že si prostě projdete nějakým procesem, ten si odpracujete, projdete výběrovými řízeními, procházíte i nějakými hodnoceními, ty systémy tam jsou, ale pojďme se třeba bavit o jejich zlepšení - já netvrdím, že jsou dokonalé - ale potom těm lidem dáváte něco jako určitou formu definitivy. A to teď vy definitivně bouráte, a právě tam já vidím ta největší rizika a tam vidím a mám obavy, a říkám to jako bývalý letitý státní úředník, veliké obavy o politizaci státní správy. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A toto byla... Dobře, ještě jedna přihláška v obecné rozpravě. Prosím, pan poslanec Jan Berki.

 

Poslanec Jan Berki: Omlouvám se, že tak brzo poruším svůj slib, teď už to fakt snad bude naposledy. Já jsem vlastně moc rád, že jsem jak od kolegyně Ožanové, tak od paní předsedkyně Schillerové slyšel to, co jsem ale říkal já celou dobu. Je to individuální, je to o dalších kritériích, nejenom o délce setrvání na kterém místě, a zároveň mě ovšem trošku mrzelo, že to teď jakoby vypadalo - ale doufám, že jste to tak nemyslela, obracím se teď na paní předsedkyni Schillerovou, prostřednictvím paní místopředsedkyně - že by se k tomu mohli vyjadřovat jenom úředníci. Já se právě domnívám... Když jste se mě ptala, jestli jsem prošel, nebo neprošel nějakým výběrovým řízením, jestli jsem u nějakého byl, byl jsem ve výběrové komisi, která vybírala tajemníka na městě, například, byť to není státní správa, toho jsem si vědom. Ale já si právě myslím, že i pohled občas zvenku do toho systému je právě důležitý. Je to nějaká zpětná vazba. A zároveň to, co jste říkala jako poslední, právě ta definitiva, která může být zároveň kladem, tak může být i velkým rizikem.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě je přihlášena paní poslankyně Berenika Peštová. Ujistím se, chcete s faktickou, nebo řádně? S faktickou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla na pana poslance Berkiho, prostřednictvím paní předsedající. Tak teď už je mi to jasné, protože ve své podstatě vy jste tedy byl v samosprávě, ale proto jste asi napadal ten kariérní řád. Dobře, tak proč se tady nebavíme o těch hodnoticích kritériích? Proč ta novela tedy neřeší, pokud máme problém v tom výběrovém řízení a chceme, necháme dvoukolové, proč máme jednokolové? Tak nechť se můžeme bavit o nějakých hodnoticích kritériích, která potom budou, když každoročně má být ten státní úředník hodnocen, tak dobře, tak se nastaví jinak ta hodnoticí kritéria, s tím já nemám problém. Ale jak jste - poslední věta, ta mě dostala, prostřednictvím paní předsedající - když jste řekl, že to může být zneužito, ale ono to může být zneužito i na druhou stranu. Jestliže tam budete mít člověka, který má být přesoutěžen, a přijde za ním státní tajemník a řekne: Za půl roku, kamaráde, máš být přesoutěžen, měl bys rozhodovat tak, jak máš rozhodovat. Mezi čtyřma očima. Je to dvousečné! Je to dvousečné. Tak jak vy jste řekl, že to může být zneužito jedním směrem, může to být zneužito i druhým směrem, protože si bude uvědomovat, že právě nemá tu definitivu, a bude dotlačen někam, kam dotlačen být nechce. A také jsem se s tím setkala. Můžu vám říct, také jsem se s tím setkala, a většinou to byly kraje, které přišly a prosily. A to už jsem tady jednou říkala, abychom si atrahovali, protože politici tam zasahovali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a ještě to vyvolalo jednu faktickou, a sice přihlášku pana poslance Róberta Telekyho, ale nevidím ho v sále přítomného. Je přihlášen s faktickou pan poslanec Róbert Teleky. (Není přítomen.) Takže nyní z místa, také s faktickou, pan poslanec Ondřej Benešík. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo. Mě by zajímala jedna jediná věc. Obracím se s otázkou na paní předsedkyni Schillerovou. Kdo byl ten člen KDU-ČSL, náměstek ministra financí, který byl odejit? Můžete říct jméno? (Poslankyně Schillerová: Pan Závodský.) Pokud vím, tak pan Závodský nikdy nebyl člen KDU-ČSL, byl nominován jako odborník za KDU-ČSL. Takže odborník za KDU-ČSL, byl brán jako skutečný odborník, právník, který bojoval proti hazardu, byl odejit z Ministerstva financí, protože byl považován údajně za člena KDU-ČSL. Opravdový odborník, který v této zemi odvedl velkou práci v boji proti hazardu. Jenom ať si každý udělá obrázek sám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a tato faktická samozřejmě vyvolala další žádost o vystoupení. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Pane poslanče Benešíku, takhle to přesně, tady ta demagogie, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tady probíhala minulé období. Já nevím, jestli byl členem KDU. Já jsem tu informaci dostala tady na plénu. Vy jste mi vyčítali, že jsme provedli systemizaci se znalostí problematiky. On tam mohl zůstat, mohl dělat jinou práci, ale ty dvě sekce prostě byly nesmyslné. To jste mi tady celý, já nevím, nějaký měsíc vyčítali, když jsme to tady řešili, jestli byl, nebo nebyl. Já fakt nevím. Já jsem to nikdy nezjišťovala, tu informaci jsem dostala tady, protože jste tehdy na to reagovali. Já už opravdu - pro mě už je to historie za sto - ale pokud nebyl, tak to beru zpět. Od vás jsem to tady slyšela, že byl údajně odejit kvůli tomu, že byl za KDU-ČSL. Nesmysl. Nesmysl!

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a pan poslanec Benešík. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pan náměstek Závodský byl nominován KDU-ČSL jako odborník. Jako odborník odvedl výbornou práci na Ministerstvu financí a poté, co KDU-ČSL skončila ve vládě, byl z Ministerstva financí odejit. Takový je závěr. Byl to odborný náměstek s nezpochybnitelnou erudicí a s nezpochybnitelnými výsledky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a další žádost o faktickou, paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně, ujměte se slova.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Chtěla bych reagovat na svého předřečníka. Ona to tady paní bývalá ministryně říkala. Byla provedena systemizace, tudíž se zmenšoval počet. To znamená, ze dvou sekcí vznikla jedna sekce, tudíž každou sekci řídí jeden odborný náměstek. Potom samozřejmě se něco zvrhlo, ale to stejné nastane teď, to, co jsem opět také tady říkala. Já jsem měla sekci, měla jsem pod sebou šest ředitelů, a dneska moji práci jednoho odborného náměstka dělají tři odborní náměstci. Takže vy jdete cestou zase úplně jinou. Někdo šel cestou zužovací, vy jdete cestou rozšiřovací.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A ještě jedna faktická v této vlně reakcí. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP