(15.40 hodin)

 

Poslanec Ondřej Benešík: Děkuji za slovo, opravdu velmi stručně. Prostě nehrajme si tady na nic. Vedení ministerstva je politické a vždycky politické má být, tak jak je to ve vedení obce, tak jak je to ve vedení kraje. A nesnažme se prostě tady jako omlouvat to, že někdo vydává své politické rozhodnutí za odborné. Prostě není tomu tak.

A tento návrh, byť může mít spoustu výhrad - a ty výhrady já chápu a spoustu z nich beru jako relevantní - tak přece jenom by měly vést k tomu, abychom ten proces ztransparentnili a nehráli si na to, že jsou jedni odborníci a druzí jsou političtí. I politik může být odborník a většinou je. A koneckonců tady v největší míře diskutují bývalé politické, respektive takzvaně odborné náměstkyně za hnutí ANO, které se přes noc ve volbách změnily na opravdu velmi brilantní političky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nicméně jsme se ocitli uprostřed, zdá se, smrště faktických. Paní poslankyně Berenika Peštová pokračující... nechcete být přihlášena? Stahujete? Chcete. Jste tedy první v řadě, pak se připraví paní poslankyně Zuzana Ožanová, pan poslanec Robert Králíček a ještě to pokračuje. Prosím, váš čas.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo a děkuji za tu, nevím, jestli poklonu. Já jsem (Se smíchem.) nebyla politický odborník, já si myslím, že jsem byla odborný náměstek. Myslím si, že už jsme si tady moje sívíčko řekli a byl to zrovna pan poslanec Michálek, prostřednictvím paní předsedající, který zde není, který mi tu moji politickou kariéru, menší politickou kariéru, už řekl, protože jsem neustále vlastně seděla v opozici v městě Most, a teď jsem se teprve dostala... Ale osm let jsem sem chodila, osm let jsem sem chodila a myslím si, že bravurně jsem odpovídala na všechny vaše dotazy, které jste měli, a odborně jsem odpovídala. Takže děkuji za to, že jsem se tedy stala odbornou političkou nebo kvalitní političkou. Já si myslím, že nejsem kvalitní, to by tady za mnou nebylo to syčení. Ale já vám děkuji, děkuji vám za tu poklonu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Dále je přihlášena paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Já se přiznám, že jednu faktickou už jsem stáhla, ale nicméně poslední slova váženého kolegy pana Benešíka, vaším prostřednictvím, jehož si jinak vážím, mě trošku nadzvedla a možná bych se zeptala, na kterém ministerstvu jsem pracovala. Já se domnívám, že na žádném. Možná tím myslel jiné kolegyně, ale prosím vás, jako to bylo opravdu zbytečné. Já si myslím, že rovina toho, že máme někdo nějaké různé pracovní zkušenosti, ale říct něco takového, to bylo opravdu zbytečné. A domnívám se, že si to můžeme vyřídit ne jako bývalý kolega Volný, ale velmi kulantně si o tom můžeme popovídat. A domnívám se, že není třeba na mikrofon.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, nicméně debata zde v sále probíhá na mikrofon. A poprosím tedy ty, kdo chtějí hovořit mimo mikrofon, aby šli mimo sál.

A k mikrofonu může jít pan poslanec Robert Králíček přihlášený s další faktickou. Prosím, váš čas.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, já bych chtěl, vážená vládo nebo pane ministře, kolegyně, kolegové. Mně nedá nereagovat na kolegu Benešíka. Já bych mu chtěl poděkovat vlastně za to, že tu oživil tu debatu, a za tu jeho upřímnost.

Tady pan ministr Rakušan má plná ústa deagrofertizace a my jsme teď zjistili, o co vám jde. Vám jde o pětikolonizaci v našich ministerstvech. Tak já vám za to děkuji. (Slabý potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A další s faktickou je přihlášen pan poslanec Milan Brázdil a poté se hlásí dále pan poslanec Ondřej Benešík. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já bych také rád reagoval na - Ondro, na tebe, prostřednictvím paní předsedající. My jsme z Moravy oba dva, a jsme na to hrdí. A u nás se říká: Děcka, kurňa! a pokračuje se. Prosím vás - a teď neberte mě, že jste děcka, jenom tak do luftu: Děcka, tož kdybychom toto dělali a pokračovali, tož tato republika půjde do prkvančic. Nezlobte se na mě, my právě tím, že děláme politiku, vůbec nepomáháme lidem. Čím méně bude politiky a čím bude faktických věcí, tož toto bude lepší, Ondro. (Pobavení a smích z řad ANO.) Zítra máme, Ondro, prostřednictvím, zítra máme taky na pořadu takovou apolitickou věc, a přesto se z toho udělá prostě bramboračka. Ano, tož někdy je potřeba. Já to neumím, nechcu to dělat a dělá mi to zle. Ale přece jenom, zamysleme, jsme lidi, jsme normálka, máme své profese a chceme to dělat pro lidi, ne proto, že si tu hrajeme jako na tom písku - oni tomu říkají obludárium. My tady můžeme všechno říct, nic z toho není, anebo nic neříct, a hlavně hlasovat a udělat z toho něco. Tak pojďme tou cestou.

Vy na mě řehtáte, pane kolego... (Obrací se na předsedu Výborného.) Já nevím proč, co jsem vám udělal. (Pobavení a smích v řadách ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím, opravdu důrazně prosím, mým prostřednictvím.

 

Poslanec Milan Brázdil: Prostřednictvím, chci říct. Nevím, proč na mě pan Volný řehtá, jako že kůň. (Předvádí na mikrofon.) Nevím, proč. (Potlesk a pobavení v řadách ANO.) (Místopředsedkyně Richterová: Prosím velmi...) Jestli toto fakt jako... já jsem řekl něco špatně? Jestli jsem něco řekl špatně, tak mi je vás líto, že jste mě nepochopil.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi apeluji na dodržování důstojnosti tohoto sálu. A poprosím pana poslance Ondřeje Benešíka.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já si právě myslím přesně to samé, jenom možná ta cesta k tomu je trošku rozdílná. Prostě to, co jsem chtěl říct, je ta věc, že ministr má právo - a měl by mít právo - si vybrat svůj nejbližší tým podle svého uvážení. Pokud ten ministr je svéprávný - a to já věřím, že ministři jsou - tak si ho vybere opravdu odborně, zdaleka ne jenom politicky. A chtěl jsem také říct, že to, že je někdo politik, neznamená, že také není odborník.

Ale bohužel, já jsem za posledních devět let tady slýchal, že tady jsou nějací odborníci, kteří všechno vědí, všechno znají, jsou neutrální a všechno udělají dobře. A potom jsou tady politici, kteří prostě všechno dělají špatně a chtějí krást. Tak prostě to tak není.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A s poslední faktickou je přihlášena paní poslankyně Jana Hanzlíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové. Musím reagovat na to, že politik může být odborník. Ano, jistě, já to připouštím, může, ale pro mě je důležité ne si říct: Já jsem ten odborník, ale nějakým způsobem to dokázat. A ona ta praxe teď funguje tak, že odborný náměstek to skutečně dokazuje, a musí to dokázat mnoha způsoby. Nejenom tak, jak říkala naše paní předsedkyně, úřednickými zkouškami, protože musí mít zkoušky na všechny obory, musí projít výběrovým řízením, ale hlavně odborný náměstek plně zodpovídá za celou řadu věcí, od lidských zdrojů přes všechny dotace, všechno, co se týká jeho gesce.

Politický náměstek nezodpovídá za nic, nikoho neřídí, a nenese tedy žádnou zodpovědnost za sekci, kterou nemá. A vy vlastně rozšiřujete na neomezený počet tyto náměstky, ty, kteří nemají tu zodpovědnost a nikoho neřídí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a tímto tedy, protože už nevnímám žádnou přihlášku, končím obecnou rozpravu.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo? Prosím, pane zástupce navrhovatelů, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, pane vicepremiére, kolegyně, kolegové, já si dovolím shrnout obecnou rozpravu ve druhém čtení u novely služebního zákona. Chtěl jsem poděkovat za věcnou, ač chvílemi emotivní debatu. Pravda, ten konec tomu trochu dal kaňku, možná z obou dvou stran. Ale myslím, že vlastně to, co se tady teď rozpoutalo, ten výlet do historie tu Ministerstva financí, tu jiných rezortů a historie některých z nás, z vás, kolegyně, kolegové, vlastně ukázal přesně ten důvod, proč tady tuto stručnou novelu - a já teď nechci vést tu debatu, co je stručná, krátká, co obsáhlá a dlouhá - to skutečně nechme stranou, na to mohou být různé názory. Já to respektuji, je to legitimní, nicméně ukázal se jasně ten důvod, proč je důležité učinit jasný řez a stanovit politickou odpovědnost a odpovědnost odbornou, která bude v rovině zakotvena i pod tou rovinou státní služby. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP