(11.40 hodin)
(pokračuje Ivan Adamec)

Musím říct, že když se podíváte na obsah těch pozměňovacích návrhů, samozřejmě ony jsou relativně komplikované, jsou rozsáhlé, ale na druhé straně musím říct, že ty úpravy vlastně probíhaly až do poslední chvíle, a to, že vlastně dneska jsme dostali až na hospodářském výboru, někteří z nás, ty pozměňovací návrhy na stůl, tak je způsobeno možná také tím, že vlastně formálním předkladatelem jsem se stal já. Když jsem se ptal členů hospodářského výboru, zda nechtějí být také, protože je to vlastně souhrn pozměňovacích návrhů hospodářského výboru, v tuto chvíli už to nejsou mé pozměňovací návrhy. A musím říct, že tedy jsme se k tomu postavili tak, že vlastně všechny ty pozměňovací návrhy, i jeden protinávrh, který neprošel, tak všechny ty pozměňovací návrhy prošly jednomyslně na hospodářském výboru. My si uvědomujeme, že je to prostě potřeba zařadit do českého právního řádu. Uvědomujeme si to, že i vláda potřebuje nějaký mantinel, kde se může pohybovat, aniž bychom museli svolávat na každou změnu schůzi pléna Poslanecké sněmovny a případně Senátu. Takže proto je to uděláno takhle. Můžeme samozřejmě diskutovat o tom, jestli tento způsob je ten nejlepší. Já si myslím, že je komplikovaný.

A když se tady bavíte o té výši podpory, tak jsme se shodli s některými kolegy z opozice, že výše podpory není úplně řekl bych marginální a že ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie na tom nejsme úplně tak špatně. Já vím, že se to opozici neposlouchá úplně nejlépe, ale je potřeba prostě to brát reálně. A je potřeba si říkat pravdu, jak je. Samozřejmě já chápu výhrady opozice, já tomu rozumím. Asi my, co jsme tady byli v opozici dlouhá léta, známe, jak se to dělá a co opozice všechno může či nemůže, jasně. Ale v tuto chvíli berte to ode mě tak, že také mně vadilo to, že ty časové lhůty byly velmi šibeniční. Také mi vadilo, že ta komunikace nešla na svět tak, jak bychom si představovali. Nicméně dneska na ranním jednání výboru jsme došli k pozitivnímu závěru a já si myslím, že teď je prostor samozřejmě si říkat ty věci, jak třeba má někdo představu, ale nakonec podpora tak, jak je tady nakonfigurovaná, podle mě je to dobře.

Na druhou stranu musím říct ještě jednu věc, abyste si nemysleli, že jsem takový optimista. To já tedy optimista svým způsobem jsem, ale musím vám vysvětlit, jaký je rozdíl mezi optimistou a pesimistou. Pesimista říká, že už to horší být nemůže, ale optimista říká: No jo, může. Ale to jenom na vysvětlení, jo, že já jsem optimista. A říkám, že většina spěchu v lidském životě nekončí úplně happyendem. V legislativním procesu je to skoro pravidlo, že i když to prohlíží renomované právnické skupiny, sedí nad tím, prostě v tom, ten čas nikdo nenahradí. A já si myslím, že asi nejsme úplně tady ve Sněmovně na posledním jednání, které se bude týkat energetiky a problémů energetiky i českého státu. Já si to myslím. Hrozně rád bych se mýlil, kdyby všechno v tom bylo úplně v pořádku, ale obávám se, že si musíme říct, že je to asi v tuto chvíli jako to umění možného, nebo jak bych to nazval, že prostě udělal jsem maximum pro to, abychom dneska vám tady i z hospodářského výboru předložili materii, pro kterou budeme moct zvednout ruku, samozřejmě s různými výhradami, to chápu. Ale budete tu ruku moct zvednout a pomůžeme tím občanům českého státu.

Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost, jsem vám k dispozici jako zpravodaj a v tuto chvíli z mé strany je to asi všechno, co jsem vám chtěl říct. Děkuju za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji panu zpravodajovi. My nyní budeme rozhodovat v souladu s usnesením výboru o tom, zda povedeme obecnou rozpravu. Já tedy přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože to musíme hlasovat. Výbor navrhuje, abychom obecnou rozpravu vedli.

Využiji tohoto času, než se kolegyně a kolegové navrátí do jednacího sálu, k načtení dalších omluv. Pan poslanec David Kasal se omlouvá z celého jednacího dne z důvodů pracovních, paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková se omlouvá mezi 12. a 15. hodinou z důvodů pracovních, pan poslanec Jiří Strýček od 14 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jan Jakob se omlouvá mezi 15. hodinou a koncem jednacího dne z pracovních důvodů, pan poslanec Jan Richter se omlouvá, a to z rodinných důvodů, z celého jednacího dne a pan poslanec Špičák chce upravit svoji dosavadní omluvu, a to následujícím způsobem: omlouvá se od 14 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů.

Jenom připomenu, že faktické poznámky zatím nejsou možné, protože není otevřená rozprava, ale eviduji tady faktickou, takže bude potřeba uplatnit ji až po otevření rozpravy.

 

Nyní tedy připomenutí pro ty, kteří třeba nově přišli, že rozhodujeme o tom, zda povedeme obecnou rozpravu, hlasováním, tedy hlasujeme o tom, že ji povedeme.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 5 přihlášeno 123 přítomných, pro 91, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

A my tedy o návrhu povedeme obecnou rozpravu. Otevírám tedy obecnou rozpravu, do níž se hlásí s přednostními právy pan předseda Okamura, pan předseda Fiala, pan místopředseda Havlíček a následuje asi jedenáct přihlášených tak, jak je vidíte na tabuli.

Faktická poznámka by měla reagovat až na vystoupení předřečníka, pane poslanče, takže předpokládám, že budete reagovat až poté, co nejdříve dostane slovo přednostně přihlášený jako první s přednostním právem, pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vláda Petra Fialy po půl roce, po více než půl roce konečně přišla do Sněmovny s nějakým svým návrhem na pomoc občanům před zdražováním energií, ale opět zcela nedostatečně. A už teď říkám občanům České republiky, že sami uvidíte během relativně krátké doby, že vám vláda Petra Fialy nepomůže vyřešit vaše zdražování energií, protože prostě není kompetentní, aby to vyřešila. Tato slova si zapamatujme a uvidíte to během několika měsíců, že to prostě nezafunguje. A uvidíte to třeba i příští rok.

A já se budu věnovat i tomu, proč. Vláda, vládní energetický balíček je totiž nedostatečný, jelikož neodstraňuje skutečné příčiny zdražování energií. Naopak hnutí SPD nabízí skutečnou pomoc občanům. Budu se tomu samozřejmě podrobněji věnovat a představím to.

Je opravdu neuvěřitelné, že tak důležitý zákon, to znamená, který by měl řešit - a záměrně říkám "by měl", protože to ve skutečnosti neřeší ten vládní návrh - který by měl řešit zdražování energií a z toho vycházející zdražování bydlení, potravin a všeho dalšího v České republice. Vláda dnes přinesla na hospodářský výbor ve Sněmovně až na začátek toho projednávání, proto ani po více než půl roce neměli nic připraveno v předstihu. A dokonce už teď, v tuto chvíli tam máme pět vládních pozměňovacích návrhů, které jsou délkou textu delší než ten zákon samotný. To znamená, je to paskvil na paskvil, vláda je v absolutním zmatku a v podstatě vůbec už levá ruka neví, co dělá pravá, a už se do toho zamotali sami, do svých návrhů. Bohužel už trpí kvůli vaší vládě - a všichni to vidí na složenkách za energie, které chodí každý měsíc, ale i na cenách potravin - trpí všichni občané České republiky.

Takže máte více než půlroční zpoždění i ve srovnání s okolními zeměmi. A ani po dnešku, a to bych chtěl zdůraznit jako další věc hned na úvod, se občané České republiky nedozví, kolik peněz jakým způsobem vlastně občanům pomůžete. To znamená, vy máte většinu ve Sněmovně už od loňského října, máme červenec a ani teď, v tuto chvíli, nejste schopni občanům říct, jestli a kolik vlastně je podpoříte, aby už si to teď mohli naplánovat, aby si to teď už mohli trošku spočítat. Lidé chtějí třeba s dětmi, chtějí někam třeba na tábor, k vodě a podobně, ale stejně jim tu informaci nejste schopni teď dát, takže uvádíte další a další občany do dalších a dalších problémů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP