(11.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Poslanci SPD tento vládní energetický balíček podpoří, protože jakákoliv pomoc občanům v době sociální a ekonomické krize a astronomického zdražování všech základních životních nákladů je potřebná a dobrá. Ale vládní řešení v podobě pouhého zavádění nové, v podstatě jednorázové sociální dávky je zcela nedostatečné a neodpovídající vážnosti situace, a hlavně neodstraňuje skutečné příčiny vysokých cen energií. Navíc takzvaný příspěvek na úhradu nákladů na elektřinu a plyn, což je hlavní bod vládního návrhu, jak jsem již říkal, není nijak finančně konkretizován, a to přesto, že tato vládní koalice Petra Fialy už je u vlády tři čtvrtě roku - stejně jste to nedokázali vůbec dopracovat a má být upraven až následným nařízením vlády. Samozřejmě tady bychom byli rádi, a pan ministr už to tady řekl ve svém vystoupení, abyste to konkretizovali co nejrychleji, co nejrychleji je potřeba to konkretizovat, když už máte tedy půl roku zpoždění, protože všichni občané České republiky s tím mají finanční problémy, s tou vaší vládní nekompetentností a nečinností, takže znovu říkám, čím dříve, tím lépe, nejlépe okamžitě.

Na rozdíl od nekompetentní Fialovy vlády má SPD komplexní plán na systémové snížení cen energií. Za prvé jasně říkáme, že je potřeba odstoupit od katastrofální Zelené dohody EU, takzvaný Green Deal. Dále je potřeba, aby Česká republika vystoupila ze spekulativního systému obchodování s emisními povolenkami Evropské unie. Dále je potřeba, aby čeští producenti elektrické energie prodávali elektřinu vyrobenou u nás nejdříve levně českým spotřebitelům za přijatelné ceny a na komoditní burzu v německém Lipsku v rámci Evropské unie ať dodávají pouze její přebytky. Dále říkáme, nakupujme zemní plyn přímo od producentů, tak jako to dělá Rakousko, Slovensko. Ano, oni nakupují od Ruska, ale dělá to tak demokratické Rakousko, dělá to tak demokratické Maďarsko, dělají to i Němci, od kterých potom předražený plyn tady Česká republika v podstatě přednakupuje. A my říkáme, nakupujeme to přímo. Obnovme v této souvislosti národního importéra plynu - privatizace Transgasu, vláda ČSSD za podpory ODS.

Dále říkáme: zrušme solární daň a veškeré dotace, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele. Ano, tady konečně po půl roce volání jsme konečně, tedy vláda - není to ani v tom zákoně jako takovém, ale v rámci pozměňovacího návrhu, to nevím, tak já nevím, vám to dochází až postupně, nebo já nevím, že na tom ministerstvu vám ani nedošlo, a teď tedy to tady rychle jste našolíchali do pozměňovacího návrhu - tak se tady ruší, že se nebudou platit ty takzvané pouze poplatky za obnovitelné zdroje, ale to až na základě půlročního tlaku ze strany SPD. Dále říkáme, snižte DPH u energií po vzoru jiných států. Prostě my máme řadu konkrétních návrhů řešení, která skutečně by systémově tu situaci řešila.

A ještě se vrátím k tomu, až tady někdo bude říkat, že to nejde, jo? To já znám tyhlety vaše řeči, nejde, nejde, protože Evropská unie - no to byste, to jenom nastavujete zrcadlo v téhle neuvěřitelně tristní situaci, že se musí vůbec Česká republika ptát cizinců v cizině tisíce kilometrů daleko, kteří u nás ani nežijí, zdali vůbec můžeme pomáhat českým občanům. To je přece úplně fatální situace, do které jste nás, tyhle vaše vlády, dovedli.

No, co se týče toho, kolik to má být finančně, kolika penězi vlastně pomůžete, to je to, co zajímá občany - prosakují nějaké dílčí informace. Teď to tady pan ministr řekl, 15 000. Ale všimněte si, já jsem to viděl i v televizi už vícekrát, teď pana ministra - ale nikdy neřeknete, jestli 15 000 jednorázově, nebo měsíčně. To děláte schválně, aby si lidi mysleli, že to třeba bude víc? Protože podle toho, co my slyšíme, tak to má být 15 000 v podstatě jednorázově. Ano, pan ministr kývá, takže to říkejte na rovinu! Já jsem to slyšel jak v televizi od pana ministra Síkely, tak od jiných zástupců vlády, tak dneska, já myslím, že to říkáte schválně, když řeknete 15 000, aby si lidi mysleli, že to může být až 15 000 měsíčně. Není to tak! Teď je potřeba, aby to slyšeli i novináři a média. To znamená, ve finále to bude 1 000 korun měsíčně, 1 500 měsíčně? Ale vždyť ty zálohy na ty energie a podobně se zdražují násobně! To znamená, ta vámi avizovaná pomoc reálně vlastně vůbec palčivou situaci českých domácností s tím zdražováním neřeší, takže to si tady, řekněme, o čem tady mluvíme a jak to je. Takže říkejte, že to je 15 000 přibližně za sezónu třeba, nebo dokonce za rok? Ale to vy sami ani nevíte, že jo, jak sami víme i z jednání na hospodářském výboru i z dosavadní komunikace i s vystoupení pana ministra Síkely z hnutí STAN.

Takže to je taky potřeba si tohleto říct, aby se to tady nekamuflovalo, že jakoby něco děláte a že opravdu nabízíte nějakou zásadní pomoc - nenabízíte. Nejenom že neřešíte systémově ten problém, ale i tu jednorázovou v podstatě sociální dávku, i ta je zcela nedostatečná. Samozřejmě to nedává odpověď na tu otázku, co když peníze dojdou, tak co budete tedy dál dělat, protože český rozpočet je v totálním deficitu a vy říkáte, že na to jste schopni jednorázově dát, dobře, 1 000, 1 500, 2 000 možná domácnosti - říkáte 27 miliard, do toho nějaké 3 miliardy na to centrální topení - do toho jsme vás taky konečně natlačili společně s médii a SPD to kritizovalo, protože v úvodním návrhu, jak jste to diskutovali, jste úplně zapomněli na 4 miliony občanů, kteří bydlí v panelových domech a mají centrální vytápění. Tak jsem rád, že jste to tam konečně na základě tlaku SPD a i další opoziční strany jste to tam tedy dali. Já vůbec nechápu, jak vás to nemohlo napadnout, když se to týká čtyř milionů lidí, že vám to vypadlo z těch původních úvah. To je neuvěřitelné. No a zase tady padá návrh 15 000 za sezonu, 16 000 za sezonu, no, tak to máme, rozpočítejme, tak to pomůžete té domácnosti 1 000 korun měsíčně. Ale ty zálohy ti dodavatelé energií chtějí na občanech platit každý měsíc, ty zvýšené zálohy, takže v podstatě je to jak plivnutí do moře ve finále.

No a to ani nehovořím o tom, když vám dojdou peníze, tak co tedy budete dál, protože to vaše řešení, ten váš zákon, nenabízí systémové řešení. Takže další jenom sociální dávka? Proto my tady navrhujeme ta řešení SPD a já je ještě shrnu. Hnutí SPD navrhuje konkrétní řešení v podobě deseti bodů, už jsme je představili před několika měsíci a znovu to tady zopakuju, protože postupně už i jednotlivé země, a už to slyším, že začíná diskuse, že tyto body se začínají přebírat, abyste si je potom nepřivlastnili, že jste s tím snad přišli vy, protože ta situace s energií, s tím, jak se bude zdražovat i dál, prostě musí rozumnou vládu donutit více dříve či později k tomu, aby skutečně zasáhla systémově a už se vykašlala na nějakou ideologii.

Já představím těch deset návrhů, už jsem je představoval za tyto měsíce několikrát v televizi. Návrhy SPD:

Za prvé - odstoupení od Green Dealu Evropské unie.

Za druhé - odstoupení od systému emisních povolenek EU, který zdražuje energie a suroviny.

Za třetí - prodej levné české elektřiny napřímo českým občanům a firmám a přes evropskou - nebo unijní spíš - energetickou burzu pouze prodej přebytků. Tomu se říká takzvaný sociální tarif. My navrhujeme vytvořit takzvaný sociální tarif a já myslím, že by to bylo zcela namístě. A neříkejte mi, že to nejde, protože si tady dáme i konkrétní nějaké příklady - no jde to, kdybyste hájili zájmy České republiky, a nikoliv Evropské unie, Bruselu nebo Berlína nebo Ukrajiny, anebo spekulantů hájíte zájmy, německých spekulantů, a to je potíž.

Za čtvrté - návrh SPD - máme to desatero - obnovení národního importéra plynu a nákup levného plynu přímo od producentů, nikoliv přes německé překupníky, jako je tomu v současnosti. O tom, že je to určité dědictví privatizace, toho rozkradení České republiky neuváženě, privatizace strategické české infrastruktury do rukou zahraničních majitelů, o tom už jsem tady hovořil, o té privatizaci Transgasu. Samozřejmě v kontrastu s tím se podívejme na Maďarsko. Innogy - řada občanů České republiky ani neví, že v Innogy, spolumajitelem Innogy je maďarský stát. Takhle se chová vlastenecká vláda! Ještě vydělávají i na okolních zemích, protože Maďarům je jasné, Orbánovi, že strategickou infrastrukturu ten stát si musí držet - ropa, rafinerie. K tomu se dostanu ještě. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP