(12.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Bod číslo pět, co navrhuje SPD - obnovení národního zpracovatele ropy. Unipetrol - Poláci. Ty dosavadní vlády nás úplně... to tady nechaly rozkrást. Bůh ví, kdo za to co měl, i třeba z jejich politiků. To nevíme, byť mnohé trestní kauzy už proběhly, samozřejmě už se to šetřilo a mnoho se došetřilo taky. Ale to jsou přesně ty věci, co navrhujeme.

Za šesté - zrušení solární daně a veškerých dotací, které zdražují elektrickou energii pro spotřebitele. Tady jsem rád, že po několika měsících, co na to tlačíme, a v médiích jsme to opakovaně prezentovali, konečně aspoň vláda po obrovském tlaku opozice - aspoň tady se to nějakým způsobem malinko posouvá, ale je to pár stovek měsíčně. (Reakce zpravodaje.) Pane kolego, pane předsedo výboru Adamče, no, a vy řeknete, jenom z toho pár set, ale to zdražování je násobné, jak víme. Takže je to dobře, že jste takhle vyslyšeli náš apel, ale je to stále nedostatečné, proto tady říkám ten soubor návrhů.

Za sedmé - zajištění potravinové bezpečnosti a podpora českých zemědělců a potravinářů. Ano, to má taky spojitost s tímhletím problémem, protože zdražování energií se samozřejmě promítá i do zdražování potravin, ale i stavebního materiálu, prostě všeho - všeho, co je. A vy vůbec třeba neřešíte i tenhleten aspekt, že se zdražují potraviny a že to má všechno souvislosti, všechno se vším. Ale teď bych mohl dlouze komentovat ty souvislosti, ale teď se budu věnovat těm energiím a návrhům SPD.

Za osmé - přechodné snížení DPH u energií, pohonných hmot, základních potravin a léků a snížení ceny těchto komodit. Ano, to je takzvaný úsporný tarif, ale vy jste to pojali po svém, ten takzvaný úsporný tarif. Vy jste to pojali v podstatě jednorázovou sociální dávkou, ale já si myslím, že mnohem účinnější by bylo řešení, které tady navrhujeme my a které přesně takto provádí i v okolních zemích typu Polsko, ale i v západních zemích, já se k tomu ještě dostanu, tam jdou cestou snižování DPH. Takže to je ten takzvaný úsporný tarif, jo, ale je to úsporný tarif o jiném obsahu, než jste teď přišli vy. Ten skutečně, aby to skutečně pomohlo lidem, navrhujeme.

Za deváté - snížení neúčelných výdajů státu. O tom bychom tady mohli hovořit dlouze.

A za desáté - určitě bezesporu by bylo také namístě srovnání podmínek tuzemských a zahraničních firem působících v České republice, zavedení sektorové daně, například pro nadnárodní internetové giganty - Google, Facebook a tak dále - které v České republice generují obrovské zisky bez zdanění v České republice, a taky by bylo dobré zavést zdanění vyvádění nezdaněných dividend z České republiky nadnárodními korporacemi. Ale tento návrh jsme dali v minulém volebním období a tenkrát Babišova vláda nám na to odepsala: Ale to je proti Evropské unii. No, tak to je teda super. Můžeme mít až 75 miliard v rozpočtu, a protože Evropská unie si to nepřeje, a jak předešlá Babišova vláda, tak současná Filová vláda hájí zájmy nadnárodních korporací místo českých zájmů, tak ve finále peníze nejsou. A ještě tady slyšíme od ministra Jurečky, od vlády slyšíme, že chtějí zvyšovat českým občanům daně, a pro SPD nepřijatelné a jsme zásadně proti tomu, aby se zvyšovaly daně českým občanům a českým firmám. Pro to SPD nikdy hlas nezvedne, protože rezervy můžeme hledat jinde. A to jsem tady teď řekl, může se zdanit vyvádění nezdaněných dividend nadnárodním korporacím, to je až 75 miliard. My už jsme ostatně tady navrhli letos, aby se ponížily platby do Evropské unie o 30 miliard. Sněmovna o tom hlasovala, zamítli jste nám to. Takže tady 100 miliard je hnedka, hnedka může být na stole. Ale vy to prostě nechcete udělat, protože jste dá se říct doslova zaprodaní cizím zájmům a není pro vás český občan a Česká republika na prvním místě, jako je to u SPD.

Ano, takže to je těch deset návrhů SPD, které kdybychom zrealizovali, tak jsem přesvědčen o tom a jsme přesvědčeni o tom, a je to i po konzultaci s odborníky při pohledu na zahraniční země, že by to bylo řešení dlouhodobější, a hlavně by to bylo řešení udržitelnější než jednorázová sociální dávka, kde v podstatě to nemá žádné systémové pokračování.

Samozřejmě možnost vyhlásit stav energetické nouze, pro to my jsme, to je určitě vhodný návrh, ale opět je to opožděné, budu to následně komentovat. Maďarsko včera vyhlásilo zákaz vývozu energie právě proto, že vyhlásili stav energetické nouze. A slyšíme dobře - zákaz vývozu energie. To znamená - mimochodem, opatření začne platit od srpna a má zemi připravit na nadcházející zimu. A co dělá totálně neschopná, Evropské unii a Německu zaprodaná česká vláda Petra Fialy? My tady máme elektrickou energii, které máme dostatek, a místo abychom nejprve tedy naplnili potřeby českých občanů a českých firem - a my vyrábíme elektrickou energii z uhelných elektráren, mám tady v poznámkách, 15 haléřů za kilowatthodinu, pardon, z jádra 15 haléřů, z uhelných elektráren tuším 25 haléřů - ale na evropské, na unijní komoditní burze se nám to zdražuje až na 8 korun za kilowatthodinu. Tak kde to jsme? Kde to jsme? Takže tady právě bych byl rád, že jestli tady budete mít možnost vyhlásit stav energické nouze, my to podpoříme, ale aby se s tím taky pracovalo skutečně v plném rozsahu. Maďarsko, znovu říkám, vyhlásilo zákaz vývozu energie, a navíc maďarská vláda Viktora Orbána rozhodla, že zvýší na nejvyšší možnou úroveň domácí produkci hnědého uhlí, které zásobuje sice zastaralou, ale funkční elektrárnu Mátra, a její plánované uzavření bude zrušeno. Ale tady česká vláda Petra Fialy poklonkuje pořád Green Dealu Evropské unie. Dokonce jste tady schválili a nechali jste schválit zákaz spalovacích motorů od roku 2035, čímž uvrhnete řadu našich nízkopříjmových občanů do problémů, že si třeba nebudou moci pořídit auto. A to ani nemluvím o té otázce, kdyby se všechna česká auta v současné době vyměnila za elektrická, tak všichni víme, že nemáme kapacitu na dobíjení. Tak jak to chcete řešit? To je prostě jeden problém za druhým, který se tady absolutně neřeší.

Takže vy jste ještě podrazili tímhletím hlasováním, tuším z minulého týdne, jste podrazili opravdu občany České republiky, a to nemluvím o ekonomickém dopadu, kdy náš průmysl je závislý na automobilovém průmyslu, a to nemluvím jenom o ekonomice, mluvím i o ztrátě pracovních míst. Jak to máte promyšlené tohleto? Já už jsem se na to ptal před pár měsíci a z vlády mi nikdo neodpověděl, jak to tedy bude. A už je to rok 2035, to znamená, je tam nějaký náběh, takže je to v podstatě za humny, když to řeknu kolem a kolem. Takže vůbec se to neřeší a vůbec na tyto otázky není odpověď.

Mimochodem, když se vrátím k tomu Maďarsku, zákaz vývozu zdrojů energie se týká i palivového dříví. Maďarsko k tomu přistupuje opravdu z gruntu. Ale tady vůbec nějakou diskusi nebo nějaké návrhy ze strany vlády na toto téma neslyšíme. To, co slyšíme, je, že premiér Petr Fiala a jeho vládní politici pořád lidem lžou, že to prý nejde změnit a že Evropská unie... No tak podívejte se na Maďarsko, že to jde! A nebavme se tady, kolik to tam stojí teď a kolik teď. To jsou všechno pohyblivé věci. Teď se bavím o nějakém systému, o nějakém razantním systémovém řešení. Takže bych nerad tady potom slyšel argumenty v případné reakci: Podívejte se, jak jim vyskočily ceny a jak to tam toto... Problémy máme teď všichni v Evropě, to se shodneme. To tady nikdo neříká, že oni je nemají, nebo někdo je má a někdo nemá a že tady dávám špatné příklady. To takhle není, já dávám správné příklady. Ale hovořím o systému řešení versus vaše jednorázová sociální dávka, kterou my samozřejmě podpoříme - znova říkám, že aspoň nějaké peníze jsou lepší než nic.

Ale kdybyste měli přistoupit k realizaci těchto systémových návrhů SPD, které jsem tady jmenoval v tom našem desateru, tak já vím, že by se to nelíbilo Německu a Bruselu, jejichž zájmy hájí vláda Petra Fialy, zájmy Bruselu, Berlína, Washingtonu, Ukrajiny. Ale my nehájíme zájmy ani Moskvy, ani Bruselu, ani Washingtonu. Mě zajímá udržet dobrou životní úroveň českých občanů a v krizi opravdu je potřeba myslet v prvé řadě na české občany. Naopak já jsem byl ten, kdo říkal v minulém volebním období - bylo to SPD, říkali jsme to tady s Radimem Fialou opakovaně, s naším místopředsedou - že nemáme být závislí na Rusku. My jsme naopak odmítali závislost na Rusku. My jsme říkali: Budujme energetickou soběstačnost, diverzifikujme! A vzpomínám si dobře, jak se tady zástupci současné vládní pětikoalice, kteří byli minulé volební období stejně jako my v opozici, jak se nám tady vysmívali, že SPD říká něco, co není potřeba, že Evropská unie, že Evropská komise se postará. Nepostará se! Vždyť to všichni vidíte! Ve finále se musíme postarat... Při výběru peněz, to se stará, jo, vybírat peníze. Ale v krizi, ať jsme to viděli u dodávek materiálu, u covidu zkraje té krize, anebo to vidíme teď, tak se stejně každý musíme postarat sami o sebe. A k čemu je vám partner, i v osobním lidském životě, který když je to haha hihi, tak je všechno krásné, ale když onemocníte nebo máte problém, tak se k vám otočí zády a nebude vám lžičkou strkat jídlo do pusy v nemocnici, protože už ho to nebude bavit. K čemu to je, takovéhle vztahy? Takže o tom právě to je a to je to, co tady v té krizi vidíme - k čemu je partner, který v krizi nedokáže rychle pomoci, protože ani nemůže pomoci, protože na to nemá, prostě Evropská unie nemá na to ani schopnosti, ani kapacity, ani vůli, ani jí o to nejde. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP