(12.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pojďme ale dál. No, když už jsem mluvil o prioritách vlády Petr Fialy, protože peníze jsou jenom jedny, tak opravdu je úplně neuvěřitelné, jak vláda Petra Fialy za našimi zády kývla v těchto dnech na celou unijní půjčku na obnovu Ukrajiny ve výši 9 miliard eur, na kterou si ale státy EU včetně České republiky musí půjčit formou vydání dluhopisů zaručených členskými státy EU. A vzpomeňte, že jsem se tady v plénu na tohleto ptal už před dvěma měsíci. Premiér nereagoval, mlčel, zatajoval to lidem. Vládní poslanci taky mlčeli, zatajovali tenhleten neuvěřitelný podraz na občany České republiky. Takže my si půjčujeme na půjčku Ukrajině, které již nechce nikdo půjčit, protože podle Evropského účetního dvora, což je poradní orgán EU, patří Ukrajina mezi nejvíce zkorumpované země na světě. 9 miliard eur! Společné dluhopisy EU - a to už před dvěma roky, přece už do roku 2057, to nás zadlužil zase Andrej Babiš ve své vládě, už teď splácíme obrovskou půjčku z dluhopisů, kde se zase bylo potřeba zaručit za Itálii, Španělsko, kterým už nikdo nechtěl půjčit. Takže to je dluh na dluh, to je dluhová unie. A vy nás tady úplně vrháte do dalších a dalších dluhů, všechny občany České republiky, a pak logicky nejsou peníze na pomoc českým občanům v krizi. No logicky! Nejhorší na tom je, že vy tenhleten dluh z těch dluhopisů - to jsem zvědavý, nejsem... teď to nemám účetně úplně nastudováno - ale to bude totiž jeden deficit jako státu a pak ještě dluhopisy EU. To znamená dluh na dluh a bude to vypadat, že ten dluh je ještě nižší, než je ve skutečnosti, prostě je to úplně už strašný, strašný, kam tu Českou republiku vedete.

A chci říct, že z těch peněz, z těch společných dluhopisů, na které jste kývli, vláda Petra Fialy, na obnovu Ukrajiny, tak z těchto peněz bude první miliarda vyplacena Ukrajině již do konce července. No to je... Co to má znamenat? Takže peníze na pomoc českým občanům nejsou se zdražováním, ale na Ukrajinu vydáváte doslova miliardy. A Evropská komise počítá s půjčkami Ukrajině splatnými za 25 let, takže bezedná zkorumpovaná jáma - a to tady říká Evropský účetní dvůr, poradní orgán EU, a dokonce přidává větu ještě k Ukrajině, že dosavadní miliardy, které byly napumpovány do Ukrajiny ještě před konfliktem, nevedly ke zvýšení životní úrovně na Ukrajině právě z důvodu nehorázné a nebetyčné korupce na Ukrajině. Je to šílený, co vy děláte - na úkor českých občanů. A téma vyplavalo na povrch teď - protože vláda Petra Fialy nám tady pořád tají a nechce odpovídat na tohleto - protože jediné Německo, které je největším garantem této formy dluhopisů, je najednou proti a nechce to odsouhlasit, i když s tím předběžně souhlasilo. A já za SPD říkám - a budu se vracet hnedka k těm energiím - že hnutí SPD je zásadně proti posílání peněz na obnovu Ukrajiny, na které si navíc ještě musí Česká republika půjčit. Vláda Petra Fialy dělá doslova vlastizrádnou politiku - místo aby premiér Fiala pomohl českým občanům se zdražováním energií, potravin, bydlení a pohonných hmot, tak vláda pomáhá Ukrajincům a ještě kvůli tomu zadlužuje naši republiku!

Je to jeden z mnoha důvodů, nejenom ten obrovský skandál kolem organizovaného zločinu ve vládních stranách, ale i toto je další důvod, proč by vláda Petra Fialy měla okamžitě skončit, protože miliony českých občanů se už kvůli vám dostávají do obrovských finančních problémů, a bude to jenom horší, právě při pohledu už na tento energetický balíček je to víceméně jasné. Buď budete dělat všechno jenom s tím, že budou narůstat obrovské dluhy, a budete se donekonečna vymlouvat na všechno možné, kdo to způsobil, ale na to už lidi neslyší. A vrátím se k tomu, že už na to lidi neslyší, mám tady statistiku. Neslyší na to už, na tohleto vaše oblbování. Prostě vy jste ve vládě, vy za to můžete, vy máte plnou odpovědnost, vy se tam držíte jak klíšťata, takže za všechno můžete vy, za veškeré finanční problémy českých občanů můžou pouze jedni jediní lidé, a to je vláda České republiky a vláda koalice ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Není tady nikdo jiný, kdo je viníkem problémů v České republice. A jestli to neumíte řešit, tak odstupte. K tomu vás tady vyzýváme opakovaně.

Pojďme ale dál. Jak říkám, Fialova vláda neřeší prohlubující se energickou krizi v České republice. A teď se chci dostat k příkladům, jak to dělají třeba vlády v Evropě, ostatní vlády v Evropě, jak svým občanům pomáhají. Takže se pojďme podívat třeba na pohonné hmoty. Naše občany, pracující rodiny, podnikatele a firmy drtí neustále rostoucí ceny pohonných hmot, a zatímco vlády v sousedních státech i po celé Evropě přijímají systémová plošná opatření, která zmírňují dopady vysokých cen benzinu a nafty na jejich občany, vládu Petra Fialy z ODS tento stav evidentně netrápí a nechává i nadále naše občany a firmy na holičkách. Vláda zavedla pouze směšné krátkodobé snížení spotřební daně u pohonných hmot s účinností od 1. června do 30. září, ale jen o pouhou korunu padesát na litr. A vzpomeňte, jak už jsme v té době tady říkali, my v SPD, že to vůbec lidi neucítí, že lidi vůbec neucítí tuhletu slevu. No, měli jsme pravdu, samozřejmě. Lidi vůbec nevidí tu slevu korunu padesát, protože samozřejmě - to je tak směšné! Já jsem říkal, že tímhletím lidi neoblbnete. A samozřejmě lidi jsou chytří, občané vědí, co a jak, takže samozřejmě stačilo natankovat párkrát a už viděli, že je to úplný nesmysl, co tady prosadil, co tady předvedl premiér Petr Fiala z ODS s touhletou koaliční vládou. A vy jste se tady vymlouvali: No jo, ale Evropská unie, Evropská komise nám nedovolí spotřební daň snížit víc než o korunu padesát, dvě koruny na litr. Já jsem vám ale říkal, abyste nelhali. Jaká spotřební daň? Vždyť 50 % ceny pohonných hmot cca dělá kombinace spotřební daně a DPH a na DPH jste ani nesáhli. Zase se snažíte dělat z lidí hlupáky, přitom my jsme mluvili o DPH. A já nechápu, proč takhle oblbujete lidi. A proč - já to teďka budu říkat - v evropských zemích právě snižovali DPH, nikoliv spotřební daň? Protože na DPH mohli samozřejmě slevu dát vyšší. Pan poslanec Adamec říká - taky dopadli. No, tak jestli teda Německo dopadá nějak hůře než my životní úrovní... (Poslanec Adamec cosi poznamenává mimo mikrofon.)

No tak počkejte, podívejme se na to komplexně zase, jo, podívejme se na to komplexně, vy si vždycky vytrhnete jeden segment. Ale podívejme se na životní úroveň tam a onde a kde jsme za třicet let mohli být. A za třicet let byly nejčastěji u vlády ODS, ČSSD a KDU-ČSL, takže teďka nevytrhávejte tady a teď věc, která se týká pár dní, když za třicet... Tenkrát, já si pamatuju, mně bylo, když byla sametová revoluce, sedmnáct a vzpomínáme všichni na tu větu - teďka nevím, jestli to řekl tenkrát premiér Václav Klaus - a řekl větu, že za dvacet let budeme jako v Rakousku. Teď nevím, kdo to přesně řekl, ale bylo to v devadesátých letech, a že za dvacet let budeme jako v Rakousku. Všichni jsme se na to těšili, ale nedopadlo to, protože se to mezitím rozkradlo, ty vlády nechaly rozkrást republiku.

Takže jenom k tomu Německu. Německo před časem snížilo energetickou daň u benzinu v přepočtu o 7 korun na litr, u nafty o 3,50 na litr. Polsko již na jaře snížilo daň z přidané hodnoty u motorových paliv z 23 % na 8 %. Maďarsko již v listopadu loňského roku zastropovalo ceny pohonných hmot v přepočtu na maximálně 32 korun za litr. No, až někdo bude tady argumentovat nějakým Maďarskem. Heleďte, já si myslím, že naši občané by opravdu uvítali, i kdyby to byl limit 100 litrů na našeho občana, kdyby si mohli natankovat levně. Takže takové ty výkřiky: A byl tam limit a fronty u pumpy... Heleďte, já si myslím, že oproti tomu, že vy jste neudělali nic, tak vždycky je to stále ještě nějaká lepší varianta v danou chvíli. Belgie od března zrušila platby daně z přidané hodnoty u pohonných hmot. Itálie od března snížila daň z přidané hodnoty u pohonných hmot v přepočtu o 6 korun na litr. Francie od dubna na čtyři měsíce snížila daň přidané hodnoty u pohonných hmot přepočtu o 4 koruny na litr. A takto bych mohl pokračovat. Takže prostě já jsem tady chtěl říct, abychom nezabředávali do nějaké polemiky, která není důležitá z mého pohledu, protože evropské státy přesně přistupovaly k snížení DPH, protože tam to snížení je razantnější. O tom jsem chtěl tady hovořit. A Fialova vláda celou dobu odmítá zavést plošná opatření. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP