(14.30 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

Jsem rád, že nedošlo k chybám, které tady se ukázaly jako výrazné chyby, a že jsme nepodlehli tomu tlaku, který například - zase nebudu jmenovat konkrétní lidi, ať si to stáhne každý sám k sobě - kteří volali po odpuštění DPH, například na pohonné hmoty. To byla jedna ze zásadních chyb, taková slepá ulička, která ukázala v ostatních zemích, že vliv odpuštění DPH na pohonné hmoty má vliv tak čtrnáct dnů, po čtrnácti dnech se cena zase vrátila zpátky na původní cenu. To znamená, DPH vymizelo a samozřejmě marže se prostě roztáhla mezi dodavatelský nebo obchodní řetězec, to znamená, stát platí, respektive nemá příjmy, a konečný spotřebitel, který by to měl pocítit, to nepociťuje, takže jednoznačná slepá ulička snížení, respektive odpuštění DPH na pohonné hmoty, o které jsme tady byli žádáni. Asi bych mohl jmenovat další a další, ale já si nechci tady nějakým způsobem dělat nějakou historickou reminiscenci, když to samozřejmě je z poměrně krátké doby.

Dneska leží na stole novela energetického zákona, která má víceméně podle mého, jak to já čtu, dva takové základní úkoly či důvody. První je samozřejmě pomoc občanům s narůstajícími cenami a druhá věc - a ta je poměrně zásadní, a ona tady moc nezaznívá a já bych chtěl ji podtrhnout, možná bych ji dal na číslo jedna - a to je, motivuje k úsporám, které budou naprosto zásadní pro tuhletu zimní sezonu. To, že se podařilo zrušit poplatek za obnovitelné zdroje, že tam uvidí, že daný zákazník či spotřebitel uvidí nulu na faktuře, jak úsporný tarif je nastaven, o tom jsme tady už několikrát mluvili, já to tady nebudu opakovat, ale já bych se vrátil k tomu bodu číslo dva, to znamená, k těm úsporám, a proč jsou natolik zásadní. Tady si musíme uvědomit, že tady se skutečně dostáváme do situace, kdy by mohlo dojít k výrazným regulacím právě v téhle oblasti samozřejmě vyhlašováním regulačních stupňů, určitě si na to vzpomínají mnozí, kdy byly vyhlašovány tiskem a v rozhlase regulační stupně každý den. To, že se to může stát, a to, že se může stát, že budou dodávky, plynu zejména, samozřejmě nějakým způsobem omezovány či regulovány, to je prostě situace, se kterou se musíme vyrovnat.

Jsem rád, že tohle si vláda uvědomuje, a právě k těmto úsporám nějakým způsobem motivuje, protože je to věc naprosto zásadní. Podle informací MPO máme úspory proti loňsku někde na výši tuším 20 % oproti loňskému roku. Pokud by se podařilo dosáhnout úspor až tuším 30 %, nejsme od toho už daleko, 30 %, tak pokud vím a pokud ty informace mám správné z MPO, tak bychom měli tuhletu zimní sezonu, která je naprosto kritická, než dojde k účinkům těch opatření, tak by v této zimě nemělo docházet k nějakým dramatickým, nebo dokonce vůbec žádným regulacím, to znamená vypínání průmyslu. Samozřejmě, tady musím říct, že co se týká domácností, domácnosti by neměly být ohroženy vůbec. To znamená, kritická je tato zima, tato sezona, a po ní by samozřejmě mělo být již dostatek zdrojů jiných, než je ruský plyn.

My se musíme samozřejmě chovat - a to všechno co říkám za předpokladu, že z Ruska už skutečně nepřiteče ani kubík plynu, protože to je samozřejmě situace, se kterou musíme také počítat - proto říkám, že úspory jsou důležité, a ne jen motivované tím, že se uspoří peníze, to znamená u těch nízkopříjmových naprosto jako zásadní kritérium, ale ty úspory samozřejmě musí být napříč i směrem k spotřebitelům, kteří si teoreticky můžou dovolit zaplatit vyšší cenu plynu. Takže já si myslím, že tohle je téma, které bychom tady měli více zdůraznit, více nasvítit a více ho i podpořit.

Samozřejmě to, že je nutno dále pokračovat v nějaké diverzifikaci dodávek energií, urychlit legislativu, podpořit obnovitelné zdroje, tím myslím zejména obnovitelné zdroje pro domácnosti, pro firmy, na rodinné domy, na montáže na střechy, aby skutečně firmy, rodinné domy byly schopny co nejdříve se zásobovat, respektive vyrábět elektrickou energii samy, i to je také jasné, ale to nejsou věci, které se projeví hned, to jsou věci dlouhodobé, nicméně je třeba na tom nějakým způsobem pracovat.

Věřím, že výsledkem téhle krize bude, že s ní projdeme se ctí, že bude silnější a odolnější česká ekonomika a česká společnost. Jsem o tom přesvědčen. Věříme, že tahle krize nás posílí, a odolná česká ekonomika, odolná česká společnost vyjde z téhle krize vítězně i díky opatřením, která se nyní připravují. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní opětovně s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Připraví se pan poslanec Foldyna.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Musím zareagovat na pana poslance Kučeru. A jak jsem říkala, Topka zase odchází. V každém případě, prostřednictvím pana předsedajícího, kdyby tady seděl od začátku, tak by slyšel, jak pan Havlíček tu historii tady krásně zhodnotil. To znamená, začal rokem 1997, jak byly prodány rafinerie, plynovod, ČEZ a tak dále. Tak já nevím, proč tady musí furt vzývat pana Havlíčka, musí vzývat pana Babiše a potom řekne pana Vomáčku. Takže já si myslím, že to bylo zbytečné, to za prvé.

Chtěla jsem se ho zeptat, škoda, že mi zase odešel, klasicky, chtěla jsem se ho zeptat, když seděl dneska na hospodářském výboru, jestli se mu to všechno zdálo legislativně v cajku, jinak se to ani říct nedá - jestli se mu to zdálo úplně komfortní, úplně v pohodě, že dostanou na stůl pět nebo šest pozměňovacích návrhů, které jsou velice obsáhlé, které se mění přes noc, několikrát, když tady vzývá, jak je to všechno krásné, jak je to všechno růžové, jak je to nádherné a krásně připravené, že jsem čekala, že na to zareaguje, a ráda bych i slyšela jeho názor. Ale možná se zase dozvím o tom, co Babiš a Havlíček. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Foldyna. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju. Já už jsem kolegovi na chodbě říkal, že k němu budu mluvit, aby sem šel, my jsme kamarádi. Já si tedy dovolím poznámku k tomu, co tady pan kolega říkal. Mně to tak trošku připadá, a to je řada těch odpovědí nebo i vystoupení vládních představitelů, to jsou takové pohádky tisíce a jedné noci. To je krásné, když mluvíte o těch plných zásobnících a naplněných zásobnících plynu. Jenom mi řekněte, kde jsou, komu patří, kdo je naplnil, a pak mi řekněte, jakou distribuční sítí, a za kolik to těm občanům dáte. Na co se máme připravit v září, v říjnu?

Já byl včera na trhu v Děčíně. Ti by vám dali, kdybyste tam šli. Fakt, já bych vám přál, abyste slyšeli, co všechno říkají ti lidi. Já jsem tam známý, takže mě každý oslovuje, ti trhovci, ti brečí, protože jak se jim zvedají ceny energií - oni vyrábějí buřty - musejí platit energii, tak ti jsou hotoví. Pak ti lidé, co stojí se síťovkou u toho trhovce, tak ti jsou také hotoví, když musejí potom platit to zboží. Oni vám vzkazovali strašné věci a já to tady říkat nemůžu, protože se tady takhle nesmí mluvit, jako ve čtyřce v hospodě. Určitě byste to pochopili. Vy to asi nechcete chápat, nebo někteří už to chápete, vy už z toho máte asi strach. Já si myslím, že na podzim dostanete na holou v komunálních volbách, protože to nebude o komunálních volbách, to bude o tom, co tady předvádíte na tu veřejnost, a musíte si to uvědomit.

Znovu, prostřednictvím pana kolegy: Michale, řekněte mi, jaké zásobníky plynu jste naplnili, čím jste je naplnili, kdo to naplnil a jak to distribuujete a za kolik těm občanům, když to tady vyprávíte. Jinak je to pohádka tisíce a jedné noci. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S další faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc, pane předsedající. Já budu také hovořit ke svému ctěnému kolegovi, panu Kučerovi. Opoziční okénko... Já bych rád, aby tady vystupovali i koaliční poslanci, aby nám také řekli svůj názor na projednávání tohoto zákona, na to, jak to bylo rychlé, nebo naopak, jak to bylo pomalé. Moc se těším na to, že tady budou také vystupovat a že budeme spolu trošičku diskutovat. Také čekám samozřejmě na odpovědi koaličního pana ministra Síkely.

Podporu navrhují samozřejmě ministři, my navrhujeme jako opozice různé varianty. Samozřejmě, když se sečtou, tak to dá nějakou částku, ale z těch variant si můžete samozřejmě vybrat: buď zastropovat DPH, buď poplatky za obnovitelné zdroje energie odpustit a tak dále. To je jenom nabídka, na kterou musíte nějak reagovat. V tuto chvíli na ni reagujete tak, že jste před pár hodinami tady dali velikánskou materii energetického zákona s pěti pozměňovacími návrhy, kterou si žádný z těchto poslanců, kteří tady sedí, nemohl nastudovat.

Během covidu se to zvládlo. My jsme to zvládli během covidu a bylo to nepředvídatelné, co se během covidu tady všechno dělo, a myslím si a jsem hrdý na to, jakým způsobem jsme to všechno dokázali vyřešit i přes výbor pro sociální politiku, který byl nejzatíženějším výborem právě s MPO v rámci covidové pomoci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP