(14.40 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Co se týká potom té vaší, jak jste říkal, že nechcete moc pomáhat jako my, tak jste navrhli - nebo máte navrženo nebo už odsouhlaseno - zákaz přimíchávání biosložky do pohonných hmot. Samozřejmě že to nikdo nedodržuje, protože to jde proti Evropské komisi. Nicméně kdyby se to začalo nepřimíchávat, ta biosložka, do pohonných hmot, tak to stojí 13 miliard korun. A ta ropa se bere odkud? Od Putina, milý pane poslanče Kučero, prostřednictvím pana předsedajícího, a je to ve výši 13 miliard korun. Nebo odkudkoliv samozřejmě odjinud. Takže zhruba tady toto.

Jinak 21 % na odpuštění DPH během listopadu a prosince se zvládlo výborně a lidé to na fakturách pocítili. (Předsedající: Čas, pane poslanče, čas.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kobza. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já bych se jenom vrátil do té říše pohádek, o které mluvil kolega Foldyna, protože podpora obnovitelných zdrojů, montáže fotovoltaiky, kolektorů a větrníků na střechy... Pánové, víte, že jsme v Čechách, že jsme ve střední Evropě, že v zimě tady sluníčko nesvítí a že vítr fouká občas, občas pořádně, ale taky dost dlouho třeba vůbec ne? Tak jak proboha chcete tímto systémem nahradit stálý stabilní energetický zdroj, kterým jsou elektrárny, teplárny a vůbec prostě plynové topení? To přece nemůžete myslet vážně.

Uvědomte si také jednu věc. Bavíme se o plynu a o ropě, ale to není jenom energie. Plyn, to jsou také hnojiva pro zemědělství. Když nebude plyn, nebudou hnojiva. Když nebudou hnojiva, můžeme se bavit o tom, jaká bude úroda a co budeme jíst. Ropa, to není jenom benzin a nafta. To je také petrochemie a s tím související materiálová nouze, která přijde v oblasti výroby plastů a podobně.

Takže si uvědomme, že základní princip je, když je něčeho nedostatek, tak ceny co? Ceny stoupají. Pakliže tento mechanismus chcete nějakým způsobem regulovat - což už tady úspěšně reguloval minulý režim celou dobu - tak ty vaše pokusy, které tady předvádíte, opravdu nestačí, uvažovat o tom, jestli se sníží tahle daň, nebo tahle daň. Tady je zapotřebí vymyslet systémové opatření, které bude dalekosáhlé a bude mít dostatečný plošný rozsah tak, aby to pomohlo těm nejchudším, kteří to budou nejvíc potřebovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Brabec. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, pane ministře, také zareaguji na pana kolegu Kučeru, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Pane poslanče, vy jste zaměnil příčinu s důsledkem, protože jste mluvil o tom, jak tady vláda zařídila úspory nebo jak díky vládě budou úspory. Ono to je úplně obráceně. Ty úspory jsou díky tomu, že ceny energií jsou tak šíleně vysoké, že samozřejmě šetří jak obyvatelé, tak firmy. To oni dobře ví, jak si mají poradit. Upřímně řečeno, šetří asi každý z nás v této situaci. Takže to přece není žádná zásluha vlády. To by nebyla zásluha ani naší vlády, není to zásluha ani této vlády. Jediné úspory, na kterých má zásluhu vláda, nebo může mít zásluhu vláda, jsou samozřejmě úspory, které plynou z úsporných opatření, která jsou nějakým způsobem podporována z různých fondů, tam se určitě shodneme. Ale tyhle úspory, především spotřeby plynu, jsou prostě proto, že ti lidé se sakra dobře koukají na to, kolik už dneska na té faktuře mají, stejně jako firmy, a budou se na to koukat ještě víc.

Ale najednou se začalo tak nenápadně objevovat právě i téma úspor, a podívejme se na Německo. Tam už se o tom hovoří minimálně několik týdnů. Dokonce pan vicekancléř Habeck hovoří o tom, že se sprchuje maximálně pět minut. Tak nevím, jestli také členové české vlády nám to... A to neironizuji, protože když jsem byl ministr životního prostředí a řešili jsme sucho, tak jsem také lidi nabádal, aby se spíš sprchovali, než koupali ve vaně, a šetřila se tak pitná voda. To si myslím, že je ten příklad, který by ta vláda měla vyslat a nebát se, protože já mám dneska pocit, že se trošku bojí oznamovat lidem nepříjemné zprávy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vracíme se do obecné rozpravy. S přednostním právem je přihlášen pan předseda klubu Pirátů Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážená vládo, já bych k tomuto návrhu rád přednesl stanovisko za náš poslanecký klub. Především bych chtěl poděkovat panu ministrovi, jeho týmu čili zejména sekci pana náměstka Neděly, svému kolegovi, náměstku panu Třešňákovi, že připravili tento návrh, který je skutečnou pomocí s drahými energiemi.

Jak už tady mnohokrát zaznělo, je to Putin, kdo zdražil ty ceny, a maximálně, co můžeme udělat, je pomoci s drahými energiemi. Ale lidi, ať už jsou na vesnici, nebo ve městech, si uvědomují, že s energiemi musíme šetřit, protože jsou drahé a vzácné, a celý systém, jak k němu jako vláda přistoupíme, musí tento fakt respektovat. Není možné, aby tady zaznívaly nápady, že budeme plošně snižovat daně a tak dále, což by samozřejmě vedlo k tomu, že se s energiemi bude plýtvat na místech, kde se s nimi plýtvat nemá.

Prvním řešením, se kterým jsme přišli, byl v únoru tohoto roku bonus na energie. To jsme měli takovýto šek. Tehdy to bylo ještě 800 korun. Od té doby bohužel zdražování pokračovalo, takže dneska už by ta částka na tom šeku byla vyšší. Připravili jsme návrh řešení, který jsme poslali panu ministrovi, který právě vycházel z toho, že přímo na účtech lidí by se měla objevit úspora, že by to nemělo být formou nějaké dotace, ale primárně by ty úspory měly být na účtech občanů, ale nikoliv v podobě, že se budou rušit nějaké daně, ale že ten tarif bude motivovat k úsporám. To jsem rád, že se to podařilo Ministerstvu průmyslu a obchodu připravit, a to je podle mě důležitá změna. Vlastně je to v podstatě i to, co navrhovalo původně hnutí ANO, protože právě hnutí ANO minulý podzim propagovalo právě takzvané vouchery, ale bohužel tehdejší vládě se je připravit nepodařilo. Ještě si pamatuji, tehdy jsme byli v Otázkách Václava Moravce a já jsem za klub Pirátů říkal, že jsme připraveni podpořit návrh na vouchery tak, jak ho připravovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu za minulé vlády, ale bohužel ten návrh se nikdy nepodařilo dotáhnout do konce.

Takže teď tady ten návrh máme a to řešení je za prvé flexibilní, což si myslím, že v této situaci je velmi důležité, že můžeme flexibilně nastavovat výši slevy podle toho, jak se bude vyvíjet zima, jak se budou vyvíjet možnosti státního rozpočtu, samozřejmě. To řešení je férové a pomáhá i střední třídě a širokým vrstvám obyvatelstva. To je také důležitá věc, o kterou jsme usilovali tak, aby ta pomoc - protože jde v podstatě o vrácení části daní zpátky občanům tak, aby to zasáhlo i střední třídu, aby skutečně i tito lidé měli prospěch z navrhovaného úsporného tarifu.

Je ale potřeba si říct, že řešení, které navrhovala opozice, by bylo řešení, které by bylo extrémně nákladné, protože i v případech třeba vyhřívaných bazénů a tak dále by to znamenalo, že tam budeme dávat slevy lidem, kteří budou tímto způsobem motivováni spotřebovat více energie.

Zazněl tady velmi emotivní projev od pana Okamury a dalších zástupců opozice. Já bych si strašně přál, kdybychom se mohli vyvarovat laciné rétoriky, kdyby opozice kromě toho, že vystupuje tady na plénu Poslanecké sněmovny, což je v pořádku, více spolupracovala s vládou, přinášela své konstruktivní nápady přímo na jednání s jednotlivými zodpovědnými ministry, protože to se dneska neděje. V minulém volebním období my jako Piráti jsme se scházeli s celou řadou ministrů. Když se tehdy řešil covid, s panem ministrem Vojtěchem byly pravidelné schůzky, přednášeli jsme tam naše návrhy, které jsme tímto způsobem zpracovali a připravili, tak řada z nich byla uvedena v život. Já se chci zeptat, kolik takových schůzek s panem ministrem Síkelou jste iniciovali? Kolikrát jste se sešli k tomu, abyste prosadili nějaké návrhy, pokud si myslíte, že jste to zpracovali lépe? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP