(16.40 hodin)
(pokračuje Jozef Síkela)

Pokud se jedná o teplárny a tu transformační pomoc, cílem samozřejmě je, aby konečnou podporu pocítil konečný zákazník, domácnost, rodina. Transformační podpora byla načtena pozměňovacím návrhem na konci minulého roku ještě před tím, než jsem se řízením Ministerstva průmyslu a obchodu tedy ujal já. Podle informací, které mám, se na textu, který byl následně odeslán Evropské komisi ke schválení, podílely i subjekty, kterých se ta transformační podpora týká. Já jsem celou tu záležitost dostal v situaci, kdy tady bylo řečeno, že neumíme vysvětlit Bruselu smysl té transformační podpory. Já si myslím, že jsem jak jazykově, tak odborně dostatečně vybaven na to, abych uměl vysvětlit smysl transformační podpory. Můj závěr z toho je, že tak, jak byla naformulována, je nenotifikovatelná, ale že je možno vyjednat s Evropskou komisí nějakou změnu, která by zřejmě mohla - a já nechci nic slibovat, já jsem ve svých slibech vždycky velmi střídmý - která by mohla snad projít. Transformační podpora ale nedosáhne na teplárny, které nejsou v systému EU ETS. Tedy je nutné mít v zákoně možnost pomoci i malým teplárnám a to je součástí i té novely. Proto bylo doplněno i řešení pro zákazníky. A samozřejmě, pokud by nedošlo k poskytnutí transformační podpory, té notifikace, tak my budeme muset konečným zákazníkům nějakým způsobem vypomoci a to uděláme. Máme celkově na podporu teplárenství a domácností, které jsou napojeny na centrální dodávky tepla, vyčleněno 10 miliard a těchto 10 miliard chceme podle výsledků vyjednávání s Evropskou komisí rozdělit mezi transformační podporu výměnou za to, že ta transformační podpora bude zohledněna. A takto jsem byl informován, že zněly dohody. Bude zohledněna v konečných cenách pro zákazníky a částečně na přímou pomoc.

Pokud se jedná o domovní plynové kotelny, opět jsme si byli od začátku vědomi, že musíme domovní plynové kotelny vyřešit, jenom jsme nebyli schopni najít technické řešení. Ještě předtím, než jsme poslali nebo vlastně se podařilo najít i technické řešení a dohody, a proto jsme volili cestu pozměňovacího návrhu. My jsme původně mysleli, že zatím schválíme to, co je připraveno. K těm domovním plynovým kotelnám se vrátíme hned vzápětí, až najdeme technické řešení. Naštěstí se nám podařilo to technické řešení najít dříve a na příspěvek plynoucí z úsporného tarifu tak podle této úpravy, kterou jdeme schvalovat, dosáhnou na něj i subjekty, které mají vytápění zajištěno z domovních kotelen. Tento příspěvek bude určen pro subjekty, které mají uzavřené smlouvy na dodávky energií do těchto kotelen, to znamená společenství vlastníků jednotek nebo bytová družstva, případně jiné subjekty. Tyto subjekty budou při získání příspěvku z tarifu povinny předat provozovateli distribuční soustavy, v jehož soustavě jsou jejich odběrná místa připojena, informaci o počtu bytových jednotek. Distributor pak předává tento údaj dále operátorovi trhu a ten obchodníkům a příspěvek se dále rozpočítává na jednotlivé byty podle stávajícího zákona a bude započítán jako mimořádná záloha na služby. A opět konkrétní částku určí vláda nařízením, ale dopředu říkáme, že jsme na tuto podporu předběžně alokovali 3,6 miliardy korun.

Doufám, že jsem pokryl nejdůležitější část těch otázek. Obecně se k některým částem dnešní diskuse nechci vyjadřovat, protože si vždycky vzpomenu na Lawrence Kohlberga a jeho Teorii morálního vývoje, a každý z nás ať si o tom něco přečte, o těch jeho třech úrovních a šesti stadiích morálky. On říká, že jenom málo lidí se dostane do toho pátého a šestého. On říká, že každý člověk si na základě svého kognitivního vývoje musí postupně přejít jednotlivými stadii morálky. Říká, že většina lidí se nedostane dál než do čtvrtého. Já jsem z té dnešní diskuse měl někdy pocit, že někteří se nedostanou ani do toho čtvrtého.

Děkuji za pozornost a věřím, že sliby, které jsme... které tady zazněly, že tedy byť jste to nazvali velmi hanlivě, celý ten návrh zákona, tak že to podporu ve Sněmovně najde, takže budou dodrženy. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu ministrovi. Jsme stále v obecné rozpravě a s faktickou se přihlásila paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji, pane ministře, že jste tedy odpověděl na dost otázek, které byly řečeny, ale přesto mám doplňující. Chtěla jsem se zeptat: Ta notifikace byla podaná, nebo jste podávali kdy? Ke konci roku nebo...? To mi určitě odpovíte na mikrofon, kdy ta notifikace byla nebo kdy předpokládáte, že byste tu notifikaci mohli obdržet? Já si myslím, že většinou to bývá kolem půl roku až roku, tak jenom jak jste na tom s tou notifikací.

A moje otázka zněla, protože jsem chtěla tady ujištění, že to opravdu dojde k tomu poslednímu zákazníkovi, takže vy když jste říkal, že kdybyste tu notifikaci neobdrželi, tak si musíte tak nějak, nějak jste říkal, poradit, aby to ten konečný zákazník dostal, tak já chci vidět, jaká jsou ta řešení tak nějak nějak, jak jste říkal, jestli byste byl tak hodný a řekl mi.

A jinak já se tedy zdržuji nějakých komentářů, kdo dospěl nebo nedospěl do nějakého stadia. Já si myslím, že jsem tady vedla věcnou diskusi. A myslela jsem si, že jsem dávala otázky, na které odpovědi určitě máte, anebo když ne, tak dostanete pomocí SMS nebo něco. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Jestli chce pan ministr, musí s faktickou. A protože máme další řadu faktických - ano, hlásil se předtím. Prosím, také dvě minuty budete mít, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já jsem, paní kolegyně, vůbec nemyslel na vás. Já jsem myslel na některé části té diskuse, které se toho úsporného tarifu a toho dnešního vůbec netýkaly. A naopak děkuji za podporu v hospodářském výboru a vlastně i za to, že všechny dotazy z vaší strany byly velmi věcné.

A co se týká té notifikace. My jsme tu notifikaci, nebo Ministerstvo průmyslu a obchodu - já mám někdy tendenci říkat my - odeslalo tu informaci vzápětí po tom pozměňovacím návrhu, tak jak byl přijat tady, to znamená na konci loňského roku. Znamená to, že už to tam - chci jenom ještě podotknout, že se jedná o novelu, která se projednávala od roku 2018, já jsem se speciálně díval do eKLEPu - to znamená, že se jedná o něco, co se projednává už třetím, možná dokonce už se budeme blížit do čtvrtého roku. V tuto chvíli je to opravdu na tom, že Evropská komise chtěla v té podobě, jak to bylo podáno, ten návrh zamítnout. Já si myslím, že zejména po intervenci pana premiéra a mojí, tedy v rámci Komise pro energetiku, a přímé komunikace jak s komisařkou, tak s Director General, tak ten proces byl zatím pozastaven. A přiznám se, že v tuto chvíli je to na mém osobním jednání, které ale bude moci proběhnout nejdříve až tak za dva, tři týdny z důvodu nepřítomnosti protistrany. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP