(15.40 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Takže to jsem vám uvedl ty možnosti, které se mohou stát, které by mohly vést k tomu, že by došlo k poškození elektrických rozvodů a k blackoutu. Co nebude fungovat? K čemu dojde? Ten popis toho Hasičského záchranného sboru je poměrně, bych řekl, optimistický, takže já budu vycházet z té optimistické varianty a řeknu vám, k čemu by dle nich tedy došlo.

K přetížení telefonních sítí. Já se obávám, že ony by ty telefonní sítě ani nemusely fungovat.

Zhoršený přístup ke složkám integrovaného záchranného systému. Protože pokud budou fungovat ty sítě, tak určitě budou přetížené, takže ti lidé se nikam nedovolají a nezjistí, co mají dělat, nikdo jim neporadí.

Omezené fungování nemocnic. Protože samozřejmě otázkou je, že nemocnice mají nějaké generátory, otázkou je, v jakém je mají stavu a jak dlouho vydrží fungovat, kolik dní.

Omezené možnosti hygienických standardů. Nepoteče voda, to je jedna věc, a druhá věc, která mě také straší v případě, že mám neklidný spánek, a to je ta, že budou se nám hromadit odpady biologické. Takže si představte, že v těch bytovkách ti lidé budou chodit na toaletu a nepoteče voda, nepůjde splachovat, tak jak to v těch bytovkách bude vypadat během krátké doby, jaká tam bude hygienická situace.

Oni tady píšou, že je omezená možnost nákupu potravin a vody. Já doufám, že nějaký obchod by jel, ale obávám se, že tam bude velká nervozita mezi těmi lidmi, kteří si budou chtít něco koupit. Tam může docházet k rabování a k jinému neklidu a násilnostem.

Omezený nákup pohonných hmot, protože samozřejmě ta čerpadla jedou na elektřinu.

Omezení možnosti vytápění, protože jestli se to stane, víme, jak to je. Vždycky, když se má něco stát, tak v nejhorší možné době, takže se to stane v zimě.

Zvýšené riziko požárů, protože ti, co mají svíčky, budou se snažit svítit svíčkami.

Lidi samozřejmě se nedostanou do zaměstnání a do školy, jelikož bude omezená možnost dopravy, protože vlastně část dopravy je na elektřinu a část vlastně si nenačerpá pohonné hmoty.

Jak se na ten blackout tedy máme připravit? On nastává tedy nečekaně, to znamená, že se na něj nemůžeme připravit nijak tak, že už musíme začít, protože až to přijde, už bude pozdě, jak jsem tady řekl. Takže je třeba, aby si lidé vytvořili dostatečné zásoby potravin a vody. Jak jsem říkal, voda asi nepoteče, takže budou mít výhodu ti, kteří mají nějaký svůj zdroj vody. V každém případě by lidé měli mít zásobu balené vody aspoň tak na tři dny. Co se týká potravin, tak by to měly být trvanlivé potraviny, vysoce energetické. Oni tady doporučují konzervy, sušené maso, trvanlivé mléko, sušenky, čokoláda, energetické tyčinky, sušené ovoce, oříšky, cukr, med, sirup. Určitě by bylo dobré, kdyby lidé měli doma funkční vařič s dostatečnou zásobou topiva, nějaký plynový vařič, benzinový radši ne. A k tomu nějaké věci, které by si mohli uvařit, jako třeba těstoviny, luštěniny, rýže, brambory, čaj, káva a tak dále.

Co dělat, když nastane ten blackout? To je hrozně důležité, protože vlastně by se měla okamžitě odpojit všechna elektrická zařízení od sítě, aby v případě obnovení dodávek elektrické energie nedošlo k opětovnému výpadku z důvodu přetížení sítě. To asi ti lidé nevědí, takže to bych já považoval za velký problém, že pak při nahození by okamžitě došlo k přetížení a znovu k nastoupení toho blackoutu. Já bych tady ještě zmínil to, že pro ty lidi, kteří budou bydlet ve městě, to bude daleko horší, ta situace. Ti, kteří bydlí na vesnicích a mají větší zásoby jídla a mají svoji vodu a případně tam mají nějaká kamna na tuhá paliva, tak určitě vydrží déle a ve větší pohodě než v těch městech, kde skutečně ta situace... čím větší město, tím ta situace může být víc stresující.

Já nebudu už tady déle strašit. Jen jsem chtěl naznačit, že asi ani my, kteří tady jsme, a vůbec asi i občané nebo většina občanů na to není dostatečně připravena. Já jsem na vás chtěl apelovat, abychom na to pomysleli, aby ti lidé dostali ty informace, aniž bychom je nějak významně stresovali, a nějakým způsobem v klidu je na to připravili. Já jsem tady nehovořil o věci, které se já bojím nejvíc, to znamená toho, jak se budou vyvíjet vztahy mezi lidmi v případě takové stresové situace. Já to tady radši nebudu dlouze rozvíjet. Já bych jenom chtěl říct, já věřím, že se ti lidé, pokud ta situace nebude trvat moc dlouho, obrní trpělivostí a slušností a že většina lidí vystoupí jednotně proti násilníkům a rabiátům, kteří prostě té situace budou chtít zneužít, protože se obávám, že bezpečnostní složky budou přetížené a nebudou schopny zasahovat na všech místech, kde k tomu bude docházet. Takže děkuji vám za pozornost.

Jinak co se týká, kam to zařadit, nemám nějaký speciální požadavek.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. A nyní je na řadě s dalším návrhem na doplnění či změnu pořadu pan poslanec Marek Novák. Připravit se může pan poslanec Martin Kukla. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tímto žádám o zařazení bodu novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, která řeší zákaz prodeje nikotinových sáčků do osmnácti let. Tento návrh jsem společně s dalšími kolegy z klubu hnutí ANO předložil v červnu tohoto roku. Jedná se o sněmovní dokument číslo 246 a tento byl projednán vládou s výsledným neutrálním stanoviskem. Jde o stopku pro nikotinové sáčky pro děti a mladistvé, jde o boj za jejich zdraví.

Blíží se konec prázdnin a novela, kterou slibovalo Ministerstvo zdravotnictví, je bohužel v nedohlednu. Prosím, nečekejme na slibované a pojďme projednat a schválit návrh, který tuto neutěšenou situaci, která se týká všech našich dětí, řeší, a tento návrh máme na stole. Naši občané se díky nedostatečné až žádné pomoci současné vlády dostávají do pro ně neřešitelné ekonomické situace a vedle toho, že je tato vláda žene pro sociální dávky, které jim ani tak nepomohou nalézt východisko z nelehké ekonomické situace, ještě tato vláda nečinně přihlíží, jak přibývá mladistvých závislých na nikotinu, a to i přes mnohá upozornění odborníků, přestože má řešení dnes na stole.

Jde o naše děti, ne děti zástupců stran a hnutí, ale všechny děti, naše a našich spoluobčanů. Přestaňme prosím alespoň v tomto bodu rozlišovat, kdo návrh podal a z jaké je partaje. Tady jde o děti, sem prosím politikaření nepatří.

Již při uvedení na trh působily takzvané nikotinové sáčky problematicky. Na jednu stranu tím, že neobsahují tabák, ale pouze nikotin, se jevily jako alternativa pro klasické cigarety a cesta ke zdravějšímu užívání. Na druhou stranu - a tady je právě skryt obrovský problém, protože se na tyto sáčky nevztahují zákony zaměřené na návykové látky. Doslova žádné. Proto je tento výrobek dnes dostupný všem, tedy i mladistvým a dětem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP