(15.50 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Hrozba, která je v tomto sáčku skryta, je zřejmá. Jde o vytvoření návyku na nikotin a v krajních případech nevratné poškození zdraví dětí a mladistvých. Koncentrace nikotinu na jeden nikotinový sáček bez obsahu tabáku je v některých případech až 20 miligramů, přičemž smrtelná dávka je mezi 30 a 60 miligramy. A to je právě množství, které je například podle Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze až přespříliš vysoké. Množí se již také případy náhlých nevolností u dětí po požití tohoto výrobku. Upozorňují nás na to také školy. A nejenom nás, myslím si, že vás všechny. Nevratná likvidace zdraví dětí a mladistvých, to je moment, který si doufám nikdo z nás nepřeje. A studie prokázaly, že riziko nevratného poškození zdraví užíváním nikotinových sáčků je vysoké.

Prvním krokem je právě ztížení distribuce, ale to samozřejmě nestačí. Je třeba děti dál efektivně od těchto výrobků odrazovat. Nejde nám o to, zavádět nesmyslné kontroly, zda nezletilý má nebo nemá nikotinový sáček v kapse, školní brašně nebo pod jazykem. Nám jde o to, zakázat jejich prodej mladistvým do 18 let. Jde nám o jasné omezení užití tohoto prostředku na dobu, kdy bude dotyčný za svá rozhodnutí plně odpovědný. Proto ještě jednou a jednoduše - nikotinový sáček je pro děti a mladistvé stejné zlo jako vykouřená cigareta, a proto se s ním musí také stejně zacházet. Prosím, chraňme naše děti. A právě nyní, kdy se chystají děti do školy, tak je skutečně potřeba ukázat, že nám na jejich zdraví záleží.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, podpořte zařazení tohoto bodu na pořad schůze. Jde o naše děti. A vás, paní místopředsedkyně, žádám, je to bod, který se týká dětí, které 1. 9. nastupují do školy, takže žádám o zařazení jako bod číslo 9.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Eviduji. Můžeme nyní přistoupit k dalšímu přihlášenému a tím je pan poslanec Martin Kukla. Připraví se pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kukla: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Já bych chtěl navrhnout nový bod schůze, a to jako první bod za již navržené body. Tento bod se bude jmenovat Vláda neřeší drahé energie a otočila se k lidem zády.

Když se podíváme na dnešní burzu, na ceny energií, trh zkolaboval, zbláznil se a ceny vystřelily do nesmyslných výšin. Cena plynu je dnes někde kolem 300 eur, to je 7 400 zhruba, cena elektřiny 700 eur, to je přes 17 000 korun. Před rokem byly ceny zhruba desetinásobně nižší. Domácnosti se dostávají do pasti a vláda místo toho, aby nabídla řešení a pomoc, tak přichází s tím, abychom si vzali dva svetry nebo abychom topili na daleko nižší teplotu. Úsporný tarif, se kterým přišla vláda, je dnes de facto výsměch. Podíváme-li se na ceny energií a ten růst, tak za den ta cena vystřelí třeba i o korunu na kilowattu a de facto ten úsporný tarif přichází s pomocí daleko nižší. Vláda hasí požár místo toho, aby nabídla řešení a předcházela této situaci.

Když se podíváme na ceny energií, tak ony netrápí jenom domácnosti, trápí například i kraje. Podíváme-li se do České republiky, tak vidíme, že většina krajů nemá vysoutěžené energie. Například Kraj Vysočina zkoušel soutěžit ceny energií na burze, elektřinu nevysoutěžil a plyn nenakoupil vůbec, protože ho ani nikdo nenabízí. Řešení je přejít na spotové ceny, ale v tom případě, kdo sestavuje rozpočet, tak vůbec neví, s jakou částkou má počítat. A když jsem byl na kraji a měl jsem na starosti ekonomiku a majetek, tak ceny energií před dvěma roky se pohybovaly někde kolem 300 milionů korun za Kraj Vysočina pro všechny příspěvkové organizace. Dneska při dnešních cenách to je někde kolem 1,5 miliardy korun, ale ještě to nemůžeme ani nakoupit.

Ta situace je de facto tristní a myslím si, že vláda by se měla zabývat touto situací jako prvním bodem, a ne řešit tady a čekat na to, až nás přehlasují a seberou zdravotnictví 14 miliard, protože když se podíváme do zdravotnictví, tak ta inflace, která dneska je, tak ta je i ve zdravotnictví. Myslím si, že těch 14 miliard by tu inflaci ani neuspokojilo.

Když se podíváme na firmy, jim de facto vzrostly náklady desetinásobně, co se týká ceny elektřiny, oproti loňskému roku. Jistě jste všichni dostali otevřený dopis vládě české republiky. Takže to nejsou jenom domácnosti a lidi, se kterými se denně potkávám a kteří řeší stav, že nakonec nebudou mít ani na zaplacení složenek, protože se jim zvýšily hypotéky, zvýší se jim náklady na elektřinu, no a samozřejmě pak zjistí, že ani tolik nevydělávají. Ta situace je samozřejmě ne teď, ale ona má jakousi setrvačnost, protože každému dobíhá fixace.

A teď vám budu citovat z toho otevřeného dopisu Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky: Z úst představitelů vlády i z médií vnímáme zacílení podpory na domácnosti, avšak žádnou podporu pro podniky. Pokud padnou podniky, lidé přijdou o práci a ani kompenzace vlády jim nepomůže k zaplacení všech jejich účtů, což může znamenat fatální následky a sociální nepokoje. V současné době skutečně řada firem hraje o své přežití v řádu měsíců a vláda toto varování přehlíží. Dosavadní prezentovanou pomoc vlády považují podnikatelé za zcela nedostatečnou.

A když se podíváme na závěr toho dopisu, tak cituji: Žádáme vládu České republiky o neprodlené veřejné prohlášení firmám, jaká opatření budou přijata ke stabilizaci podnikatelského sektoru, případně o jasnou informaci, že na podnikatele, zejména malé a střední, kašle a slova o maximální podpoře tomuto segmentu byla opět jen pustými frázemi, která z vládního programového prohlášení činí jen další z řady zbytečných popsaných papírů.

Proto mi dovolte, abych ještě jednou zařadil bod, ještě ho zopakuji: Vláda neřeší drahé energie a otočila se k lidem zády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. Jako další je přihlášen pan poslanec Martin Kolovratník. Připraví se pan poslanec Lubomír Brož. Prosím, pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo, paní předsedající. Přeji vám a kolegyním a kolegům také dobré odpoledne. I já jsem se rozhodl vás požádat a poprosit o zvážení mého návrhu, tedy návrhu na zařazení nového bodu do programu této schůze, který považuji za velmi důležitý. Zkusím ho v rozumném rozsahu zargumentovat a vysvětlit, proč si myslím, že je důležitý a možná mnohem důležitější než to, co bylo zatím v úvodu této schůze, nebo je, tedy přehlasování prezidentského veta na ubrání peněz zdravotním pojišťovnám.

Já jsem ten svůj bod nazval větou "nedostatek financí na základní provoz českých železnic a dálnic", tedy hrozící nedostatek financí do veřejné dopravy. O co se opírám ve zdůvodnění té prosby o zařazení tohoto nového bodu, o co se opírám, jaké jsou moje argumenty?

Mohl bych se ve vyjádření vrátit k řadě tezí a myšlenek, které už jste dnes slyšeli ve vystoupení mých kolegů. Ta současná krize, energetika, dopadající ceny na občany, na domácnosti, už to tady ve Sněmovně proběhlo nejen dnes, ale v předchozích jednacích dnech před létem nesčetněkrát, vazba na ceny pohonných hmot, na to, jaká je vůbec základní mobilita společnosti. To všechno se mi bohužel sbíhá v tu situaci, která dnes je a kterou vnímám zatím tedy jako opoziční poslanec z médií, co se týká plánů vládní koalice na rozpočet, na státní rozpočet pro rok 2023, jehož součástí je právě i rozpočet resortu dopravy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP