(Jednání pokračovalo v 3.52 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vítám vás po uplynulé přestávce. Budeme pokračovat v projednávání našeho bodu této řádně svolané schůze. Vzhledem k tomu, že jsem skončil rozpravu, tak se ještě předtím, než dám hlasovat o usnesení, táži, zda pan navrhovatel nebo pan zpravodaj si chce vzít závěrečné slovo? Není tomu tak. V tom případě budeme pokračovat.

Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Poprosím, aby bylo nastaveno kvorum na potřebný počet hlasů, což je 101.

Než tedy dám hlasovat, hlásí se ještě s přednostním právem pan poslanec Marek Benda. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Moc se omlouvám, pane místopředsedo. Vážené dámy, vážení pánové, vydrželi jsme tady hodně dlouho. Jistě opozice chápe, že vládní koalici tady drží celou dobu ve 103 poslancích. Jí samotné stačí, že jich je tady jenom tak, aby dokázali mluvit. Poprosil bych, abychom teď hlasovali o mém návrhu, abychom udělali tříminutovou přestávku, protože my si potřebujeme prostě spočítat, jestli je nás tady těch 101. Je to úplně jednoduché. Buďme k sobě upřímní. Dávám procedurální návrh na tříminutovou přestávku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vzhledem k tomu, že se jedná o procedurální návrh, dám o něm hlasovat bez rozpravy. (Ohlasy v sále.) Je to procedurální návrh, o kterém musím dát dle jednacího řádu hlasovat, protože zazněl.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento procedurální návrh, tak jak řekl pan předseda Marek Benda? Eviduji žádost o vaše odhlášení. Omlouvám se. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Nejprve vás tedy všechny odhlásím a požádám vás, abyste se opětovně přihlásili svými kartami. Počkám, až se počet poslanců v sále ustálí. Je tomu tak. V tom případě dám nyní hlasovat.

 

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro procedurální návrh, tak jak byl přednesen panem předsedou Markem Bendou, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je pro? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 77, přihlášeno je 154 poslankyň a poslanců, pro návrh 150, proti 3. Konstatuji, že s návrhem byl vysloven souhlas. Vyhlašuji tedy tříminutovou přestávku do 3.58.

 

(Jednání přerušeno od 3.56 do 3.58 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, čas určený na přestávku vypršel. Budeme tedy pokračovat v projednávání našeho bodu. Článek 50 odst. 2 Ústavy České republiky stanoví, že pokud Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat. Kvorum je nastaveno na 101 a budeme hlasovat o následujícím návrhu usnesení:

 

"Poslanecká sněmovna setrvává na zákonu, kterým se mění zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na veřejné zdravotní pojištění, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 166/6."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh, ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 78, přihlášeno je 155 poslankyň a poslanců, pro návrh 104, proti 51. Já konstatuji, že usnesení bylo přijato a zákon bude vyhlášen. (Potlesk několika poslanců.)

 

Tím končím projednávání tohoto bodu. A než budeme pokračovat v dalších bodech pořadu schůze, hlásí se s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová. Prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP