(13.50 hodin)
(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

My máme 13.50, což je čas na pevně zařazený bod, kterým je bod číslo

 

132.
Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny

Tímto jej otevírám a prosím, aby se slova ujal předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník. Prosím o klid v sále.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne. Děkuji vedení Sněmovny, že jste vyslyšeli návrh volební komise, abychom dnes zařadili tady ten jeden bod. Je opravdu rychlý, nebudou žádné tajné volby, je to jenom hlasování aklamací o změně v orgánech Poslanecké sněmovny, takže vás zdržím velmi krátkou dobu.

V tomto bodu rekapituluji, že volební komise vyhlásila lhůtu do 6. září do 12 hodin. Obdržela pouze jeden návrh, a to od poslaneckého klubu Piráti a Starostové, tedy jedná se o výměny a doplnění v rámci kvora, které náleží právě tomuto poslaneckému klubu v orgánech Poslanecké sněmovny. Volební komise k tomu zasedla včera 6. září a přijala k tomu usnesení číslo 71, je tedy splněna ta 24hodinová lhůta.

Teď můžeme bod odhlasovat a já rychle pro stenozáznam přednesu obsah usnesení 71, jak byly navrženy změny: rezignace z kontrolního výboru poslanec Martin Hájek, z výboru pro vědu, vzdělání, kulturu a mládež paní poslankyně Michaela Šebelová a ze zemědělského výboru pan poslanec Lukáš Vlček, ve všech případech klub Piráti a Starostové. Nové nominace do kontrolního výboru Michaela Šebelová, do výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu Petr Gazdík, do zemědělského výboru Martin Hájek, do ústavně-právního Petr Gazdík a do zahraničního výboru Jarmila Levko. I zde všechny návrhy jsou v rámci klubu Piráti a Starostové.

Tento bod podle jednacího řádu lze vždy vykonat pouze se souhlasem Poslanecké sněmovny a volební komise navrhuje veřejné hlasování tak, jak je zavedeno nebo jak jsme zvyklí, dvě hlasování - jedním rozhodnout o rezignacích a následně druhým hlasováním o nominacích.

Nyní, paní předsedající, prosím, abyste otevřela k tomuto bodu rozpravu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, děkuji. Otevírám rozpravu, do které nemám žádného přihlášeného. Pokud tomu tak je stále, rozpravu končím.

Poprosím o závěrečné slovo, máte-li zájem, pane předsedo? Není tomu tak.

Přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí. Je zájem o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a prosím, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

 

A jakmile se počet přihlášených ustálí, nejdříve budeme hlasovat o rezignacích tak, jak je přednesl pan předseda volební komise, prvním hlasováním a druhým hlasováním rozhodneme naopak o volbách. Počet přítomných se již ustálil.

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu na rezignace v orgánech Poslanecké sněmovny. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 35 přihlášeno 139 přítomných, pro 138, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy zahajuji druhé hlasování, kterým rozhodneme naopak o volbách tak, jak je přednesl pan předseda volební komise.

Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 36 je přihlášeno 132 přítomných a všech 132 je také pro. Návrh tedy byl přijat.

 

Já tedy konstatuji, že jsme se vypořádali s oběma body. Děkuji panu předsedovi volební komise a uzavírám projednávání tohoto bodu.

 

Vracíme se zpět k bodu, který je přerušen, tedy bod číslo

 

30.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 57/2022 Sb.,
o státním rozpočtu České republiky na rok 2022
/sněmovní tisk 284/ - prvé čtení

Nacházíme se stále v obecné rozpravě, kde je s faktickou poznámkou přihlášená nyní paní poslankyně Oulehlová. Prosím tedy paní poslankyni o její vystoupení a vás ostatní prosím naopak o klid, abyste přesunuli své rozhovory případně do předsálí a mohla paní poslankyně vystoupit. Ještě prosím, paní poslankyně, chvíli posečkejte. Ještě jednou, kolegyně a kolegové, zejména v pravé části sálu, prosím o ztišení. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych tady chtěla reagovat, prostřednictvím paní předsedající, na slova pana ministra financí, že města, třeba města v našem regionu, v Karlovarském kraji, kde je velký počet dětí, které se svými rodiči utekly před válkou na Ukrajině, je vysoký, a nám opravdu ty finanční prostředky nestačí. My opravdu budeme muset žádat ministerstvo, aby nám nějakým způsobem pomohlo. Výdaje ve všech ohledech, co se týče energií, provozu škol, školek, vůbec té infrastruktury, které města mají, jsou enormně vysoké a ta města už to opravdu dlouho zvládat nebudou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: A nyní se vracíme... Ještě faktická poznámka pana ministra Stanjury. A ještě jednou vás, kolegyně a kolegové, prosím o přesunutí vašich rozhovorů do předsálí, ať je důstojnější atmosféra pro vystupující. Prosím, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Takovým dlouholetým heslem komunálních politiků - já pamatuju, že jsem ho používal, když jsem byl komunální politik - bylo, že městské, obecní a krajské rozpočty mají dýchat a souviset se státním rozpočtem. Velmi často jste ten argument používali, když jsme jednali o rozpočtovém určení daní. A já nezpochybňuji, že u některých měst ty problémy, které jste popisovali, mohou nastat, ale když se podíváme na čísla - posílal jsem to jiné kolegyni, paní poslankyni a očistím to klidně od statutárních měst a hlavního města Prahy - tak města jsou díkybohu v mimořádně dobré finanční kondici, a stát je tedy zadlužený 330, 280 miliardami letos, 420 ročně a ti, kteří mají přebytky, při každém drobném - a já to nezpochybňuji - dodatečném výdaji přijdou a říkají: Státe, dej! Ale tím zvyšujeme tu dluhovou službu.

Říkám, nevylučuju v konkrétních případech, že ty dopady mohou být takové, jaké jste popisovali. Ale to, co jsme slíbili, to jsme samosprávám uhradili. Mám i podrobnou statistiku po jednotlivých krajích, možná i po jednotlivých obcích, ale tu teď k dispozici nemám. A pokud říkáme, že jsme solidární a že něco řešíme společně, tak ano, tak nějaké náklady zaplatí i samosprávy, ať už obecní, či krajské, ale nepatrnou část té pomoci, o které mluvíme, nepatrnou, určitě mnohem méně, než je podíl na sdílených daních, to se vůbec nedá procentuálně srovnat. Tak já bych všechny prosil, abychom při debatě o veřejných rozpočtech a stavu veřejných financí jako celku to brali v potaz. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se hlásí s faktickou poznámkou paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. No, pane ministře, je to tak, já jsem tady také minulé volební období několikrát použila, že by měli všichni dýchat stejně se státem, ty municipality. Ale vzpomínám si, když jste mě tady vyzývali, že musíme kompenzovat za kompenzační bonus v době, kdy ty přebytky už tam byly. A myslím, že jsme společně prohlasovali navýšení rozpočtového určení daní od 1. ledna 2021, díky kterému zejména mají municipality přebytky.

A když se podíváte na zprávu NKÚ, kterou jste minulý týden tady citoval - myslím, že minulý týden - tak třeba jedna z věcí, kterou vytýká NKÚ, vytýká kromě zrušení superhrubé mzdy, ale zatím to byl náš společný deal a já si za ním stojím - tak nám vytýká i navýšení rozpočtového určení daní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP