(14.00 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Takže já chci jenom říct, že netvrdím, že nemáte pravdu, já ta čísla četla k 30. 6. a vím, že ty přebytky tam jsou, i když náklady samozřejmě také porostou, notabene ale v minulém volebním období jste mluvili jinak. A já si pamatuji, spíš jsem překvapena, že Starostové mlčí, poslanci za Starosty. Ti tady byli schopni kvůli každé koruně, která ubyla, kvůli každému procentíčku díky kompenzačním bonusu... a teď je klid, teď je ticho po pěšině! Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chce reagovat pan poslanec Adamec. Prosím.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já už starostou nejsem od prosince loňského roku, ale na tu diskusi tady si vzpomínám a mám takový pocit, že jsem i paní kolegyni Schillerovou tady bránil v některých případech, protože samozřejmě chápu, že starostové jsou lobbistická skupina, na druhé straně ten výpadek tehdy, že jsme platili kompenzace a vlastně použily se na to daně z příjmů fyzických osob, tak ta čísla ale pro ty obce byla trošku řekl bych vysoká. Takže proto jsem tady říkal, že žádné dotace, ale ať se doplatí nějakým způsobem ten podíl obcí, protože nám to dělalo velké potíže.

Na druhé straně musím říct, že jste to doplatili, že dokonce těch peněz bylo i malinko více. Ono se to dá těžce spočítat, to chápu, tohle, ale situace byla trošku jiná, než je tady. Na to jsem chtěl jenom upozornit, a že samozřejmě tehdy i po diskusi, kterou jsme tady měli nakonec, jsme se dobrali toho správného výsledku a za to tady dodatečně ještě jednou děkuji, protože nám to opravdu pomohlo. Teď je to trošku v jiných číslech, jsem chtěl upozornit, takže bych ty případy moc neporovnával, i když to chápu samozřejmě, ale tehdy prostě ten výpadek byl výrazně vyšší a výrazně komplikoval život obcím na rozdíl od toho dnešního stavu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou se hlásí paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Jenom stručně potvrzuji slova pana ctěného předsedy hospodářského výboru, pana poslance Adamce, prostřednictvím vaším, co bylo. Já jsem nemyslela starostové jako funkce, ale Starostové jako hnutí. Takže to upřesňuji, že ti tady vždycky nejvíc křičeli, tak jako KDU křičelo kvůli sociálním službám a teď mlčí, tak Starostové a nezávislí, takže to upřesňuji, prostě křičeli tady kvůli těm kompenzacím. Ano, máte pravdu, pane předsedo hospodářského výboru, prostřednictvím paní předsedkyně, protože jsme kompenzovali více, ono se to dopočítat dalo, tak potom jsem se rozhodla v tom dalším roce, že budeme zpětně kompenzovat podle skutku, aby to už bylo přesně. Ale že nám to vyčítá NKÚ, tady musím třeba říct, že NKÚ si myslím, že má pravdu. A je pravda, že vy jste se mě, prostřednictvím paní předsedkyně, v tomhle ohledu vždycky zastával. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní se vracíme do obecné rozpravy, nicméně paní poslankyně Šafránková ještě posečká, protože se s přednostním právem právě přihlásila paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych se především ráda vyjádřila k rozpočtu Ministerstva vnitra. Chtěla bych připomenout, že jsme měli rozpočtové provizorium a že když se tady rozpočet tedy v lednu, v únoru, v březnu projednával, tak jsem při všech čteních vystupovala a poukazovala jsem na to, že finanční prostředky v rezortu Ministerstva vnitra chybí.

Podali jsme mnoho pozměňovacích návrhů. Těch pozměňovacích návrhů bylo opravdu mnoho a dotýkaly se především policistů a hasičů, lidí, kteří nám pomáhají, pomáhali v době covidu, pomáhali s migrační krizí, pomáhali teď v rámci požáru v Českém Švýcarsku. Jsou to ti, kteří jsou nenahraditelní, nepostradatelní a naše vláda v minulém roce schválila nařízení vlády, kde se hasičům a policistům měly navýšit jejich platy o 1 400 korun. Když přišla tato vláda, tak to změnila, respektive pan ministr vnitra vystupoval s tím, jakým způsobem vítězně vybojoval, že tedy policisté a hasiči od 1. ledna dostanou 700 korun. Před několika týdny jsme se dozvěděli, že se navýší od 1. září státním zaměstnancům platy o 10 %, což bude skupina zhruba 260 000 lidí, a mě velmi překvapilo, že mezi touto skupinou právě nejsou hasiči a policisté.

Když se podívám na návrh změny rozpočtu, který předložil pan ministr vnitra, pan Vít Rakušan, v tom návrhu rozpočtu v žádném případě nevidím to, co tady avizoval několikrát na mikrofon, že policisté a hasiči dostanou zaplaceny přesčasy, že policisté a hasiči dostanou nějaké odměny. V rámci kolonky jejich platů není navýšení žádné. Když srovnám desetiprocentní navýšení od 1. září a 700 korun, tak to v žádném případě nejde srovnávat, protože 10 % ze základu určitě není těch 700 korun. Několikrát jsme tady slyšeli na mikrofon, že se policistům nebudou odebírat stabilizační příspěvky. Poté jsme mnohokrát v médiích slyšeli z různých krajů a pak i od policejního prezidenta, že se bohužel na ty stabilizační příspěvky musí sáhnout. Několikrát jsme říkali, že v této době, která zde je, určitě není dobré slučovat obvodní oddělení, tak jak se tomu například stalo v Libereckém kraji, v Karlovarském kraji a v jiných krajích, a musím říct, že jsem měla osobní možnost i při výjezdu naším obytňákem mluvit s některými policisty, kteří jsou velmi právě znepokojeni tím, že v některých městech k tomu slučování dochází. Kdo byl starostou, ví, že policistů je vždycky nedostatek i v rámci veřejného pořádku a že lidé se velmi dobře cítí, pokud policistu v té popřípadě problémové lokalitě vidí, že tam chodí, že to tam nějakým způsobem kontroluje a monitoruje. O to víc mě tedy mrzí, že když jsem se podívala na návrh změny rozpočtu, tak jsem se dozvěděla, že dojde k navýšení o 870 milionů pro azylový migrační fond. To je jasné, je to spojeno s těmi krajskými asistenční centry, která v rámci migrační krize velmi dobře zajišťovaly všechny kraje a která snad už dostala a dostanou všechny finanční prostředky. Policie v rámci návrhu změnu tohoto rozpočtu dostane navýšení 1,2 miliardy korun, ale dostane to na nákup ubytovny v Kunraticích. Tam nevím, jestli by se mi k tomu mohl nějak vyjádřit pan ministr financí, myslím si, že především by se k tomu asi měl vyjádřit pan ministr vnitra, proč a jestli je to opravdu tak důležité, a pak je to na nákup nových automobilů, 900 milionů korun pro policisty.

A hasičům se vzala miliarda z rozpočtu. Když jsem tady prosila, ať aspoň na ten dotační program, který každý rok mají dobrovolní hasiči v rámci obměny svých cisternových automobilových stříkaček, dopravních automobilů, rekonstrukce hasičských zbrojnic, tak ani ten jeden pozměňovací návrh s částkou 100 milionů korun nebyl ze strany koalice podpořen. Teď přichází koalice, respektive vláda, s tím, že hasičům dá 300 milionů korun na obměnu a doplnění techniky, ale uplynulo devět měsíců. Všichni víme, že ten proces není jednoduchý v rámci výběrového řízení na nákup automobilů a tak dále, a já jsem tady neustále vysvětlovala, a když jste se podívali na požár v Českém Švýcarsku - ano, zasahovali profesionální hasiči, ale zasahovali v obrovské míře dobrovolní hasiči, bez nichž bychom se tam v žádném případě neobešli. Byli to oni, kteří to zvládli s těmi profesionálními hasiči. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP