(14.10 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Já jsem tady neustále opakovala, že my - a kdo dělal starostu, tak to ví - máme takzvané JPO II, JPO III, které mají dneska ke svému užívání 2 350 cisternových automobilových stříkaček. Tím, že se každý rok dávalo do dotačního programu, tak se průběžně obměňovaly. Já jsem tady vysvětlovala, že se to nesmí zastavit. Také jsem říkala to číslo, že z toho množství je jich 1 300 po své životnosti .

Takže my jsme řekli v lednu, únoru, březnu: Peníze v žádném případě nedáme, vezmeme jim miliardu. Teď v návrhu je 300 milionů. Je tady napsáno "pro potřeby hasičského záchranného sboru". Takže ještě je otázka - a to je určitě otázka na ministra vnitra - jestli je to tedy pro profesionální hasiče, pro dobrovolné hasiče, jestli je to na cisternové automobilové stříkačky, nebo na nákup výškové techniky, nebo popřípadě na něco jiného. Myslím si, že v rámci toho, jak jsou hasiči důležití a nepostradatelní, ta částka pořád není taková, jakou by si hasiči a policisté zasloužili.

Pan ministr vnitra tady také několikrát řekl, že hasiči a policisté dostanou zaplacené všechny přesčasy v rámci pomoci - migrační krize, covid a tak dále. Já jsem tady několikrát říkala, že tu částku, kterou řekl, že dostanou - 100 milionů korun - tak ta částka nemůže v žádném případě ty přesčasy pokrýt, protože když to vydělím počtem policistů a počtem hasičů, tak mi to na jednoho policistu a hasiče vychází 2 600 korun. Pořád nevidím v návrhu rozpočtu to, co se avizovalo, a to je to, že hasiče a policisty za jejich práci a pomoc odměníme a všechno jim zaplatíme. To v návrhu rozpočtu opravdu nevidím.

Za hnutí ANO mohu říct, že určitě předložíme pozměňovací návrhy, a byli bychom rádi, kdyby ty některé... Protože pan ministr financí několikrát říkal: Nedali jste pozměňovací návrhy. V rámci rozpočtu jsme dali mnoho pozměňovacích návrhů, ale ani jeden nebyl podpořen. Děkuji vám. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo hned několik faktických poznámek. Nejdříve pan poslanec Brázdil. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Já bych rád zareagoval na tu řeč, kterou tady paní poslankyně vedla. Jasně, hasiči, policajti. Nikdy nebude dost peněz a vždycky ty prachy tam prostě budou muset přijít, ať chceme, nebo ne. Ale o to smutnější je, že třetí hlavní složce, záchrance, dokonce nemůžeme ani my, nikdo z nás, pomoci. Ta není totiž ani vlastně ve státním rozpočtu. Záchranná služba je krajská. Ta nejvíc upracovaná, kde je nejvíc výjezdů, kde je nejmíň lidí - a o život jde vždycky až na prvním místě - tak tam to podléhá ne státu, ale čtrnácti krajům. Tam je úplně lidová tvořivost. Tam někdy dají peníze, tam nedají peníze, a mě to mrzí. Devět let tady jsem a tak hrozně rád bych přinesl svým pozměňovacím návrhem nějaké peníze, které by tuto složku daly někam na výsluní a ohodnotily, a hlavně daly tam prostředky na to, aby ta sanitní vozidla byla kvalitní a tak dále. Bohužel to není, tak jsem jenom na to chtěl zareagovat. Snad se jednou podaří, že záchranka bude státní a budeme se tady moci o těch třech složkách bavit naráz a pomoci Zdravotnické záchranné službě České republiky, státní Zdravotnické záchranné službě České republiky. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo, paní předsedající, členové vlády. Já bych chtěl také podpořit naši stínovou ministryni vnitra v jejím vystoupení. Ve své podstatě s tím, co tady zaznělo, se ztotožňuji. Vzhledem k tomu, že v obecné rozpravě je přihlášeno ještě čtrnáct kolegů přede mnou, tak se zkusím vlomit sem také faktickou poznámkou. Chtěl bych upozornit na to, že opravdu v současných bezpečnostních sborech to trošičku vře. Ono jak policistům, hasičům a dalším příslušníkům bezpečnostních sborů bylo něco slíbeno, potom dostali vlastně minimální částku, dneska se slíbila nějaká částka 10 %, přitom ve své podstatě ta inflace je kolem 20 %. Ti lidé také musí platit hypotéky, starat se o své rodiny a podobně.

Musíme si uvědomit, že ti lidé se rozhodli, že budou pracovat pro stát, rozhodli se, že obětují všechno pro stát a ten stát se dneska neadekvátně z mého pohledu o ně stará. Policista si nemůže přivydělat jiným způsobem než nějakou překladatelskou činností, například. Co má potom ten člověk dělat? Opravdu bych se nerad dočkal toho, že se může situace vyhrotit tak, že by kromě policistů, kteří budou ve službě, tak by na protější straně stáli jejich kolegové, kteří momentálně v té službě nejsou. Opravdu je toto velice krátkozraké, protože vyškolení, vycvičení policisty nebo profesionálního hasiče trvá nějakou dobu. Stát do nich vlastně od počátku investuje velké finanční prostředky. Specialistou ve svém oboru podle toho, kde pracuje, se stává až po nějaké době a stojí to stát velké peníze. Dneska víceméně mám signály z policejního sboru, že je připravena odejít celá řada starších policistů, kteří již mají po těch patnácti a více letech nárok na nějaké příspěvky, výsluhy. To znamená, přijde opět nějaká vlna odchodovosti, pakliže nedokážeme tyto sbory zasanovat, a bude nás to, přátelé, ve finále stát daleko větší množství finančních prostředků než to, co jste teď na nich ušetřili. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní se tedy už vracíme do obecné rozpravy. Pan ministr se hlásí ještě s faktickou, takže prosím, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Omlouvám se, myslel jsem si, že jsem se přihlásil dřív.

K těm dotazům. My jsme vyjednávali se sociálními partnery a první, s kým jsme udělali dohodu, byli policisté a hasiči, první sociální partneři, s kterými jsme udělali dohodu o navýšení platů od 1. ledna o 10 %, navýšení tarifů, ještě před tím, než byli ostatní, a zdůrazňuji, že to byla dohoda.

Za druhé, paní místopředsedkyně tady autoritativně prohlásila, že desetiprocentní zvýšení tarifů pro stupeň 1 je méně než 700 korun měsíčně, o které jsme zvedali od 1. ledna. Prosil bych, aby doložila tento výpočet. Nepleťme prosím 10 % zvýšení platu a 10 % zvýšení tarifu. To jsou úplně jiné pojmy. I v té veřejné debatě se říkalo - vláda schválila navýšení platů všem státním zaměstnancům o 10 %. Není to pravda. Pro ten stupeň 1 - a kteří měli zamražené tarify od 1. ledna roku 2021, to znamená i za vaší vlády, ale já vám to nevyčítám, jenom konstatuji - jsme se po těch 21 měsících domluvili - a zase po dohodě - že zvedneme o 10 % tarify pro tu skupinu lidí - myslím, že jich je ještě víc než 260 000 - po dohodě se sociálními partnery. A je to v novele rozpočtu. Pokud uděláme dohodu se sociálními partnery, kteří zastupují policisty a hasiče, že to bude od 1 2023 - opět zdůrazňuji slovo dohoda - tak to nemůže být v této novele, to je naprosto jasné.

Já to nestihnu. Přihlásím se ještě jednou, abych vysvětlil odměny za přesčasové hodiny v době nouzového stavu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou chce však reagovat nejdřív paní poslankyně Mračková Vildumetzová, která se přihlásila. Následuje pak znovu pan ministr. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Určitě děkuji za to vysvětlení. Jsem prostě přesvědčena o tom, že pokud někomu navýším plat od 1. ledna o 700 korun - pokud tedy budeme vycházet 10 % navýšení v tarifu, prakticky v tom základu - tak jsem opravdu přesvědčena o tom, že tak, jak tady vystupuje pan ministr vnitra a neustále říká - a říkáme to všichni a všichni to i víme - že bez hasičů a policistů bychom se neobešli, pomáhají nám v každodenních záležitostech, tak jsem přesvědčena o tom, že jestli mělo dojít od 1. září k desetiprocentnímu navýšení, tak že v této skupině měli být i policisté a hasiči. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP