(14.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy prosím pana ministra Stanjuru s jeho faktickou poznámkou.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nezbývá mi než doporučit hasičům a policistům, aby do čela svých odborových organizací nominovali paní místopředsedkyni, protože my jsme se s nimi dohodli, a vy nám říkáte, co byste udělala, že je to špatně. Rozumíme slovu dohoda, že s tím souhlasí obě dvě strany? To nebylo jednostranné rozhodnutí vlády. Takže kritizujte nejenom jednu, tak říkejte, že to udělali špatně i ti, kdo si to vyjednávali na druhé straně, a ne, že jedna strana dohody to udělala špatně a druhá výborně, to mi nedává žádnou logiku.

A k těm přesčasům za služby v období nouzového stavu. Bavíme se o období nouzového stavu. Jak to bylo za nouzového stavu za Babišovy vlády? Kolik jste kompenzovali přesčasů? Já myslím, že nula. Já říkám myslím, tak mě můžete přesvědčit, že to tak nebylo. Já mám zprávy od policistů a hasičů, že to tak bylo. Možná nejsou správné, ale tuhle zprávu jsem dostal. A vláda už o tom rozhodla. Vy zpochybňujete částku. Částku předložili generál Vlček a policejní prezident. Nemám žádný důvod, abych to přepočítával, ani žádný nástroj, abych si vzal tabulky, výkazy práce všech policistů a zkontroloval, zda policejní prezidium to spočítalo dobře, nebo špatně. A ty peníze budou z vládní rozpočtové rezervy, proto není (nesrozumitelné), že usnesení vlády je platné, teď jsem jenom technicky dopracoval, to rozpočtové opatření. Takže to, co jsme řekli, jsme slíbili, částky kvantifikovaly Hasičský záchranný sbor a policejní prezidium a tyhlety peníze budou vyplaceny.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou přihlášená paní poslankyně Oulehlová a následuje pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Já bych chtěla reagovat na to, co zde bylo řečeno. Já se nechci pouštět do nějakých tabulek, do nějakých..., ale já vám chci říct zkušenost z praxe. Jsem šéfka bezpečnostní rady a policistů stále ubývá a ubývá. My už jsme v našem kraji docela výrazný podstav. Pro srovnání třeba vám řeknu: cizinecká policie, území hranic, které chrání cizinecká policie České republiky, u nás v regionu je 50, na německé straně 500. Ti policisté, já z nich cítím, že nevnímají zastání i společenské uplatnění nebo společenskou hodnotu, jakou mají. Týká se to jak policistů, tak hasičů. Máme za sebou covid, máme za sebou nebo prožíváme krizi utečeneckou. Všechno jde na vrub Policie České republiky, Hasičského záchranného sboru a ti lidé opravdu nejsou ohodnoceni tak, jak by měli. A to je fakt, na tom se nic nedá měnit. Bohužel, a já už jsem to tady zmínila při minulém jednání, je to i tak, že třeba co se týče teď utečenecké vlny ze Sýrie, do konce měsíce, aniž by to věděli v regionu, do konce měsíce srpna to je opravdu tak, že z Moravy se vozí na výslechy ti lidé po celé České republice, a bohužel je to tak, že je opravdu pouštějí v městech po výslechu do ulic a ti starostové to ani nevědí, co se děje. Pan ministr tady zmínil, že budou teď fungovat... (Předsedající: Váš čas vypršel, paní poslankyně!) Dobře, omlouvám se. Takže jenom podpora policie.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Je třeba dodržovat dvě minuty. Prosím následně pana poslance Maška.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážení ministři, kolegyně, kolegové, já jsem si tady vzal z toho materiálu tabulku Celkový přehled výdajů státního rozpočtu podle kapitol a tady bych se chtěl zeptat pana ministra. Sice tady je 3,2 miliardy nárůst pro vnitro, ale už jsme si tady říkali, z čeho se skládá ten nárůst, a ten je hlavně na investice, na auta, na nějakou stavbu. Ale vy jste říkal, že bude dostatek prostředků pro policisty. Dnes se ukazuje, že policisté jsou stále ve stejném podstavu, hledají peníze na to, aby si mohli vyplatit nebo aby jejich nadřízení mohli vyplatit mezi 15. a 25. rokem nějaké bonusy, aby zůstali u policie a neodcházeli. Mimochodem, teď hodně odcházejí. A Národní bezpečnostní úřad, tady čtu, Generální inspekce bezpečnostních sborů, Národní úřad pro kybernetickou informační bezpečnost tady má ve změně jednu velikou nulu, a přitom my ve výboru pro bezpečnost od nich slyšíme nářky, že prostě peníze potřebují, ale že údajně je mají od vlády slíbené, že se to na konci roku dorovná.

Takže jsem se chtěl zeptat, jestli ta změna s tou nulou bude pravda, anebo jestli tam ty peníze dodáme, konkrétně třeba u NÚKIB, který je velmi důležitý a tady má tu nulu. A když jsme jednali na výboru pro bezpečnost o jejich potřebách, to jsou řekněme v nízkých desítkách milionů, 10 až 20 milionů, tak jsme se všichni tvářili včetně koaličních poslanců, že jim s tím pomůžeme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena paní ministryně Černochová, následuje pan ministr Stanjura. Všechno jsou faktické. Prosím, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, paní předsedkyně. Já to tady docela dlouhou dobu poslouchám a nestačím žasnout. Chci se zeptat všech kolegů z hnutí ANO, kteří kritizují pana ministra Rakušana, který je ve své pozici osm měsíců, kde byli oni osm let. Osm let tady fungovala vláda, kde hnutí ANO mělo dominantní podíl. Nikoho nezajímá, že ministr vnitra byl zástupce sociální demokracie. Kde byla paní Mračková Vildumetzová, když jsem tady navrhovala, abychom dávali stabilizační příspěvky policistům tak, aby se skutečně dokázalo oddělit to, že někteří policisté, zejména ve velkých městech, svoji pozici vykonávají skutečně bez nároků na proplácení přesčasů, a jejich pozice ve velkých městech díky nárůstu kriminality je složitější než - dělala jsem si tady z toho legraci, zmiňovala jsem Modravu. Kde jste byli, kolegové? Proč jste s tím nic nedělali? Proč jste nenavrhli rezortu Ministerstva vnitra více finančních prostředků? Proč jste nepodporovali návrhy, které jsem tady jako opoziční poslankyně a členka výboru pro bezpečnost předkládala? Teď jste největší farizejové ze všech. Přesto ve chvíli, kdy jste s tím vy mohli něco dělat, tak jste nedělali nic a hlasovali jste, jak ministr vnitra Hamáček pískal.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Stanjura, prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nuly v těch kapitolách, pane poslanče Mašku, prostřednictvím paní předsedkyně, zůstanou, pokud to nezmění Sněmovna. NÚKIB je vyřešen. Nebylo to 10 nebo 20 milionů, ale 40. Už je to dávno vyřešeno rozpočtovým opatřením. Byl za mnou tehdejší ředitel NÚKIB, přinesl dobré podklady, uznali jsme, že to jsou oprávněné požadavky, a z vládní rozpočtové rezervy to dávno bylo vyplaceno. Vlamujete se do dveří, které nejenže jsou otevřené, ale už je to i vyřízeno za těmi dveřmi. Od těch ostatních jsem žádný požadavek nedostal. Nemůžu vyloučit, že si někdo někde stěžuje, ale připadá mi standardní, že pokud nějaký šéf instituce chce změnu rozpočtu, osloví příslušného ministra a pak se to projednává u těch ostatních institucí. Ke mně nedorazilo nic, nicméně říkám, NÚKIB je vyřešen. Neznám z hlavy, je to už ale několik měsíců, takže jsem schopen dodat rozpočtové opatření, bylo to kolem 38 nebo 40 milionů korun uhrazeno z vládní rozpočtové rezervy. Právě na tyto případy je vládní rozpočtová rezerva, aby se věci, které nesnesou odkladu a nebyly v návrhu rozpočtu, aby se řešily v průběhu roku.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych si dovolila reagovat na své předřečníky. Myslím si, že to, co tady zaznělo prostřednictvím paní ministryně obrany, bylo podle mého názoru velmi nefér, protože my jsme to opravdu, paní ministryně prostřednictvím paní předsedající, dělali. Běžte za hasiči, běžte za policisty, jak za poslední roky se jim zvýšily jejich platy. Já si myslím, že za naší vlády byli velmi spokojeni. A je také nefér tady říkat, že když byl covid, tak že se jim nedalo v rámci odměn. Já jsem si to byla u naší paní ministryně financí, exministryně financí, ověřit a všichni dostali na odměnách finanční prostředky. Proto mě udivuje, že se tady neustále říká - a já samozřejmě tím, že mám na starosti vnitro, vím, že jsou důležití vojáci, vím, že jsou důležití záchranáři, vím, že jsou důležití lidé ve zdravotnictví, jsou to i ty další skupiny - ale já v tuto chvíli v tom rezortu mám policisty a hasiče. Proto je tady v tuto chvíli zmiňuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP