(14.30 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

A myslím si a poukazuji na to, že pan ministr vnitra řekne: Nebudou se brát stabilizační příspěvky, nebudou se rušit služebny - a ono je to všechno pak úplně opačně. Takže nám se tady říká, že se ty věci dělat nebudou, ale ty věci se pak dělají. A ti policisté dneska mají strach, protože pan ministr udělal ještě pracovní skupinu na změnu zákona v rámci služebního poměru, a všichni se bojí, že se budou měnit výsluhy! A tak jak tady zaznělo, policisté nejsou a nebudou. A je vidět, že už dnes jich řada odchází.

A poslední věc: 3 500 tabulkových míst policistů schválila paní ministryně financí Schillerová! Navýšil se stav i finance v rámci toho, aby se konečně mohl zvýšit stav policistů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za příspěvek a další přihlášený je pan Hubert Lang, poté paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já bych chtěl, abych byl korektní, říci k panu ministrovi financí, protože jsem členem jak NÚKIBu, tak NBÚ, tak FAÚ, tak opravdu NÚKIB, tam finanční prostředky doputovaly. Tím asi moje vstřícnost končí, proto já také nemůžu věřit této tabulce nebo této změně, protože jako člen komise Národního bezpečnostního úřadu, pane ministře financí, my jsme se dvakrát sešli. Na první, když se projednávala rozpočtová kapitola, přišel pan generál Lang, přišla ekonomická náměstkyně a jasně řekla, že s rozpočtem, který má, končí s mandatorními výdaji někdy do října. My jsme prostě řekli, ať nám předloží ještě nějakou další finanční rozvahu. Bylo to v rozsahu od 3 do - poslouchejte - pouze od 3 do 10 milionů korun, které potřeboval Národní bezpečnostní úřad, aby zajistil své základní funkce.

Kolegové, kteří jsou i z pravé strany spektra, mi dají jistě za pravdu. A my jsme přijali doprovodné usnesení a bylo řečeno, že v této věci, která se nyní projednává, že se na to podíváte a že zkusíte to dofinancovat. Pan generál Lang jasně řekl: Nemám obsazenou tabulku svého tiskového mluvčího. Nemáme člověka, který v Bruselu v rámci našeho předsednictví zajišťuje určité bezpečnostní věci. Tři roky jsme se nedostali na zastupitelské úřady vykonávat určité dozorové věci, protože na to nemáme finanční prostředky. Nejsme schopni plnit určitá nařízení vlády, případně nějaké věci vyplývající z nějakých dalších nařízení.

A já když se dneska podívám na tabulku, kolik tedy dostal NBÚ na základě toho, kdy bychom jako poslanci byli ubezpečeni v kontrolní komisi, že se na to podíváte a že tam ty finanční prostředky doputují, tak je tam, prosím vás, co? Je tam jedna velká nula! Mně je úplně hanba se podívat do očí panu generálu Langovi, paní ekonomické náměstkyni, které jsme slíbili, že se o to pokusíme. Je to opravdu úplně marginální částka a NBÚ, aby jim neteklo do střechy, aby byli schopni obnovovat techniku, aby byli schopni vykonávat základní činnosti, které jsem tady vyjmenoval, a bylo jich daleko víc, potřebovali rozsah od 3 - to byla ta úsporná - do 10 milionů korun navýšit svůj rozpočet. A je tam, prosím vás, (Předsedající: Pane poslanče, čas. Děkuji.) jedna velká nula. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dále je přihlášena paní předsedkyně Schillerová a poté je přihlášen pan poslanec Mašek, poté pan poslanec Ryba. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, no, paní ministryně při vším respektu k vám, já myslím, že vnitro neřídíte, nemáte vhled do této kapitoly, ani jste se na to nepřipravovala, jste ministryní obrany, takže já jenom čísla. Poskytnutá pomoc ke 30. 11. roku 2021 - pak to ministerstvo přestalo sledovat - vykazovaná podle metodiky bruselského institutu Bruegel, takže přímo je tam položka, určitě to ještě visí i na stránkách Ministerstva financí. Je tam položka, už to hledám, navýšení prostředků na platy, bezpečnostní sbory, vojáci z povolání a tak dále, myšleno odměny, a částka je tam 2,7 miliardy. Ještě klidně dohledám, kolik to bylo v roce 2020. No logicky, jestliže jsme měli nouzový stav, kdy těm lidem se nevyplácí přesčasy, potvrdí mně to určitě bývalí zástupci ozbrojených sborů, tak jsme jim to museli nějak kompenzovat - to nasazení, různé pohotovosti, to, že to tam táhli v nouzových stavech bez toho, aniž by jim byly proplaceny přesčasy, a to jsme samozřejmě dělali. Nedělali jsme to jenom zdravotníkům. Možná jsme o tom méně mluvili.

To, jak rostly platy ozbrojeným složkám za působení našich vlád, kde hnutí ANO bylo, tak to je naprosto bezprecedentní. Tak jak jsem mluvila před chvílí o zaměstnankyních úřadů práce, úplně stejně se na mě obrací i zástupci ozbrojených složek. My jsme si jich vždycky nesmírně vážili a ten stabilizační příspěvek, paní ministryně, prošel za naší vlády. Za naší vlády se tady prohlasoval, ale samozřejmě, stabilizační příspěvek znamená, že je tam jakási zákonná možnost ho vyplácet, ale musíte na to dát peníze. A když si porovnávám rozpočty - já už se připravuji, až se tady bude probírat rozpočet na rok 2023 - a porovnávám si náš návrh, porovnávám si současný rozpočet 2022, novela 2022 a 2023, tak vnitro rozhodně na tom lépe není.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším přihlášeným s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek, pan poslanec Ryba poté a potom pan ministr Stanjura. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Pane ministře, já bych se chtěl omluvit za ten NÚKIB, já nejsem členem kontrolní komise pro NÚKIB a je to pro mě dobrá informace. Možná je škoda, že nebyla více prezentována, hlasitěji, ale to je dobře. To ostatní tady řekl pan kolega Lang, o těch ostatních jako NBÚ a podobně.

Zároveň bych chtěl ale zareagovat na ctěnou kolegyni paní Janu Černochovou, protože se tady musím ohradit. My jsme spolu seděli v bezpečnostním výboru v minulém období a není pravda, že bychom nějakým způsobem v uvozovkách šidili Policii České republiky nebo hasiče. Je to přesně naopak, bojovali jsme za ně, a řekl bych docela, společně. Naopak se nám dařilo na to získávat finance, právě i na stabilizační příspěvky a podobně. A to, čím začala vaše vláda, a to je snížením z těch 1 400 na 700 korun přídavku, je prostě vaše vizitka. A to, že v průběhu roku od 1. září státní zaměstnanci dostali těch 10 % a policisté a hasiči si na ně musí počkat, byť to bylo předjednáno předtím, ale bylo by bývalo čestné to vzít jedním vrzem v uvozovkách, tak si na to prostě do ledna počkají. Oni to vidí, oni si to určitě vyhodnotí. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a dalším z přihlášených je pan poslanec Ryba, poté pan ministr Stanjura a poté paní ministryně Černochová.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem si tady rychle našel několik čísel, když jsem končil. Pravdu má paní Schillerová v tom, že zákon hovořil o tom, že prvních 150 hodin přesčasových v době nouzového stavu jsou hodiny neplacené, ale abychom nějakým způsobem odměnili ty příslušníky, tak jen v září roku 2021 za covid dostali příslušníci v průměru v průměru 20 000 korun, v roce 2021. A co se týká paní poslankyně Černochové (Reakce z ministerských lavic.) - pardon, já jsem myslel, že jste i poslankyně, takže paní ministryně Černochové - rozpočet Hasičského záchranného sboru České republiky v ostatních běžných výdajích a výdajích programového financování bez evropských peněz v roce 2010 byl 1 miliarda 928 milionů 540 korun. Potom všichni víme, když se ujala vlády ODS a spol., a rozpočet byl bezprecedentně zkrácen na 1 miliardu 287 milionů korun. Kč. Bavím se o ostatních běžných výdajích. Z 1 miliardy 928 milionů byl zkrácen na 1 miliardu 287 milionů, pane ministře. To krácení bylo naprosto bezprecedentní a já musím říci, že rozpočet se navyšoval a abychom věděli, o čem se bavíme, v roce 2021 byl 2 miliardy 420 milionů korun. Takže ještě jednou: 1 miliarda 928 milionů, v roce 2010 zkráceno na 1 miliardu 287 milionů a navýšeno opět až v roce 2021 na 2 miliardy 420 milionů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším přihlášeným je pan ministr Stanjura. Máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: My jsme si tady ráno řekli, že je třeba faktické držet ve faktických, a neděje se to. Tak zkuste se v tom vedení, bohužel je tam zase místopředseda za ANO, ale není to nic stranického. Nevím, na koho reagoval pan poslanec Ryba. Nevím - já vím, že nám řekne nějakou informaci, ale měl se přihlásit do řádné.

Já budu reagovat na zmínku NBÚ - ke mně to nedoputovalo. Ale zase, klidně se jim podívejte do očí, když tu žádost neposlali na Ministerstvo financí. A buď ta čísla jste spletl vy, nebo oni. Měly jim dojít peníze v říjnu a stačilo by jim 3 až 10 milionů. Ale roční rozpočet je skoro 300, takže 25 milionů měsíčně. Takže kdyby byla pravda, že jim dojdou peníze v říjnu, tak jim chybí 50 milionů na konci října. Kdyby bylo na začátku října, tak jim chybí 75 milionů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP