(14.40 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Tak buď není pravdivá informace, že jim došly peníze v říjnu, nebo na začátku, nebo na konci - jestli je to 3 až 10, tak by jim ty peníze měly dojít 15. prosince. Takhle si řekněme, jak to je. A když nemáte žádost, těžko můžete něco dělat. 3 miliony fakt není částka, se kterou by se zhroutila ani novela. Myslím, že bychom tady nedávali (nesrozumitelné), jak jsme řešili NÚKIB. Takže se jim klidně do očí podívejte a klidně se jich zeptejte, proč tu žádost neposlali, když vám to říkali, a proč vám říkali říjen, když ta částka odpovídá zhruba 12 dnům ročního rozpočtu NBÚ.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další přihlášenou je paní ministryně Černochová, poté paní předsedkyně Schillerová, poté pan poslanec Lang. Máte slovo, paní ministryně.

 

Ministryně obrany ČR Jana Černochová: Děkuji, pane místopředsedo. Já budu reagovat také na paní předsedkyni klubu ANO Schillerovou, vašim prostřednictvím. Ano, paní Schillerová, jenom vy rozumíte úplně všemu. V době, kdy jste řádila na Ministerstvu financí, já jsem seděla ve výboru pro bezpečnost, seděla jsem v něm osm let, takže si myslím, že té problematice rozumím. K té problematice jsem tady opakovaně vystupovala, a možná jste zrovna nebyla v sále, ale celé minulé volební období jsem navrhovala několik věcí, které měly zlepšit situaci u Policie České republiky, stejně tak u Hasičského záchranného sboru. A když už tady mluvíte o těch pozměňovacích návrzích a o stabilizačních příspěvcích, tak se podívejte, jaký stabilizační příspěvek jsem navrhovala já. Já jsem navrhovala mnohem vyšší stabilizační příspěvek a vy jste ho tehdy nepodpořili.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkujeme. Další je přihlášená paní předsedkyně Schillerová, poté pan poslanec Lang a poté paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Určitě nerozumím všemu, paní ministryně, to bych si v životě netroufla tvrdit ani myslet. Tak já jenom doplním ta čísla, reaguji ještě buď na vás, nebo i na pana ministra Stanjuru. Já jsem řekla, že šlo 2,7 miliardy v roce 2021. Já jsem si mezitím dohledala podklad, je na stránkách Ministerstva financí. V roce 2020 šlo na to navýšení prostředků, myšleno odměny - jsou v tom i sociální služby, ale to byla menší část - bezpečnostní sbory, vojáci z povolání, tak tam šlo 3,3 miliardy, takže 3,3 šlo v roce 2020 a 2,7 šlo v roce 2021. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další z přihlášených - pan poslanec Lang.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji za slovo. Já nevím, kdo kde řádil, jak řádil, co řádil. Prosím vás, jedna z věcí, proč já jsem se vůbec ucházel a chtěl jsem jít do politiky, když jsem byl předtím skoro třicet let státním úředníkem, který do toho nemohl mluvit a mohl to sledovat, jak to možná sledují příslušníci bezpečnostních sborů tady, kteří mají tedy sílu na to se dívat na to jednání, tak opravdu, když se vrátíme do historie... A já tady prostě nemůžu reagovat nebo nemůžu se bránit proti tomu, co říká paní ministryně Černochová, kde byla v bezpečnostní výboru. Ano, ona tam byla mnoho let, mohla tam dávat nějaké návrhy, ale prostě z nějakého důvodu se to nepovedlo. Byla to koaliční vláda. Hnutí ANO tam nemělo ministra vnitra, byla to forma nějakého kompromisu. To, že vy dneska si vládnete podle mě svojí stoosmičkou, protože jste se poslepovali, poskládalo se to všechno, jak se dá, to je, to máte dneska jednoduché. Možná kdybyste byla v předchozí vládě a byla jste v pozici našich ministrů nebo našich zástupců, kteří v té době byli v té vládě a museli samozřejmě vycházet z nějaké míry kompromisu, tak asi by se to nedařilo.

A když se vrátím k tomu, co bylo mezi roky 2010 až 2013, já už jsem tady zmiňoval několikrát, došlo tehdy k obrovské destrukci bezpečnostních sborů, obrovské množství lidí odešlo nenahraditelně, prostě ti lidé byli pryč a strašně dlouho jsme se, v té době ještě sloužící policisté, z toho vyhrabávali. Prostě jsme ze dne na den museli omezit svoje finanční prostředky, omezit lidi na odděleních, bylo to jak na houpačce. Když potom ta vaše slavná tehdejší vláda skončila, nastoupila konsolidace, nastoupilo hnutí ANO, které vlastně jste vy vybudili tou vaší politikou, takhle vlastně vzniklo hnutí ANO, že jo, jinak by asi spousta z nás vůbec třeba do politiky vůbec nešla, tak prosím vás, je to opravdu těžké. Nemůžeme si dovolit ještě v této těžké době, kdy vy často se obracíte na to, že kousíček od nás je válka, podobně máme tady migrační krizi, máme tady uprchlickou krizi, máme tady teď Syřany, kteří nám zase běhají. Všechno to spolu souvisí. Bezpečnostní sbory potřebují jasnou stabilizaci, potřebují mít prostě nějakou perspektivu, nějakou jistotu. Když toto ti lidé mít nebudou, tak o ty lidi přijdeme, už je nedostaneme a bude to pro stát daleko dražší. Já nechápu, co je na tom k nepochopení. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Tři reakce. Článek 4. 8., deník Právo: "Policisté přišli o část stabilizačních příplatků. Až 80 % policistů od 1. července přišlo o část stabilizačních příplatků. Ty mají sloužit jako motivace, aby příslušníci v práci neskončili. Změnu popsal policejní prezident Martin Vondrášek v dopise příslušníkům, který má Právo k dispozici." Tak já se omlouvám, ale chci se zeptat, paní ministryně obrany, také ve vší úctě k vám, prostřednictvím pana předsedajícího, proč jste tedy v tuto chvíli nebojovala za to, když jste tedy bojovala za to, aby to měli vyšší, to je určitě dobře, tak aby se jim to teď vzalo?

Druhé - ohledně toho, co se tady pořád hovoří - faktické poznámky. Já vím, že pan ministr financí je odborník na jednací řád, byl skvělý předseda poslaneckého klubu, ale přednesení faktické poznámky ani případná odpověď na faktickou poznámku jiného poslance nesmí překročit dvě minuty, takže poslanec může reagovat i na předešlou faktickou poznámku a samozřejmě i k rozpravě.

A moje poslední otázka na vás, pane ministře: to, že se nepřidá policistům, hasičům, samozřejmě za to budu bojovat, protože jsem přesvědčena o tom, že si to opravdu zaslouží. Nebo kdyby přišel pan ministr vnitra aspoň s nějakou odměnou, kterou sliboval - žádná není. Ale vy jste tedy s odbory - já se na to zeptám, jestli odbory policistů a hasičů souhlasí s tím, aby to bylo od 1. ledna? Tu informaci si určitě ověřím. Ale od 1. září se přidá státním zaměstnancům. Je to v tom návrhu rozpočtu? Mohl byste mi ukázat v návrhu rozpočtu, kde je navýšení pro těch 270 000 zaměstnanců? Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dalším z přihlášených je pan ministr Zbyněk Stanjura a je to zatím poslední faktická poznámka.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Mohl bych vám to ukázat. Ale ještě se vrátím k tomu... Někdo tady z kolegů zapomněl mobil. (Místopředsedkyně Mračková: Já. Ministr jí mobil podává.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já to zohledním v čase potom.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Plamenným hlasem tady paní místopředsedkyně říkala: Paní ministryně Schillerová zajistila 3 500 míst pro policisty a peníze. Ta místa jsou prázdná a žádné peníze na ně nejsou. U policie za neobsazené místo se rozpočtuje nula. Tak to jenom konstatuji, tak to prostě je. A když pořád mluvíme o tom, jak máme málo policistů, já bych poprosil, abychom udělali evropské srovnání, kolik máme policistů na 1 000 obyvatel. Ne, já si myslím, že to je korektní, abychom si řekli, jestli jsme v první třetině, v polovině, v druhé třetině nebo třetí třetině. Nebo máme mít nejvíc policistů na obyvatele na světě? Opravdu? No, možná si to někdo přeje, ale já bych to mezinárodní srovnání byl rád, kdybychom použili v debatě. Máme nakreslené číslo policistů a roky je tam 3 000 volných neobsazených míst, takže my tam klidně můžeme nakreslit dalších 10 000 a říct, že máme rekordní počet policistů - podívejte se proti Babišově vládě, máme o 10 000 míst pro policisty víc. Ale realita bude, že budeme pořád stejně, protože nebude 3 000, ale 13 000 neobsazených míst, a rozpočtově to nic nestojí, že tam se rozpočtuje jedna velká nula u policie za neobsazené místo, takže tam nejsou ani peníze, ani ti policisté.

A ty peníze na těch 10 % v stupni I jsou rozložené do dvou částí. Jedna část je v rozpočtu kapitoly Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy - to jsou v zásadě zjednodušeně nepedagogičtí pracovníci, druhá je ve všeobecné pokladní správě - to je pro ty všechny ostatní. Odpovídá to přesně, je to zhruba 2 miliardy, odpovídá to přesně dohodě, kterou jsme uzavřeli s odbory.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a dalším z přihlášených je pan poslanec Lang, poté paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych tady to téma, které pan ministr financí tady otevřel, a proto reaguji faktickou, to je věc, na kterou jako... to se protíná takovou nití, celou mojí službou, prakticky třicet let. Vždycky když došlo na nějaké finanční prostředky, tak se začalo, když se argumentovalo, srovnáváním. Je to srovnávání nesrovnatelného. Každý bezpečnostní sbor i v každém členském státu Evropské unie prostě je na tom trošku jinak. Spolková republika Německo jako spolková země má Bayerische Grenzpolizei, to je spolkový stát Bavorsko. Potom mají Landespolizei. Francouzi mají gendarmerii. Prostě je to na ten počet lidí... Jestliže to někdo potom smíchá, udělá z toho takový mišmaš, tak mu potom z toho vypadne, že ve své podstatě my policistů, jak říkáte vy, s čímž já zásadně nesouhlasím, na hlavu nebo normohlavu máme prostě hodně. To jste ve své podstatě řekl. (Reakce ministra.) Já nechci... Teď mluvím já, pane ministře. Můžete potom reagovat. (Reakce ministra.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP