(15.50 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Takže to je konkrétní nová, ale která se nedá charakterizovat jako státní, protože investorem je statutární město Ostrava, ale tam to memorandum naplníme a konečně tam ty peníze dodáme. Já se spíš kloním k tomu čtyřikrát 150 než třikrát 200, ale ta debata ještě není u konce. Ale bude ukončena nejpozději do návrhu státního rozpočtu. A musí to být napsáno nejenom v rozpočtu na rok 2023, ať bude to řešení jakékoliv, ale i v rozpočtových výhledech pro roky 2024 a 2025. Tak to bude příklad nové, důležité, podle mě vynikající investice, ale investor nebude stát, ale statutární město Ostrava.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já už teď slibuji všem přihlášeným, že naposledy. Pane ministře, já se omlouvám, možná jsem to neřekla přesně. Já jsem se chtěla zeptat na nové investice. Samozřejmě, když je rozjetá investice, tak ji musíte dodělat. To byste prostě politicky neustál, to prostě není možné. Ale žádná nová investice rozjetá není. Chci poděkovat panu ministrovi Stanjurovi. Kdybyste nám ji řekl vy, tak jsme si tady polovinu té diskuse mohli odpustit. Takže děkuji.

Jinak opravdu já si nevymýšlím, nepřekrucuji, a jak mi bylo řečeno, posílám dál. Ale opravdu, lidé mají problém s vaším stylem komunikace. Nejsem sama. Možná by to chtělo trošku ubrat na té razantnosti a můžeme se tady bavit o čemkoliv. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní předsedkyně poslaneckého klubu Schillerová. Vzdává se - ano. S přednostním právem mám avizována pana ministra kultury Martina Baxu. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Já už opravdu jenom kratičce. Paní poslankyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, řekněte těm lidem, kteří nejsou spokojeni s tím, jak já komunikuji, aby za mnou přišli, řekli mi to a budeme o tom mluvit. Jsem zvyklý při své práci ministra kultury fakticky neustále být v kontaktu s kulturními aktéry, bez toho se práce ministra kultury nedá dělat. A věřte mi, že v posledních měsících velmi často slýchám stesky, někdy kritiku, někdy stížnosti, někdy slova podpory. Tam určitě těm konkrétním lidem, kteří si na mě stěžovali ze včerejšího jednání tripartity, vzkažte, že moje dveře jsou otevřené, ať mi napíší a já si s nimi rád pohovořím na téma mé komunikace a toho, co dělám nebo nedělám špatně.

Ale když tady hovoříme o nových investicích, s velkou radostí zmíním jenom jednu. Mně se díky jednáním s velice schopným týmem paní ředitelky Jany Horváthové a samozřejmě s ní, paní ředitelkou Janou Horváthovou, podařilo rozpohybovat investici do památníku holocaustu v Letech u Písku, kterou mimochodem odstartoval výkup vlády, kde už bylo hnutí ANO. Chci to takto říct a děkoval jsem za to panu ministru Hermanovi osobně a veřejně. Ta investice prostě byla v nějaké fázi, kdy si ten tým nevěděl rady s tím, jak jej uvést v život. Já jsem k tomu našel cestu. Výběrové řízení, které bylo podle projektové dokumentace zpracované v době před současnými cenovými změnami, o kterých hovořila paní exministryně Schillerová, na 100 milionů korun na demolici, nakonec to proběhlo za cenu 10 milionů korun, protože najednou vzrostla dramaticky cena po těch materiálech, a to uvolnilo cestu k tomu, že se teď bude demolovat vepřín a v příštím roce se bude budovat památník holokaustu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, s kterou se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Já panu ministrovi Baxovi děkuji za věcnou reakci na moje vystoupení. Já si dovolím ještě zareagovat na pana ministra Stanjuru. Bylo to tedy před časem, ale mezitím se otevřela kultura. Já jsem si ověřila ta neobsazená místa u ozbrojených složek. Rozpočtová pravidla, která jsme tady společně tehdy schválili - myslím, že jste byli také pro, i když si nejsem úplně jistá - platí i pro ozbrojené složky, takže v tom jste pravdu neměl, že by se to týkalo všech ostatních, jenom ne ozbrojených složek. Týká se jich to, týká, fakt jsem si to šla ověřit.

Ale máte pravdu zase v tom - protože jsem spravedlivá - že se to nedává na celý počet neobsazených míst, ale vždy - jak za mě, pravděpodobně i za vás, to já už nevím, ale budu mluvit za sebe - vždy tam byla nějaká dohoda na jednání - to je právě důležité, to jednání o rozpočtu - kolik oni v reálném roce budou schopni obsadit. Takže se jim rozhodně nedoplácelo do 40 000 počtu policistů, ale tak, jak jsme se dohodli - budeme schopni reálně obsadit tolik a tolik, na to dostali. Ale pak se to už řídí rozpočtovými pravidly, to znamená, tím krácením od druhého měsíce neobsazení a poskytování jenom peněz v prvním stupni. Tak to jsem jenom chtěla doplnit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. V tuto chvíli nemám avizovanou žádnou faktickou poznámku, takže je na řadě v obecné rozpravě pan poslanec Jan Richter.

Než mu předám slovo, tak si ještě dovolím přečíst omluvy: Tomáš Helebrant se omlouvá z pracovních důvodů od 17.30, dále Jílková Marie od 15.30 rodinné důvody, Jan Kubík od 16 hodin bez udání důvodu a Miroslav Zborovský od 15.20 pracovní důvody. Takže to byly omluvy.

Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych se zde pár slovy vyjádřil k novele státního rozpočtu na rok 2022, a to z pozice toho, že jako místopředseda podvýboru sportu Poslanecké sněmovny, zároveň místopředseda Fotbalové asociace, což znamená největšího svazu sportovních klubů v republice, a člověka, který je dnes a denně ve sportovním prostředí, mě nenechá nečinně koukat na to, jak sport a sportovní kluby jdou k likvidaci.

Poté, co sportovní kluby jen díky pomoci státu přežily epidemii koronaviru a s tím související útlum jejich činnosti, tak poté namísto jasné strategie financování přišlo rozpočtové provizorium, které zcela znemožnilo Národní sportovní agentuře vypisování nových dotačních titulů. To navíc přišlo ještě v době, kdy už inflace, a hlavně ceny energií začaly raketově stoupat.

Samozřejmě ceny energií v prvé řadě zasahují domácnosti, to víme asi všichni, tam by měla být primární pomoc na prvním místě. Ale zde, ani v tomto ohledu, vláda nedělá významné kroky. Ale pokud my nebudeme reagovat na prudký nárůst energií ve sportovním prostředí, tak se nám může stát, že do budoucna odepíšeme celou jednu generaci dětí, které máme, protože my potřebujeme v tělocvičnách svítit, potřebujeme v zimních halách vyrábět led, potřebujeme v bazénech ohřívat vodu a tak dále.

Tyto náklady, které teď jsou tak významně vysoké, jsou pro mnoho klubů likvidační. Ona může nastoupit cesta toho, že kluby budou chtít navýšit členské příspěvky od rodičů, ale dneska, když si na misku vah rodiče dají jídlo, dají si energie v domácnosti, nájmy a jiné věci, tak sport vytěsní a může se nám stát, že nám až o 50 % klesne počet dětí, které by do těch sportovních zařízení chodily, a s tím pak související jejich zdravý vývoj a tak dále.

Toto snížení se pak projevilo téměř výlučně ve formě zcela nepoměrného seškrtání dotaci na rozvoj a podporu sportu. Takže přesně z té podpory sportu, která tady dneska v té novele zrovna je, jde vlastně 500 milionů, které navrhujete na navýšení pro Národní sportovní agenturu, právě na provoz a údržbu. Tam je z toho alokovaných 385 milionů. Ale když se bavím se sportovním prostředím, a zejména s NSA, z těch 385 milionů, které jsou, už oni vyhlásili výzvu. Do minulého týdne byl jakýsi deadline, kam se přihlásilo v tuto chvíli 2 400 sportovních klubů. To ještě musím podotknout, že se to týká jenom sportovních klubů, které buď mají sportoviště ve svém majetku, anebo je to v majetku obce, státu, kraje. Ty kluby, které jsou v pronájmu u soukromých subjektů, neměly nárok na tuto dotaci a ani nemají, protože to by pak neuspokojili vůbec nikoho. Sešlo se, jak jsem říkal, 2 400 žádostí, které v loňském roce, když to tak porovnáme, se rovnaly cca 1 miliardě korun v požadavku právě na provoz a údržbu. Takže když to budeme srovnávat v letošních cenách s tím navýšením, tak se nebavíme o 1 miliardě v žádostech 2 400 žadatelů, ale o 3 miliardách.

Já už nechci dlouho k tomu hovořit, neboť se jedná o tu novelu. Něco připravím na pozměňovacích návrzích do druhého čtení, ale spíš se pak budu soustředit na rozpočet 2023, protože tam to může být úplně tak likvidační, že se můžeme dostat na šestinásobek energií a z miliardy roku 2021 jsme rázem na 6 miliardách, které by kluby a sportoviště potřebovaly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP