(16.00 hodin)
(pokračuje Jan Richter)

Já vím, že tam pan ministr, prostřednictvím paní předsedající, kroutí hlavou, ale já si ta čísla nevymýšlím, já jsem si ta čísla zjišťoval a s těmi kluby se potkávám. Ono to není jenom o energii, o samotné elektřině, o plynu, někteří jsou zastropovaní nebo zafixovaní do konce roku, ale máme tam dopravu, máme tam jiné věci s tím související, sportovní pomůcky a tak dále a tak dále. Takže tohle jenom tak mými slovy k novelizaci rozpočtu v kapitole Národní sportovní agentury. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, a to panem ministrem financí Zbyňkem Stanjurou. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já mám skoro pocit, že každý, kdo jedná s vládou, potřebuje nějakého stínového mluvčího z poslanců či poslankyň hnutí ANO. Tak tři věty: NSA chtěla 500 milionů, navrhl jsem vládě 500 milionů, vláda schválila 500 milionů. Tak nevím, kdo z NSA tady vámi jedná a stěžuje si. Co chtěli, to jsem navrhl a to vláda schválila. Tečka. Doufám, že to schválí i Sněmovna.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Koukám, že z místa se hlásí s faktickou poznámkou pan Jan Richter. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Pane ministře, já jsem vás nechtěl takto rozohnit, nicméně máte pravdu v tom, že ano, NSA na vás tlačila v červnu, v červenci, aby alespoň těch 500 milionů získala do navýšeného rozpočtu. Ale mezitím se dramaticky změnila situace. A já mluvím o tom, co to vlastně přináší dál, protože jak už tady bylo řečeno už při minulých jednáních jiných dnů, kdy vlastně kolegyně poslankyně z našich řad uváděla, že jí zvedli rázem zálohy na elektřinu z nějakých pěti, šesti tisíc na šestnáct, tak já tu zkušenost mám taky. Začal jsem v listopadu dva a půl, nejsem fixovaný, v květnu jsme dostali osm a dneska za měsíc jsem dostal šestnáct, aniž by se mě někdo ptal. A takto se neptají ani těch klubů nebo pronajímatelů, co to tam pronajímají sportovcům. Takže já mluvím o tom, co může nastat v situaci, pokud my se k tomu nebudeme chovat lépe, než se chováme. A váš rozpočet byl i na letošní rok snížený o 1,3 miliardy.

Zároveň použiji vaše slova, když jste před chvilkou srovnával to, jak se vlastně v jiných státech chovají k policistům nebo k vojákům v rámci svých rozpočtů. Tak já vám srovnám třeba srovnatelný stát, jako je Švýcarsko, Rakousko a Maďarsko, kdy Švýcarsko dává 30 miliard do sportu, Rakousko 20 a 25 Maďarsko. To jsou s námi srovnatelné země a my jsme tam za 4,6 miliardy plus 500 milionů teď v rámci novelizace státního rozpočtu, 5,1 miliardy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je s faktickou poznámkou přihlášen, je pan ministr financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já rozumím, že chcete všechny strašit. Neříkejte takové věci nebo nestrašte, anebo strašte, až se nestanou, tak přijďte a hluboce se omluvte. Takové: Představte si, když budou šestkrát, osmkrát dneska vyšší, to bude katastrofa. Ano, to bude katastrofa, kdyby to nastalo, to je pravda, ale to nenastane. Takže můžeme se strašit, ale podle mě tu nejsme od toho, abychom se strašili, abychom děsili občany, funkcionáře, kluby. Jak na mě NSA tlačila? Měli jsme jedno 26minutové jednání. Vy to popisujete, jak kdyby mlátili někde kladivem. Přišli, dali tabulky, probrali jsme. To je celý tlak, jedno pracovní jednání, necelých třicet minut. Jestli to bude tak, že na mě tlačili, no tak na mě tlačili a já jsem tlačil na ně těch třicet minut nebo dvacet šest. A říkám, s čím přišli oni, to jsem navrhl vládě a vláda to schválila, ani míň, ani víc. Tak nevím. Můžeme se strašit černými scénáři, ještě černějšími scénáři, ještě horšími, ale my jsme ve Sněmovně k tomu, ne abychom tu strašili, ale abychom těm scénářům zabránili. Tak se přestaňme strašit, už tady strašíme od minulého týdne každý den. 1 000 eur, spotová cena na burze. No, to je pravdivá informace. Víte, kolik se prodalo v Evropě na burze elektřiny ten den za 1 000 eur? Musíme si to říct, abychom měli kontext: 2 megawatthodiny, v celé Evropě. To je roční spotřeba jednoho menšího bytu v České republice. Ale v panice a ve strašení každý začal přepočítávat. A kdyby zůstala cena 1 000 eur za megawatthodinu, znamená to zvýšení pro každého zákazníka o 648 %. Tak ale nikam nedojdeme. Podle mě je důležitá i cena s tím objemem. Co to je za informace, že za 2 megawatthodiny? Dneska jsem četl docela dobrý příklad, že když všechno stojí korunu a někdo prodá za 500 (Předsedající: Pane ministře, čas!), pak budeme si říkat, že všechno bylo za 500. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Nyní mám avizovanou z místa faktickou poznámku, pan poslanec Jan Richter. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za vaše vysvětlení a budu doufat, že jak to říkáte, že to bude optimistické, ale váš optimismus já úplně nesdílím. V roce 2021, to jsem tady říkal, bylo na provoz a údržbu 500 milionů a byl tam převis žádostí na miliardu, a to ještě zdaleka nebyla ta energie tam, kde je dneska. Dneska je tam 2 400 žádostí, z toho jsou vyjmuté kluby, které mají nájemné nebo si pronajímají sportoviště od soukromých subjektů. Ty tam vůbec nejsou a těch je taky spousta. A dneska je tam 2 400 žádostí, a když to přepočítáme jednoduše, jak to může vypadat, tak to jsou až 3 miliardy, a mají tam dneska 385 milionů. Nic víc já jsem neřekl, na to nepotřebuji ani tu NSA.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je s faktickou poznámkou přihlášen, je pan ministr financí. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Je to takový nerovný zápas, ale já to vydržím. Vy se vždycky na mě vystřídáte s připomínkami k jednomu bodu a jdete fuč, ale já dostanu dalšího. Mně to ale vůbec nevadí. Vy to říkáte, jako by vláda vyjmula ty kluby. Vy jste jmenovali šéfa NSA. Pokud udělal nějakou výzvu špatně, někoho vyjmul, tak si stěžujte na toho, kdo to udělal. My jsme se nerozhodovali o tom, jestli nějaké kluby z nějakého programu vyndáme, nebo ne, to není ani naše pravomoc. No, můžete se chytat za hlavu. Tak proč to tady vůbec vykládáte, když to vláda - žádná vláda to nemůže ovlivnit, jak je ten program NSA vypsaný. Nebo ano? No, nemůže. Tak proč tady tím ztrácíme čas? A s tím šetřením a strašením.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Z místa avizovaná faktická Jan Richter, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. Já tedy se zeptám, kdo to NSA řídí, to já teď asi nevím. A já jsem nestrašil tím... nebo že NSA nastavila pravidla na to, že vyřadila nějaké kluby. Ona dostala, tak malý objem peněz na to má, že musela nějaká opatření udělat. Ale protože dneska nejsme schopni transparentně řešit to, že soukromý vlastník pozemku si může dát cenu, jakoukoli chce, tím pádem může dostávat do daleko většího klinče sportovní klub a o to víc by žádali peněz, tak z nějakého důvodu opatrnosti vyřadili tyto kluby, jestli mi rozumíte, a dostávají to pouze ty kluby, které jsou v nájmu buď v obecních sportovištích, státních anebo v krajských subjektech, takže takhle je to nastavené. To, že oni to vyhlásili, to udělali všechno správně, ale aby bylo uspokojeno sportovní prostředí, je potřeba navýšit. My jsme měli za naší vlády v rozpočtu 11,5 miliardy, vy jste to stáhli na 4,6 miliardy, tak bohužel těch necelých 7 miliard chybí. To je všechno, děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan ministr financí. Pane ministře?

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Vzpomeňme si na hlasování o vzniku NSA. Sehnali jste přesně 101 hlas a vyšlo vám to. A vy, který jste byl pro, se mě ptáte, kdo tu agenturu řídí? Vy to nevíte? Proč se mě ptáte? Vy jste pro to hlasovali, já jsem byl proti. Všechna rizika vzniku agentury se ukázala jako oprávněná. No, řídí ji šéf NSA, tečka, nikdo jiný, takhle je to napsané. Tak proč se mě na to ptáte, když jste pro ten zákon hlasoval? Já tomu vlastně vůbec nerozumím. Já jsem vám řekl, že kolik požádali, tolik dostali. 11 miliard - PR Andreje Babiše. Můžete nám říct, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, kolik z těch 11 miliard NSA loni proinvestovala, kolik bylo závazků a kolik zůstalo jen tak volně jako PR, že nemáme číslo? Prosím, můžete nám to sdělit?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času.

Já ještě - nechtěla jsem vstupovat do těch faktických - mám tady avizováno, že pan poslanec Oldřich Černý ruší svoji omluvu, kterou měl do 16.30. A pak tady mám ještě jednu omluvu, a to paní Helena Válková se omlouvá od 16 hodin z pracovních důvodů.

Mezitím se tady objevila jedna faktická, se kterou se hlásí pan poslanec Karel Haas. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Já jenom poznámku k NSA, věřím, že bude naprosto konstruktivní. Ve Sněmovně již je připravena novela, je podána, je projednána na straně vlády, má stanovisko vlády neutrální. Je podána novela, která by měla - já ji nazývám organizačně-funkční novela zákona o podpoře sportu - která by měla napravit některé organizačně-funkční nedostatky na straně NSA. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP