(16.10 hodin)
(pokračuje Karel Haas)

Věřím, že ta novela projde průřezově. Projednávali jsme ji, a to zase doufám, že kolegové potvrdí, projednávali jsme ji, byl jsem u toho osobně, jak s kolegy z opozice v červnu, projednávali jsme ji jak s kolegy z SPD, tak s kolegy z hnutí ANO, kteří mají ve své gesci sport. Takže to je taková řekl bych konstruktivní poznámka k NSA. Věřím, že NSA bude od příštího roku změněna způsobem, který bude průřezově přijatý touto Sněmovnou, tak, aby vznikl třeba dozorčí orgán v NSA, který tam dneska chybí, aby řekněme monokratická struktura NSA, kdy je NSA řízena skutečně jedním člověkem, to je ústřední orgán státní správy řízený jediným člověkem, aby byl nahrazen kolektivním řídicím orgánem. Podle selskorozumové úvahy víc hlav víc ví a nepochybně nejlepší řešení ve světě, v životě vznikají z konkurence více názorů.

Děkuju naopak kolegům, mezi nimi byl i cenný kolega Richter, prostřednictvím paní předsedající, že jsme absolvovali dvě velmi věcná osobní jednání s kolegy z hnutí ANO, to tady podepisuji, v červnu. Absolvovali jsme jednání s kolegy z klubu SPD. Tolik jenom na doplnění k NSA. Děkuju mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je pan poslanec Robert Stržínek. A mám avizováno z místa ještě, že se hlásí Jan Richter. Tak pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji, paní předsedající, já budu rychlý. Tady pan Stanjura napadá všechny mé kolegy s tím, že nemají pravdu, a říká, že za 1 000 eur se prodaly pouhopouhé 2 megawatthodiny. Pane ministře, nemáte pravdu. Když se dívám na komoditní burzu Kladno, kde my jako obce často obchodujeme, tak za tu nejhorší cenu, což je 1 000 eur v přepočtu 24 701 kurz, se 29. 8. zobchodovalo 12 400 megawatthodin za cenu 306 milionů korun. Takže to číslo, které jste řekl, bylo buďto z úplně jiné burzy, nebo z jiných dat, ale za tuto cenu se obchodovalo, a to v řádech milionů korun. Na trhu OTE, který je výchozí pro Českou republiku, se také zobchodovalo násobně více než 2 megawatthodiny, takže, prosím vás, zjistěte si správná čísla, případně řekněte, kde se ty 2 megawatthodiny prodaly, protože na těchto trzích byly jiné obchody.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo je faktickou poznámkou přihlášen - musím brát faktickou poznámku, kdo je přihlášen, to znamená, že v tuto chvíli je řádně přihlášen pan ministr financí, ten má přednost, pak teprve je přihláška z místa. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nemám sem tablet ani počítač, nebudu číst tabulky; bylo to na burze v Lipsku, na tom, kde každý druhý takzvaný energetický expert říká, je třeba okamžitě odejít z burzy v Lipsku. Takže v Lipsku 2 megawatthodiny, jsou to údaje z evropského tisku. To je celé. No, jestli někdo kupoval za 1 000 eur, tak je blázen, to mu říkám rovnou. To bych zjistil, kdo to koupil, a z těch firem, z těch institucí bych je vyhnal.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Teď je přihlášen z místa pan poslanec Jan Richter. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji, já jenom prostřednictvím vás, paní předsedající, k panu Haasovi. Ano, máte pravdu ve všem, co jste řekl. Jednali jsme o tom, řeší se zákon o NSA a tak dále a tak dále. Ale bože, to neřeší ty finance, o kterých já tady mluvím. Já mluvím o těch financích jenom. Já jsem na pana ministra apeloval tady s ohledem finance. NSA struktura, fungování, tady to, tam můžeme mít na to různé názory. To všechno víme, to jsme si řekli. Ale nikdo neřeší na konci příběhu ty finance, protože ty jsou pro ty kluby důležité. A jestli je rozděluje Franta, nebo Pepa je ve finále úplně jedno, ale musí tam ty peníze být.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Další, kdo se hlásí s faktickou poznámkou, je pan poslanec Karel Haas. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo. Tak ještě k těm financím. Prosím vás, mohu na sto procent potvrdit, ta schůzka skutečně proběhla, že Ministerstvo financí, dokonce ani ne pan ministr, protože to není jeho pravomoc, Ministerstvo financí přidělilo v rozpočtu, ve státním rozpočtu na rok 2022 kapitole NSA 362 tu částku, kterou sportovní reprezentace u pana ministra projednávala. To mohu potvrdit, toto jednání proběhlo. Taky to ode mě zástupci sportovního prostředí slyšeli, že jejich kritika letošní částky, a já jako celoživotní sportovec podepisuji, já nad ní jsem taky smutný, ale byla to částka jedna ze tří variantních, se kterou přišli zástupci sportovního prostředí za panem ministrem financí při projednávání státního rozpočtu na rok 2022. To je fakt, to je objektivní skutečnost. Můžete si ověřit u zástupců sportovního prostředí.

A druhá věc, to, že vláda na sport nezapomíná, tak se podívejte na rozhodnutí vlády ze 17. srpna, nebo teď mě nechytejte za slovo, kdy v srpnu v druhé polovině jednala vláda a vláda navýšila rozpočet nebo navrhla navýšit rozpočet NSA o částku 500 milionů korun. V důvodové zprávě je jasně uvedeno, primárně na krytí provozních výdajů sportovních organizací, to znamená spolků, klubů a tak dále. Za b) menší část tady z toho řeknu doplnění rozpočtu NSA má jít na významné sportovní akce, kterých se zhruba dvě třetiny nemohly podpořit z původního rozpočtu NSA. Jinými slovy, řekl bych, že vláda, viz toto srpnové rozhodnutí vlády, sport bedlivě sleduje a finanční toky nebo finanční situaci ve sportu sleduje a reaguje na ni, jinak by toto srpnové rozhodnutí vlády neproběhlo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. V tuto chvíli nemám avizovanou další faktickou poznámku, vracíme se do rozpravy a mohu předat slovo paní poslankyni paní Kláře Dostálové. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Já vám děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, nacházíme se v krizi, to asi není překvapující informace pro nikoho. Tato krize má množství podob. Souvisí jak se situací na Ukrajině, ale taktéž se zdražováním, které je pro české občany extrémní, a není vyvolaná čistou situací na Ukrajině. Máme tu také krizi v oblasti bydlení, máme tu krizi společenskou, kde desítky a stovky tisíc občanů mají existenční problémy, bojí se o svou budoucnost. Předložená novela státního rozpočtu, kterou dnes projednáváme, by měla reagovat na výše zmíněné problémy, řešit aktuální situaci, pomáhat občanům a firmám, stát na jejich straně. Bohužel však mám pocit, že tomu tak není, že pětikoalice na občany a firmy zapomněla.

Současná vláda má oproti nám, když jsme měli covidovou situaci, několik makroekonomických výhod a je potřeba si je tady připomenout. Jednak máme stále nejnižší nezaměstnanost ze zemí Evropské unie, kterou se nám podařilo udržet v době pandemie. Stále máme predikovaný hospodářský růst na rozdíl od doby pandemie, kdy v důsledku bezprecedentní situace ekonomika klesala. Ale hlavně, vládní pětikoalice má desítky miliard nových inflačních příjmů, které může použít na pomoc nebo záchranu českých domácností a firem. Rozdíl mezi původním návrhem rozpočtu, na kterém jsem se ještě podílela také já za kapitolu Ministerstva pro místní rozvoj, a aktuální novelou státního rozpočtu je na příjmové stránce 127,2 miliardy korun. Příjmy státu rostou v mnoha oblastech, rostou daňové příjmy, roste dividenda ČEZu a v důsledku růstu ceny dřeva se hospodářský výsledek Lesy České republiky přesouvá ze ztráty do zisku ve výši 4 miliard korun.

Roste také podíl na clu a kapitálové příjmy Ministerstva financí o 1 miliardu korun. Máme peníze z Evropské unie, a to v rekordním objemu, který tady doposud ještě nebyl. Všechny tyto prostředky by okamžitě měly být použity na pomoc českým domácnostem a českým firmám. Uvedu příklad z mého oboru. Cestovní ruch byl odvětvím, které mimořádně zasáhla pandemie. Po této ráně si musíme také přiznat, že změna globální politické situace také zasáhne český turismus jako takový. Asociace hotelů a restaurací České republiky opakovaně apelovala na vládu, aby využila dočasného krizového rámce, který schválila Evropská komise na podporu podnikatelů. Zdůrazňuji, že pokud budeme usilovat jenom o celounijní řešení, pak tento proces bude ještě poměrně zdlouhavý. V současné době totiž ceny elektrické energie pro hoteliéry představují až desetinásobek cen z konce minulého roku. Konkrétních příkladů bych zde mohla uvést mnoho. Pro příklad: hotel o 60 pokojích, který podle Asociace hotelů a restaurací z původních 80 000 korun měsíčně za energie očekává vyúčtování ve výši 800 000 korun za energie měsíčně. To vyvolává samozřejmě mezi podnikateli paniku. Já se musím logicky zeptat: když v době velké krize, v době pandemie, Ministerstvo pro místní rozvoj na podporu cestovního ruchu - pouze Ministerstvo pro místní rozvoj, nehovořím o kompenzačních bonusech a tak dále - jenom z MMR na podporu ubytovacích kapacit, lázní, průvodců, kempů a tak dále dalo 8 miliard korun, a v návrhu rozpočtu, který dnes projednáváme, je na podporu cestovního ruchu 50 milionů - tak to si myslím, že nemůžete myslet vážně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP