(12.00 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

A když se bavíme - nejsem ani doktor, nerozumím medicíně - a tady bych se zase bohužel musel ohradit nebo vyjádřit ke kolegovi Nacherovi. No, tady máme typický jeho dvojí metr. Tak u některých témat prolomení některých konvencí vadí, velmi vadí, nebudeme je prolamovat, nebudu to téma vytahovat, a u jiných témat, jako je toto, prolomení konvencí, to znamená té nuly, nevadí. Tak to je dvojí metr - ukázka. Děkuji. (Potlesk poslanců v levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Po panu poslanci Králíčkovi vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Brabec. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, myslím si, že tady z těch projevů je krásně vidět, že skutečně všechny strany a hnutí mají pravděpodobně volné hlasování, protože to by jinak skončilo strašným rozvalem v klubech, a možná i fyzicky. Já musím říct, že já taky souhlasím s myšlenkou, kterou tady řekla myslím Jana Pastuchová, Berenika Peštová a další. Mě by zajímalo, jestli skutečně ti, kteří dneska hájí nějakou tu dovolenou hladinu na vodě, jestli by ji opravdu úplně stejně hájili na kole nebo na sjezdovce. A to je důležité, aby to skutečně takhle řekli. Protože já si opravdu myslím, že to není nějaká zásadně jiná situace.

Patrik Nacher mě pobavil, to byla štěpná myšlenka tady, já se k tomu určitě hlásím taky. Klidně si dejchnu. Mám tedy pocit, že některé ty projevy - nemyslím dneska, ale obecně - nejde ani za střízliva poslouchat. (Potlesk různých poslanců.) A to myslím, že i veřejnost mi někdy potvrdí. Ale k tomu se strašně rád přidám. Víte, že jsme vždycky, někdy jsme napadáni jako Sněmovna, že bychom si měli dýchat. Tak ano, k tomu se hlásím. A je otázka, jestli naše projevy můžou... jsou brány jako nějaká zbraň hromadného ničení, která může způsobit to, jako když člověk prostě třeba se napije na kole a pak způsobí dopravní nehodu. Ale nechci to zlehčovat, protože si myslím, že to téma je docela vážné. Ale pro mě je důležité, jestli ti, kteří tady dneska skutečně plédují pro povolený limit v případě lodi, nějakého malého plavidla, na raftu, na pramici či na něčem jiném, na kánoi, tak jestli stejně by to udělali... Protože pak by to byla ta svoboda proti tomu paternalismu, o kterém hovoří pan místopředseda Skopeček - zda by to udělali i v těch ostatních sportech. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Váš čas vypršel. Děkuji. Nyní je přihlášen pan místopředseda Skopeček s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já ještě reaguji na paní poslankyni Ožanovou z té prvotní diskuse. Když už na sebe reagujeme, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, tak se poslouchejme. Já jsem přece nevyzýval ke svobodě chlastat. Jestliže se bavíme o 0,5 promile v krvi, tak si myslím, že adjektivum chlastat k tomu nepatří a že to je spíše pro obveselení tady sálu. To je jedna věc.

A já jsem nemluvil o svobodě chlastat nebo pít nebo mít 0,5. Já jsem mluvil o svobodě člověka sám si zvážit bez toho, aniž mu to stát diktuje, jestli bude pít, nebo nebude pít, jestli si dá jedno pivo, nebo nedá, jestli na tu loď půjde bez piva, nebo s jedním pivem a jestli za to případné nějaké pochybení nebo škodu, kterou způsobí, ponese zodpovědnost. Já si myslím, že je lepší nechat lidem tu svobodu, aby si za tu zodpovědnost odpovídali. Já jsem také ve svém příspěvku přece nemluvil o žádné svobodě chlastání bez odpovědnosti. Já jsem ve svém vystoupení zdůraznil, že vedle toho, že člověk si může dát to jedno pivo, tak se z něj nesnímá odpovědnost, nesnímá se z něj ani v jiných situacích, a že tu odpovědnost jsem klidně za tu svobodu jednání schopen posílit. A mluvil jsem o tom větším příspěvku člověka, který něco způsobí pod vlivem alkoholu - třeba na zdravotní péči, která pak stojí všechny, kteří mu na tu léčbu přispívají.

Takže, prosím, poslouchejme se. Vy jste mluvila o něčem, že byla podpásovka. Jestli byla něco podpásovka, tak vaše reakce na mě, protože nic, proti čemu jste se vy vymezovala, jsem já ve svém vystoupení neřekl.

Kolegovi Králíčkovi děkuji za označení liberál. Ještě kdyby k tomu přidal adjektivum klasický, tak by to bylo lepší, protože dneska ten termín už si krade pro sebe leckdo s úplně jinými politickými názory.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan předseda Výborný a následuje pan poslanec Nacher. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já je snad ani nevyužiji. Já jsem chtěl - málokdy se to stane - ale vyjádřit to, že souhlasím přesně s tím, co říkal pan kolega Králíček. Naprosto jednoznačně děkuji, lépe bych to možná neřekl.

Ale chtěl jsem ještě krátký komentář k tomu, co říkal kolega Nacher a možná někteří další. A já vím, že on to takhle nemyslel. Ale opravdu tady nevytvářejme představu, že tady sedí 200 poslanců, kteří nejsou schopni za tento pult a za tento mikrofon dojít bez skleničky piva nebo tvrdého alkoholu nebo něco podobného. Fakt to tak není. Já si dám k obědu Birell, a dokud neskončí jednání Sněmovny, tak se taky nenapiji. Tak to má být. Ale nechť si o tom rozhoduje každý z nás. A prosím, nevytvářejme tady takovou představu, že tady sedí 200 alkoholiků. Opravdu to tak není. Jakkoliv vím, že to kolega Nacher takto nemyslel.

A na závěr prosba, prosím pěkně: ta debata je tady jak přes kopírák z minulého volebního období. Kdybychom vytáhli stenozáznam, tak to jsou opravdu Ctrl+C, Ctrl+V. A já mám pocit, jakkoliv neupírám právo tady vést jakékoliv debaty a o čemkoliv, že se opravdu tady točíme v kruhu nebo ve víru, jak tady někdo říkal. Skutečně, nepřesvědčíme se v této věci. Kdybychom dokázali reakce už racionalizovat a posunout se dál, aby se dostalo i na další důležité zákony - o léčivech, státní službě a další - myslím, že by nám to všem prospělo. Nepřesvědčíme se. Zaznívají tady stále stejné argumenty. Je to napříč kluby. Respektujme to. Já taky budu respektovat ten výsledek, jakkoliv budu hlasovat. A pojďme prosím pokud možno dál. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní chce s faktickou poznámkou reagovat pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, budu také racionální. Musím říct, že to je asi první pozměňovací návrh v historii, který boří stará přátelství a vytváří přátelství nová. (Smích v sále. Potlesk několika poslanců.) Takže v tom případě už jsem se vyčerpal svými argumenty. Jsem rád, že to kolega Výborný popsal, tak jak já jsem to skutečně nemyslel, nebo že nereagoval na to, co mi říkal původně.

A já tedy pro tuto chvíli, abychom ta další přátelství nebořili, tak opustím sál a vrátím se až na samotné hlasování. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Ožanová je další s faktickou poznámkou. Připraví se pan poslanec Hofmann. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní předsedkyně, zkusím kolegovi Munzarovi slíbit, že je to skutečně naposledy. Nicméně asi udělám totéž, co kolega Nacher, protože to bude asi jednodušší pro všechny. Ale můžu říct, že pan místopředseda, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, vlastně jak já jsem pochopila, co on řekl? On řekl: Jenom ti, co budou hlasovat pro toho 0,5 promile, jsou pro svobodu lidí. Proto jsem tak prudce vystartovala. Možná vy jste to tak nepochopil. Já jsem to z vašeho projevu takto pochopila, a proto jsem byla tak ostrá, protože já se domnívám, že když mám jiný názor, ještě to neznamená, že jsem proti svobodě lidí. Poprosím vás, považuji i tuto vaši reakci za neadekvátní. Možná bychom si to měli potom poslechnout, co jsme kdo řekli, a potom to někde jinde u toho piva probrat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Hofmann.

 

Poslanec Jan Hofmann: Dobrý den, dámy a pánové. Jenom bych si dovolil takovou poznámku. Bavíme se tady o bezpečnosti na vodách a o lodích bez strojního pohonu. Jenom takový příklad v Chorvatsku. Já jsem námořní jachtař. Nevím, jestli moře je bezpečnější než řeka, nebo není. Já si myslím, že asi úplně není. Nicméně v pobřežních vodách Chorvatska je povoleno 0,5 promile alkoholu pro řízení jachty, a tím myslíme jachtu do 24 metrů délky lodi. Takže vám normálně povolí jako kapitánovi řídit 24metrovou loď s 0,5 promile. A je to všechno v pořádku. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Vracíme se zpátky do rozpravy.

Než pan Lochman přistoupí k pultíku, ještě načtu omluvy, které mezitím přišly. Eva Decroix se omlouvá z pracovních důvodů z celého jednacího dne. Tomio Okamura se omlouvá od 11.40 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Petr Fiala se omlouvá od 11 hodin z pracovních důvodů a Mikuláš Bek se omlouvá z celého jednacího dne bez udání důvodu.

A nyní poprosím pana poslance Lochmana, aby se ujal slova. (Reakce v sále.) Ten už mluvil a nesmazal ho někdo přede mnou? Chápu to správně? (Reakce v sále.) Ano, já jsem převzala řízení. Takže je to tak. Pan poslanec už hovořil. A nyní je připraven pan poslanec Berki, který se dostává ke slovu. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP