(11.50 hodin)
(pokračuje Zuzana Ožanová)

Já jsem slíbila kolegovi Munzarovi, že nebudu vystupovat, pokud nebudu k tomu donucena. Já jsem se cítila tímto příspěvkem donucena vystoupit. Kolegovi slibuji, že se pokusím už nevystupovat, ale neručím, protože pro mě to citlivá otázka. A promiňte, já se domnívám, prostě mám pouze jiný názor, ale to neznamená, že popírám svobodu lidí! To opravdu bych nechtěla už příště tady slyšet v této Sněmovně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky.

Chtěla bych také požádat všechny poslance a poslankyně, byť vím, že se tady hovoří, určitě diskuse je na místě, ale přesto bych chtěla vás požádat o klid, když řečníci hovoří.

V tuto chvíli bych poprosila, aby přišel k řečnickému pultu pan poslanec Patrik Nacher, připraví se Berenika Peštová, Nina Nováková a Bohuslav Svoboda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak, dámy a pánové, nevím, já se pokusím naposled, ale neberte to jako příslib, protože třeba mě někdo vyprovokuje, že zase vystoupím.

Já bych chtěl reagovat na svoji ctěnou kolegyni Janu Pastuchovou o sbírání politických bodů, protože aby to tady nezůstalo. To není pravda, protože pod tím návrhem jsou podepsáni zástupci všech nebo skoro všech poslaneckých klubů. To znamená, tohleto jde opravdu napříč, jak tady bylo řečeno. Kolega Munzar to jenom prostě oběhl a podepsali se tam poslanci ze všech poslaneckých klubů, kteří mají stejný názor.

Pokud jde jinak o alkohol, já už tedy nevím, jakým způsobem argumentovat. Mám pocit, že už se točíme trochu ve vodním víru, abych tak použil nějakou terminologii. Takže bych možná pro kolegy, kteří pro to nebudou hlasovat, tak by možná, že bychom tady zavedli, abychom šli sami příkladem, že by tady byly nějaké alkohol tester a ten, kdo tady neprojde přes nulu, tak by měl zakázáno mluvit na mikrofon. Když už tedy nařizujeme to, co mají dělat lidé venku, tak abychom se tím řídili i sami, protože i tohleto - já jsem první, kdo... já jsem pro (Na ohlasy ze sálu.), tak i tohle totiž, my jdeme příkladem. A když se tady furt různě špičkují lidé, kdo pil, nepil, a pak jde k mikrofonu, a pak zároveň těm lidem zakazujeme, aby si dali jedno pivo po obědě a za dvě hodiny nato šli někam na loď, tak v té chvíli ti lidé to nemusí dodržovat i třeba proto, že nemají dobré příklady. Takže poprosím všechny, kteří budou hlasovat proti tomu pozměňovacímu návrhu, aby pak podpořili, já třeba s tou iniciativou jako abstinent tady přijdu, že jo, tak to bude důvěryhodné, že všichni, co budou pít, na mikrofon, tak tady budou do toho dýchat, a kdo nebude mít nula, tak bude mít zákaz mluvení na mikrofon. Děkuju. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky v tuto chvíli. Poprosím, aby přišla k řečnickému pultu paní poslankyně Berenika Peštová, připraví se Nina Nováková, Bohuslav Svoboda, Robert Králíček a Richard Brabec. Paní poslankyně...

Poprosím nejdříve, než vám zmáčknu dvouminutový limit, tak bych velmi požádala o klid v jednacím sále, pokud si něco potřebujete prosím vyřídit, běžte do předsálí! Tak já počkám, omlouvám se.

Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Teď vystupovat po mém předřečníkovi je opravdu složité. Já jsem chtěla spíš volně navázat na předřečníka, který tady hovořil předtím, pana místopředsedu Poslanecké sněmovny pana Skopečka. Říkám, já jsem se tady nepřela o tom, jestli 0,5 promile ano, nebo ne, ale spíš o tom, že to je nesystémové, protože opravdu, a to už tady řekla i kolegyně Pastuchová, prostřednictvím paní předsedající, že teď máme vodáky, a jaký je rozdíl mezi těmi, co jezdí na kole? Všichni jezdíme na kole. Víte, že když je teplo, tak byste si to pivo rádi dali, takže je to nesystémové. Takže buď potom vezmete všem šmahem všechno, anebo prostě zbytečně vyseparovávat jeden sektor, to znamená jenom vodáky, se mi opravdu zdá, že to je takové to populistické: teď pomůžeme vodákům. Ale jsou tady kolaři, jsou tady ti, co jezdí na sjezdovkách, je vám zima, chcete si dát třeba jenom na zahřátí grog nebo něco, že jo, tak taky je to špatně. A je to špatně, nebo to špatně není.

Ale já, co jsem vystupovala předtím a na co jste mi nikdo neodpověděli: co se stane tehdy jestliže ten člověk opravdu bude do toho promile, do těch 0,5 promile a nezpůsobí, není viníkem, je pouze účastníkem. Jestli naše... no ne, on bude brán, protože má v sobě do 0,5 promile, tak pojišťovna mu nic nezaplatí, a tak to je prostě. Ale rozumíte, vy na jednu stranu něco, vy to otevřete, ale na druhou stranu pojišťovna na něj bude koukat jako na viníka, i když viníkem není. Takže co si pomůžeme?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další faktická poznámka, paní poslankyně Nováková Nina. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, vážený pane předsedající, dámy a pánové. Trochu mě mrzí, že když tady mluvíme, a je to napříč Sněmovnou, neposloucháme, co říká ministr, protože ministr jasně zdůraznil, že jsou dvě věci, jedna je zákaz požívání alkoholu a tak dále, a potom jasná pravidla, když se něco stane a hledá se ten, kdo věc zavinil nebo nezavinil. Já nejsem ani zapřisáhlý odpůrce alkoholu, ale velmi mě mrzí, když jinak moje oblíbená paní poslankyně Ožanová mluví o tom, že když my se tady bavíme o nějakém požití alkoholu v malém množství, že používá takové výrazy, jako že někdo chlastá. On svět není o tom, že je někdo zapřisáhlý abstinent, možná také ze zdravotních důvodů, a na druhé straně je někdo, kdo chlastá. Tady už se to zkoušelo v předminulém volebním období, že byl zákaz alkoholu, a víme, jak to v praxi probíhalo.

Prosím, abychom nebyli pokrytci, abychom poslouchali, jak to vysvětluje ministr, a za sebe podpořím ten pozměňovací návrh, který je napříč politickým spektrem, pozměňovací návrh, pod nímž je podepsán pan poslanec Munzar. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Svoboda. (Hluk a neklid v sále.)

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Jak to říká Patrik Nacher, já už jsem nechtěl vystupovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Prosím, kolegyně, kolegové, abyste se utišili, ať pan poslanec může vystoupit.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Já už jsem nechtěl vystupovat, ale vystoupit musím, protože se bavíme o věci, která má své jasné medicínské specifikace. Pojem "chlastá" a "ožralý" do té specifikace vlastně nepatří, my to v medicíně říkáme jinak, jemněji, slušněji, ale znamená to prostě jistou míru výše alkoholu. V úplné teorii alkoholik je každý, kdo denně vypije jedno pivo. Je to větší alkoholik než ten, kdo se jednou za týden ožere, jak tady zaznívalo. Já bych byl velmi rád, kdybychom začali mluvit prostě reálně. Hovoříme o tom, že lidé, kteří vypijí jedno pivo, nemají z medicínského hlediska žádnou újmu své soudnosti a rozhodli se k tomu, je to jejich rozhodnutí, a v případě, že způsobí nehodu, postihování budou stejně jako ti, co nemají vůbec nic. To je to, co tady teď řešíme, a znovu říkám, je to medicínský pojem, který je jasně definovaný, a vy tady směšujete dvě naprosto rozdílné věci, které jsou nesrovnatelné. Je nesrovnatelné vypít jedno pivo a je nesrovnatelné vypít litr tvrdé kořalky. Má to různé medicínské názvy, má to různé dopady a není to věc, o které tady v tuto chvíli hovoříme, protože do toho zavádíte něco, co není stav po vypití jednoho piva. To je naprosto rozdílná věc, věcně to nemá nic společného, medicínsky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Králíček. Já předtím jenom řeknu, že pan poslanec Zuna ruší svoji odpolední omluvu. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane předsedající, já bych chtěl reagovat v těch dvou minutách na několik svých předřečníků, včetně vás tedy. Mně se líbí, jak naši největší liberálové jako kolega Nacher, jako kolega pan předsedající, jak tady říkají nebo škatulkují. Pan místopředseda Skopeček řekl, že pokud nesouhlasím s pozměňovákem, neuznávám svobodu a tak dále a tak dále, a pan Nacher zase, pokud nebudeme souhlasit s tím pozměňovákem, tak tady nemůžeme pít a budeme chodit dejchat. Tak na jednu stranu jste liberálové, ale na druhou stranu, když s vámi někdo nesouhlasí, tak hned nějaký trest nebo škatulkování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP