(14.40 hodin)
(pokračuje Ivan Bartoš)

Prosím tedy, přijměme tento zákon, projednejme ho, splňme implementační povinnost a máme další roky na to, abychom v případě podporu nízkoemisních vozidel ještě dále systematicky lépe řešili. Takže pokud se ten zákon nepodaří projednat dnes - a on je zařazen na programu, proto prosím, aby nikdo nezdržoval směrem k tomuto zákonu - tak budu samozřejmě usilovat o jeho doprojednání v nejbližším možném termínu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Já už neeviduji další přihlášku. Ještě tady je nevyužitá přihláška s přednostním právem pana předsedy Bendy, který ji stahuje.

Přivolala jsem kolegyně a kolegy z předsálí, abychom mohli hlasovat navržené změny pořadu schůze.

Než všichni dorazí, načtu ještě došlé omluvy. Bělor Roman se omlouvá od 14 hodin do 14.25 hodin z pracovních důvodů, Bernard Josef od 15 do 19 z pracovních důvodů, Stržínek Robert od 18 hodin do 23.45 z pracovních důvodů, Válková Helena od 14.30 do 15.30 z pracovních důvodů, Voborská Milada z celého jednacího dne z osobních důvodů a Zlínský Vladimír od 14.30 do 16.30 z pracovních důvodů.

Eviduji zájem o odhlášení, proto vás odhlašuji a prosím, abyste se opětovně přihlásili svými kartami.

Zaznělo tady hned několik návrhů na změnu pořadu schůze, nicméně nejdříve bychom hlasovali o návrzích z grémia. Návrhy z grémia jsem zde už uváděla. Ptám se, zda je zájem, abych je četla ještě znovu?

 

Pokud nikoho nevidím, že by chtěl, abych je četla znovu, tak věřím, že víme, o čem hlasujeme.

A já tedy zahajuji hlasování o návrzích z grémia, jak byly dohodnuty. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 85 přihlášeno 144 přítomných, pro všech 144. Návrh byl přijat.

 

Následují tyto návrhy, tak jak byly předneseny, je budu číst. Pan předseda Okamura navrhuje zařazení nového bodu, a to pod tímto názvem: Zastropování cen elektřiny a plynu, kdy vláda den po volbách opět podvedla občany. Nejdříve tedy hlasujeme zařazení bodu a až následně bychom hlasovali pevné zařazení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto nového bodu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? (Hluk v sále.)

hlasování číslo 86 přihlášeno 148 přítomných, pro 68, proti 76. Návrh byl zamítnut.

 

Nebudeme tedy hlasovat o pevném zařazení.

 

Taktéž pan předseda Okamura navrhuje další nový bod na toto jednání schůze, a to pod názvem Selhání ministra vnitra Víta Rakušana a Evropské unie v migrační vlně, snad jsem to nepopletla, ten název.

Zahajuji hlasování o zařazení tohoto nového bodu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 87 je přihlášeno 150 přítomných, pro 55, proti 80. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Juchelka navrhuje pevné předřazení bodu, který už je na schůzi zařazen. Jedná se o číslo bodu 82, sněmovní tisk 233, zákon o jednorázovém příspěvku, a navrhuje pevné zařazení na tento týden, pátek 30. 9., jako první bod.

Zahajuji hlasování o tomto pevném zařazení a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 88 je přihlášeno 150 přítomných, pro 70, proti 62. Návrh nebyl přijat.

 

Pan poslanec Aleš Juchelka navrhuje taktéž předřazení bodu 83, sněmovní tisk 234, což je zákon o státní sociální podpoře. Původně navrhoval jako pátek druhý bod, ale předpokládám, že tím, že neprošel první, tak jako první bod. Takže souhlasí pan poslanec jako navrhovatel.

Zahajuji hlasování o pevném zařazení tohoto bodu na pátek jakožto prvního bodu. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 89 je přihlášeno 150 přítomných, pro 68, proti 70. Návrh byl zamítnut.

 

Pan poslanec Marek Novák navrhuje taktéž pevné zařazení již zařazeného bodu, a to bodu číslo 86, sněmovní tisk 246. (Neustálý hluk v sále.) Kolegyně a kolegové, já vás prosím o ztišení! Prosím, abychom všichni vnímali, o čem budeme hlasovat.

 

Jedná se o zákon o ochraně zdraví před návykovými látkami a navrhuje jej zařadit dnes jako první bod po již pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 90 je přihlášeno 150 přítomných, pro 69, proti 74. Návrh byl zamítnut.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi změnami na návrh pořadu schůze. Pokud nikdo nenamítá, vidím, že to tak je, a tudíž přistoupíme k projednávání bodů. Jako první by měl být projednán bod číslo 10, ale až v 16 hodin. Nejdříve proto zahájíme bodem číslo 95, kdy se jedná o

 

95.
Návrh poslanců Karla Haase a dalších na vydání zákona, kterým se mění
zákon č. 115/2001 Sb., o podpoře sportu, ve znění pozdějších předpisů,
a některé další zákony
/sněmovní tisk 270/ - prvé čtení

Jde o sněmovní tisk 270 a jsme v prvém čtení. Stanovisko vlády bylo doručeno jako sněmovní tisk 270/1. Prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele pan poslanec Karel Haas, který už je připraven, proto mu předávám rovnou slovo. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, dovolte mi, abych za skupinu - dokonce řeknu skupinu průřezově napříč politickým spektrem, ne celým, ale jak z koaličního, tak z opozičního tábora - za skupinu poslanců uvedl návrh pod sněmovním tiskem 270, zjednodušeně, tak, jak předkladatel tomuto návrhu říkám, organizačně-funkční - ta slova podtrhuji - novely zákona o podpoře sportu.

Než se dostanu k představení, ke stručnému představení věcného obsahu návrhu, dvě důležité úvodní rámovací poznámky. První poznámka je k účelu a smyslu té novely. Novela vychází z toho, že rozhodně vůbec nějak nebortí stávající postavení NSA jako ústředního orgánu státní správy v oblasti sportu. Novela nemá za cíl nějakým způsobem postavení NSA narušit. Jinými slovy, podtrhuji v tomto smyslu slova stabilita. Vláda to koneckonců svou tiskovou zprávou deklarovala již na jaře směrem ke sportovnímu prostředí, takže ta slova stabilita podtrhuji.

Na druhou stranu, a to je jeden z účelů a smyslů novely, jsme si napříč politickým spektrem vědomi toho, že NSA by jako ústřední státní orgán pro oblast sportu mohla fungovat mnohem lépe, to znamená, tou novelou se rozumnou evolucí, nikoli revolucí, snažíme nastavit zejména - podtrhuji zase slovo zejména - lepší organizačně-funkční parametry, pravomoci, působnosti, orgánovou strukturu Národní sportovní agentury.

Ta druhá úvodní rámovací poznámka, kterou tady chci říct vlastně s poděkováním konstruktivně celé Poslanecké sněmovně a všem kolegům: Snažili jsme se tento sněmovní tisk, tuto novelu poctivě projednat se všemi poslaneckými kluby zastoupenými ve Sněmovně, to znamená i s opozičními, s kolegy z hnutí ANO, dedikovanými paní předsedkyní, jsme měli dvě osobní velmi dobrá, konstruktivní jednání. S kolegy z hnutí SPD jsme zase na základě řeknu určení vedení jejich poslaneckého klubu měli taktéž jednání a myslím si, že na principech té novely snad - věřím, že nebudu překvapen - existuje nějaká elementární průřezová shoda s tím, že debata nepochybně zcela rozumně může být o jednotlivých parametrech. Takže za tato projednání velmi děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP