(15.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych se ráda vyjádřila k předloženému návrhu novely zákona o podpoře sportu. Chtěla bych velmi poděkovat předkladateli panu poslanci Haasovi, jakým způsobem tady v tuto chvíli vystoupil a jakým způsobem podrobně představil novelu tohoto zákona, ale musím konstatovat, že mě v žádném případě nepřesvědčil, že v této době, kdy tady máme i energetickou krizi, kdy tady máme navyšování a velké ceny pohonných hmot, potravin a dalších, tak zda potřebuje v tuto chvíli Národní sportovní agentura, která tady byla zřízena, další místa a další placená místa. Nejsem o tom vůbec přesvědčena.

Měla jsem možnost působit v minulosti v Národní radě pro sport, která má 21 členů, a tito lidé tam pracují zadarmo. Jsou to odborníci, jsou to lidé, kteří mají co říci k jednotlivým návrhům, které tam pak předkládá předseda Národní sportovní agentury, místopředseda a další, kteří jsou každodenně v této Národní sportovní agentuře.

Když se podíváte na stanovisko vlády, která se k tomuto návrhu vyjadřovala, dala k tomu neutrální stanovisko a jasně řekla, že pokud bude zřízen další tento orgán - a vy předkládáte ve svém programovém prohlášení a neustále nám vyčítáte, že za naší vlády se navyšovala místa, placená místa a tak dále - v tuto chvíli tady přicházíte s tím, že budou další místa v Národní sportovní agentuře. Ten proces a rozhodování bude daleko složitější, protože i vláda se k tomu vyjádřila, a je to tady jasné, proto k tomu dala neutrální stanovisko, a myslí si i vláda, nebo respektive stanovisko vlády, že nastavení složitějšího systému může vést k obtížnějšímu rozhodování. To znamená, že budeme mít Národní radu pro sport, kde máme opravdu odborníky, kde máme zástupce Asociace krajů, Svazu měst a obcí. Všichni víme, že dneska v Národní radě pro sport je pan Štěpánek, Jaromír Jágr, pan Nedvěd, pan Kolář, a takhle bych mohla pokračovat, jsou tam samozřejmě zástupci ze všech možných sportů, kteří se opravdu ke všemu vyjadřují, a všichni to dělají zadarmo. Ten orgán se ustanovil a já si myslím, že byl funkční, tak já vůbec nechápu, proč v tuto chvíli, v této složité době se tady předloží novela zákona o sportu - myslím si tedy, že bychom tady měli řešit daleko důležitější v tuto chvíli zákony - který nám říká, že budeme mít pětičlennou radu v čele s předsedou, členy by jmenovala a odvolávala vláda na návrh premiéra, a ještě desetičlennou dozorčí radu.

Zároveň bych se chtěla zeptat předkladatelů, jestli k tomuto návrhu máte v tuto chvíli vyjádření právě odborníků Národní rady pro sport, která má 21 členů, velmi by mě to zajímalo. Chtěla bych se zeptat, jestli k tomu máte stanovisko Asociace krajů, Svazu měst a obcí, sdružení místních samospráv, nechci samozřejmě na nikoho zapomenout. Myslím si, že to je velmi důležité, protože dneska všichni víme, co se děje. Energie jdou nahoru, řada sportovních klubů končí, a já si myslím, že než dát finanční prostředky nějaké pětičlenné radě, tak já osobně bych je dala trenérům a dětem. Děkuju vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za vystoupení, a nyní je tedy řádně přihlášen pan poslanec Ondřej Babka, takže ho poprosím, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Já asi trošku navážu na moji předřečnici, nicméně mi asi v tuto chvíli taky dovolte poděkovat panu předkladateli. Ono se to hezky poslouchá, on do toho zákona určitě jde s dobrým úmyslem, stejně jako jeho ostatní kolegové. My jsme měli nějaká jednání. Důležité je asi zmínit, že my bychom sami od sebe nevyvolali v této době novelizaci struktury fungování NSA, a to ve smyslu toho, že sport má podle nás daleko jiné a vážnější problémy, než je právě struktura fungování Národní sportovní agentury. A samozřejmě asi můžeme přiznat porodní bolesti, které doprovázely vznik Národní sportovní agentury, že rozhodně není dokonalá a že to fungování má určité mouchy. Nicméně v době, kdy od velkých sportovních organizací zaznívá velká kritika této vlády za chabou podporu sportu, v době, kdy stále nedošlo k rozhodnutí, jaké sporty bude stát podporovat víc, kdy tedy nemáme hotovou prioritizaci sportu, v době, kdy je hlavně potřeba finančně a personálně podpořit programy, které jsou již nastavené Národní sportovní agenturou, a nalít do nich pořádné finanční prostředky, jinak - a to se stane - budou kluby a jejich sportoviště zanikat, v době, kdy sportovním klubům oproti minulému roku stouply náklady na provoz v průměru o více než 130 %, v době, kdy kvůli růstu cen energií už některé stadiony zavírají a rozpouštějí kluziště s tím, že už je neobnoví, protože na to prostě nemají peníze, v době, kdy české sportovní prostředí volá po tom, abychom měli jasnou hlavu českého sportu, abychom měli člověka ve vládě, který ponese zodpovědnost za problémy i úspěchy českého sportu, abychom měli ministerstvo sportu, tak touto novelou z něj děláme úředníka, děláme krok zpět. V době, kdy by měl a podle mě kdy musí premiér této země udělat politické rozhodnutí, že sport výrazně podpoří, v době, kdy z úst premiéra této země o sportu nezaznělo ve veřejném prostoru ani slovo, v době, kdy po škrtech sport v roce 2022 dostal pouhé 4,6 miliardy - mimochodem, v roce 2020 to bylo 12 miliard, vláda Andreje Babiše se založením NSA výrazně navyšovala prostředky do sportovního prostředí a zavázala se, že do sportu půjde 1 % - my v návrhu rozpočtu na rok 2023 se nedostaneme ani - nevím k 0,2 %, v době, kdy všichni vrcholní sportovní činitelé apelují, aby sport dostal až 11 nebo 12 miliard korun, tak místo toho my tady dneska jediné, co touto novelou řešíme, co touto novelou chce kolega navrhovatel řešit, je mocenské uspořádání v Národní sportovní agentuře, a ještě s nejasným výsledkem, na což tedy mimochodem upozorňuje i samotná vláda ve svém stanovisku.

A teď já neříkám - a prosím, pane kolego, opravdu to berte, já jsem velice rád, že se sportovnímu prostředí tady věnujeme, že je tady mezi námi spousta z nás, kteří k tomu chceme mluvit, chceme se tomu věnovat, chceme pro sport udělat to nejlepší, a to je samozřejmě naším společným cílem, nicméně bohužel tato novela to neřeší - a teď já netvrdím - protože asi pravděpodobně, jak jste už zmínil, dojde k nějaké úpravě, a teď bude záležet na tom, jak moc velká ta úprava bude, jaké připomínky tam budou a nebudou zapracovány - tak prostě je to málo. A i z jednání a od sportovních organizací to zaznívá, že nepanuje nadšení. Jim je jedno, kdo povede Národní sportovní agenturu, jim jde o to, aby Národní sportovní agentura fungovala, aby měla peníze a aby ty peníze rozdělovala mezi kluby.

Nevím, jestli z úst někoho z vlády zazní stanovisko, které je samozřejmě připojeno k sněmovnímu tisku 270, a tak mi možná dovolte z něj aspoň částečně citovat. Vláda tento zákon projednala někdy v srpnu a zaujala k němu neutrální stanovisko. Píše v něm v bodu 1, že souhlasí s tím, že "navržený model organizační struktury NSA se zřízením kolektivního řídícího orgánu a kolektivního kontrolního orgánu v podobě dozorčí komise je sice možný, nicméně v navrženém systému nejsou patrná pozitiva, která by byla způsobilá odstranit nedostatky zmiňované v odůvodnění návrhu zákona. Naopak nastavení složitějšího systému může vést k obtížnější operativnosti při rozhodování." ***




Přihlásit/registrovat se do ISP