(9.20 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

To znamená, že jsem z toho rozčarovaný. Novináři se často ptají, co by pro nás jako pro opozici bylo důležité jako deficit státního rozpočtu, jestli 330 miliard, jestli pod 300 miliard, jestli 350 miliard. A já jim vždycky říkám, že důležité je to, aby se během krátké doby státní rozpočet dostal do černých čísel. Nejenom že se nic takového ve střednědobém výhledu nechystá, ale začíná to vypadat, že je to ještě horší, než to bylo před rokem ve vládě Andreje Babiše. Takže to je ten protiinflační rozpočet, to je ta protiinflační politika nové vlády, jak jste říkali, že jste na to připraveni, že víte, jak to budete dělat, že to okamžitě zkrouhnete o 80 miliard, že budete daleko rozpočtově odpovědnější. Takže teď se to ukazuje, teď se to ukazuje. Skutečnost je taková, že to tak prostě není, že je to ještě horší, než to bylo. Je to ještě horší, než to bylo!

Takže já navrhuji za hnutí SPD mimořádný bod, paní předsedající, který se bude jmenovat Deficit státního rozpočtu 2022, a jsem přesvědčen, že jsou to věci, které si tady musíme vyříkat. Protože jestli chcete takhle pokračovat v rozpočtech na další roky, tak prostě já vám říkám, že za tři roky se dostaneme do obrovských sociálních, sociálně ekonomických problémů. Já vám říkám, že za tři roky nebudete mít na důchody. A samozřejmě bude... naruší to sociální smír v České republice, naruší to úplně všechno, úplně všechno. Taková vláda by tady neměla být, taková vláda by měla podat demisi. Z toho důvodu to považuju za velmi, velmi vážnou věc, kterou je potřeba, abychom si tady vyříkali.

Takže ještě jednou, paní předsedající, navrhuji bod Deficit státního rozpočtu na rok 2022. Prosím, abyste ho zařadila jako... aby se hlasoval jako první bod dnešního jednání. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní vystoupí paní poslankyně Klára Dostálová.

Ještě než jí udělím slovo, mám zde jedno oznámení. Pan ministr Kupka hlasuje s náhradní kartou číslo 27.

A ještě přečtu omluvy. Omlouvá se Markéta Pekarová Adamová do 9.30 z osobních důvodů a pan ministr Vlastimil Válek po celý jednací den z pracovních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuju, vážená paní předsedající. Já bych dnes ráda zařadila jako první bod na dnešní schůzi možné zmaření investic obcí díky změnám v potenciální výzvě IROP, která by měla být vyhlášena dnes. Dokonce poslali i starostové, jmenovitě paní starostka města Písku, otevřenou žádost o vysvětlení panu premiérovi. Ta situace je velmi vážná. Já vám zkusím opravdu velmi stručně nastínit a je tady mezi vámi mnoho starostů, takže určitě o tomto problému víte.

Všichni starostové chystali projekty na rekonstrukci základních škol. V pravidlech té výzvy pro Integrovaný regionální operační program bylo, že mohou tedy ty způsobilé výdaje mít v rozsahu 1 milion až 99 milionů a vzhledem k tomu, že naše vláda schválila takzvanou metodiku finančních toků, všechna města a obce dosáhly na 90% dotaci. To znamená, samozřejmě míra kofinancování plus státní rozpočet 90 %. V pondělí hned po volbách, toto pondělí oznámilo Ministerstvo pro místní rozvoj tiskovou zprávou, že mění podmínky výzvy, ale ne kosmeticky, ale doslova drasticky. A hned vám řeknu, jak: místo 99 milionů způsobilých výdajů najednou maximálně 35, místo 90% míry kofinancování maximálně 65 nebo 75 podle toho, zda jde o méně rozvinutý region nebo přechodový region.

Já se ptám, to myslí ministerstvo vážně? Co s tím mají teď ti starostové dělat? Musíme si uvědomit, že nejsou ustanovena zastupitelstva. Starosta v podstatě nyní odepisuje 100 milionů. Třeba mně tady psal pan starosta Koleta z Hronova, že on má připravený projekt za 135 milionů, teď bude mít nově způsobilých jenom 35. Co jako s těmi 100 miliony má dělat? To je opravdu - přece není možné vzít červenou tužku a začít to takto škrtat. Zastupitelstva musí mít šanci na to, aby se na ty projekty tedy znovu podívala, ale považuji i za velmi nehorázné takto drasticky měnit podmínky, kór když s tím nesouhlasí Svaz měst a obcí, a to samozřejmě všichni starostové moc dobře vědí. Takže já bych ráda zařadila tento bod jako první bod, aby nás ministerstvo ujistilo.

Ale zároveň je potřeba spravedlivě přiznat, že my jsme ho jako stínová vláda včera vyzvali, aby alespoň prodloužil tu výzvu. A tady se sluší poděkovat panu ministrovi, že vyslyšel stínovou vládu a posunul tu výzvu až na začátek listopadu. Ale chybí samozřejmě ještě změna parametrů.

Prostě starostové dnes v té energetické krizi, v tom, co se nacházejí, nemají šanci dofinancovávat projekty 100 miliony a většími částkami, takže je nutno se podívat i na parametry té výzvy a skutečně tam zohlednit aktuální situaci jako takovou. Skočit z 99 milionů na 35 je opravdu strašlivý zásah do rozpočtu měst a obcí. Proto bych ráda zařadila tento první bod dnešní schůze s názvem Zmařené investice obcí, výzva Integrovaného regionálního operačního programu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já teď trochu z jiného soudku. Já bych chtěl navrhnout také nový bod na dnešní jednání a jako první v případě, že bude některý z doposud navrhovaných bodů zařazen, tak jako druhý nebo třetí po těch, co byly navrženy, a nazval bych ho Řešení situace v oblasti nelegální imigrace v České republice.

Určitě nevypotřebuji celých těch pět minut. Já vás jenom chci informovat o tom, že skutečně my ve Zlínském kraji pociťujeme stále pohyb migrantů, který se ale šíří po celé republice. Jenom pro vaši informaci, vypadá to tak, že teď je uzavřená hranice, Policie České republiky posbírá ty migranty, převážně ze Sýrie, a sváží je k nám do Holešova do policejní školy. Kapacita tohoto zařízení už je možná na hraně nebo za hranou. Tam dostanou základní informace, mohou využít toho zařízení pro hygienu, jsou vybaveni příslušnými doklady a jsou sváženi na nádraží do Hulína a posazováni do vlaku směrem Německo.

Jenže protože samozřejmě my jsme první země, která vlastně splňuje, plní své závazky, Slovensko je zpět nevezme, protože Slovensko je pustilo dál, a Německo nám je vrací, protože doklady, které získali, jsou české. Takže oni je vrátí a ti nelegální migranti, kteří mají 30 dnů na opuštění České republiky - my je nemůžeme vyhostit - se zase vrací do Německa, protože oni k nám opravdu nechtějí. A tady tohle, ten kolotoč, se může opakovat třeba třikrát, čtyřikrát, pětkrát a já mám pocit, že už to opravdu připomíná Kocourkov.

Proto já bych chtěl tuhle situaci řešit tady na půdě Poslanecké sněmovny. Já už jsem tenhleten bod jednou navrhoval. Tenhleten bod vím, že navrhoval i Tomio Okamura, ale já ho navrhuji trochu jiným stylem. Já ho opravdu navrhuji jako podanou vstřícnou ruku vládě České republiky, aby se nám tady vyjádřila, aby nám řekla, jaké je řešení. My jsme zavřeli hranice, sledoval jsem podrážděnou reakci slovenského premiéra, tak bych se chtěl zeptat: Prosím vás, aspoň náš premiér zvedl telefon a zavolal tomu slovenskému a chtěl se nějak domluvit, chtěl to koordinovat?

Všichni mluví o tom, že je potřeba nějaké celoevropské řešení, já s tím plně souhlasím, že jsou potřeba chránit vnější hranice, i s tím souhlasím. Ale chci se zeptat: Co se s tím tedy dělá? Jak my pomáháme? A hlavně a především, tak na co máme předsednictví v Evropské unii? Co náš premiér udělal tedy v Evropě, když všichni chceme evropské řešení a máme tu šanci do konce roku v rámci předsednictví snad něco udělat? Ale já jsem nezachytil ani náznak, vůbec nic. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP