(9.30 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Takže já podávám vstřícnou ruku. Myslím si, že se tím nejde promlčet, že se tím opravdu nejde promlčet a tahle vláda by s tím opravdu měla něco dělat. Nás v téhle Poslanecké sněmovně to zajímá. Opravdu nejsem zvědavý na to, aby se potom tisíce lidí na Václaváku hlásily k lidem, kteří v podstatě šíří nenávist k nějaké skupině obyvatel. Ti lidé utíkají před válkou, já to respektuji, hledají nějakou budoucnost, u nás se chovají slušně, ale hnutí ANO dlouhodobě hlásí nulovou toleranci k nelegální migraci a říkejte si, co chcete, ale za nás prostě nechodili. Za nás se prostě nedostali přes tu hranici. Teď se sice zavřely přechody, ale já mám informaci za prvé, že policisté už opravdu padají na ústa, už nechtějí peníze za přesčasy, oni prostě chtějí být doma s rodinami. A stejně nejsou schopni zavřít tu zelenou hranici nějak účinně. Tam se bez nasazení armády nepohnete.

Tak bych chtěl vědět, jestli existuje nějaké koordinované stanovisko vlády České republiky a co s ním budete dělat, protože je to v zájmu nás všech. A nechci vyvolávat nějaké xenofobní nebo nenávistné nálady, ale prosím vás, tohle nepočká. Děkuji za pozornost. (Hlasitý potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Jenom si upřesním název bodu: Řešení situace v oblasti nelegální migrace? Je to tak? Děkuji.

Hlásí se ještě někdo ke změně programu, schváleného programu? Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o návrzích tak, jak byly načteny. Přivolám kolegy z předsálí. Ještě jednou zagonguji. Zdá se, že příval kolegů a kolegyň se zmírnil. Ještě počkáme na paní poslankyni Urbanovou, která si pravděpodobně vyzvedne náhradní kartu, prosím o posečkání. Děkuji za trpělivost. Paní poslankyně Urbanová hlasuje s náhradní kartou číslo 31.

 

Nyní bychom hlasovali o prvním návrhu, což byl návrh paní předsedkyně Schillerové, která navrhuje zařadit nový bod Vysvětlení ministra financí k rozpočtu, k novele rozpočtu 2022. Je to tak?

Zahajuji hlasování... Pardon, omlouvám se, omlouvám se za zmatky. Teď jsem vás odhlásila, takže vás poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chviličku vydržíme a počkáme, až se ustálí počet přihlášených, a budeme tedy hlasovat. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 95, přihlášeni 154 poslanci a poslankyně, pro 69, proti 83. Návrh byl zamítnut.

 

Druhým návrhem byl návrh pana předsedy Radima Fialy, který navrhuje zařadit nový bod s názvem Deficit státního rozpočtu na rok 2022.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 96, přihlášeni 154 poslanci a poslankyně, pro 69, proti 79. Návrh byl zamítnut.

 

Třetím návrhem byl návrh paní poslankyně Kláry Dostálové, která navrhuje zařadit nový bod s názvem Zmařené investice obcí - výzva IROP.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 97, přihlášeni 154 poslanci a poslankyně, pro 69, proti 31. Návrh byl zamítnut.

 

Vypořádali jsme se tedy se všemi návrhy... (Poslanec Radim Fiala z pléna připomíná, že je tu ještě jeden návrh.) Ještě jedno hlasování, ano, děkuji.

 

Máme zde ještě jeden návrh, a tím je návrh pana poslance Radka Vondráčka. Navrhuje zařadit nový bod Řešení situace v oblasti nelegální migrace.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 98, přihlášeno 155 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 16. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní jsme se vypořádali tedy se všemi návrhy a hlásí se s přednostním právem pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. No, tak samozřejmě pro mě to není překvapení, že koalice nechce skládat účty k takovému šílenému deficitu, de facto stejnému deficitu jako předcházející vláda, kterou kritizovali, o které říkali, že rozpočet je proinflační, že je to katastrofa, že oni budou rozpočtově odpovědnější. Říkali, že až budou ve vládě, sníží deficit státního rozpočtu o 80 až 100 miliard. No a podívejme se, jak to vlastně nakonec všechno dopadlo. Rozpočet je úplně stejný jako rozpočet přecházející vlády. Tak já nevidím, kde je rozpočtová odpovědnost nové vlády, o které tak jasně mluvili, deklarovali to do médií. A protože se s námi o tom nechtějí bavit a protože nechtějí ani vysvětlit, proč se to stalo, proč se to stalo po volbách samozřejmě, den po volbách, chci požádat o přestávku na jednání klubu v délce 45 minut z důvodu, že se musíme poradit, co tedy budeme dál dělat, když se s námi koaliční vláda o zvyšování jejich rozpočtu nechce bavit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Vyhlašuji tedy přestávku klubu SPD v délce trvání 45 minut. (Odmlka.) Ještě jednou opakuji, že vyhlašuji přestávku na poradu klubu hnutí SPD v délce trvání 45 minut. Sešli bychom se zde v 10.23 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 9.38 hodin.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP