(Jednání pokračovalo v 10.23 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, po přestávce budeme pokračovat v jednání. S přednostním právem se hlásí pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, dovolte mi, abych oznámil výsledek jednání poslaneckého klubu. My jsme se samozřejmě sešli ještě s lídry poslaneckého klubu hnutí ANO, oni jednali i s ministrem Stanjurou a výsledek je takový, že jsme se dohodli, že po skončení služebního zákona, což je jeden z dalších dnešních bodů, vystoupí pan ministr Stanjura a vysvětlí ten deficit státního rozpočtu, což já kvituju, protože se o tom musíme bavit, a samozřejmě byť jenom přednostní práva, můžeme na něj reagovat. Takže výsledek jednání našeho poslaneckého klubu je pozitivní a jsem rád, že ministr financí vystoupí a vysvětlí ten letošní 375miliardový schodek. Děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Bereme tedy všichni na vědomí, pan ministr Stanjura vystoupí s přednostním právem po skončení tohoto bodu, který otevírám, a tím bodem je

 

110.
Návrh poslanců Marka Bendy, Marka Výborného, Jana Jakoba, Josefa Cogana
a Jakuba Michálka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 234/2014 Sb.,
o státní službě, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 215/ - třetí čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili v rozpravě v pátek 9. září na 35. schůzi. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele poslanec Marek Benda a zpravodajka garančního výboru, kterým je ústavně-právní výbor, paní poslankyně Zuzana Ožanová. Připomínám, že návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou vedeny ve sněmovním tisku 215/3, který byl doručen dne 13. července 2022, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 215/4.

Nyní budeme pokračovat v přerušené rozpravě, do které se přihlásila s přednostním právem paní zpravodajka a poté pan předseda Okamura. Prosím, máte slovo. A prosím o klid!

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jenom upozorním, že na ústavně-právním výboru byl určitý návrh, že by se mohlo odděleně hlasovat o návrhu, který podal pan kolega Ivan Adamec. Jenom upozorňuju, pokud toto bude podáno, musím načíst legislativně technický návrh. Tolik k technikáliím.

A nyní k něčemu zajímavějšímu. Víte, včera večer jsem se podívala na internetové stránky Ministerstva vnitra. (Odmlčuje se pro hluk v sále, který se na krátkou dobu zmenšuje.) Děkuji. A našla jsem si Výroční zprávu státní služby v roce 2021. Vážení, víte, na kolik úřadů se vztahuje tento služební zákon? Ani já jsem netušila, na jaké množství. Prosím vás, nejenom na ministerstva, finanční úřady, krajská vojenská velitelství, Puncovní úřad mě zaujal, Česká obchodní inspekce, Český úřad pro zkoušení zbraní a střeliva, Státní energetická inspekce, Agentura pro podnikání a inovace, Národní archiv, dále se dotčeným zákonem také řídí Česká plemenářská inspekce... (Hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, paní poslankyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste přesunuli své debaty do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Dále se tím řídí Státní veterinární správa, Státní pozemkový úřad, Česká inspekce životního prostředí, obvodní báňské úřady, Zeměměřický úřad, vážení, na něj taky dopadá tento zákon. Byla jsem překvapená, jak moc.

A nyní k tomu, co jsem tím chtěla říct. Tento zákon předkládá skupina poslanců, nikoliv ministerstvo, ale už přes dvě stě úřadů, kterých se ten zákon dotýká, nasvědčuje tomu, že opravdu tady v tomto případě z pragmatického hlediska mělo být využito standardního legislativního procesu. Je pravda, že dneska bych ráda o tom třeba ještě podiskutovala s tím, v jehož gesci toto je. Nemyslím, prostřednictvím paní předsedající, kolegu Bendu, který samozřejmě tomu velmi dobře rozumí, ale přece jenom ministra vnitra. Pod něj spadá státní služba. Dneska - já jsem dobře poslouchala - ranní omluva - pracovní důvody. Přiznejme si na rovinu, kdo zpracovával tento návrh zákona? Skupina pěti kolegů, kteří jsou pod ním podepsaní, nebo Ministerstvo vnitra? Já bych tedy přivítala zvláště u tak důležitého zákona, který ovlivní přes dvě stě úřadů v České republice, že by pan ministr mohl přijít, vyslechnout si to, případně se k tomu vyjádřit. Víte, opravdu výjimečně pan Rakušan mi tady chybí. Myslím si, že by bylo vhodné, aby tady byl.

Já se domnívám, že právě tento rozsah, v jakém zasahuje tento zákon do různých úřadů - navíc se teď připravuje vznik nové agentury, protože potřebujeme digitalizaci přece zrychlit, tak vytvoříme nový úřad, a na něj co? Bude se vztahovat služební zákon. Vážení, já se domnívám, že jsem oprávněně podala návrh na to, aby byl zákon zamítnut, protože se domnívám, že standardní připomínkové řízení, standardní legislativní proces chybí. (Ruch v sále zejména mezi opozičními poslanci, kteří neúspěšně hledají v sále nějakého ministra.) A teď já se dívám, hovořím k nějakému ministrovi? Paní předsedající, domnívám se, že bychom si měli vzít přestávku, než milostivě někdo z vlády přijde, sedne si a bude poslouchat něco o služebním zákoně! (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan ministr dopravy je přítomen. (Přichází na své místo.)

Já srdečně zdravím, převzala jsem řízení schůze a nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Okamura. Pane předsedo, můžete se ujmout slova, jste přihlášen, jak tady mám napsáno v pořadí. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, to je neuvěřitelné, co tady předvádí vládní pětikoalice Petra Fialy ve složení ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN. Ve vládní koalici mají jejich spolustraníci takový hlad po korytech, že tady ve Sněmovně vládní poslanci na sílu přes odpor opozice, přes odpor SPD protlačují změnu služebního zákona, takže ministři, vaši ministři Fialovy vlády, místo dosavadních několika odborných náměstků z řad úředníků si budou moci nově k sobě vzít neomezený, ještě jednou zopakuju, neomezený počet politických náměstků neboli politických trafikantů. A odborní náměstci, kteří tam byli dosud, budou zrušeni zcela. Dosud mohl mít ministr pouze dva politické náměstky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP