(12.50 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Citace ze stanoviska NKÚ - už končím, pan ministr se na mě přísně dívá, ne, ne, ne nemile, výjimečně - k běžným výdajům. Důvodem růstu byly zejména zvýšené platby státu za státní pojištěnce, pokračující podpora podnikání, transfery krajům. Platba státu za státní pojištěnce byla vyšší o 29,06 miliardy. Neinvestiční transfery právnickým osobám - to byla covidová pomoc - 20,19 miliardy. Neinvestiční transfery krajům byly vyšší o 18,97 miliardy, z čehož se 78 % týkalo oblasti vzdělávání a školských služeb. Citace ze stanoviska NKÚ, cituji: "K velmi nízké nezaměstnanosti přispěl mimo jiné program na ochranu zaměstnanosti Antivirus. V roce 2021 bylo vyplaceno zaměstnavatelům 25,8 miliardy korun, což bylo o 2 miliardy více než v roce 2020." Zpráva NKÚ vyčítá - a teď budu zase citovat, aniž bych se nad tím nějak pohoršovala, prostě když řeknu, že s tím nesouhlasím, tak to není kritika - vyčítá nám zrušení superhrubé mzdy, ale tady jsme to odhlasovali společně v minulém volebním období s poslanci - já jsem nebyla ještě poslankyně, hlasovala bych určitě pro, ale nebyla jsem poslankyně, nebudu se vymlouvat - s poslanci ODS. Já si za tím stojím.

Změna rozpočtového určení daní, to jsme také tady odhlasovali v rámci takzvaného daňového balíčku. Načetlo se to v rámci dohody v Senátu, abychom vlastně uzavřeli politickou dohodu. Ale zase, já to nekritizuji. My jsme to nakonec podpořili, klub hnutí ANO, a ty prostředky se neztratily, on je nikdo nevzal, nikde nezmizely v éteru, ale projevily se na přebytkovém hospodaření územních rozpočtů. Profitovaly na tom zejména nejvíc obce, které hospodařily s přebytkem za rok 2021 33,4 miliardy korun. Po záporném saldu krajských rozpočtů v roce 2020 vykázaly kraje za rok 2021 přebytek ve výši 7,9 miliardy. To jsou dobré zprávy. Státní rozpočet sice krvácel, ale rozpočty krajů, měst a obcí skončily v přebytku a to je přece dobře. Oni jsou nejblíž občanovi. Samozřejmě nesmíme zapomenout, nebylo to jenom rozpočtovým určením daní, ale bylo to i tím, že jsme v průběhu doby, tedy i v roce 2021, kdy byl kompenzační bonus pro živnostníky, který jsme tady podpořili napříč politickým spektrem, a já jsem za to dodatečně ráda. Pořád slyším na náměstích, když jsem mezi občany, že za to děkují živnostníci, že jim to velmi pomohlo, kompenzační bonus. Byla to rychlá, účinná pomoc a my jsme ho kompenzovali i v roce 2021 municipalitám a tehdy už i krajům. V první fázi ne, ale pak jsme je kompenzovali krajům, takže ty peníze vlastně zůstaly převážně tam a to je přece velmi dobře.

Omlouvám se, že jsem byla delší, ale rozumějte, je to výsledek hospodaření za dobu, kdy byla u moci naše vláda a já byla ministryní financí, takže mi to promiňte, že jsem mluvila trošku delší dobu. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, jsme stále ve všeobecné rozpravě. Táži se, jestli má ještě někdo zájem vystoupit? Nikoho nevidím, čímž končím. Máte, pane ministře, zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Pan zpravodaj? (Ne.) Nikoliv.

Můžeme přistoupit k rozpravě podrobné. Je někdo, kdo se hlásí do podrobné rozpravy? Nevidím nikoho, takže končím podrobnou rozpravu.

A ptám se opětovně, jestli máte zájem o závěrečná slova? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Nikoliv.

Nicméně musíme hlasovat o usnesení, které představil pan poslanec Bernard. Jedná se o usnesení RVST 212/4. Já jenom zagonguji. Odhlašuji všechny na žádost a prosím o přihlášení.

 

Mezitím dorazili kolegové a kolegyně, takže jenom i pro ně zopakuji, že hlasujeme návrh usnesení dle toho, jak ho předložil pan zpravodaj, předseda Bernard.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Máme hlasování 126, přihlášeno 126 - je to tak, přihlášeno 126, pro 110, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Děkuji. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Můžeme přejít k dalšímu bodu.

 

172.
Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona
o státním rozpočtu České republiky na rok 2023 a střednědobého výhledu
státního rozpočtu České republiky na léta 2024 a 2025 v Poslanecké sněmovně
a jejích orgánech
/sněmovní dokument 1265/

Sněmovní dokument obsahuje usnesení rozpočtového výboru číslo 139 z jeho 17. schůze ze dne 20. září 2022, jehož přílohou je i návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Tento sněmovní dokument uvede předseda a zpravodaj rozpočtového výboru, pan poslanec Josef Bernard, kterého tímto prosím, aby se ujal slova a současně přednesl návrh usnesení Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Poslanec Josef Bernard: Děkuji za slovo, pane předsedající. Tady budu už trochu stručnější. Rozpočtový výbor projednal Návrh časového harmonogramu projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023 a střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2024 a 2025 v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech. Projednání proběhlo dne 21. září tohoto roku na 17. schůzi. Usnesení s přílohou je evidováno v systému jako sněmovní dokument 1265, takže s vaším dovolením bych nenačítal jednotlivé prvky harmonogramu. Usnesení rozpočtového výboru zní:

"Po úvodním slově předsedy poslance Josefa Bernarda a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby schválila časový harmonogram projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2023 a střednědobého výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2024 a 2025 v Poslanecké sněmovně a jejích orgánech podle přílohy 1 tohoto usnesení."

Znovu opakuji, že přílohu 1 máte k dispozici, nebudu ji tedy s vaším dovolením načítat. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji, souhlasím. Tímto zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se nepřihlásil nikdo, tím končím všeobecnou rozpravu.

Je zájem o závěrečné slovo? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není zájem.

Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné. Je někdo, kdo se přihlásil nebo kdo má zájem vystoupit v podrobné rozpravě? Není, končím podrobnou rozpravu.

Závěrečné slovo? Opět nikoliv.

 

Takže zagonguji, protože budeme hlasovat o návrhu usnesení tak, jak ho představil pan předseda Bernard. Chviličku počkáme, než dorazí kolegové.

Tímto zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh tohoto usnesení. Kdo je proti?

Hlasování číslo 127, přihlášeno 126, pro 126, proti nikdo. Výsledek: přijato.

 

Návrh usnesení tedy byl schválen a já děkuji všem za spolupráci. Můžeme přejít k dalšímu bodu.

 

113.
Vládní návrh zákona o vstupu a dovozu některých kulturních statků
na celní území Evropské unie a o změně některých souvisejících zákonů
/sněmovní tisk 150/ - třetí čtení

Nyní prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan ministr, pravděpodobně Kupka... Už ho tady máme, takže bych poprosil pana ministra Kupku, následně aby zaujal místo pan zpravodaj garančního výboru poslanec Lubomír Brož.

Jenom konstatuji, že návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny.

Poprosím navrhovatele, pokud má zájem, aby tedy vystoupil před otevřením rozpravy. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP