(17.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

A pane premiére, vy jste tady mluvil o dluhu sektoru vládních institucí ke konci roku 2021. Ano, byl 2 biliony 567 miliard a tak dále. A já teď vám přečtu číslo, které je v materiálech Ministerstva financí dnes dohledatelné na stránkách, kolik plánujete v roce 2022: 2 biliony 882 miliard, jenom pro srovnání. A jestli to chcete ještě v přepočtu na procenta HDP, tak ke konci roku 2021 to bylo 41,9 % HDP a ke konci roku 2022 to bude 42,4, a to vám padají do klína nadstandardní příjmy. Ministerstvo financí na rok 2023 poslalo rozpočet na vládu se schodkem 270 miliard, takže 280, 330, 270 a příjmy jsou tam vyšší zhruba něco přes 136 miliard. Takže samozřejmě o tom povedeme debatu velmi podrobnou. I o tom, já už tady mám rozebrané jednotlivé kapitoly, už to mám srovnané s naším rozpočtem.

Potom rozdíly k aktuálnímu rozpočtu k novelizaci a ukážu vám ty minusy, jak berete dopravě, zdravotnictví, a tak dále bych mohla pokračovat. Už to tady mám černé na bílém. Samozřejmě, vláda to bude ještě během září posuzovat, takže uvidíme, co nakonec vyjde z vlády a přijde sem do Poslanecké sněmovny. Takže podle mě jasně tato vládní pětikoalice oklamala své voliče v předvolební kampani a využívá složitost a nepřehlednost rozpočtové procesu, ve kterém se každý nezorientuje, k dalšímu vysílání nepravdivých a falešných informací.

Dokonce pětikoalice přijímá politická rozhodnutí, která úplně zbytečně připravují státní rozpočet o miliardy korun. Ano, hovořím o zrušení EET. Mluvil jste něco v tom smyslu, že podnikatelé to tak chtějí - no, nechtějí. Včera byl rozpočtový výbor. Já jsem členkou rozpočtového výboru, místopředsedkyní. Pan ministr tam stabilně nechodí, nebyl tam ani včera, myslím ministr financí, takže debata s úředníky samozřejmě byla omezena, protože nebudu kopat do úředníků a nepovedu s nimi politickou debatu, ti plní pokyny na základě politického zadání, ať je ministrem ten či onen. Ale přišli tam zástupci Podnikatelských svazů a komor. Vždycky jsme komunikovali, když jsme třeba připravovali covidovou pomoc, nikdy jsme je neignorovali. Dnes si stěžují na nekomunikaci, například s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Ale vrátím se k EET. Vystoupili tam, já nevím, zástupce Asociace tradičního českého obchodu, vystoupili tam ze Svazu průmyslu, Komora daňových poradců, i když ti se spíš specializovali na daňový balíček, a jednoznačně řekli: Nerušte EET, je to významný projekt. Podnikatelé si na něho zvykli, narovnal podnikatelské prostředí. Když tedy nepotřebujete těch 13 miliard, jste takoví frajeři, že to radši vezmete zdravotnictví, tak vyslyšte aspoň hlasy představitelů Svazů a komor, oni jsou zástupci podnikatelů. Já jsem mluvila s panem Kastnerem, který včera nemohl přijít, protože řeší energie pro restaurace, ale samozřejmě má stejný názor. Je to majitel několika restaurací, je to místopředseda Asociace malých a středních podnikatelů. Pan Březina, který tam včera vystoupil, šéf Asociace tradičního českého obchodu, dokonce řekl: My nejsme voliči ANO. Většina našich členů jsou voliči pětikoalice, koalice SPOLU. Přesto vám říkáme: Nedělejte to. Nechte ho aspoň dobrovolné, nerušte EET. A to pomíjím to, že to je unikátní digitální projekt, když tak strašně usilujete o digitalizaci, o které tady vaši zástupci mluvili - myslím, že pan premiér to byl. Já chci říct, já jsem tam včera uváděla tvrdá čísla. Hovořila jsem o tom, kolik byl únik procentuální po zavedení první a následně druhé vlny - ta první byla stěžejní, protože nebyly vytipovány ubytovací a stravovací služby, jaký byl nárůst, respektive snížení šedé ekonomiky - to jsou čísla Českého statistického úřadu - jak narostla průměrná mzda. Copak je normální, že před zavedením EET byla průměrná mzda v oblasti stravování na polovině průměrné mediánové mzdy tehdy v ekonomice? Připadá vám to normální? Máte pro to normální vysvětlení než to, že část těch peněz šla na ruku? A po roce zavedení jsme byli na dvojnásobku. Samozřejmě se vylepšilo i postavení těch zaměstnanců. Mělo to vliv na jejich důchody, mělo to vliv třeba na to, když si chtěli vzít úvěr, hypotéku a podobně. EET nemělo dopad jenom na dani z příjmu, ale promítlo se pozitivně do všech daní, do sociálního pojištění a samozřejmě do jakési povědomí toho, že platit daně je normální.

Flagrantní porušení předvolebních slibů je možné sledovat i v dalších oblastech veřejných financí. Slib o nezvyšování daní bude porušen, a to ještě způsobem, kdy Zbyněk Stanjura, údajně pravicový politik, tak se prezentuje celé roky, mluví o nezasloužených ziscích, kdy tento ministr hrozí jednotlivým sektorům, že neexistují žádné limity, a nikdo se nemůže být jistý. To je ta předvídatelnost, vzpomínáte, jak jsem před chvílí o ní hovořila, jak je v programovém prohlášení vlády předvídatelnost v oblasti financí, v oblasti daní? Tak tady to vidíme. Takže úplně se vytratila, není tam.

A nemůžete to schovat jenom za krizi. My jsme také byli v krizi a snižovali jsme daně, vzpomínáte? Dokonce superhrubou mzdu jsme zrušili společně s ODS. Nezapomněli jste na to, že ne? A pomohlo to tehdy zaměstnancům, 7 % čistého jim zůstalo z mezd, díky tomu mají dneska úspory a nějak to přežívají, ale čím dál hůře. Paní předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová má kromě výborných nápadů, abychom začali nosit více svetrů, což mně řekla v debatě v Partii asi před čtrnácti dny, či si případně dokupovali pletací jehlice, tak navrhuje i privatizaci státních podniků. A v rozhovoru kolegy, pana místopředsedy Skopečka, tam jsem zaznamenala jakýsi pokus, názor o zavedení poplatků ve zdravotnictví. A tak bych mohla pokračovat.

Připomenu, že stát letos vybral na daních včetně pojistného - a teď už řeknu aktuální dnešní částku, která vyplývá samozřejmě z pokladního plnění MF - o 91,1 miliardy korun navíc. Státem vlastněný ČEZ bude mít zisk někde kolem 90 miliard. Současně rostou příjmy v podnicích, které vlastní například Budvar či Lesy ČR, asi 4 miliardy. Jsou tady peníze z EU - o tom hovořil pan poslanec Babiš, a takto bych mohla pokračovat dál. Když se podívám do vašeho programového prohlášení vlády, v podstatě jediný bod, který jste splnili, je paušální daň a povinná registrace DPH, kdy vlastně se zvedá na 2 miliony obratu, ale z velké části jste přebrali tento projekt od nás, již téměř hotový. Avšak zavedením tří pásem u paušální daně jste tento systém mimořádně zkomplikovali. Včera jsme o tom vedli poměrně debatu na rozpočtovém výboru a pokusíme ještě jako hnutí ANO vypracovat nějaký pozměňovací návrh. Spolupracuji v tomto směru s Komorou daňových poradců, expertem na daň z příjmu panem Nesrovnalem, který je apolitický, je to expert, abychom se dobrali něčeho, co neudělá z tohoto skvělého institutu, který zatím je pro lidi do 1 milionu korun - a s kým jsem mluvila, kdo to využívá, tak si ho chválí - co neudělá z toho naprosto mrtvý nástroj. Opět špatně. Chtěli jsme přece pomoci těm nejmenším. Vy jste tady o tom často z lavic ODS mluvili, že aby nebyli zatěžováni kontrolami, aby nebyli zatěžováni podáváním daňových přiznání a hlášení. Toto je přesně ten nástroj, který jste teď tedy úplně, aspoň to, co poslalo Ministerstvo financí, nebo respektive už vláda odsouhlasila do Poslanecké sněmovny, úplně zvorali. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP