(22.00 hodin)
(pokračuje Ondřej Lochman)

Co jste nedokázali? Nedokázali jste sem dostat Rosatom do výběrového řízení, ač se vám to snažilo, na naše jaderné elektrárny. Co jste nedokázali? Nedokázali jste zajistit plynovod z Polska, abychom byli více nezávislí na Rusku. A paní kolegyně, prostřednictvím předsedajícího, která jste tu tak emočně křičela o tom, že Putin nemá nic společného s energiemi, podívejte se prosím na to, kolik plynu teklo do Evropy a kolik neteče nyní.

Tolik krátce na úvod a věřím, že budeme mít plodnou diskusi a že ty všechny návrhy, které pan ministr Síkela a ministerstvo MPO připravilo, které, doufám, že po 9. září se začnou proměňovat v další úroveň skutků, protože my víme, že tady je před námi, doufám, zastropování na evropské úrovni, je před námi také vytvoření takzvaného single buyer, tedy státního obchodníka, tak to budou ty kroky, které povedou ke stabilitě energie. A máme zde také úsporný tarif. A záleží akorát, kolik se do něj nalije, abychom lidem přispěli.

Mimochodem, když mám ještě 15 sekund, nenašel jsem nic o tom, že byste nějakým způsobem chtěli zestátnit kritickou energetickou infrastrukturu ČEZ. Nic takového se nedělo a nyní o tom slýcháváme, ale co se dělo osm let, nevíme. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za dodržení času a další přihlášený je pan poslanec Král, připraví se paní poslankyně Peštová.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji, pane předsedající, za slovo. Já jsem se rozhodl, že budu dnes možná více než obvykle glosovat tady ta jednotlivá vystoupení. A musím říct, že to, co tady zaznívá směrem k zastropování cen energií, k tarifům a podobně, tak je skutečně nezodpovědnost. A ať to zaznívá z koaličních, nebo opozičních lavic, tady musím dát za pravdu panu ministrovi Síkelovi. Jakékoliv zastropování prostě povede k destrukci veřejných financí a je úplně jedno, jestli to uděláme na národní úrovni, nebo na evropské úrovni.

Pokud chceme hledat řešení, to řešení jiné. To řešení je ve zdrojích. A to, že v okamžiku, kdy regulace a předotovaný trh prostě nás dovedl do této situace, kdy skutečně za všechno nemůže Putin, tak jako řešení toho problému chceme nasadit hyperregulaci a hyperdotace, tak to tu situaci jenom zhorší. A myslím, že Spolková republika Německo je usvědčena z toho, že prostě ta německá Energiewende nikam nevede, a myslím, že je čas na to hledat skutečně záložní národní řešení v okamžiku, kdy to evropské selže, a to si myslím, že selže. A když neselže, tak určitě nebude rychlé.

A tady bych chtěl skutečně vyzvat jak koaliční, tak opoziční kolegy k tomu, abychom se zkusili skutečně povznést nad ten problém a postupovali společně, stejně jako jsme například byli schopni v prosazení podpory taxonomie jádra, plynu. Nezapomínejte na to, že v hospodářském výboru, ve výboru pro životní prostředí jsme společně prosadili usnesení k tomu, že dočasně zpomalíme odklon od energetického využívání uhlí. Nezapomínejme na to, že prvně v dějinách snad Poslanecké sněmovny se nám na výborech podařilo prosadit vydání takzvaných žlutých karet, kde jsme se snažili zastavit nesmysly ve věcech, jako je snižování emisí metanu v odvětvích energetiky (upozornění na čas), ve společných pravidlech pro vnitřní trh s obnovitelnými plyny a průmyslových emisí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, už vám vypršel váš čas, pane poslanče.

 

Poslanec Václav Král: Tak tudy vede cesta. Je to o spolupráci opozice a koalice v energetice, jinak se dál nedostaneme. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím o dodržování času. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášena paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Jenom krátce k mému předřečníkovi před panem poslancem Králem. Já jsem se bavila o elektřině. To za prvé. A když už se budu bavit, a teď bych chtěla plynně navázat na pana poslance Krále. Všichni víme, kde ten zakopaný pes začal. Začalo to emisními povolenkami. Já jsem si vyslechla pana premiéra, současného premiéra, před rokem, jak hovořil, jakým způsobem, jak se bude snažit o to, aby ty emisní povolenky, neříkám, byly zastropovány, ale že prostě je bude řešit. Dneska jsme v situaci, že se neřeší nic. Jediný, kdo se je snaží řešit, je Polsko. Polsko v současné době je na tom tak, že jeho návrh byl zamítnut, nebo není k tomu žádná vůle, co se týče emisních povolenek, jestli budou třeba na dva roky pozastaveny, nebo jestli budou zrušeny. Prostě ty návrhy tam padaly. Bohužel k tomu k ničemu nedošlo. Takže všichni víme, že se to točilo a začalo se to točit kolem emisních povolenek. Emisní povolenka se dostala do rukou spekulantů. Původně možná ten smysluplný návrh, který tam byl, že by tu emisní povolenku měli mít emitenti, což je zcela logické, emitenti by měli mít emisní povolenky, tak se dostaly do rukou spekulantů. Emisní povolenky nám vyskočily na nějakých sto eur za jednu tunu CO2 a jsme tam, kde jsme. A tím to začalo všechno. Ale já neslyším od vlády nic. Já neslyším, že by začala ty problémy řešit.

A to, co jsem se tady rozohnila a jak jsem křičela, nebo ne křičela, zvedla jsem trošku hlas, když jsem slyšela pana ministra Válka, takže jsem ještě byla velice tichá, tak jak on tady plamenně hovořil, tak prostě já čekám nějaké řešení. Ale to nečekám jenom já, to čekají ti lidé, protože opravdu ty složenky už dostali. A ty složenky jsou drakonické. Jsou pro ně drakonické. Máte elektřinu, máte plyn, ono potom když to sečtete, dáte si k tomu ještě ten nájem, tak ti lidé už nevědí, co budou dělat. (Předsedající: Čas vám vypršel.) A říkám, řešení má být 9. září, což je pozdě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Martin Exner a připraví se pan poslanec Kubíček. Všechno zatím faktické. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Exner: Dobrý večer. Já bych rád paní poslankyni Peštové prostřednictvím paní předsedající vysvětlil, jak za tu energetickou krizi může Putin. Jednak elektřina má tu souvislost s plynem, že pomocí plynu se vyrábí elektřina. Je to jeden ze zdrojů, a samozřejmě pokud budete mít doma plynový kotel a bude nedostatek plynu, tak ho můžete předělat poměrně jednoduše na elektrický. Podobně to můžou s trošku horšími náklady udělat i firmy. Putin, Rusko, dodával do Evropské unie 40 % plynu, 27 % nafty a 46 % uhlí. Pokud část těchto dodávek zastavil a plyn raději pálí, tak samozřejmě vznikl nedostatek. Ten nedostatek zvyšuje ceny. Putin se připravoval na válku. Vede tu energetickou válku už tím, že na spotové trhy dodával v roce 2021 nula plynu, plnil jenom dlouhodobé kontrakty, a potom samozřejmě postupně ubíral a ubírá to dodneška. Takže takto souvisí plyn s elektřinou a takto Putin způsobil nedostatek energie - jak elektřiny, tak plynu, tak zdražení nafty v Evropě. Děkuji. (Potlesk vládních poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Kubíček a následuje pan poslanec Král. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si dovolím jenom podotknout, že bych nechal už Putina Putinem, a ta energetická krize se k nám plížila postupně, pomaličku polehoučku, a protože, prostřednictvím vaším, Vaška Krále velice dlouho znám, tak na to máme společné názory. Zavinilo to víc faktorů. Byla to nepředložená Electriwenge (Energiewende?) v Německu, která nedokázala zabezpečit zdroje, které by nahradily ty zdroje fosilní, a jeli do toho na plné pecky. Pak se to objevilo tím, že byli velmi závislí na výrobě elektrické energie z plynu, kde ve svých programech s tímto počítali, a nikdo nepočítal s nějakou válkou od Putina, ale ty kontrakty na plyn byly vlastně základem té green politiky. A v dnešní době bychom se spíš měli zajímat o to, jak to nahradit a jak se dostat, a já upozorňuji na jednu věc. My máme jeden zdroj elektrické energie, to se jmenuje uhlí a musíme z toho udělat výhodu a ne nevýhodu. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen pan poslanec Král s faktickou. Zatím poslední faktická. Prosím.

 

Poslanec Václav Král: Krátce ke kolegyni Peštové, ústy nebo prostřednictvím paní předsedkyně, předsedající. Nechci být jízlivý, ono to nikam nevede a nechci tu debatu dál hrotit, ale vzpomeňme si, kdy vznikl ten problém s emisními povolenkami, o kterém mluvíte. Vznikl v roce 2018, kdy došlo k revizi systému obchodování s emisní povolenkou EU ETS a bohužel, nebo bohudík, nevím, v tu dobu byla u toho vláda Andreje Babiše, která prostě nechala bez povšimnutí, snad chce se mi říct projít prostě tuto zhůvěřilost a byli jste u nastavování těch podmínek. Bohužel jste s tím nic nedělali i v situaci, kdy jste na to byli skutečně opakovaně upozorňováni, včetně i těch aspektů a důsledků, které to přinese. A to mohu samozřejmě doložit kdykoliv, protože těch jednání jsem se opakovaně účastnil. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP