(22.10 hodin)
(pokračuje Václav Král)

Neudělali jste pro to tenkrát nic a já jsem rád, že dnes prvně tady z úst pana ministra Síkely jsme slyšeli to, že naše vláda chce něco dělat s emisními povolenkami. Do této chvíle jsme slyšeli pouze to, že na evropské úrovni prostě k tomu ta vůle není. Samozřejmě, že je proti zastavení obchodování s emisními povolenkami v té současné podobě Španělsko, Polsko, Maďarsko a další státy, a byl bych velice rád, abychom se i jako předsednická země k tomuto kroku přidali. Bez toho můžeme stropovat cokoliv, můžeme dělat tarify, jaké chceme, a prostě ta emisní povolenka nás dožene. Pokud budeme pálit více uhlí, tak jak řekl můj předřečník Kubíček, tak prostě cena uhlí půjde logicky nahoru, a tím pádem i cena povolenky, to znamená, že ve finále zase v uvozovkách nevyděláme vůbec nic.

A k těm dlouhodobým kontraktům, pane kolego. No nikdo je nechtěl. Nechali jsme si prostě namluvit to, že obchodování na spotu je to nejvýhodnější, co můžeme mít, a dlouhodobé kontrakty prostě nikdo neřešil. A pokud budu chtít být opět jízlivý, tak to neřešila ani minulá vláda, stejně tak jako to, a to si řekněme otevřeně (upozornění na čas) fakticky neřeší ani ta současná. (Potlesk poslanců ODS.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová a následuje pan poslanec Müller. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já na ty emisní povolenky, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. Samozřejmě v současné době už mají vůli to řešit ty státy, ale neměly tuto vůli. To zase musíte být féroví, že opravdu stát sám v poli, to je hodně málo. Ale v současné době už jsou ty státy, které opravdu to řešit chtějí, a v současné době to odstartovalo Polsko. Takže já očekávám, že se přidáme k tomu Polsku a nebude tam zase to Polsko jako kůl v plotě stát a že my se přidáme k němu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Müller. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Müller: Dobrý podvečer. Já tedy navážu tady na paní Peštovou prostřednictvím přednášejícího. (Pobavení v sále.) Ne, předsedajícího. Ano, omlouvám se. Nejsem tak zběhlý jako vy, kolegové, ale určitě si myslím, že jako Česká republika se připojíme k revizi emisních povolenek. Myslím, že si to uvědomujeme, a také si uvědomujeme, a to si myslím, kdo se v energetice pohybuje, že je potřeba řešit příčinu. A tu příčinu vyřešíme pouze na úrovni Evropské unie, kde vlastně se tedy upíráme k tomu datu, to máte pravdu 9. 9., kde je určitá shoda, je to určitě předjednáno, kde evropské státy zaujímají trošičku jiné stanovisko, než ho zaujímaly před měsícem, před dvěma, a skutečně si všichni uvědomují, že ta krize energie je tady.

Další věc musíme řešit na národní úrovni a to jsme udělali úsporný tarif. Já jsem se určitě nesmál a nesměji se tomu, že chodí lidem složenky, a nemám z toho srandu a plně si to uvědomuji. A ten úsporný tarif jsme tady odsouhlasili. Možná že tam byly nějaké problémy a určité pozměňovací návrhy se dostaly na stůl až skutečně den před projednáním, to uznávám, ale shodli jsme se na tom všichni, myslím, na hospodářském výboru jsme to projednali, byla tam přestávka a ten úsporný tarif nám umožňuje do té pomoci lidem dát vyšší prostředky. Myslím si, že si to také vláda uvědomuje a do začátku topné sezóny čili během září bude jasno, kolik peněz tam přijde. Čili tak. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vaše vystoupení vyvolalo další faktické poznámky. Paní poslankyně Peštová a pak pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Slibuji, že teď k tomuto bodu, respektive k tomuto vystoupení to bude poslední moje faktická poznámka. Já bych strašně ráda věděla, jak je daleko to nařízení. To nařízení, ten prováděcí předpis, který to uvede života. Doteď jsme se nic nedozvěděli, tak já nevím, jestli už je to v meziresortu, po meziresortu, jestli už je to vypořádané, jestli už to má vláda, jestli vláda už odsouhlasila, nebo neodsouhlasila, nebo aspoň má nějaký nástřel. Zatím se jenom o tom bavíme, ale to nařízení ještě to světlo světla nespatřilo! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Dále je přihlášen s faktickou pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní předsedkyně. Já jsem chtěl navázat na kolegu Krále, který v zásadě tady jako jediný řekl, tak jak to bylo, jak to je, šel i vlastně kriticky do vlastní vlády, protože takový je reálný stav věci. My se tady s panem kolegou Exnerem, vaším prostřednictvím, my se tady nepřeme, jestli za to může Putin, nebo nemůže. My se přeme o to, co se dělá proti tomu, co se dělá pro to, aby ty ceny elektřiny a plynu nebyly v takové výši a aby nedrtily ty občany. A od února my tady říkáme ty věci stále dokola - o obchodování s emisními povolenkami od února, o dlouhodobých kontraktech, kdy my jsme jediná země, která jsme závislá na tom (nesrozumitelné) z plynu na ruském plynu, tak nemáme dlouhodobý kontrakt jako jediná země. O tom se také bavíme od února. Tady se na tomhle nezměnilo vůbec nic. O odpuštění poplatků za podporu obnovitelných zdrojů, také to tady navrhujeme. Tady to dokonce leží i ve Sněmovně. To znamená, že to jsou věci, které tady leží, ale vy se k nim buď vůbec nestavíte, anebo je děláte pozdě. To je ten problém. A 24 zemí z 27, my to říkáme pořád, já v každém televizním vystoupení, 24 z 27 zemí udělalo nějaký druh opatření, kterému vy říkáte plošné opatření, kterému se tak hrozně bráníte, abyste pak stejně kvazi plošné opatření stejně zavedli. O tom se tady, pane kolego, tady bavíme. A vy to pak vždycky jakoby svedete na Putina, ale my se tady bavíme o tom, co může udělat ta vláda. A 24 z 27 vlád něco udělalo. A vy se vymlouváte, teď je nová výmluva na celoevropské řešení. A když nebude, tak bude co?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana poslance Krále a následuje pan poslanec Müller. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Václav Král: Ke kolegovi Nacherovi, vaším prostřednictvím, paní předsedající. My se neposloucháme. Vy tady mluvíte o tom, že již od února upozorňujete vládu, ale já jsem před chviličkou mluvil o tom, že my jako energetičtí odborníci tu minulou vládu jsme upozorňovali již několik let, měsíců a týdnů a že se s tím prostě nic nedělalo. Tak pojďme to přeskočit, jakoby tohle téma, ať se v té diskusi posuneme dál, protože skutečně to nikam nevede, a je prostě potřeba si tady skutečně říct, že ten Putin za všechno nemůže a že do té situaci, kam jsme se dostali, tak ta je způsobena řadou chybných politických rozhodnutí, to znamená - a ničím jiným. A ta rozhodnutí byla naše. Byla na evropské, respektive národní úrovni, a to znamená, že v politice opět leží klíč k řešení té situace. A tady se musíme skutečně zaměřit nejenom na ty povolenky, ale i na zdroje, které tady máme. Prosím, nezapomínejme na to, že jsme energetická velmoc stále do chvíle, než vypneme tepelné elektrárny na uhlí, k čemuž jsme se memorandem z 15. července velice přiblížili, které společnost ČEZ podepsala s Ministerstvem životního prostředí, kdy deklarují, že do roku 2030 nebo 2035 prostě povypínáme ty uhelné elektrárny. Nezapomínejme na to, že od roku 2019, vážení kolegové z opozice, společnost ČEZ ukončila kapacitu více než 2 200 MW elektrických v uhlí, jenom za loňský rok to bylo 500, a také jste s tím nic neudělali. Takže pojďme se do budoucna dívat, co s tou situací uděláme. Pojďme využít toho, že tady ty kapacity stále jsou, že tady máme spoustu odborníků, kteří prostě vědí, co s tím dělat.

A k tomu evropskému řešení, přátelé. Španělsko, Francie, Německo a tak dále, jak tady zaznívá, ty už na národní úrovni intervenují a řešení našli. (Předsedající: Čas!) A jsou to menší, nebo větší Evropané, než jsme my?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Müller a jeho dvě minuty.

 

Poslanec Tomáš Müller: Dobrý večer. Já si myslím, že samozřejmě je to potřeba řešit na celoevropské úrovni. Pane poslanče Nachere, prostřednictvím předsedající, já jsem říkal také a určitě to říkal i pan ministr, že i na té národní úrovni jsme vytvořili úsporný tarif. A součástí toho úsporného tarifu je odpuštění za obnovitelné zdroje, za každou megawatthodinu. Toto děláme na té národní úrovni. Možná jsme si špatně rozuměli, já to tedy vysvětluji. Toto je na národní úrovni. Dále plánujeme zřízení single buyeru.

A další věcí, to je skutečně řešit tu příčinu, a to je na celoevropské úrovni, připomínám. Tam se to asi řešit bude toho 9. 9., to jsem chtěl jenom dovysvětlit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP