(Schůze pokračovala v 18.30 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní budeme pokračovat v přerušené 39. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Zároveň konstatuji, že náhradní karty - odkázala bych již na proběhlou 39., 37., a 38 schůzi. Zároveň bych odkázala i na proběhlé omluvy jednání, na odkaz na 39., 37., a 38. schůzi.

 

A nyní budeme pokračovat, a to projednáváním třetího čtení sněmovního tisku 302.

 

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.,
o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích
a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 302/ - zkrácené jednání

Zároveň bych chtěla ještě konstatovat, že pozměňovací návrhy jsem obdržela jako řídící schůze. Zároveň všichni poslanci to obdrželi do svých e-mailů a předsedové klubů by to měli mít v papírové podobě. Je tomu tak, obdrželi předsedové klubů? Ano, pan zpravodaj říká, že ano. Já bych v tuto chvíli požádala, aby zaujal místa navrhovatel, a to ministr průmyslu a obchodu, a zároveň pan zpravodaj Ivan Adamec.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že pan zpravodaj hospodářského výboru, pan poslanec Ivan Adamec, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou v tuto chvíli otevírám. Zeptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy? Vidím, že se hlásí v tuto chvíli do rozpravy pan ministr průmyslu a obchodu, pan Síkela. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Já bych se chtěl vyjádřit k jednotlivým pozměňovacím návrhům jako předkladatel, protože jsem k tomu byl opakovaně vyzván.

Takže k pozměňovacímu návrhu 1245 pana místopředsedy Havlíčka. Zastropování ceny elektřiny na 3 koruny za kilowatthodinu a plyn 1,50 koruny za kilowatthodinu - nedává smysl dávat cenový strop do zákona, zákon tu bude platit i po odeznění krize a při případném dalším použití by bylo třeba novelizovat celý zákon. Forma rozhodnutí vlády je v tomto ohledu mnohem flexibilnější a dá se s ní pracovat v čase.

Cena elektřiny na úrovni 3 koruny za kilowatthodinu s DPH představuje cenu 2,48 koruny za kilowatthodinu bez DPH, to odpovídá ceně elektřiny 101 eur za megawatthodinu u konečného zákazníka. Pokud odečteme nezbytné náklady obchodníka v úrovni zhruba 50 eur, strukturace, odchylka, obsluha zákazníka zůstává na elektřinu z výroby, cena jen 50 eur za megawatthodinu. Za tuto cenu by byly schopny fungovat pouze jaderné elektrárny. Všechny ostatní elektrárny by se zastavily, protože by jim s každou vyrobenou megawatthodinou vznikala ztráta. Jenom náklad na povolenku se u uhelné elektrárny propisuje do ceny elektřiny hodnotou cca 80 eur za megawatthodinu. Návrh takto podseknutého stropu je tedy ekonomický... nesmysl. Kdyby to měl sanovat rozpočet, Česká republika by měla velký rozpočtový problém.

1245 - maximální výše odběru za zastropovanou cenu, nadto cena tržní. Je to nadbytečné ustanovení, protože již řeší § 19d odst. 4. Vláda podle něj může stanovit limit spotřeby na zastropovanou cenu.

1245, 35025 - zastropování ceny u výrobců elektřiny a plynu. Opět nadbytečné. Obdobná kompetence vlády je již obsažena v § 19a odst. 1 písm. a) vládního návrhu. Vláda jej hodlá využít pro zastropování ceny pro část dosud neprodané výrobní kapacity pro rok 2023 a zajistit tím přijatelnou cenu pro veřejný sektor.

Pokud se týká o návrh 1252, nám se tam načetly ty návrhy opakovaně. Takže 1252 je shodné s návrhem 1245, stejně jako 1253 a stejně jako 1254. A 1256 je opět shodné s návrhem 1254. Tímto považuji ze své strany ty tři pozměňovací návrhy za vypořádané.

Pokud se jedná o návrh 1244 pana poslance Kubíčka, i zde nemohu s tím návrhem souhlasit. Navrhované změny jsou vkládány do ustanovení, která platí obecně, tedy i v době, kdy není mimořádná situace. Vláda plánuje podobná ustanovení aplikovat v nařízení vlády, které bude účinné v době mimořádné tržní situace. Pro běžný mírový stav je vhodné navržená ustanovení vyprecizovat, aby byla efektivně vymahatelná.

A pokud se jedná o pozměňovací návrh 1257 od pana ministra financí Zbyňka Stanjury, tak ano, s tímto návrhem souhlasím. Legislativně technické úpravy a doprecizování tohoto návrhu již bylo odsouhlaseno i Legislativní radou vlády.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se v tuto chvíli, jestli se někdo ještě další hlásí do rozpravy? Rozhlížím se po sále, nikoho nevidím, takže v tuto chvíli rozpravu končím. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany pana ministra jako navrhovatele? Vidím, že ano. Takže poprosím pana Jozefa Síkelu, pana ministra průmyslu a obchodu. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji ještě jednou, vážená paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsem často nazýván arogantním bankéřem, dnes jsem byl nazván nekompetentním opakovaně, dokonce že i obelhávám lidi. A přes to všechno vás asi překvapím, rozhodl jsem se, že už dnes nikoho neurazím. (Pobavení a potlesk v sále.) Měl bych k tomu na základě vašich vystoupení spoustu důvodů, ať už osobních, nebo profesních, ale mohl bych reagovat na vystoupení pana Nováka, pana Brázdila, samozřejmě i na vystoupení pana Okamury, paní Karly Mračkové. Všem, prostřednictvím paní předsedající... (Upozornění ze sálu na chybné jméno.) Pardon, Maříkové, omlouvám se. (Smích a pobavení v sále.)

Je to pro mě těžké. Lidé mi říkají... Je pro mě těžké nereagovat a nikoho neurazit, ale chci ukázat svoji sympatickou tvář (smích v sále), přestože jsem znám, že si beru moc věcí osobně. Ano. Já to mám podobně jako ten Don Vito Corleone ze slavného románu Maria Puza Kmotr, tím doufám, že nebudu obviněn... (Smích a pobavení v sále.) Zaznělo to tady, že jsem také členem nějakého mafiánského spolčení. On říkával, kdyby do letadla mého syna uhodil blesk, budu si to brát osobně. Ano, já si beru spoustu věcí osobně, ale přesto už nebudu reagovat.

Chtěl bych ocenit dvě vystoupení, která mě sice nepřekvapila, myslím, že paní místopředsedkyně...***




Přihlásit/registrovat se do ISP