Pátek 16. září 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

2.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.,
o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích
a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 302/ - zkrácené jednání

Zároveň bych chtěla ještě konstatovat, že pozměňovací návrhy jsem obdržela jako řídící schůze. Zároveň všichni poslanci to obdrželi do svých e-mailů a předsedové klubů by to měli mít v papírové podobě. Je tomu tak, obdrželi předsedové klubů? Ano, pan zpravodaj říká, že ano. Já bych v tuto chvíli požádala, aby zaujal místa navrhovatel, a to ministr průmyslu a obchodu, a zároveň pan zpravodaj Ivan Adamec.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat třetí čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a očekávám, že pan zpravodaj hospodářského výboru, pan poslanec Ivan Adamec, bude spolu se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou v tuto chvíli otevírám. Zeptám se, jestli se někdo hlásí do rozpravy? Vidím, že se hlásí v tuto chvíli do rozpravy pan ministr průmyslu a obchodu, pan Síkela. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Já bych se chtěl vyjádřit k jednotlivým pozměňovacím návrhům jako předkladatel, protože jsem k tomu byl opakovaně vyzván.

Takže k pozměňovacímu návrhu 1245 pana místopředsedy Havlíčka. Zastropování ceny elektřiny na 3 koruny za kilowatthodinu a plyn 1,50 koruny za kilowatthodinu - nedává smysl dávat cenový strop do zákona, zákon tu bude platit i po odeznění krize a při případném dalším použití by bylo třeba novelizovat celý zákon. Forma rozhodnutí vlády je v tomto ohledu mnohem flexibilnější a dá se s ní pracovat v čase.

Cena elektřiny na úrovni 3 koruny za kilowatthodinu s DPH představuje cenu 2,48 koruny za kilowatthodinu bez DPH, to odpovídá ceně elektřiny 101 eur za megawatthodinu u konečného zákazníka. Pokud odečteme nezbytné náklady obchodníka v úrovni zhruba 50 eur, strukturace, odchylka, obsluha zákazníka zůstává na elektřinu z výroby, cena jen 50 eur za megawatthodinu. Za tuto cenu by byly schopny fungovat pouze jaderné elektrárny. Všechny ostatní elektrárny by se zastavily, protože by jim s každou vyrobenou megawatthodinou vznikala ztráta. Jenom náklad na povolenku se u uhelné elektrárny propisuje do ceny elektřiny hodnotou cca 80 eur za megawatthodinu. Návrh takto podseknutého stropu je tedy ekonomický... nesmysl. Kdyby to měl sanovat rozpočet, Česká republika by měla velký rozpočtový problém.

1245 - maximální výše odběru za zastropovanou cenu, nadto cena tržní. Je to nadbytečné ustanovení, protože již řeší § 19d odst. 4. Vláda podle něj může stanovit limit spotřeby na zastropovanou cenu.

1245, 35025 - zastropování ceny u výrobců elektřiny a plynu. Opět nadbytečné. Obdobná kompetence vlády je již obsažena v § 19a odst. 1 písm. a) vládního návrhu. Vláda jej hodlá využít pro zastropování ceny pro část dosud neprodané výrobní kapacity pro rok 2023 a zajistit tím přijatelnou cenu pro veřejný sektor.

Pokud se týká o návrh 1252, nám se tam načetly ty návrhy opakovaně. Takže 1252 je shodné s návrhem 1245, stejně jako 1253 a stejně jako 1254. A 1256 je opět shodné s návrhem 1254. Tímto považuji ze své strany ty tři pozměňovací návrhy za vypořádané.

Pokud se jedná o návrh 1244 pana poslance Kubíčka, i zde nemohu s tím návrhem souhlasit. Navrhované změny jsou vkládány do ustanovení, která platí obecně, tedy i v době, kdy není mimořádná situace. Vláda plánuje podobná ustanovení aplikovat v nařízení vlády, které bude účinné v době mimořádné tržní situace. Pro běžný mírový stav je vhodné navržená ustanovení vyprecizovat, aby byla efektivně vymahatelná.

A pokud se jedná o pozměňovací návrh 1257 od pana ministra financí Zbyňka Stanjury, tak ano, s tímto návrhem souhlasím. Legislativně technické úpravy a doprecizování tohoto návrhu již bylo odsouhlaseno i Legislativní radou vlády.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se v tuto chvíli, jestli se někdo ještě další hlásí do rozpravy? Rozhlížím se po sále, nikoho nevidím, takže v tuto chvíli rozpravu končím. Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany pana ministra jako navrhovatele? Vidím, že ano. Takže poprosím pana Jozefa Síkelu, pana ministra průmyslu a obchodu. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Děkuji ještě jednou, vážená paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsem často nazýván arogantním bankéřem, dnes jsem byl nazván nekompetentním opakovaně, dokonce že i obelhávám lidi. A přes to všechno vás asi překvapím, rozhodl jsem se, že už dnes nikoho neurazím. (Pobavení a potlesk v sále.) Měl bych k tomu na základě vašich vystoupení spoustu důvodů, ať už osobních, nebo profesních, ale mohl bych reagovat na vystoupení pana Nováka, pana Brázdila, samozřejmě i na vystoupení pana Okamury, paní Karly Mračkové. Všem, prostřednictvím paní předsedající... (Upozornění ze sálu na chybné jméno.) Pardon, Maříkové, omlouvám se. (Smích a pobavení v sále.)

Je to pro mě těžké. Lidé mi říkají... Je pro mě těžké nereagovat a nikoho neurazit, ale chci ukázat svoji sympatickou tvář (smích v sále), přestože jsem znám, že si beru moc věcí osobně. Ano. Já to mám podobně jako ten Don Vito Corleone ze slavného románu Maria Puza Kmotr, tím doufám, že nebudu obviněn... (Smích a pobavení v sále.) Zaznělo to tady, že jsem také členem nějakého mafiánského spolčení. On říkával, kdyby do letadla mého syna uhodil blesk, budu si to brát osobně. Ano, já si beru spoustu věcí osobně, ale přesto už nebudu reagovat.

Chtěl bych ocenit dvě vystoupení, která mě sice nepřekvapila, myslím, že paní místopředsedkyně...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Jenom bych chtěla, pane ministře, uvést, že to je závěrečné slovo k energetickému zákonu. (Pobavení v sále, potlesk.)

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Já skončím. Děkuji za ty návrhy, které byly věcné a které mě nepřekvapily tím, že zaznělo to pozdě, pomalu a špatně. Já děkuji i tomu, že na hospodářském výboru včera v Dukovanech, kam jsem jel osobně, zaznělo, že tentokrát byly podklady připraveny včas a velmi kvalitně. Takže chci poděkovat všem, kteří budou hlasovat pro tento vládní návrh s tím jedním pozměňovacím návrhem, tak jak jsem uvedl. Takže díky. Děkuji za pozornost a budu se těšit zase příště. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Je zájem ze strany závěrečného slova pana zpravodaje, takže v tuto chvíli poprosím pana zpravodaje Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážení páni ministři, paní ministryně, kolegyně, kolegové, tak já jsem se chtěl tady vyjádřit k rozpravě, která tady proběhla. Úvodem mi dovolte, abych poděkoval předsedům opozičních klubů a všem poslancům, kteří dneska vystupovali a kteří zkrátili své příspěvky tak, abychom návrh tohoto zákona zvládli v reálném čase. Za to opravdu moc děkuji.

Když jsem tady na úvod říkal, že prostě tady dneska budou padat návrhy podle jistého řekl bych slovosledu, pozdě, málo a špatně, tak jsem se nemýlil, ale jsem za to rád, že to tak proběhlo. Dokonce tady byly i dobré rady zadarmo. Ale chtěl bych vyvést tady některé kolegy z omylu v tom, že Slovensko má zastropováno na 1,50 koruny za kilowatthodinu. Prosím, není to pravda, zjistěte si to, já tady mám dokonce záznam nového pana ministra hospodářství Slovenské republiky, já si ho s dovolením najdu tady v mobilu. Pan Karel Hirman chce na Slovensku zavést cenové stropy podle českého vzoru. Je to oficiální zpráva ze Slovenské republiky, doporučuji, najděte si to prosím, aby tady padaly vždycky relevantní názory. Já to chápu, je to součást boje, ale prostě musíme tady říkat pravdy. Protože oni to pak opisují novináři, já jsem dneska na tiskové konferenci se také ptal dotyčného novináře, kde vzal tuto informaci, a není to opravdu pravda.

Co se týká těch zemí, které jsou na tom lépe, tak Iberijský poloostrov, je pravda, že to jsou ostrovní systémy, které mají od Evropské komise výjimku. To je pravda. Ano, nelíbí se mi to, že to jsou jenom oni, a nelíbí se mi také samozřejmě to, že Evropská komise a Evropská unie pořád jakoby lpí na některých věcech, které se týkají zavádění Green Dealu. Musím říct, že zlatá kráva, jak se říká, těchto zemí jsou emisní povolenky, které já považuji za velké zlo v energetice v tuto chvíli. Prostě měli bychom je zamrazit, anebo přímo se jich zbavit, protože v současné situaci se ukazuje, že tento instrument se stal pouze bankovním nástrojem, je to spekulativní nástroj a vyloženě nám to zdražuje pouze cenu energií.

Co se týká těch rad zadarmo, tak slyšel jsem tady dneska slovo, nebo dvě slova - kariérní politik. Já se přiznám, že nevím, co to je. Jaký je rozdíl mezi politikem a kariérním politikem? Já to fakt nevím. Všichni jsme politici do té doby, dokud nás volí občané. Jiná varianta neexistuje.

Také jsem tady slyšel, že Green Deal je čiré zlo. Jen tak mimochodem, my jsme v Evropě se s tím smířili, my jsme ani moc neprotestovali proti zavádění Green Dealu, a já musím říct, že pokud se podíváte na to reálným pohledem, tak Green Deal vlastně by se měl realizovat do roku 2050. To je podle mě pořád reálný časový horizont, kdy by se to dalo zvládnout, ale musí se to dělat s takzvaným selským rozumem. Čiré zlo je ta rychlost a ten tlak na zavedení Green Dealu. A já to vidím, někteří naši partneři říkají, že prostě je potřeba podporovat pořád program Fit for 55. No, to je tedy opravdu hluboký omyl! Ten program je mrtvý, to nejsme schopni splnit v současné situaci. Ani omylem! Takže jenom jsem chtěl upozornit, že i tady jsem se trošku poučil, jsem rád, že to tady takhle zaznělo, že si to tady můžeme vysvětlit.

A jinak fakt děkuji za tu rozpravu, která tady proběhla, i za tu vstřícnost, která tady byla. To, že někteří kolegové si tady dělali, řekl bych, volební kampaň před komunálními volbami, se mi jenom nelíbí, ale prostě nemohu s tím nic dělat, ani to nekritizuji. To je všechno ode mě. A pak vám řeknu, jak budeme hlasovat. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad koalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: To bylo závěrečné slovo zpravodaje, hlasování návrhu na zamítnutí nepadlo. Vidím v tuto chvíli faktickou, ale my v tuto chvíli už jsme ukončili rozpravu, takže není možno s faktickou poznámkou. Zároveň v tuto chvíli poprosím pana zpravodaje, pana Adamce, aby nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Je to velmi jednoduché, i když těch pozměňujících návrhů je relativně hodně. Tak je to tak, že bychom měli nejdřív hlasovat o pozměňujících návrzích pana ministra Stanjury, pana poslance Stanjury, který se týká víceméně toho § 19d, pak bychom měli hlasovat o pozměňujících návrzích pana poslance Romana Kubíčka. A pak všechny další návrhy - paní poslankyně Pošarové a pana poslance Havlíčka - jsou už bohužel nehlasovatelné, protože ten první pozměňující návrh už upravuje ten § 19, takto to mám vysvětleno od legislativy, že dál už se pak hlasovat nedá.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já v tuto chvíli bych jenom potřebovala, aby mi legislativa toto stanovisko...

 

Poslanec Ivan Adamec: Ještě moment, abych to doplnil, já se omlouvám, paní místopředsedkyně. Pokud bude přijat pozměňující návrh kolegy Stanjury samozřejmě, takhle to je, abych to doplnil. Já se omlouvám, už je pozdní čas a my jsme včera ještě byli na výjezdu, takže máme toho docela dost za ty dva dny.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych poprosila v tuto chvíli, zda byl mohl přijít někdo z legislativy za mnou a mohl mi toto stanovisko jenom potvrdit, protože já jsem těsně předtím dostala seznam těch pozměňovacích návrhů, ale byla bych ráda, kdybych to měla potvrzeno. Je mi jasné, že stejně legislativa bude kontrolovat průběh toho hlasování. (Konzultace s legislativou.) Takže děkuji, legislativa tedy potvrdila to, co řekl pan zpravodaj v tuto chvíli.

Ale vidím, že se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já nechci zpochybňovat erudovanost legislativy, ale my bychom rádi, aby se hlasovalo o těch našich návrzích, aby se hlasovalo o pozměňovacím návrhu pana Romana Kubíčka, Karla Havlíčka. (Reakce na poznámky:) Ne, teď jsem slyšela, že to je nehlasovatelné. Nešlo by to tedy obráceně, že budeme hlasovat prostě o těch návrzích a...?

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Paní předsedkyně, v tuto chvíli dal pan zpravodaj návrh na proceduru a já se za chviličku budu ptát, jestli někdo má jiný návrh. Takže má.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Mám protinávrh, aby se hlasovalo postupně o pozměňovacích návrzích Karla Havlíčka, Romana Kubíčka, paní poslankyně Pošarové a na závěr pana ministra Stanjury. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já si jenom ale ještě upřesním, pane zpravodaji. Vy jste opravdu řekl, že pokud projde popřípadě pozměňovací návrh pana Stanjury, tak pak o pozměňovacím návrhu pana Kubíčka se hlasovat... Jestli byste to prosím uvedl na pravou míru. Děkuji.

 

Poslanec Ivan Adamec: Já to upřesním. Pokud budeme hlasovat o prvním návrhu pana poslance Stanjury, tak jsou nehlasovatelné pozměňující návrhy paní poslankyně Pošarové a pana poslance Havlíčka. Romana Kubíčka budeme hlasovat tak jako tak.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Ale my se v tuto chvíli budeme muset vypořádat s tím protinávrhem, respektive s tím, jaká hlasovací procedura v rámci třetích čtení bude. To je první. Takže v tuto chvíli já zagonguji, i když věřím, že asi všichni poslanci jsou v sále.

 

Konstatuji v tuto chvíli, že budeme hlasovat o návrhu paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Schillerové, která navrhuje proceduru, aby se první hlasovalo o pozměňovacím návrhu pana Havlíčka, poté pana poslance Kubíčka, paní Pošarové a naposled pan ministr Stanjura. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

V tuto chvíli zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? Já děkuji všem poslancům a poslankyním.

Konstatuji, že při hlasování číslo 9 bylo přihlášeno 152 poslanců, pro bylo 72, proti 10, zdrželo se 70 a návrh nebyl přijat.

 

Takže v tuto chvíli budeme hlasovat o návrhu zpravodaje pana Adamce, který navrhuje hlasovací proceduru, aby se hlasovalo první o pozměňovacím návrhu pana ministra financí, pana Stanjury, následně pana poslance Kubíčka a následně paní Pošarové a pana Havlíčka. Ano? Ale my nevíme, jak dopadne první hlasování. Ano, takto řekl proceduru pan zpravodaj. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Děkuji za hlasování číslo 10, přihlášeno 154 poslanců, 81 pro, proti 25, zdrželo se 48. Návrh byl přijat.

 

Takže schválili jsme si proceduru, kterou nás nyní provede zpravodaj tohoto sněmovního tisku, a já v tuto chvíli požádám pana zpravodaje, pana Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Za prvé budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod písmenem A pana poslance Stanjury. Já si myslím, že to je víceméně legislativně technický návrh, legislativně technická úprava, nicméně zasahuje do toho paragrafu, kterého se týkají ty ostatní pozměňující návrhy, proto legislativa doporučuje o nich pak už nehlasovat, pokud projde tento návrh.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu zpravodaji. Já se v tuto chvíli musím zeptat na stanovisko pana navrhovatele. (Souhlasím.)

 

Všichni víme, o čem budeme hlasovat, o pozměňovacím návrhu, který předložil pan ministr financí Zbyněk Stanjura.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 11 bylo přihlášeno 154 poslanců, pro bylo 128, proti 19, zdrželo se 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní opět požádám zpravodaje pana Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano. Dále bychom hlasovali o pozměňujícím návrhu pana poslance Romana Kubíčka pod písmenem B. Jedná se o - jak bych to řekl? - chráněné zákazníky, tak aby nebylo možné je odpojit od energií v době topné sezóny. Má tím na mysli lidi, kteří jsou třeba nemocní nebo jsou odvezeni někam do nemocnice a podobně. Je to podle mě správný návrh, ale pokud jsem si zjišťoval informace, ministerstvo tento návrh chce zakomponovat do vládních nařízení. (Oživení v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já děkuji, pane zpravodaji. Já v tuto chvíli požádám o stanovisko navrhovatele, pana ministra průmyslu a obchodu.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela Já souhlasím s navrženým postupem. Já nesouhlasím s tím návrhem, ale to už jsem...

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Můžu poprosit - souhlasné, nesouhlasné stanovisko? (Nesouhlas.) Děkuji.

 

Všichni víme v tuto chvíli, o čem budeme hlasovat.

Já si dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 12 bylo přihlášeno 153 poslanců, pro bylo 73, proti 11, zdrželo se 69. Návrh nebyl schválen.

 

Nyní poprosím opět pana zpravodaje Ivana Adamce.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vyčerpali jsme hlasování o všech pozměňovacích návrzích, nyní můžeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Takže konstatujete to, co konstatovala legislativa, že o dalších pozměňovacích návrzích nelze hlasovat, to znamená pozměňovací návrh paní Pošarové a pana Karla Havlíčka. Takže o všech návrzích bylo hlasováno a my nyní přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Dovolím si přednést návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů České republiky v oblasti cen, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 302, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

hlasování číslo 13 bylo přihlášeno 153 poslanců, pro bylo 153, nikdo nebyl proti, nikdo se nezdržel. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Poděkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu, panu zpravodaji. Nyní vidím, že s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Máte v tuto chvíli slovo, paní předsedkyně.

A poprosila bych o klid v sále! Ještě jsem neukončila 39. schůzi. Děkuji vám.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak, vážení občané, byli jste v přímém přenosu svědky, že vláda po devíti měsících nicnedělání prosadila paskvil, který prohloubí to, že nevíte, na čem jste, který prohloubí deficit veřejných financí místo toho, aby přenesla zastropování na výrobce. A k tomu jsme se ještě dozvěděli, že pan premiér čtyři dny před komunálními a senátními volbami promluví k národu. Tak si říkám, co by tak mimořádného mohl říci, a napadá mě jedině to, že vláda bude rezignovat. (Potlesk a výkřiky z levé strany.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Další, kdo se ještě hlásí s přednostním právem, je předseda poslaneckého klubu SPD, pan Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Ano, já bych chtěl říct něco podobného. Podle nás, podle hnutí SPD, došlo k tomu, že strop, který konkrétně nebyl stanoven v tomto energetickém zákoně, bude příliš vysoko, budeme ho mít několikrát dražší než v loňském roce, čtyřikrát dražší než v předloňském roce, několikrát dražší než všechny země okolo. A to, že jsme to měli přenést na výrobce a nikoliv na lidi, to se bohužel opozici teď nepovedlo a vláda to ustála. Myslím, že je to špatně pro všechny, pro celou Českou republiku a pro státní rozpočet a pro občany České republiky. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane předsedo. Jediné, co mě mrzí, je ten neklid v sále, protože schůze ještě nebyla ukončena. Pokud někdo chce něco řešit, může si to řešit v předsálí. Myslím si, že každý by měl mít možnost promluvit na půdě Poslanecké sněmovny.

Já v tuto chvíli pouze konstatuji poslední omluvu pana Hájka od 18 hodin z rodinných důvodů.

To bylo všechno. V tuto chvíli konstatuji, že končím 39. schůzi Poslanecké sněmovny. Popřeji vám všem krásný večer.

 

(Schůze skončila v 18.59 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP