(11.20 hodin)
(pokračuje Zbyněk Stanjura)

Vy jste opravdu navrhla jednu velkou systémovou změnu v řádu přes 100 miliard. Pamatujete? V roce 2019. Já vám přečtu titulky: Vláda proti Schillerové. Babiš: Je to nápad Schillerové, jsem proti. Komunisté, sociální demokraté: Jsme proti. Česká lékařská komora: Jsme proti. - Jak to? Co vlastně navrhla paní poslankyně Schillerová? Navrhla, že zrušíme platby za státní pojištěnce a to břemeno převedeme na zaměstnance a živnostníky. Příští rok bude platba za státní pojištěnce zhruba 140 miliard korun. Takže kdyby paní poslankyně Schillerová prosadila tuto svoji změnu - a byla by to podstatná změna strukturálního schodku - tak bychom příští rok měli v tomto řádku nulu, a ne 140 miliard. Ale kdo by je zaplatil? To není žádná úspora. Zaplatili by živnostníci a zaměstnanci. A s tímto návrhem jste neuspěla ani ve svém vlastním hnutí.

Tak já tady nebudu říkat teoretické případy jako pan prezident Zeman, který řekne, zrušte daňové výjimky. Jinými slovy říká, zdaňte důchodce a zaveďte jim zdravotní pojištění. A já říkám, to neuděláme. A zase tady přijde pan prezident Zeman, kterému tak tleskáte, a říká: Zrušte ty daňové výjimky - ale neřekne, které. Takže jinými slovy se říká, že máme zrušit daňové výjimky za stamiliardy. A to by zase bylo ve prospěch strukturálního schodku, tak by ty peníze převedl úplně někam jinam. Tak takhle, tohle my fakt odmítáme. (Pane ministře, čas.) Odmítáme, aby za zdravotní pojištěnce neplatil stát, ale zaměstnanci a živnostníci a aby se danily - omlouvám se, jinak bych se musel přihlásit - aby se danily důchody nebo aby důchodci platili zdravotní pojištění. To jsou dobré rady z opozičního spektra a z Hradu.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Tak bylo překročeno, ale chápu, že potřebujete dokončit větu. Další, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou, je paní předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO, paní Alena Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuju. Napadá mě citát z filmu Pupendo "Ališi, netahej sem pravěk". Pane ministře, zkuste prosím, zkuste mluvit o budoucnosti. Vytáhl jste naprosto nekorektně část věcí, které připravovala pracovní skupina na úrovni Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí, Ministerstva zdravotnictví. Nikdy se to nedostalo ani na pořad, ani na pořad jednání interně v rámci hnutí ANO. Byl to kontext a balíček, kde jste vytáhl jeden fragment, které nebyly vydiskutovány ani připomínkovány a které nekorektně tehdy z Ministerstva zdravotnictví unikly částečně do médií. Takže nikdy nic takového nebylo na pořadu dne. Držte se těch vlastních reforem.

A k panu poslanci Munzarovi, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Podívejte se na ta čísla. Já jsem si teď rychle nestihla vytáhnout graf, já si ho mezitím vytáhnu, protože určitě tu nejsem naposled. Za vlád, nebo v době, kdy na Ministerstvu financí hospodařilo hnutí ANO, tak jsme snižovali zadlužení. Jediní tři ministři měli přebytkový rozpočet. Václav Klaus, Andrej Babiš a já. Nikdy se to za vašich vlád nestalo. Když jsme přebírali, hnutí ANO, Ministerstvo financí, tak zadlužení bylo 44,4 % HDP. Tuším se nemýlím, předávali jsme ho v prosinci 2021. To bylo tehdy... vlastně prosinec 2013, předávali jsme ho se zadlužením 41,9 % HDP. Beze zbytku jsme připraveni byli a beze zbytku jsme si mohli dovolit prostě takto pomoci za období covidu. A samozřejmě nezapomínejme pořád, že to nebylo jenom na výdajové straně (upozornění na čas), ale že jsme společně tady zrušili superhrubou mzdu. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Nyní byly vyčerpány všechny faktické poznámky, takže se vrátíme k přednostním právům. Jenom si dovolím přečíst v tuto chvíli tři omluvy. Pan poslanec Milan Feranec celý jednací den ze zdravotních důvodů, Marek Výborný od 10.15 z pracovních důvodů a Michal Šalomoun od 11 do 16 hodin z pracovních důvodů.

V tuto chvíli je s přednostním právem přihlášen předseda poslaneckého klubu pan Jakub Michálek. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně a vážení kolegové a milá veřejnosti, já bych chtěl poděkovat opozici za to, že umožnila projednávání této novely, respektive podpořila program dnešního jednání, i za tu diskusi, kterou tady vedeme, která je důležitá. Nicméně musím reagovat na několik vystoupení, která tady zazněla, a uvést je na pravou míru.

Předně tu novelu rozpočtu opravdu předkládáme kvůli tomu, že tady započala válka a že v návaznosti na válku je obrovské zdražování. To je věc, kterou nesmíme překrucovat. A považuji za velmi nebezpečnou rétoriku, která tady byla od opozice zahájena, že pouze 20 miliard souvisí s válkou. Naopak ten příběh je jednoznačně takový, že zdražování je z velké části propojeno právě s válkou a s manévry nebo opatřeními, které dělá válečný agresor, aby nás poškodil, aby nás donutil dělat věci, které nechceme. Čili opravdu moc bych poprosil, abychom tu diskusi vedli korektně, abychom zde nepřijímali pozice popíračů války a jejich dopadů na českou ekonomiku.

Pokud chceme relevantní údaje, podívejme se třeba na webové stránky světové energetické organizace, která popisuje, jaké jsou příčiny zdražování energií. Podíváme se na jejich webové stránky nebo na naše stránky energie.pirati.cz, kde to vysvětlujeme.

V květnu 2021 prezident Putin zařadil Česko na seznam ruských nepřátel. Všichni víme, byla to odveta za Vrbětice. A už v září 2021 světová energetická agentura upozornila na to, že dochází ke zdražování dodávek plynu do Evropy Ruskem. Samozřejmě nedostatek plynu znamená vyšší ceny. A to bylo již pět měsíců před invazí. Takže pět měsíců před invazí došlo ke zvyšování cen plynu. A samozřejmě naprosto evidentně se tehdy Putin chystal na tu válku, aby získal na ni peníze. A od té doby jsme svědky toho, že Putin účelově a z politických důvodů manipuluje dodávkami plynu, protože tím získává peníze na válku a vytváří tlak na evropské demokracie.

Proto mě poněkud překvapilo i vlastně to poměrně řekl bych upřímné přiznání od paní předsedkyně Schillerové, abych ji citoval, že vláda Andreje Babiše energetickou krizi neřešila. To si myslím, že je potřeba ocenit. Je to solidní, je to solidní popis stavu, který tady zazněl i od paní předsedkyně, jde to vyhledat ve stenozápisu. A je to škoda. Je to možná i trochu škoda, protože tehdy, ještě v době, kdy vládl Andrej Babiš a jeho vláda, tak vzrostly ceny energie z 50 eur za megawatthodinu na 250 eur za megawatthodinu, o 441 %. A samozřejmě že se k tomu vyjadřoval třeba pan Havlíček. Byli jsme spolu v Otázkách Václava Moravce, kde tam o tom mluvil, jakým způsobem řeší energetickou krizi. Nicméně ten výrok, že vláda energetickou krizi tehdy za Andreje Babiše neřešila, je poměrně věrným popisem, byť ta rétorika tam skutečně byla, snaha zde vykazovat nějakou činnost. Bohužel ta opatření, energetické vouchery se tehdy neudělaly, bylo pouze krátkodobé opatření v podobě odpuštění daní, které se navíc ukázalo, že tedy bylo nelegální.

Mě mrzí, že tady nevystupuje, když projednáváme takhle zásadní věc, předseda ANO pan Babiš. Myslím si, že v poslední době ho vlastně vůbec není vidět ani tady v Poslanecké sněmovně. Což je zvláštní, protože sliboval, jak se bude rvát až do roztrhání těla, a teď ho tady v Poslanecké sněmovně vůbec nevidíme, když se projednávají ty největší částky.

A teď k tomu, jakou alternativu předkládá ANO. To je ten jeden a půl bilionu virtuálních výdajů na různé skupiny, kdy každému opozice samozřejmě naslibuje všechno, protože nemá žádnou vládní zodpovědnost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP