(12.20 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Takže to, že vláda přišla s tím, že navýší policistům a hasičům, ale podotýkám těm, kteří nejsou uniformovaní, to znamená ti, co jsou civilní zaměstnanci, tak že jim navýší od 1. září o 10 %, tak je určitě skvělé, ale ta vláda neřekla, to B - že na to nedala ty finanční prostředky. To znamená, že... Tamhle sedí pan Drahoslav Ryba, určitě vám řekne, protože ten s těmi hasiči mluví denně, jestli to dostali. Musí si na to vzít finanční prostředky, které tam mají v položce odměňování, to znamená, že se pouze ty finanční prostředky přesunou, a pokud budou dobře pracovat, tak v rámci odměn tam nebudou mít nic. A o tom je právě ten náš pozměňovací návrh, protože to si myslím, že je už úplně k těm policistům i k těm hasičům nefér, aby tedy když se jim od 1. září ty finanční prostředky navýšily o 10 %, tak aby tam na to měli i prostředky. U těch policistů, protože v civilu máme policistů zhruba 10 000, hasičů zhruba 1 000, tak chci říct, že to dělá částku 130 milionů korun u policistů a u hasičů 110 milionů korun. Já si myslím, že to je určitě částka, kterou státní rozpočet vůči těmto lidem určitě zvládne.

A pak je to to, že tedy hasičům a policistům, kteří jsou uniformovaní, to jsou ti, co zasahují, a ti, co jezdí v rámci toho, aby pomáhali lidem, tak těm se tedy navýšilo od 1. ledna o 700 korun. Původní návrh byl 1 400 korun. Pan ministr vnitra přišel, jak vybojoval 700. Já tedy kdybych asi byla v jeho pozici, tak bych v žádném případě nepřistoupila na to, aby se to snížilo, bojovala bych za to, aby to bylo 1 400 korun. Ale překvapilo mě, že tedy od toho 1. září se určité skupině navýšilo, chápu, že určitě velmi intenzivně bojoval pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v rámci Úřadu práce, v rámci těch lidí, kteří jsou tam velmi přetíženi a určitě si to navýšení velmi zaslouží, ale překvapilo mě, že tedy do té skupiny právě nebyli zahrnuti i policisté a hasiči a že se jim tedy bude navyšovat až od 1. ledna 2023.

Znova chci zopakovat, že se dostáváme do každodenních situací, kdy nám právě hasiči a policisté, jsou to ti, kteří nám pomáhají, chrání nás, a je to jedna z těch prostě nejdůležitějších skupin, o kterých my tady pořád hovoříme a říkáme, jsou nepostradatelní, zaslouží si obrovský respekt, obdiv, úctu, ale pak to jenom řekneme - a to je tak všechno. To další už tam nevidíme.

Proto jsem se svými kolegy, s Jirkou Maškem a Drahoslavem Rybou, předložila právě pozměňovací návrhy, které toto napravují. Pan ministr financí nás několikrát kritizoval, že u některých zákonů nepředkládáme pozměňovací návrhy. Když jsme předložili v novele rozpočtu, ani jeden nebyl podpořen, tak já doufám, že v tomto případě bude nějaký opoziční návrh pozměňovací podpořen. Pokud by byl podpořen z resortu Ministerstva vnitra, a předpokládám, že mě v tom podpoří i pan ministr vnitra, který určitě také chce bojovat za policisty a hasiče stejně jako já, tak ty další dva pozměňovací návrhy se dotýkají policistů, kteří jsou v té uniformě, a hasičů. My jsme prostě přesvědčeni o tom, že oni si to navýšení zaslouží také 10procentní, byť tady pan ministr financí minule řekl, že odbory řekly, že to stačí od 1. ledna. Já si nemyslím, že někdo z odborů by nebojoval také za tyto skupiny, které jsou potřebné, nepostradatelné. Takže je mi jasné, že dneska je konec září, to znamená, že my jsme tam ten návrh dali od října, a aby i oni měli to navýšení 10procentní.

Zároveň jsme tady kritizovali, a myslím si, že to bylo opravdu k věci, a bylo to vidět právě i teď v Hřensku, že kdo tam ponejvíc pomáhal, tak byli dobrovolní hasiči. A já jsem tady říkala ty počty těch cisternových automobilových stříkaček, které jsou po 25 letech životnosti, a jak je nutné neustále obměňovat ta auta, a proto ten další a poslední pozměňovací návrh, který předkládáme, je, aby dobrovolní hasiči měli tu částku aspoň těch 100 milionů korun, aby mohli začít soutěžit ta auta, aby měli možnost mít ten příspěvek. Protože jestli jste z těch jednotlivých měst a obcí, tak pokud ten příspěvek nedostanou, tak řada z nich se rozhodne a nebude moci tu techniku obměnit. A jestli tedy dneska má cisternovou stříkačku starou 25 let, tak je jasné, že za chvíli už asi nebude moci z té hasičárny odjet.

Takže je nutné na tyto věci určitě ty finanční prostředky dát. A já bych chtěla velmi požádat o podporu pana ministra vnitra a zároveň bych chtěla požádat o to, abyste opravdu zvážili ty pozměňovací návrhy, které předložíme, a abyste se jimi zabývali a nějaký z nich podpořili. Hasiči a policisté si to opravdu zaslouží. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dalším z přihlášených, respektive s faktickou poznámkou, je pan ministr financí.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Tak já se vrátím k tomu RUD. Mnohdy k nelibosti politiků minulost nemůžeme změnit. Ano, paní místopředsedkyně byla starostkou sedm let, čtyři roky za stranu Zelených a čtyři roky za ODS. A jestli kritizuje vládu v letech 2010 až 2013, tak tehdy byla starostkou vládní strany. A jestli si dobře vzpomene, tak jsme změnili rozpočtové určení daní ve prospěch menších obcí, mimochodem i Horního Slavkova, na úkor čtyř největších měst.

A ty dvě změny. Směrem dolů o dvě procenta šlo tehdy, když jsme zvýšili DPH, a tím pádem jsme zachovali stejný objem peněz pro obce. Vy jste si DPH nechali, a tím pádem se logicky zvýšil ten podíl. A ta druhá změna, to navýšení. Tak já nevím, jestli si to může hnutí ANO přičítat k dobru. Tak si vzpomeňme, jak to bylo. My jsme ve Sněmovně navrhli, aby se při snížení daní kompenzovaly výpadky městských a krajských rozpočtů - vy jste byli proti. Neměl jsem čas se podívat, jak jste hlasovala vy, paní místopředsedkyně. Fakt nevím, prostřednictvím jiného pana místopředsedy. Senát jako horní komora, kde jste měli menšinu, kde měly většinu dnešní vládní strany, nám to vrátil s touto kompenzací pro obce a kraje a bez toho by to neprošlo. Takže přičítat si, že to byla naše vláda... Vaše vláda to nebyla, byl to poslanecký návrh pana poslance Babiše, vy jste hlasovali proti. Aby to snížení daní prošlo, tak jsme vlastně uplatnili to, co chtějí dnešní vládní strany ve Sněmovně i v Senátu, kompenzovali jsme výpadek z daní, snížených daní, obcím, městům a krajům. A je to správně, ale nebyla to vaše zásluha. Byli jste proti. Já to najdu v tom stenozáznamu, jaké bylo stanovisko předkladatele a jak jste hlasovali, když jsme to ve Sněmovně... Ano, když to přišlo ze Senátu - a to jsme prosadili my, vládní strany s většinou Senátu - tak vám nezbylo nic jiného než spolu s námi podpořit tento pozměňující návrh. Takže dobře, že jste to podpořili. Ale přijít sem - "to byla naše zásluha, podívejte se" - je mimořádně odvážné.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S faktickou paní Mračková Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře, vy tady mícháte jablka a hrušky, bohužel. Takže rozpočtové určení daní, to, že se vzalo něco velkým městům, nemá vůbec na to vliv. Já vám chci připomenout, že v roce zhruba 2011, 2012, 2013 se vzala městům a obcím v rámci rozpočtového určení daní zhruba 2 %. Z toho balíku je to obrovské množství peněz. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP