(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 41. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak jsem vás nejprve odhlásila, prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi sdělili, kdo žádá o vydání karty náhradní, jako již učinil pan poslanec Jiří Slavík, který bude hlasovat s náhradní kartou číslo 28.

Sděluji, že o omluvení neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Bartošek Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bašta Jaroslav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Bauer Jan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Bělica Josef z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Bělor Roman od 9 do 14.30 z pracovních důvodů, Brázdil Milan od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů, Bžoch Jaroslav z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Dražilová Lenka od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů, Dubský Tomáš od 11 hodin do 9 hodin z důvodu zahraniční cesty, Exner Martin celý jednací den - zdravotní důvody, Fialová Eva celý jednací den ze zdravotních důvodů, Fifka Petr z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Fridrich Stanislav z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Hájek Jiří od 9 hodin do 14.30 z pracovních důvodů, Heller Šimon z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jáč Ivan z celého jednacího dne také z pracovních důvodů, Jílková Marie od 9 do 12 hodin bez udání důvodu, Kasal David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Klíma Pavel z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kolář Ondřej od 9 do 10.30 z rodinných důvodů, Kolovratník Martin z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Kuchař Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Liška Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Mašek Jiří z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Navrátil Jiří z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Pokorná Jermanová Jaroslava z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Potůčková Lucie od 9 do 14 hodin z pracovních důvodů, Pražák David od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů, Quittová Petra od 9 do 17 hodin ze zdravotních důvodů, Růžička Pavel od 17 hodin do zítřejších devíti ráno ze zdravotních důvodů, Staněk Pavel celý jednací den z pracovních důvodů, Šebelová Michaela z celého dne z důvodu zahraniční cesty, Vojtko Viktor celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Vondrák Ivo od 15 hodin do 9 hodin z pracovních důvodů, Vrána Petr z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Wenzl Milan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů a Zajíčková Renáta od 11.30 do 14 hodin z rodinných důvodů.

Z členů vlády se omlouvají: Fiala Petr od 9 hodin do 10.30 z pracovních důvodů, Bek Mikuláš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Blažek Pavel z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Černochová Jana z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Hubáčková Anna z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Jurečka Marian z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kupka Martin od 9 do 13 hodin z pracovních důvodů, Langšádlová Helena z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Lipavský Jan od 9 do 16 hodin z pracovních důvodů, Nekula Zdeněk celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Rakušan Vít z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty a Stanjura Zbyněk po celý jednací den taktéž z důvodu zahraniční cesty.

Dnešní jednání zahájíme bodem 157, tedy odpovědi členů vlády na písemné interpelace. Připomínám, že bezprostředně po projednání bodu 157 budeme pokračovat projednáváním bodu 18, tedy sněmovním tiskem 263, Česká televize a Český rozhlas, první čtení.

A upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování. Nyní tedy otevírám bod číslo

 

157.
Odpovědi členů vlády na písemné interpelace

Odpověď na písemnou interpelaci, se kterou poslanec vyslovil nesouhlas, a proto byla zařazena na pořad 41. schůze Poslanecké sněmovny. Předseda vlády Petr Fiala byl interpelován panem poslancem Patrikem Nacherem ve věci nastupující cenzury na sociálních sítích a omezování svobody slova, což je sněmovní tisk 239. Minulé jednání bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády. Na pořad jednání 41. schůze Poslanecké sněmovny byla předložena celkem jedna odpověď na vznesenou interpelaci, s níž poslanec nebyl spokojen, a z toho důvodu požádal o zařazení na pořad schůze Poslanecké sněmovny.

Upozorňuji všechny poslance na ustanovení § 112 odst. 6 jednacího řádu Poslanecké sněmovny, které zní: "Není-li interpelující poslanec na schůzi Sněmovny přítomen, nekoná se o odpovědi na jeho interpelaci rozprava a Sněmovna k ní nezaujme stanovisko ani dále o ní nejedná."

Nyní přistoupíme k projednání odpovědi na písemnou interpelaci, pan poslanec přítomen je, a předseda vlády odpověděl na interpelaci pana poslance ve věci nastupující cenzury na sociálních sítích a omezování svobody slova. Interpelace se spolu s odpovědí předkládá jako sněmovní tisk 239.

Projednávání této odpovědi tedy bylo přerušeno do přítomnosti předsedy vlády Petra Fialy dne 8. září 2022. Nyní tedy můžeme pokračovat v rozpravě. Pan poslanec má zájem vystoupit. Pan premiér je opět omluven, ale prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní předsedkyně, členové vlády, my jsme minule přerušili na můj návrh tuto písemnou interpelaci, kterou jsem tedy mimochodem podal prapůvodně v dubnu, ústní v březnu, dubnu. Odpověď přišla 3. června, vám byla zaslána 6. června jako tisk 239. Dostalo se na to na začátku září, byla nějaká předběžná dohoda, že se to bude projednávat tuším 29. září, to přerušení. Nicméně na základě rozhodnutí koalice tady byla mimořádná schůze, takže se na to dostalo až dnes. A jak již bylo řečeno na mikrofon, pan premiér je omluven do 10.30, takže já možná, vzhledem k tomu, že tady není přítomen, tak by se tahleta písemná interpelace měla tedy přerušit do 10.30, protože interpelace jsou do 11 hodin, jestli já dobře chápu, a potvrzuji, že i ze sekretariátu mi oficiálně přišlo, že pan premiér přijde v 10.30.

Tak aby bylo naplněno to, co jsme si řekli minule, abych já tady neměl interpelaci na premiéra, který tady není, tak jestli můžeme tedy přerušit v tom případě tu interpelaci do přítomnosti pana premiéra do 10.30. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: B tuto chvíli se jedná o procedurální návrh přerušení do přítomnosti premiéra do 10.30 přesně. Pan poslanec to takto... jestli to můžu zformulovat, o čem budeme hlasovat? Ano, podle omluvy. Takže je nutné přistoupit k tomuto procedurálnímu návrhu, jak to chápu, tedy jako procedurální návrh. Já zagonguji, abychom přivolali kolegyně a kolegy. Prosím, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já tedy namítám to, že my to máme přerušeno. My máme přerušenu tuto interpelaci do přítomnosti pana premiéra, takže já si myslím, že není nutné o tom teď hlasovat znovu. My jsme o tom hlasovali posledně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP