(14.40 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já vám také děkuji, pane zpravodaji.

Zahajuji všeobecnou rozpravu, do které není zatím nikdo přihlášen. Pokud je tomu tak i nadále a nikdo se... vidím pana poslance, který se hlásí. Pane poslanče, prosím o uvolnění místa u pultíku. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych navrhl zkrácení lhůt u tohoto projednávání na 9 dnů, tedy o 51 dnů, tedy na 9 dnů. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zkrácení lhůt na 9 dní zaznělo. Ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím... pardon, do všeobecné rozpravy. Všeobecnou rozpravu proto končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečné slovo, pane poslanče? Asi vzhledem k tomu návrhu bychom potřebovali provést hlasováním. Prosím.

 

Poslanec Julius Špičák: Pardon, o závěrečné - usnesení, nebo ne?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Zda máte zájem o závěrečné slovo.

 

Poslanec Julius Špičák: Nemám. Nemám zájem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Přistoupíme tedy k rozpravě podrobné. Ještě se hlásíte jednou, protože toto by mělo zaznít v podrobné, ano? (Nepřehledná výměna názorů několika poslanců u řečnického pultu.) Ne, v jiném bodě jste se přihlásil. Ano, prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Letocha: Dobrý den ještě jednou, beru zpět návrh na zkrácení projednávání. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se snažím v tom právě teď zorientovat a došlo mi, že tady máte pravdu, že to je v jiném bodě. Takže tento návrh stahujete, zkrácení lhůty hlasovat nebudeme. A to je tím, jaký tady je hluk, kolegyně a kolegové, pořád je tady spousta hluku na to, abychom se věnovali tomu, co projednáváme.

Pan zpravodaj tedy vzhledem k tomu, že byla podrobná rozprava, nás provede následně hlasováním, ale opravdu končím i podrobnou rozpravu.

A závěrečné slovo, pane zpravodaji, máte zájem?

 

Poslanec Julius Špičák: Nemám zájem.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nemáte zájem.

Přednesený návrh tedy žádný není, hlasovat budeme o návrhu usnesení. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Myslím, že není nutné, aby byl znovu čten návrh usnesení, který máme všichni ve svých materiálech. Pan zpravodaj je tady podrobně přečetl a seznámil nás s ním.

Vzhledem k tomu, že už vypadá, že jsme všichni přítomni v sále, zahajuji hlasování o předloženém návrhu usnesení. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 11, přihlášeno 170 přítomných, pro 150, proti nikdo. Návrh byl přijat a návrh usnesení je tak schválen.

 

Takže jsme se vypořádali se vším, co bylo potřebné, pokud se nepletu. Děkuji, pane zpravodaji.

 

Poslanec Julius Špičák: Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Načtu došlé omluvy. Babiš Andrej se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Dostálová Klára od 17 hodin z pracovních důvodů, Lesenská Vladimíra od 18.30 z pracovních důvodů, Nacher Patrik od 14.30 do 16 hodin z pracovních důvodů.

Otevírám další bod našeho pořadu schůze, a tím je

 

33.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 300/2008 Sb.,
o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 333/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení, a z pověření vlády předložený návrh měl uvést místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan, který je však z dnešního jednání omluven, a zastoupí jej pan ministr školství, pan ministr Balaš. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů. Cílem návrhu zákona je zrušit pravidlo spočívající v povinném zřizování datové schránky fyzické osoby těm fyzickým osobám, které po 1. lednu 2023 užijí některý z kvalifikovaných prostředků pro elektronickou identifikaci. Toto pravidlo není doposud účinné, jeho účinnost má nastat 1. ledna 2023, a smyslem pravidla bylo rozšířit počet držitelů datových schránek. V kontextu aktuální společensko-ekonomické situace se však jeví automatické zřizování datové schránky fyzickým osobám jako příliš ambiciózní. Návrhem zákona se proto zamýšlí návrat k dosavadní úpravě, kdy se datová schránka fyzické osobě zřídí výlučně na její návrh, na její žádost, kterou lze přitom učinit jednodušeji - elektronicky. V tomto směru návrh vychází z § 14 odst. 1 zákona o právu na digitální služby, podle kterého nemohou být nepodnikající fyzické osoby nuceny využívat digitální služby nebo činit digitální úkony.

S ohledem na fakt, že právní úprava, která má být zrušena, nabývá účinnosti již 1. ledna 2023, je třeba vládní návrh zákona schválit a publikovat ve Sbírce zákonů do konce tohoto roku, a z toho důvodu se navrhuje, jak paní předsedkyně už avizovala, schválit vládní návrh zákona již v prvém čtení. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní tedy prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení - už je připraven pan poslanec Robert Králíček, aby nás seznámil s postupem. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážná paní předsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové. Záměrem právní úpravy, jež byla přijata v minulém volebním období zákonem č. 261/2021 Sb., bylo rozšířit počet držitelů datových schránek fyzických osob tak, že pokud tyto fyzické osoby již používají prostředek pro elektronickou komunikaci, identifikaci, bude datová schránka těmto fyzickým osobám zřízena automaticky. Cílem této navrhované právní úpravy je snaha o eliminaci některých negativních dopadů zákona č. 300/2008 Sb., ve znění účinném od 1. ledna 2023, které jsou výsledkem přijetí zákona č. 261/2021 Sb. Navrhovanou právní úpravou dojde k návratu v předešlý stav, tedy ke zřizování datové schránky fyzické osoby výlučně na žádost fyzické osoby. Poprosím vás potom o možnost vystoupit v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do ní se nejdříve přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová a následně pan poslanec Králíček a s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně Schillerová, takže poprosím o sečkání ostatních. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já bych chtěla tady jenom jménem poslaneckého klubu hnutí ANO po debatě, kterou jsme dneska měli velice podrobnou na téma tohoto návrhu, předložit zhruba asi 54 podpisů poslanců hnutí ANO, kteří podpořili svými podpisy veto na projednání ve zkráceném řízení podle § 90, a ráda bych ho odůvodnila tím, že bych chtěla připomenout, že vláda, tato vláda, ve svém programovém prohlášení klade mimo jiné důraz na sjednocení a digitalizaci procesů státu nebo vytvoření podmínek pro širší využívání digitálních úkonů jak v komunikaci se státem, tak v soukromém sektoru. Původní návrh tohoto zákona byl schválen v minulém roce a hlasovalo pro něj 94 zákonodárců z 96 přítomných, a to napříč politickým spektrem. Proto mě velmi překvapuje, že právě ministerstvo vnitra, do jehož gesce digitalizace spadá, připraví tento návrh, který je opět jako mnoho dalších věcí krokem zpět v digitalizaci veřejné správy, a to bez jakékoliv komunikace se soukromým sektorem. Takže tímto obhajuji vlastně veto, které vznáším jménem poslaneckého klubu hnutí ANO, předkládám tady asi 54 podpisů, které vám samozřejmě hned doručím. Ale současně říkám, že my nechceme brzdit tento zákon - chceme prostě debatu, chceme uplatnit pozměňovací návrhy a budeme souhlasit a podpoříme jakékoli zkrácení lhůty tak, aby došlo k urychlenému projednání. Děkuji vám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP