(15.40 hodin)
(pokračuje Robert Králíček)

Ale znovu. Pan předseda klubu hnutí STAN mluvil o seniorech, o těch babičkách. Tak znova. Fyzická osoba, která má jakoukoliv elektronickou identitu - teď jsem si dal pozor - elektronickou identitu, musí minimálně, pokud si zřídí tu nejjednodušší, což je ta bankovní, tak minimálně musí ovládat mobilní bankovnictví. A já se omlouvám, jestliže ten chudák senior ovládá mobilní bankovnictví, je schopen ovládat datovou schránku. Jestliže nechce ovládat mobilní bankovnictví - a já to respektuji, chodí si pro důchod na poštu, chodí do banky za svým bankéřem - tak nemá elektronickou identifikaci, nekomunikuje elektronicky se státem a nebude mít datovou schránku. Nebude ji mít. To znamená, není pravda, že by se to týkalo nějakých seniorů, kteří nechtějí komunikovat se státem a které bychom dostávali do nějakých nesnází.

Stejně tak budu reagovat na pana poslance Letochu, prostřednictvím paní předsedající. Slova, že si bereme rukojmí nebo že to dostanou befelem, mně přijdou směšná. Je to zase o tom, že ti lidé to mohou zrušit. Po sto padesáté - mohou zrušit. Nemusí ji poslouchat, není pravda.

A mimochodem, poslední poznámka je ta, že mně se strašně líbí, jak zaměstnanci Ministerstva vnitra, kteří měli od 5. 3. 2021, kdy bylo DEPO schváleno a kdy bylo schváleno to, že datové schránky budou mít ostatní osoby, tak měli od 5. 3. 2021 rok a půl na to, aby tu osvětu udělali, aby to připravili, a ti samí lidé, kteří jsou zodpovědní za rozvoj datových schránek, teď vládním poslancům píší argumenty, proč to zrušit. Tak já se těším na tu Digitální agenturu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Dobrý den, dámy a pánové. Je potřeba si říct, že prostě tato vláda nemá digitalizaci za prvé ráda, proto ruší největší digitální projekt po třiceti letech po revoluci, a to je EET, anebo ji prostě neumí, protože když digitalizaci zavede například na úřadech práce, tak tam hrozí kolaps.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou pan poslanec Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já se omlouvám, jak jsem starší člověk, tak jsem zapomněl dát návrh na zamítnutí v prvním čtení, tak tak činím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, znamenám si. A nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já tu debatu sleduji, jsem z tábora ANO, jsem příznivcem toho, že tenhle stát zdarma zřídí fyzickým osobám v této zemi datové schránky, a jenom jsem chtěl poznamenat, proč si myslíme, že jsme tak jiní, než byly generace před námi. Tyhlety debaty v podobném stylu se tady vedou už celá staletí. Já si vzpomínám na jednu debatu, kdy se řešilo, zda má napřed vysílat Československá televize, nebo má počkat, až si všichni koupí televizní přijímače. Ale proč by si lidé kupovali televizní přijímače, když nevysílá televize? A tenkrát to stát vzal na sebe, začala vysílat televize a ejhle, lidé si začali pořizovat televizory. Ale teď stát udělal pro občany to, že jim to zadarmo zřídí, a když to nechtějí, tak to nebudou používat.

Opravdu jsem přesvědčen, že obsluhování datové schránky je podobné a náročné, jako mít vlastní e-mail. A všechny seniory, které mám ve svém okolí, všichni senioři používají e-mailovou schránku a navzájem si posílají minimálně nějaké veselé obrázky. Takže opravdu nedělejme z toho víc, než to je, a zkusme mít trochu nějakou vizi do budoucna. Mě právě překvapuje, že v každé generaci se objevují lidé, kteří říkají: Něco nejde, nechceme. Ale pak se musí ta vize nějakým způsobem prosadit. A mě překvapuje, že zrovna od stávající vládní koalice posloucháme něco takového, čekal bych za účasti Pirátů pravý opak.

Tak jenom můj příspěvek byl o tom, že snad nejsme jiní, než byly ty generace před námi, a poprosil bych o určitou shovívavost. My tady určitě nevynalézáme kolo, nepřicházíme s ničím novým. Je to výsledek dlouhé debaty. Jsem zván na různé kulaté stoly a semináře už nějakou dobu, kde nám vesměs děkovali za to, že jsme do toho šli a že stát to těm fyzickým osobám zřídí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen do rozpravy pan ministr Balaš. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Poslouchám tu rozpravu, každý máme nějaké zkušenosti. Jsou různé přístupy k tomu, jak zajistit to, co je nepochybně pozitivní. Podle mého názoru přístup, který zavedlo Estonsko, kdy postupně přesvědčovalo lidi a pozitivně je motivovalo k tomu, aby datové schránky a digitální služby akceptovali, je příjemnější.

A pokud jde o seniory, znám celou řadu případů, kdy sice senioři komunikují přes internet a posílají si řetězové e-maily, ale kdyby měli zjistit, co to je login a co to je heslo a jaké to heslo je, jsou naprosto ztraceni, a pak opravdu může docházet k situacím, které popsal pan poslanec Cogan. Dostanou nějakou zprávu, výzvu, prošvihnou lhůtu, tam se presumuje doručení a opravdu to dělá problémy.

A nejsou jenom tak čiperní penzisté, jako je pan poslanec Vondrák, ale jsou také už pomalejší, starší, a ti s tím opravdu mohou mít problémy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Robert Králíček. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Já se strašně omlouvám, ale mě prostě tohle rozčiluje. Datová schránka a pozitivní motivace tady funguje od založení, to znamená od 1. 7. 2009, kdy náměstek ministra vnitra pan Zdeněk Zajíček, tuším, že podepisoval s generálním ředitelem České pošty vznik a zahájil datové schránky. Od roku 2009 děláme tu pozitivní kampaň, a jaký je výsledek? Tristní. Kdy jsme zaznamenali největší nárůst? V době covidu. Takže my jsme tu cestu Estonska už prošli, a proto jsme se rozhodli, že půjdeme cestou Dánska, kde to dali povinně a byla tam ta možnost zrušení. Proto se to udělalo, po konzultaci i s opozicí, byla tam ODS, byli tam Piráti, hlasoval pro to i tehdejší STAN a tak dále. Tak neříkejme zase, že budeme seniory někam posílat do kouta nebo do nějakého nebezpečí. Znova: ten senior musí mít minimálně mobilní bankovnictví anebo si musí projít procesem národní identity, a to fakt není jednoduché, to není založení e-mailu. Vy tady prostě - já nechci říct, že lžete, ale to jsou manipulativní věci. Ten senior, pokud si má zřídit elektronickou identitu, tak to není jednoduchá věc. To je poměrně už řekl bych složitější věc a je digitálně gramotný. A jak jsem říkal, pokud senior nechce elektronicky komunikovat, tak ať to nedělá, a v tom případě nebude mít tu datovou schránku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan poslanec Ivo Vondrák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Už to za mě řekl pan kolega Králíček. Jakmile si zřídíte bankovní identitu, samozřejmě umíte toho mnohem víc, než když si zřizujete e-mailovou schránku. U e-mailové schránky musíte mít login a musíte mít svoje heslo, to znamená jinak to nebude fungovat. Takže pochopte, že - prosím vás, tady skutečně já vás chápu, vy byste mě mohl poučovat v oblasti práva, ale já vás teď poučím jako informatik: prostě nemůžete komunikovat přes e-mailovou schránku, pokud nemáte své přihlašovací jméno a nemáte svoje heslo. Takže prosím vás, není to pravda, to, co říkáte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou opět pan poslanec Králíček? Není třeba. Nyní paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou, ano? Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Mně opravdu velmi vadí, že současná vláda si vytvořila nejvíce ministrů v historii, máme jich osmnáct, a zároveň si vytvořila vicepremiéra a ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP