(15.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Není tady ani ministr vnitra, ani ministr pro digitalizaci. Já si dovolím dát procedurální návrh, že do doby, než bude jeden z těchto ministrů přítomen, aby tento sněmovní tisk byl přerušen. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Máme zde procedurální návrh na přerušení až do přítomnosti ministrů. Já se omlouvám, já jsem nezaznamenala kterých. (Z pléna: Bartoš a Rakušan.) Ano, Bartoš - to znamená až do přítomnosti pana ministra Ivana Bartoše a Víta Rakušana. Nebo - ano, tak.

Takže ještě jednou tedy, zazněl zde procedurální návrh, abychom přerušili projednávání tohoto návrhu zákona do přítomnosti pana ministra Ivana Bartoše nebo Víta Rakušana. přivolám kolegy z předsálí. Všechny vás odhlásím. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. A prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Já ještě zagonguji.

 

A přistoupíme - počet přihlášených se nám ustálil a přistoupíme k hlasování.

Zahajuji hlasování. Já se ptám, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 12, přihlášeno 159 poslanců a poslankyň, pro 72, proti 61. Návrh byl zamítnut.

 

Nicméně vidím zde pana ministra Ivana Bartoše, takže podmínka de facto byla splněna, ačkoliv ten návrh nebyl schválen.

A budeme nyní pokračovat v projednávání dále. Přihlásil se s faktickou poznámkou pan ministr Blažek, ale nevidím ho tady, takže ho odmazávám. A ani pan poslanec Petr Bendl? Chce vystoupit s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Bendl: Děkuju za slovo. Já tady úpěnlivě poslouchám emotivní vyjádření. Myslím si, že to není na úplně takováto ostrá vyjádření. Protože jestli jsem to dobře pochopil, celá Poslanecká sněmovna touží po tom, aby k digitalizaci došlo, aby, aby lidé měli tu datovou stránku. Ti, kteří si budou chtít zřídit, si jI zřídit do budoucna budou moci. A to, v čem se lišíme, je, že tady návrh opozice, který říká: Zřídí, stát ji zřídí všem, A jestli ji někdo nechce, tak si tam někam bude muset zajít, já nevím kam, protože to asi - nebo to bude muset udělat nějakou formou z domova, bude muset nějaký úkon udělat a aktivně říct: Já to nechci. Když to neudělá, tak mu tam dál bude chodit pošta, budou mu nabíhat tam informace, o kterých on třeba nebude mít tušení. Takže budeme-li předpokládat, že tady je zhruba deset milionů lidí, z toho dvě třetiny dospělých, kteří nejsou podnikatelé a podobně, budou mít někde zřízenou datovou schránku a musí aktivně přijít nějakým úkonem toto zrušit. V tom se v jediném lišíme.

Podle mě to jsme schopni vyřešit ve druhém a ve třetím čtení a nemusíme tady dávat návrh na zamítnutí toho zákona, protože zcela určitě datové schránky jako takové potřebujeme, a kdo je chce mít, nechť je má. Podle mě v tom není žádný problém.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, a nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Pavel Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, kolegyně kolegové, nechci se mýlit, a myslím si, že vláda Miloše Zemana měla devatenáct členů. Je pravda, že ne všichni byli ministři.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Když tedy už tady máme vicepremiéra a ministra pro digitalizaci Ivana Bartoše, který byl v minulém funkčním období předseda výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, a jestli si to pamatuje, a pamatuju si velmi dobře, tento návrh, aby od 1. ledna byly automaticky zřízené datové schránky občanům, velmi podporoval. Podpořil ho i v hlasování. Pamatuju si sama, jak tady přišel pogratulovat Barboře Kořanové, že se to povedlo. Tak bych ráda znala, co změnilo tedy ten jeho postoj a zda by se k tomu mohl jako vicepremiér pro digitalizaci vyjádřit, protože pro mě to znamená, že digitalizaci tedy nechce. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Vyčerpali jsme všechny faktické poznámky. Já se ptám, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

A táži se na závěrečná slova pana ministra? Není zájem. Pana zpravodaje? Hlásí se, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych jen krátce shrnul tu, jak říkal pan kolega, emotivní debatu. Tak jenom - zaznamenali jsme veto, veto 54 poslanců, abychom schválili tento vládní návrh v prvním čtení. Dále jsme zaznamenali žádost o zkrácení lhůt, jestli jsem dobře zaznamenal, o 59 dní, a poslední jsme zaznamenali návrh na zamítnutí v prvním čtení, s čím bychom se měli teď vypořádat v hlasování. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane zpravodaji. Přikročíme tedy k hlasování. Zazněl v rozpravě návrh pana poslance Králíčka, návrh na zamítnutí předloženého návrhu.

Zaznamenala jsem žádost o odhlášení, já vás tedy všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Zároveň zagonguji a přivolám kolegy z předsálí. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených. Jenom připomínám, že jste byli všichni odhlášeni, a ještě jednou vás poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Ještě pro příchozí zopakuji, o čem budeme hlasovat. Hlasujeme o návrhu pana poslance Králíčka na zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, pardon... Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 13, přihlášeno 164 poslanců a poslankyň, pro 60, proti 89. Návrh byl zamítnut.

 

Pane premiére, hlásíte se? Ne, ne, dobře, odmazávám vás.

A nyní budeme pokračovat dále a budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Navrhuje někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Nenavrhuje, přistoupíme tedy k hlasování.

 

Já se tedy ptám, kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako garančnímu výboru?

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 14, přihlášeno 164 poslanců a poslankyň, pro 161, proti žádný. Návrh byl přijat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP