(16.00 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Má někdo návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak.

 

Budeme pokračovat dále v hlasování. V rozpravě padl návrh pana poslance Letochy na zkrácení lhůty o 59 dnů.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 15, přihlášeno 167 poslanců a poslankyň, pro 156, proti 3. Návrh byl přijat, a zkrátili jsme tedy lhůtu na projednávání ve výborech o 59 dnů.

 

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím projednávání tohoto bodu.

Nyní přistoupíme k projednávání dalšího bodu a tím je

 

34.
Vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování
ve volbě prezidenta republiky v roce 2023
/sněmovní tisk 334/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr školství Vladimír Balaš místo pana ministra Rakušana, který je řádně omluven. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Vladimír Balaš: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte mi, abych uvedl vládní návrh zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbě prezidenta republiky v roce 2023. Na základě zkušeností z předchozích let s konáním voleb v době epidemie onemocněním covid-19 byla diskutována opodstatněnost překážky výkonu aktivního volebního práva v případě omezení voliče na osobní svobodě z důvodu ochrany veřejného zdraví. Z tohoto důvodu Ministerstvo vnitra intenzivně pracuje na komplexní právní úpravě výkonu volebního práva voliči omezenými na osobní svobodě z důvodu ochrany před šířením všech infekčních onemocnění. Připravovaný návrh je třeba tedy důkladně projednat se všemi dotčenými subjekty a orgány, neboť charakteristiky některých infekčních onemocnění vyžadují rozsáhlejší bezpečnostní opatření, než jaká postačovala u onemocnění covid-19. I z tohoto důvodu se počítá s klíčovou rolí Hasičského záchranného sboru. Důkladná příprava této komplexní právní úpravy je časově náročná, a tak zákon nebude k dispozici na lednovou volbu prezidenta republiky.

Zároveň se však domníváme, že pro volbu prezidenta republiky je nezbytné umožnit alespoň voličům omezeným na osobní svobodě z důvodu ochrany veřejného zdraví před onemocněním covid-19 hlasovat. Těchto voličů totiž může být řádově až stonásobně více než těch s jinými infekčními nemocemi, přičemž se již v předchozích letech osvědčily způsoby hlasování, které jejich bezpečnou účast ve volbách umožňují. Na rozdíl od zářijových komunálních voleb probíhá volba prezidenta republiky v jednom volebním obvodu, kterým je celá Česká republika, tudíž je jednodušší hlasování zvláštními způsoby zorganizovat.

Nynější návrh by měl být posledním jednorázovým zákonem přijímaným pro účely voleb v reakci na epidemii covid-19. Pro další řádné volby by již měl být k dispozici připravovaný obecný předpis. Tento návrh zákona počítá se stejnými zvláštními způsoby hlasování jako v letech 2020 a 2021, to je hlasování u volebního stanoviště, takzvaný drive-in, hlasování při uzavřeném pobytovém zařízení a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky.

Použití zvláštních způsobů hlasování na rozdíl od předchozích let není podmíněno trváním nouzového nebo obdobného stavu. Pro aplikaci zákona postačí, aby nabyl účinnosti nejpozději 16. den před prvním dnem volby prezidenta republiky, tedy 27. prosince 2022. S ohledem na naléhavost celé této záležitosti si proto dovoluji požádat Poslaneckou sněmovnu, aby návrh zákona schválila již v prvním čtení. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Chci pochválit pana ministra, že přiblížil poměrně lidským slovníkem a stručně, o co v tom zákoně jde. Podstatné je, že tato úprava v podstatě vychází z těch způsobů, které byly už v roce 2020 a 2021 uzákoněny pro krajské a senátní volby. Podstatné je, že k tomu došlo na základě nějaké širší diskuse, kdy byla svolána - na základě nejenom tedy odborné diskuse, ale i té politické - kdy pracovala pracovní skupina při Ministerstvu vnitra, ke které byla přizvána i opozice, kde se zvolily jednotlivé způsoby hlasování.

Jediný zásadní rozdíl asi opravdu bude ten, že už to budou mít na starosti hasiči, a ne Armáda České republiky. To je asi to nejviditelnější, co občané pocítí. Ty volby se nám tímto způsobem osvědčily.

Nad rámec toho, co tady má zpravodaj říkat - možná si pak vezmu faktickou poznámku - je to trochu smutné čtení, že v rámci komunálních voleb jsme neměli stejnou možnost, jako nám teď předkládá ministerstvo u voleb prezidentských. Já si možná nechám tedy ten zbytek do řádného příspěvku.

Nezaznamenal jsem ani to, že by některý z poslaneckých klubů nebo skupina poslanců chtěli tento zákon vetovat. My si uvědomujeme, že je široká společenská poptávka po tom, aby i ti lidé, kteří onemocní covidem a mají být v izolaci, mohli realizovat svoje volební právo.

Takže tolik ze strany mé jako zpravodaje, budu ještě kratší a ještě stručnější než pan ministr. Těším se na rozpravu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, já bych jenom chtěla vystoupit se stanoviskem poslaneckého klubu hnutí ANO. My v žádném případě nebudeme vetovat devadesátku. Podporujeme návrh tohoto zákona, aby bylo možné hlasovat na volebních stanovištích z důvodu onemocnění covidem, ale musíme tady z tohoto místa znovu kriticky říci, že nám velmi vadí, že v tomto roce - protože se konaly komunální a senátní volby - nebylo možné hlasovat tímto způsobem. Lidé, kteří byli nemocní onemocněním covid, nemohli hlasovat nejenom v komunálních, ale i v senátních volbách. Chtěla bych to tady zdůraznit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP